FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Fedora Core 5 pod i586, wogole istnieje?

Jakub
Mam maly dylemat, wszedzie gdzie wczytam i mam mirory widze fedore pod i386, a ja mam procesor pentuma 800, wiec powinnem miec i586, no i tytaj moje pytanie. Czy istnieje taka dystrybucja i skad moge ja sciagnac?
ChesterB
Laughing

Czy naprawde myślisz że ta fedora jest pod intel 80386 ? Very Happy
To jest architektura sprzętu, ściagaj bez obaw.
Jakub
Na poczatku zabaw z linuxem mialem nieprzyjemnosc pomieszac architektury, i wolal bym tego nie powtarzac Razz

Wole zapytac sie i upewnic, mimo ze pytanie moze byc nieco dziwne Wink
loginos
ale oczywiście gdyby była i585 to należy wybrać tę - powinna być lepiej zoptymalizowna dla twojego procesora
Ramelof
Zejde troche z tematu po nie chce kolejnego zakładać a tematyka jest podobna.

Czy linuxa można zainstalować z dysku, bo nie mam nagrywarki, a chciałbym zobaczyć czy jest on lepszy od winowsa jak to inni mówią.

I pytanką jaka jest najlepsza dystrubucja. Jaką wy polecacie. Może być już dla bardziej zaawansowanych.

Pozdro.
ChesterB
Ja polecam tylko i wyłącznie Slackware

Nie musisz mieć nawet CD Smile

Wystarczy napęd FDD, oraz specjalna dyskietka, bootujesz z niej komputer i instalujesz system, wszystkie pliki (pakiety) instalator slacka pobierze sobie z internetu.
jackill
Hmm, ten ZipSlack jest interesujący Smile Można go wrzucic na flasha (odtwarzacz mp3) i zabootować? (plik .img jak sądze powinien sie zabootować, czy mam racje?)
ChesterB
Ja nie mówie o ZipSlacku, ja mówie o Slackware Smile

Jednak odpowiadając na Twoje pytanie, oczywiście że tak, musisz wgrać Lilo do MBR flash'a i skonfigurować go aby bootował jądro zipslacka. Na google'ach pewnie znajdziesz informacje jak to zrobić.

Drugi sposób, to instalacja dosa (lub darmowego odpowiednika FreeDos) na tym flash'u, następnie wgranie plików ZipSlacka, później bootujesz (Free)dosa z flasha, i uruchamiasz ZipSlack'a, jednak ja proponuje pierwszy sposób.

Pozdravki
gecko
wracając do gł. pytania - (właściwie) każdy nowy procesor jest kompatybilny ze starym. na i686 odpalisz program skompilowany pod i586, pod i586 odpalisz aplikacje dla i386 etc

W sumie to można ściągać źródła programów i samemu kompilować (jak to zrobić: Arrow tutaj). Jednak to baaardzo czasochłonne i męczące zajęcie wymagające maksimum uwagi. Dlatego moge polecić także Gentoo (sam kompiluje przy instalacji programy pod nasz procesor) lub podobne (CRUX etc). Polecam poszukać w googlach a także na polskim forum systemu slackware.

Ja polecam instalacje standardową Slacka lub użycie maszyn wirtualnych (VMware lub MS Virtual Machine, z czego dla linuksa polecam VMware) i instalacje wirtualnie. Jest to przydatne gdyż można robić co sie chce i w razie czego nie tracimy swoich danych (układ idealny? Twisted Evil )
Ramelof
Dobra mam jeszcze jedno pytko mam płyte PCFORMATU gdzie jest linux w wersji mnimalnej. CZy taką płyę można użyć do jego instalacji. I jak bym to miał zrobić.
Deathplanter
ChesterB wrote:
Ja polecam tylko i wyłącznie Slackware

Nie musisz mieć nawet CD Smile

Wystarczy napęd FDD, oraz specjalna dyskietka, bootujesz z niej komputer i instalujesz system, wszystkie pliki (pakiety) instalator slacka pobierze sobie z internetu.

