FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

PayPal

darczeku
witam:)
mam problem - zarejstrowalem sie w paypal i musze wykonac wplate w USA - jednak nie mam karty kredytowej.

Czy moge bez takiej pelwnej ajtywacji przyjmowac pieniadze i wysylac?

No i jeszcze jedno - jak moge plwacic pieniadze na konto w paypal'u?

mtx: dużo literówek
ChesterB
Nie, nie możesz.
Musisz posiadać karte tzw wypukłą, dodatkowo Polacy mogą jedynie wypłacać pieniądze, odbierać nie mogą.

Ps. w ING mają pseudo VISE za 20zł, posiadam taką i moge robić przelewy przez paypal

Co do wpłacania na swoje konto to wpłacasz na konto karty (w ING do tej VISA dostajesz zwykłe konto).
jendrex
A ja musze dodać, że Paypal to bardzo dobre rozwiązanie korzystałem z tego jak kupowałem licencje na vBulletin i wszystko poszlo sprawnie i bezproblemowo Wink
Joker
Ale niestety PayPal stawia bariery przed nami - Polakami Very Happy Pozostaje tylko czekać, aż procedura korzystania stanie się powszechniej możliwa do przeprowadzania...
darczeku
ChesterB wrote:
Nie, nie możesz.
Musisz posiadać karte tzw wypukłą, dodatkowo Polacy mogą jedynie wypłacać pieniądze, odbierać nie mogą.

Ps. w ING mają pseudo VISE za 20zł, posiadam taką i moge robić przelewy przez paypal

Co do wpłacania na swoje konto to wpłacasz na konto karty (w ING do tej VISA dostajesz zwykłe konto).

20zł/mc?
ChesterB
Nie Razz 20zł/rok
darczeku
jendrex wrote:
A ja musze dodać, że Paypal to bardzo dobre rozwiązanie korzystałem z tego jak kupowałem licencje na vBulletin i wszystko poszlo sprawnie i bezproblemowo Wink

w jaki sposob realizujesz wplate na paypal - rozumiem ze masz konto w banku (jakim?) i karte (jaka?)
darczeku
ChesterB wrote:
Nie Razz 20zł/rok

ile placisz za prowadzenie konta, przelewy itd?
cambridge
konto w paypal oparte jest na zasobach twojej karty
paypal pamieta dane twjej karty i obciaza ja wedle potzreb (tzn w czasie transakcji)

kart umożliwiających korzystanie z paypal jest więcej:

- zwykłe konto inteligo (www.inteligo.pl), ich kartą mozna płacić w necie
- ekarta mbanku (www.mbank.com.pl), 25 zł rocznie, masz osobne subkonto ktore mozesz zasilac / rozładowywac w dowolnym momencie odpowiednia kwotą z konta embankowego

drugie rozwiazanie pozornie jest droższe, ale pozornie (poza tym znacznie bezpieczniejsze - na ekarcie masz tylko tyle, ile chcesz, jesli brakuje - dodajesz, po zakonczeniu transakcji czyscisz ekarte i nikt ci nic nie zabierze).
jesli bowiem doliczysz wszystkie koszty prowadzenia konta (inteligo: przy niskim saldzie miesiecznym 6 zł / mc, mbank: 0 zl) i koszty przelewów (inteligo: 99 gr, mbank: 50 gr), moze sie okazac, ze mbank +ekarta wychodzi taniej
Joker
cambridge wrote:
moze sie okazac, ze mbank +ekarta wychodzi taniej

Nawet nie tyle, że taniej a nawet za darmo Razz

Osobiście posiadam takie konto i jestem z niego jak najbardziej zadowolony, bo przelewy są szybko obsługiwanie i jak już wspomniałem nić nie trzeba płacić...

PayPal'a jeszcze nie zakładałam ale chyba spróbuje bo wypłaty z wielu firm prosto na moje konto byłyby o wiele lepsze niż na e-golda, a potem płacone wysokie prowizje za wypłaty... Very Happy
cambridge
co do szybkosci mbanku powiem tylko tyle.. ze do mnie przelew z usa szedł 2 dni. z hongkongu tez 2 dni.

jestem więc, jakby to powiedziec, fanem tego banku:-)
Manix93
ehh trzeba miec karte paypal
Joker
Manix93 nie tyle, że kartę PayPal ale jakbyś przeczytał temat od początku (a długi to on nie jest) to byś się dowiedział że potrzebna jest dobra karta kredytowa... Very Happy
Joker
No i doczekaliśmy się Very Happy Jak do tąd PayPal był dostępny dla Polaków z ograniczeniem do samego wysyłania pieniędzy. A dzisiaj przy okazji innej sprawy w koresponedncji z supportem serwisu dowiedziałem się że bardzo praewdopobone jest że już od 14 września Polacy i mieszkańcy krajów objętych dotąd ograniczeniami będą mogli w pełni korzystać z usług oferowanych przez serewis. Czyli staniemy się pełno prawnymi użytkownikami co dla wielu z nas zapewne (w tym i dla mnie Razz) ułatwi zakupy w zagranicznych sklepach internetowych i na zagranicznych aukcjach ;]

========================================

Edyta:

Zapomniałem zamieścić jeszcze oficjalnego cytatu o zmianach jakie pojawiają się w programie. Już naprawiam mój błąd Razz

Quote:
Amendment to the User Agreement
Notice Date: August 10, 2006
Effective Date: September 14, 2006
Beginning September 14, 2006, registered PayPal users in the Czech Republic, Hungary, Poland and Thailand will be able to receive funds into their PayPal accounts as well as withdraw them to a local bank account.

