|
|
Hej,
ostatnio chcialem sciagnac te gre (kiedys gralem tylko na amidze 500 )
, tymbardziej , ze w tym roku Twórcy urządzili remake - ta sama fabuła ale lepszy dzwiek i grafa,
no coz - remake platny, a stara wersja [DOS!] - pare KB, straaaasznie wolno dziala - moze któryś z forumowiczów gral w ta gra i pomolgby mi ja odpalic tak zeby dalo rade pograc?
dzieki i pozdr.
dla każdej dosłownie starej gry z amigi, czy troszkę nowszych, z pecetów, ale dosowych - dosbox. Chyba jeden z najlepszych programów jakie napisano w historii komputerów ;).
jesli nie będziesz wiedzieć jak go używać to przeczytaj readme - szczegółowo opisane komendy, parametry, i także pokazane przyklady użycia. w razie utknięcia zawsze możesz tu napisac - używam dosboksa już naprawdę długo :).
cheers,
Arin.
Taaak, ale zapomniałeś napisać że dosbox potrzebuje dość mocnego kompa bo to emulator Darczeku najprościej chyba będzie sobie kupić jakiegoś thinkpada 560E za ~70zł na allegro, zainstalować Windowsa95 i grać sobie bez stresu w stare gierki a i oczy cię nie będą bolały (wiem, bo sam z takiego rozwiązania korzystam)
Ps. zaproponowałem Ci TP 560E ponieważ laptop jest lekki, płaski (bez napędowiec, ale gierki możesz przez sieć zgrywać) i bezgłośny, do tego 12,1" matryca i bez awaryjne (miałem tych modeli mnóstwo i żaden się nie zepsuł, dodatkowo masz maszyne do przeglądania netu/pisania skryptów 
ee juz jest ok - zainstalowalem emulator co arin zaproponowal (juz wczesniej o nim slyszalem) i pykam w AnotherWorld - polecam:)
/ed:
dlaczego zakladasz ze mam slabego kompa? 
To się nie tyczyło konkretnie Ciebie Napisałem tak, bo tak niestety jest, po co ktoś ze słabym kompem ma się denerwować "Czemu to się tnie?", ale dobra, nie róbmy offtopu 
| darczeku wrote: | /ed:
dlaczego zakladasz ze mam slabego kompa? :wink: |
http://dosbox.sourceforge.net/wiki/index.php?page=SystemRequirements
wcale nie takiego mocnego potrzeba. wszystko zależy od tego jaką grę chce się emulować i w jakim trybie. ten program jest taki napisany, że naprawdę wszystko się da. poza tym wszystkie hiciory ze starych czasów mają swoje remake'i na pecety, albo nawet alternatywne, darmowe wersje. na przykład Open Transport Tycoon.
edit:
| Quote: | | po co ktoś ze słabym kompem ma się denerwować "Czemu to się tnie?" |
właśnie dlatego trzeba czytać instrukcje od tego typu programów. możesz mieć 10 GHz komputer, a dosbox i tak będzie ciął jakąś grę, bo domyślnie uruchamia się z emulacją konkretnej częstotliwości procesora. ctrl+F12 ją zwiększa, ctrl+F11 zmniejsza - jeszcze raz odsyłam do readme.txt :)
cheers,
Arin.
Ja się DosBoxem bawiłem kilka lat temu, i w wymaganiach widniało (min PIV 1,7 for ~40fps) więc myślałem że nadal tak jest, ale jak widać już ten 'bug' poprawili, i chwała im za to 
|