NIGDY nie poleciłbym początkującemu Slacka. Kompilowanie wszystkiego ręcznie (bo pakiety są w wieku mojego dziadka Wink),aktualizacje etc... imho lepiej już zrobić LFS (Linux From Scratch) i poświęcić kilka miesięcy,żeby napisać własne distro... bo w Slacku żadnych udogodnień nie widziałem...

Correct me if I'm wrong-miałem okazję stawiać na nim serwer OTS (Open Tibia Server,szczegóły w Wikipedii) i przy okazji Apache,MySQL,PHP i nawet głupiego screena musiałem sobie kompilować. Masakra,a w systemach debianopodonych wystarczy skorzystać z apta...

Wyjaśni mi ktoś,czemu Gentoo z tym jego kompilowaniem na bieżąco to lepszy pomysł niż pobieranie binarek? Mam i686,czy kompilowanie stuffu pod i686 zamiast korzystania z binarek i386 zagwarantuje mi większą wydajność? I ile to +/- procent będzie,jest sens marnować czas?
ChesterB
Luuudzie! co Wy z tymi pakietami? w currencie pakiety są zawsze świeże, nie ma również z nimi żadnych problemów.

Slackware w rezpozytorium nie ma starych pakietów!

Poza tym Ramelof napisał że może być coś bardziej zaawansowanego, i jeszcze jedno, Slackware wcale nie jest trudny!

Co do Geento, to robiło kilka osób testy i nie było ŻADNEJ różnicy między własnoręczną kompilacją, a instalowaniem binarek, tutaj o tym poczytasz (Strona miny86, kto go zna wie że gościu zna się na rzeczy) http://mina86.com/texts/linux/gentoo

Wracając jeszcze do Slackware, to co innego miałem polecić Ramelofowi, może Ubuntu?? kilka dni temu to instalowałem, nawet jądra nie mogłem skompilować... I jeszcze te chore zależności Mad

I powtarzam po raz kolejny, w rezpozytorium Slacka jest najnowszy php (5.1.6), MySQL (5.0.24a) oraz apache'a z serri 2.0.x, nie ma najnowszego 2.2.3 co oznacza że Patrick nie chce go dodać, pewnie z dobrego powodu!
Deathplanter
Nie wiem,może to Ty instalujesz nieoficjalne,albo ja źle szukam,ale po poszukaniu pakietów do slackware-current na slackware.com znalazłem na przykład to:
http://slackware.it/en/pb/browse.php?q=current/slackware/k
http://slackware.it/en/pb/browse.php?q=current/slackware/n (php i apache)

A co do zależności w Ubuntu-nigdy nie miałem problemów,których nie można było prostym apt-get remove usunąć. Dopóki nie zainstalujesz ze źródeł,wszystko jest ok... chociaż przydałaby się opcja umożliwiająca zaznaczenie,że tym pakietem "zajmę" się sam... chociażby do kerneli.
ChesterB
Oficjalna strona z pakietami do Slackware to http://slackware.it/en/pb/

Wpisz w wyszukiwarce php...

Pakiety są na bieżąco aktualizowane, a jeżeli chodzi o jądro to prawdopobnie w najnowszym slacku będzie nadal 2.4.X, Patrick musiał mieć dobry powód aby nie dawać jako standardowe 2.6.X, oczywiście na płycie jest do wyboru testing 2.6.X...

Poza tym nie ma co się wykłucać która dystrybucja jest lepsza (no chyba że być napisał że Mandriva jest najlepsza...), używaj i polecaj co chcesz, jednak nie pisz takich głupot jak "pakiety są w wieku mojego dziadka", bo to jest niezgodne z prawdą. I jeszcze jedno, zmienianie jądra co tydzień (bo zwykle w takich okresach wychodzą nowe jądra) jest głupie, skoro wszystko działa to po co zmieniać? (Wykluczam sytuacje gdy to jest poważny security fix), najlepiej skompilować właśne jądro i na nim pracować skoro działa.

Hint: Linus Torvalds używa SuSe Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.