www.sc-gman.frih.net
Stronka nieco się zmieniła od początku istnienia. Zawsze chciałem zrobić stronę o komputerach, ale coś ciekawego. I zadam teraz pytanie: czy jest ciekawa, przyciągająca lub interesująca? Większość z was pewnie odpowie że nie. Może ma zbyt ogólną tematykę, nieskoncentrowaną na jednej rzeczy? A zadam drugie pytanie: jaką ciekawą stronę może zrobić piętnastolatek który interesuje się komputerami? A może tak: jakich stron związanych z komputerami wam brakuje? Może zmienie tą stronę na inną, zrobie na nowo stronę o kartach graficznych i 3D... takich jest bardzo mało...
A do ilu katalogów dodałem stronę to już nie zliczę, a najgorsze to że do większości dodałem jednego dnia!! to będzie ponad 250 katalogów. Przeciętnie po 3 linki w jednym katalogu. Dzisiaj patrze na ilość linków prowadzących do mojej strony w google, MSN i Yahoo i co widze, od googla zero, yahoo zero (a kiedyś miałem sporo) a od msn 80 z kawałkiem. Dziwne... Pagerank mam dalej 0
Strona ma bardzo mało wejść dziennie, na zarobki z adsense nie mam za bardzo co liczyć
Proszę o rady i opinie o mojej stronie
BTW pytanie dla adsensowiczów: jaki macie CTR, CPC i ile przeciętnie wyświetleń dziennie?
Grafika jest przygnębiająca. Treścią też nie masz się bardzo chwalić (na razie). W download nie ma niczego co zainteresowałoby mnie- przeciętnego użytkownika kompa. Trochę nie wiem po co te filmiki z gier, ale..
Nie wiem czy to serwis o grach, czy o komputerach. Bo to dwie różne rzeczy.
Screeny też tak jak pięść do oka.
Ogólnie nawet 15 latkowie mogą zrobić porządne strony. Znajdź sobie coś szczegółowego, bo stron komputerowych jest na pęczki (zwłaszcza amatorskich).
Traf w szczegół, a nie ogół.
I nie denerwuj się krytyką. Konstruktywna pomaga..
| mtx wrote: |
Grafika jest przygnębiająca. Treścią też nie masz się bardzo chwalić (na razie). W download nie ma niczego co zainteresowałoby mnie- przeciętnego użytkownika kompa. Trochę nie wiem po co te filmiki z gier, ale..
Nie wiem czy to serwis o grach, czy o komputerach. Bo to dwie różne rzeczy.
Screeny też tak jak pięść do oka.
Ogólnie nawet 15 latkowie mogą zrobić porządne strony. Znajdź sobie coś szczegółowego, bo stron komputerowych jest na pęczki (zwłaszcza amatorskich).
Traf w szczegół, a nie ogół.
I nie denerwuj się krytyką. Konstruktywna pomaga.. |
Dobrze powiedziane, w szczegół, nie ogół. Wielkie dzieki za opinie
Początkowo chciałem zrobić strone tak po prostu o kompach, czasami robie różne filmiki i screeny to też daje... Ale masz racje, lepiej skupić się na jednej rzeczy... także już chyba wiem - zrobię stronę o kartach graficznych. Dobrych stron o takiej tematyce jakoś nie moge znaleźć, a jak szukałem jakiś informacji i grafice 3D czy technikach renderowania, tworzenia obrazu 3d czy rodzaju efektów, to nigdy nie znalazłem konkretnej strony
Zdobyłem już pewną wiedzę i chciałbym teraz to zebrać na mojej stronie (nowej), żeby wszystko było łatwo dostępne. I lepiej jak zrobie design jakiś prosty, przyjazny, dzięki któremu strona będzie się szybciej ładować. Chyba skoncze rozwijać tą stronę i nie będę się przejmować - przynajmniej zdobyłem cenne doświadczenie w tworzeniu stron (właściwie to niedawno zacząłem zabawę z webmasteringiem).
BTW jak to się robi że po najechaniu na link on zmienia kolor? jakoś w java script nie?? tylko jak?