Ups... Właśnie zauważyłem że chyba się zdublowałem.... Sry to więcej się nie powtórzy ^^
cambridge
nie tak hop hop..
na dziś przyjmowanie wplat w polsce nadal nie dziala, choc paypal pwoli wprowadza te zmiany (pojawiaja sie juz w helpach i opisach).

http://forums.ebay.pl/thread.jspa?threadID=600000782&tstart=0&mod=1159188430696
cambridge
update:

od dzisiaj (5 pazdziernika) dziala wycofywanie środkow na konta w polskich bankach

mtx:proszę to wyeytować do poprzedniego posta!
gukker
troche sie zgubilem... Sad
wiec reasumujac, jesli posiadam karte z inteligo (visa electron), to ona przejdzie spokojnie weryfikacje, a system paypal sam bedzie sciagal kase z mojego konta jesli dokonam platnosci?
Aha i jesli chce placic za aukcje interentowe to musze miec konto specjalne a nie normalne?
Bo nie chce kupic sobie czegos i na dzien dobry dostac negatywa za to ze nie moge dokonac platnosci.
Joker
gukker wrote:
troche sie zgubilem... Sad
wiec reasumujac, jesli posiadam karte z inteligo (visa electron), to ona przejdzie spokojnie weryfikacje, a system paypal sam bedzie sciagal kase z mojego konta jesli dokonam platnosci?
Aha i jesli chce placic za aukcje interentowe to musze miec konto specjalne a nie normalne?
Bo nie chce kupic sobie czegos i na dzien dobry dostac negatywa za to ze nie moge dokonac platnosci.

Żeby płacić możesz mieć konto zwykłe (personal)... Żeby otrzymać pieniądze z karty kredytowej od kogoś - premium... Z tego co wiem działają wszytskie visy, visy electron opócz izzykarty wydawanej do izzy konta...
Postman
Dla chętnych , którzy chcą płacić w necie kartą i mieć konto za free polecam AlleKartę :
http://www.allegro.pl/marketing/allekarta/
Warunek , musisz posiadać konto w http://allegro.pl/ .
Karta oraz prowadzienie konta do karty jest całkowicie za darmo pod warunkiem , iż w przeciągu trzech miesięcy zrobi się nią obrót na kwotę minim 500zł, ale to chyba nie jest problem. Przelewy eliksir kosztują 0,50zł. Karta jest ważna cztery lata. Gdy załatwiałem kartę trafiłem na limtowną serię kart w kolorze czarnym z wizerunkim logo Supermena. Taka karta robi wrażenie w sklepach a czasami co tu dużo ukrywać podejrzenia. I jeszcze jedno karta jest z chipem co dodatkowo czyni ją bardziej bezpieczną w użytkowaniu.
darczeku
jak już odsiewzyles, to i ja podbijęSmile
PayPal jest teraz w pewni dostepny w Polsce i dla polakow - mozna wplacac, wyplacac, przyjmowac. bardzo fajnie wyglada opcja przyjmowania dotacji (np. dla webmasterow etc).
pozdro.
Joker
darczeku wrote:
bardzo fajnie wyglada opcja przyjmowania dotacji (np. dla webmasterow etc).
pozdro.

Żeby jeszcze ktoś chciał tych webmasterów dotować Razz
mtx
czyli że co? że ja mogę sobie wrzucić skrypt pod mój portal z płatnością paypal i że ktoś może mi tą kasę tam przelać, a ja potem mogę sobie na konto, czy tylko z paypala?

I czy ktoś może z konta czy musi z paypala?

Konto- w znaczeniu konto bankowe (w polsce) np. mbank.
darczeku
czyjeś konto bankowe <-> czyjś PayPal <<=====>> Twoj PayPal <-> Twoje konto bankowe.

Mozesz zasilac swoje konto paypal przez konto bankowe (swoje) i na odwrot, mozesz wycofywac kase z PP na konto b.
Joker
Konto możesz zasilać bezpośrednio z karty kredytowej lub debetowej (oprócz izzykarty) ^^
mtx
O mój Boshe! Jak cudownie! Oznacza to, że jak zamontuję skrypty na Paypala, to ktoś może naprawdę mi coś opłacić! Bo zawsze był ten problem, że te skrypty były na paypala, a ja, jak wieśniara ze wschodu musiałam je omijać, bo nie można było przelewać pieniędzy w tę i na zad. (tak się to pisze??)

cudownie Smile idę remontować 3o Very Happy
Joker
PP musi zaskakiwac i wspierać skoro jest tak popularny ^^
KacperOo
Mam pytanie mam PKO Grafitti i to chyba jest VISA Electron, a nie VISA czy MASTER CARD...
Czy mógłbym płacić tą kartą?
Mam konto na paypal (świeżo założone) i chciałbym sobie płacić za zakupy bez wychodzenia z domu ;p

Podobno to wielka wygoda
Postman
Niestety Visa Elektron nie zapłacisz za zakupy w necie. Aby nią płacić potrzeban jest fizyczna obecność karty w terminalu.
darczeku
Hmm oprócz Visy ELectron w Inteligo,, ktorej sam uzywam, m.in w necie i na zagranicznych serwisach.
KacperOo
Ale się rozczarowałem no niestety ;p A miało być tak pięknie
Trudno pozostaje mi poczta polska i chodzenie do banku ;p
Joker
O ile wiem to kartami Visa Electron oferowanymi przez mBank można zasilać PayPala... Załóż konto i po prostu spróbuj dodać kartę, inaczej się nie przekonasz Very Happy
mtx
U mnie ani Visa z Izzy ani Maestro z ING nie wchodzą. Troszkę to WKURZAJĄCE! ale cóż począć? Przecież nie założę nowego konta, albo nie zrobię nowej karty tylko z powodu PP.
Joker
W przypadku gdy karty nei działają polecam wyjaśnienie tej sprawy z BOKiem banku...
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.