FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Linux vs. Windows

Nolt
Wiec zamieszcze moich kilka za i przeciw, wad i zalet obu systemow.
Linux: Zalety
DARMOWY, Ogromne mozliwosci jakie posiada ten system, brak wirusow, robakow, bledow dzialania, zawieszek systemu (a jesli wystepuja to sa znikome), lekkie i plynne dzialanie systemu, w miare latwy w obsludze (trzeba czytac co sie robi), instalacja reczna lub w automatyczna(z pomoca przychodza tu roznego rodzaju graficzne nakladki na np. apt-get)... dlaczego zaliczylem to do zalet bo wg mnie lepiej wiedziec co sie ma w systemie Smile i wiele innych ktore mi akutalnie nie przychodza do glowy Razz
Wady:
Niestety nie obsluguje w pelni niektorych sprzetow lub obsluguje je nie do konca poprawnie, dosc trudny dla laikow, instalacja koponentow moze przyspozyc poczatkujacemu uzytkownikowi problemy, ludzie sie go boja Razz

Windows:Zalety
Prostota obslugi, obsluga wszystkich programow, dziala stabilnie(chodz zalezy to tez od uzytkownika) i to chyba tyle jesli chodzi o zalety Razz
Wady:
Niestety musimy ZAPLACIC za kopie Windowsa, wciaz ogromna liczba wirusow, dziur, zdazajace sie zawieszenia systemu, bledy typu explorer itp. o wiele slabszcze mozliwosci jesli chodzi o obsluge serwerow HTTP i FTP.

Nie chce tu oczerniac w jakis sposob Windowsa bo tez jestem jego uzytkownikiem i wraz znim zaczelem korzystac z komputera, lecz po instalacji Linuxa jakos wole ten drugi system bardziej od pierwszego. Moze troche mnie boli ze niektore programy nie dzialaja lub gry w ktore lubie czasem pograc i musze przelaczac systemy ale mam nadzieje ze to sie zmieni w niedlugim czasie. Moja ocena od 1-3 Linux dostaje 3 a Windows 1.5- Razz

Pozdro wszystkim
Arin
pl.comp.os.advocacy i inne takie. -locked-