Hmmm je?eli nie jest to zande CMS bo stopki nie widzialem ani nie pasuje mi to na nic popularnego i pisales to w notatniku no to brawo, cos juz umiesz. Znasz rozwiazania oraz ladnie zaranozowales.
Lecz spodziewalem sie czegos na wzor portali, jasnych i czytenych.
Grafika w gornym lewym rogu skojazyla mi sie z trupia czacha, az zerknelem dokadnie.
Wystroj strony bardziej nadaje sie na cos podziemnego badz "pirackiego" nizeli strony o komputerach.
Zagadanienia ni dla znawcow ni dla laiukow. Warto by pomyslec nad podzialem miedzy te dwie strefy, ktore zaczynaja byc coraz bardziej widoczne. Niestety.
W skali od 0 do 10 oceniam na 6.
tak jak inni zauwazyli wybraes zbyt szeroka tematyke, co powoduje, ze twoja strona jest o wszystkim i niczym...
jak na komputery to rzeczywiscie troche za ciemna szata graficzna... i ogolnie wybierz cos w czym sie bedziesz specjalizowal, bo teraz to ciezko sie polapac co mozna sie dowiedziec na strone...
1) Tak jak zauważyli poprzednicy, za ciemna szata. Mi się ona kojarzy, na pierwszy rzut oka, ze stroną jakiegoś zakładu pogrzebowego (bez obrazy
)
2) Napisy na belkach wg mnie powinny być jaśniejsze, ponieważ góra napisu zlewa się z czarym elementem tła
3) Pasek przwijania newsów powinieneś dać w kolorze elementów ramki, a nie taki niebieskawy (no chyba, ze to u mnie na przeglądarce tak jest
Jak tak to sorry, tego punktu wtedy nie ma
)
4) Brak polskiej czcionki w ShoutBoxie
| Jakub wrote: |
| Hmmm je?eli nie jest to zande CMS bo stopki nie widzialem ani nie pasuje mi to na nic popularnego i pisales to w notatniku no to brawo, cos juz umiesz. Znasz rozwiazania oraz ladnie zaranozowales. |
Nie jest to CMS. Strony lubię tworzyć od zera i tak też z tą było. To moja pierwsza strona. Pisałem w Zajączku (tak samo jak w notatniku tylko z kolorowaniem składni).
| Jakub wrote: |
| Grafika w gornym lewym rogu skojazyla mi sie z trupia czacha |
hehe, to tajemniczy G-Man
| oxwood wrote: |
| Tak jak zauważyli poprzednicy, za ciemna szata. Mi się ona kojarzy, na pierwszy rzut oka, ze stroną jakiegoś zakładu pogrzebowego |
Na początku miała wyglądać inaczej (w dziale Info w historii jest screen), ale potem zdecydowalem się na czarną szatę graficzną.
| Napisy na belkach wg mnie powinny być jaśniejsze, ponieważ góra napisu zlewa się z czarym elementem tła |
Fakt, ale trochę ściemniały po kompresji jpg
A i w dzień trochę gorzej widać czerwone na czarnym.
| Pasek przwijania newsów powinieneś dać w kolorze elementów ramki, a nie taki niebieskawy |
Co prawda istnieje kod który pozwala na zmianę koloru pasków przewijania, ale działa on tylko na IE. Zaś moją stronę projektowałem głównie z myślą o FF.
| Brak polskiej czcionki w ShoutBoxie |
Rzeczywiście...
To zacznę pracę nad nową stroną
Wkrótce. Jak bd umiał dobrze CSS
PS: To wie ktoś jak to sie robi że link zmienia kolor po najechaniu?
Załosne, straszne i do d*** Sory ze tak cie skrytykowałem ale tak strona wyglada na pierwszy rzut oka. Przecyztałem pierwszego nesa, cena by sie pryzdala i obrazek
Ja tam różnicy wielkiej nie widze i dokłądnie: mimo że lubie stronki w tonacji czarnej/ciemnojakiejśtam to ta troche jednak odrzuca.... A filmiki z gier sie czasem przydają. Np.: jak w CS'a ogladasz i starasz sie motywować
Szczerze mowiac to nienawidze strony z czarnym tłem. Ciemne - owszem, ale nie czarne ! No i co tu duzo mowic, zawęź temat - zreszta juz ci to sugerowano, ale przedewszystkim zmien grafike, na bardziej żywą, bo szczerze mowiac to obecna kojarzy mi sie raczej z domem pogrzebowym, a i one maja jasniejsza szate graficzna.
