FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Ja-polityk - co bys zmienil ?

zaufmenik
huj im w dupe !!

Last edited by zaufmenik on Thu Jun 22, 2006 5:00 pm; edited 1 time in total
sl4sh
Sorry, ale jak dla mnie totalnie glupi topic :/ Poniewaz samemu i tak sie nic nie zdziala, a pewne jest ze gdybys byl politykiem, nawet ze ogromnymi ambicjami to po pewnym czasie, pod wplywem reszty zszedlbys na złą droge(lapowki, lewe interesy itd.)
Calemb
Zmiłuj się nad nami! Był już temat jak stworzylibyście swój świat..... czy coś takiego. Arin powinien chyba zrobić następny przyklejony pt.:"Bez głupich tematów"
webek
Ja polityk... co bym zmienił?
Hm.... wszystko!
v3nd0r
sl4sh wrote:
(...)Poniewaz samemu i tak sie nic nie zdziala (...)

to sie nazywa system Smile

http://encyklopedia.pwn.pl/71977_1.html

Podstawowe właściwości systemu:

1) zachowanie każdego elementu wpływa na zachowanie całości, ale żaden element nie ma wyłączności w oddziaływaniu na całość;

2) każdy, wyodrębniony wg dowolnego kryterium, podzbiór elementów ma wpływ na funkcjonowanie systemu, ale żaden z podzbiorów nie ma wyłącznego wpływu (system jest więc niepodzielną całością).

ale moza sie zastanowic, co by bylo gdyby wszysscy tak mysleli...

Bez kropli nie bylo by oceanu Smile
WMP
Zmienił bym swój stan majątkowy Smile

A tak bez jaj to naprewno wywalił bym prawice
Arin
Ludkowie, jedno jest stałe i niezmienne:

polityk != dobro dla jego rodaków

duzi jesteście, powinniście już to wiedzieć, lol :D.

zgadzam się totalnie ze sl4shem - nawet jeśli trafi się jakiś idealista to są dwie drogi dla niego - albo stanie się taką samą hieną jak wszyscy politycy (wiecie, jeśli wleziesz między wrony...), albo jak będzie bystrzejszy i będzie się cenić to po prostu nie będzie wchodzić w to bagno.

a żeby tak totalnie nie odejść od tematu - co bym zmienił? zacząłbym od ścięcia ich diet, oraz od wprowadzenia wymagań kwalifikacyjnych (dokładnie tak, jak w każdym zawodzie) na posłów/senatorów/radnych i takie tam. jakie wymagania? myślę że potraficie się domyślić :).

cheers,
Arin.
kamilko10
Bezrobocie Rolling Eyes Internec bez watu i taki np 10zł za 512KB/s
hawranek31
Oj na ten temat szlo by napisac caly referat, prace magisterska itp.

W Polsce potrzeba duzo zmian, nawt bardzo duzo, takich od zaraz to na pewno jeszcze lepszy dostep do neta no i tanszy, wiekszy nadzor nad administaracja(chodzi o lapowy), poprawa bezpieczenstawa, nizsze podatki dla inwestorow, ulgi mieszkaniowe i budowlane, mniej biurokracji itp itd.

na szczescie nie jestem politykiem.
ibix
co tu dużo gadać, zamknąbym wszystkich posłów w środku, przy wyjściach posadziłbym ochone policje wojsko i nakazał pilnować tak by nikt z tamtąd już nie wyszedł Evil or Very Mad

jedno z praw Murphy'ego mowi, że w każdej hierarchicznej organizacji im wyższy szczebel tym większa niejasność

tak jak już ktos wczesjiej napisal przez polityke czlowiek podupada moralnie ...

dieta poselska powinna się rownać średniej pensji , niech spróbują wyżyć za te niecałe 2500 zł
vrooth
moze nawet jakbyś był politykiem, chciał cos zmienic, to i tak nie dasz rady, bo musisz sie podporządkować partii i jej interesom...

głupi system, ale system... i go sie szybko nie zmieni Sad
mtx
Są jakieś inne mądre systemy? Anarchia? Autorytaryzm?

Samodzielnie mogę zmienić nastawienie innych, a zmieniając to można zacząć reformy Razz

a tak na serio. przyczepiliście się do treści. Tu chodziło o inne pytanie: gdybyście mogli coś zmienić, to co by to było..

ja nie wiem.. to chyba poważne pytanie. dużo zależy od tego co bym zastała.
cambridge
jeżeli chodzi o polityka wszechmocnego (znaczy się dyktatora), osobiscie jako taki gość zajabym sie głównie robieniem kasy dla siebie i swojej rodziny;-) i to oficjalnie, publicznie, bez ściemniania.

a w tak zwanym miedzyczasie, ponieważ nie można w nieskończoność pakować dolarów pod materac, zorganizowałbym ogolnokrajowa akcje wyszukiwania ludzi normalnych, których zaprosilbym do wziecia odpowiedzialnosci za kraj (za niezłą kasę, oczywiście). ustanowiłbym też dla nich limity, jakiś uczciwy procent który można ukraść/zachachmęcić, powyżej którego wywalałbym urzednika na zbity łeb bez prawa powrotu do pracy + jakaś poważna kara więzienia + konfiskata majątku. Mieliby jednak takie możliwości zarabiania, ze nie opłacałoby się im oszukiwac.

warunek, ze urzednicy państwowi + rządzący muszą ujawniać wszystkie swoje biznesy, oraz nie moga (I NIE MUSZą) ukrywać wziętych łapówek, czy zarobionej na boku kasy, wydaje mi się najważniejszy.

myślę, że byloby to uczciwe państwo, z jasno nakreślonymi zasadami:-)

rotfl:-D