Słuchajcie Mam problemik kiedy idę spać i zostawiam kompa włączonego na noc wyłączam mu monitor a ten głupi %#%$%$@& Zawiesza mi sie po kilku godzinach jak zostawie monitor włączony to chodzi nawet całą dobę i jest looz ..... Moja konfiguracja to:
Procesor 1 GHZ Duron
Płyta Główna ECS K7VZA rev 3.6a
Muzyka Via Ac'97 Zintegrowana
Grafika GeForce 2 MX 400 64 MB
Napęd LiteOn LTR-52246S
Sieć Intel Pro wake on lan 10/100
System Windows XP Professional oraz Linux Aurox 9.2
Hehe widzę, że mamy ten sam problem, mi również zawiesza się komputerek jak go zostawię na noc żeby mi ściągał coś z netu, czasem się zawiesi a czasem nie, niewiem od czego to zależy, czy to może być wina płyty głównej albo zasilacza ?
Jak by ktoś wiedział to bardzo proszę o odpowiedź !! 
w pytaniu jest prawdopodobnie odpowiedz: plyta główna zle obsługuje ACPI.
zgaduję, ze rano monitor nie chce się włączyć?
Jesli juz probowales zainstalowac nowy BIOS i nadal nie pomoglo, lub jakies inne sterowniki.
To jedynym wyjsciem jest podniescienie napiecia na porcie AGP, o ile dobrze pamietam domyslna wartoscia jest DA, trzeba poprobowac wyzsze wartosci, choc zapewno jedyna wartoscia ktora bedzie spelniac nasze oczekiwania bezdie FF.
Problem jest ten chyba zwiazany z tym ze ta plyta glowna nie dosc dobrze wspolpracuje z kartami graficznymi GeForce4MX, no ale nikt nie ejst doskonaly.
flash na nowego biosa pł. głównej...
jeśli nie pomoże to przestaw wyłączanie dysków i tych innych w opcjach zasilania...
jeśli nadal to występuje to proponuje lepsze chłodzenie... :p
(choc ogólnie to proponowałbym nie kupywać takiego syfu jak ECS i Duron...
choc gdzie forsa to tez syf...
)
Sam miałem podobny problem i poradziłem sobie w bardzo prosty sposób. Po prostu miałem za wysoko podkręcony procesor... Wystarczyło, że odkręciłem te kilka MHz i teraz wszystko jest w porządku...
Być może ty też podkręcałeś procesor, lub z powodu zużycia zawiesza się przy "mniejszej" temperaturze niż sklepowy
Pokombinuj a może to rozwiąże twój problem 
Komp sie grzeje za bardzo, lepsze chlodzenie powinno pomoc
| Xaros wrote: |
| Komp sie grzeje za bardzo, lepsze chlodzenie powinno pomoc |
padne zaraz widzac takie teksty .... sciaganie nie pochłania tak duzo zasobów by rogrzewac wszysko na max. Poustawiajcie wszystko w windzie pożniej sie martwcie. A jak komp nic nie robi to w harmonogramie ustawcie jakies program ktory daje aktywnosc by sie nie zwieszał . Mi to pomogło nawet przy wadliwym procku athlonik:) a jak chcecie szukać bardziej polecam wyczyszczenie zasilacza i sprawdzić napieciapo 2-3 godzinach bezczynnosci
| Quote: |
| jak zostawie monitor włączony to chodzi nawet całą dobę i jest looz |
Wiec chlodzenie odpada, problem jest z ACPI, zaaktualizuj bios bo ECS to jedne z gorszych plyt.
Jak najbardziej to nie jest wina chłodzenia, bo mam potężny wentylator w obudowie, nie licząc tego na procesorze, więc w tym wypadku ChesterB miał rację, ale niestety nie potrafi on sprawdzić podanych przezemnie informacji ponieważ bios w wersji 3.6a jest najnowszym biosem do tej płyty... Więc aktualizacja jest wykluczona sama przez siebie...
Czy może ktoś ma jakieś inne sugestje ??
Proponuje przeskanować komputer programem typu ad-aware. Może masz wirusa. Miałem podobny problem i po przeskanowaniu tego typu programem problemu juz nie mam i moge sie cieszyc ... no wiecie czym
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze Ci pomoze
no to odrazu formata
po co skanowac jakimis ad-warami i tak wiekszosci nie znajduje byś musiał uzyc z 10 by znależć wszystko .Mi nawet wskazywało ze plik txt jest jakims programem i od tamtej pory nie uzywam takich gó*** 
Też mialem taki problem ... Ale wówczas tylko jak grałem w jakąś gierce. Po paru godzinach spędzonych nad jakims MMOPRG poprostu mi się zawiesił. Nic nie szło zrobic :/ tylko reset pomagał. Lecz znów, gdy włączyłem to po jakims czasi to samo.
Mój komp stoi w takiej jakby 'półce'? Od tyłu i od przodu jest odsłonięta. Wówczas, gdy odkęciłem boczną obudowę to już było wszystko OK. Doszedłem do wniosku, że kompa ma za słabą wentylacje.
jakies chłodzenie by się lepsze przydało.
Pozdrawiam Koper'ek!
Zainstaluj Speedfana i skontroluj temperatury... mi kiedyś padł dysk, właśnie jak ściągałem w nocy... okazało sie, że przegrzewał się i nie wytrzymał