Nie mowie tu o jakis wodotryskach itd. ale taka lajtowa, mila dla oka grafika. Zauwazyles chyba ze w necie coraz wiecej jest stron o jasnej kolorystyce i ktore zawieraja bardzo malo grafiki, tlo jest biale lub bardzo jasne np. o2.pl, wp.pl - szablon jako taki nie jest skomplikowany, a wyglada ladnie i przejrzyscie.
Moje spostrzeżenia: (Oryginalny nie będę
)
-Mało żywa grafika (logo jest bez zarzutów), ale te menu zmień naprawdę, bo przypomina tanią kreskówkę, i ciężko się w nim połapać,
-Za ciemne tło,
-Po kliknięciu na link przybiera taki kolor, że na czarnym ledwie go rozczytać można...
-I przewijanie w boxie, osobiście tego nienawidzę ;/
-A i słoneczko GG wpada na logo
Edyta:
-A i mówiłem, że kolorystyka i nastrój pasuje do strony o Crackingu a nie o komputerach?? 
ok, teraz zacznę prace nad nową stroną i właśnie poszukuję edytora. Jak na razie zdecydowałem się na KED. Jakieś lepsze propozycje?
dorzuc do tego jeszcze FrontPage, przyspieszy to tworzenie niektorych rzeczy. A pozatym to Fireworks/Photoshop - z pewnoscia by sie przydaly, bedzie ci latwiej z tą nawet najprostszą grafiką.
| sl4sh wrote: |
| dorzuc do tego jeszcze FrontPage, przyspieszy to tworzenie niektorych rzeczy. A pozatym to Fireworks/Photoshop - z pewnoscia by sie przydaly, bedzie ci latwiej z tą nawet najprostszą grafiką. |
Preferuję tylko edytory tekstowe, żadnych graficznych typu frontpage i żadnych wysiwyg. A grafikę naturalnie będę starał się zrobić w photoshopie.
Ja polecam pajączka, bo są fajne gotowe skrypty na java- no i też podświetla składniki.
Poza tym podział na poziom zaawansowania- jak najbardziej. Możesz umieszczać np screeny itd, ale to jako taką ciekawostkę, a nie główny content strony..
grafika 3d jest ok 
Musze zgodzic sie z poprzednimi postami. Wyglad strony odrzuca - czarno, czarno i jeszcze raz czarno.
Jezeli chodzi zas o edytor, to proponuje NOTEPAD2 - http://www.flos-freeware.ch/ . Fajny, malutki, koloruje skladnie, nie trzeba instalowac.
| Seba222 wrote: |
Musze zgodzic sie z poprzednimi postami. Wyglad strony odrzuca - czarno, czarno i jeszcze raz czarno.
Jezeli chodzi zas o edytor, to proponuje NOTEPAD2 - http://www.flos-freeware.ch/ . Fajny, malutki, koloruje skladnie, nie trzeba instalowac. |
wlasnie niedawno ściągnąłem ten edytor. Niezły jest
tylko szkoda że nie koloruje na czerwono błędnie napisanych tagów, np jak napisze <tabl> zamiast <table>
Ponura strona bez wyraznego "kregoslupa". Wyglada to dosc ubogo jak na strone o komputerach. Poza tym... co znaczy strona o tematyce komputerowej? Powinienes skoncentrowac sie na czyms konkretnym, wyspecjalizowac sie w czyms. Taka ogolna strona o komputerach nie ma szans byc dobra bo temat jest zbyt szeroki dla jednego czlowieka. Wydawcy pism komputerowych juz nawet zaczynaja sie specjalizowac bo calego tematu nie sposob pociagnac.