FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Maly problem - Wtyczki do Opery

pokemon
Mam maly problem.

W przegladarce internetowej - opera - nie dzialaja mi krotkie filmy i/lub teledyski itp. Zamiast tego wyswietla mi sie - na tym okienku gdzie powinien pojawic sie film - "wymagana wtyczka". Gdy klikam na to - wyswietla mi sie komunikat czy chce pobrac wtyczke. Wybieram "Tak". Przekierowywuje mnie do strony Microsoftu, ale zamiast wtyczki pojawia sie strona ze takowej nie ma.
Sciagnalem takze wtyczki ze strony http://www.opera.com/docs/plugins/ ale zamiast filmu pojawia sie cos takiego:

Prosze o pomoc i cicho licze ze mi pomozecie Very Happy

Za odpowiedz z gory dziekuje.
votd
1) spróbuj wcisnąć przycisk Stop a potem Odtwarzaj
2) spróbuj poczekać aż załaduje się filmik/teledysk (a zależności od szybkości łącza internetowego - to zawsze chwilę trwa)
3) pobierz Mozilla Firefox - darmową przeglądarkę w której ci na pewno pójdzie ten filmik, bo jak zrozumiałem - za bardzo IE nie lubisz.
pokemon
votd wrote:
1) spróbuj wcisnąć przycisk Stop a potem Odtwarzaj
2) spróbuj poczekać aż załaduje się filmik/teledysk (a zależności od szybkości łącza internetowego - to zawsze chwilę trwa)
3) pobierz Mozilla Firefox - darmową przeglądarkę w której ci na pewno pójdzie ten filmik, bo jak zrozumiałem - za bardzo IE nie lubisz.

To tak:
- dwa pierwsze punkty odpadaja, testowalem i nic,
- firefox takze nie odtwarza - sytuacja jak poprzednio.

IE moze i nie lubie, ale tam takze nie dziala, ale w nim nie chce zbytnio grzebac. Jak zrobie formata to w IE bedzie dzialac, ale wolalbym tego uniknac. Smile
Balcard
Może niemasz jakiegoś kodeka? Zgaduje.
pokemon
Wlasnie mam kodeki wszystkie odnosnie filmow, a te wtyczki tez sciagnalem ale nie dziala.

Ech, to chyba juz nie ma szansy :/
Ramelof
mi jakoś wszystko dziła mam operę i filmy się otwarzają się normalnie bez niczego (żadnych wtyczek) czekaj aż się załaduje
pokemon
Hmm robilem tak, zostawilem komputer wlaczony i poszedlem do kosciola, ale w ciagu jednej godziny sie nie zaladowalo Smile
Ramelof
co ja mogę doradzić ładuje się mi bo normalnie w kompie jest zainstalowany Windows Media Player, Winamp(domyślny otwarzacz) spróbuj je zainstalować i spróbować włączyć film

co to firefoksa filmy otwarza dopiero jak zainstalujesz iTunes
grumman
ja zauwazylem ze wtyczki z macromedii czyli flash i shockwave player tez nie chca sie instalowac. a najsmiesniejsze jest to ze w operze nie dzialaja obie a w IE nie che sie odpalic tylko ta druga (chodzi mi o instalke i to ze niemozna ich pobrac na dysk).

u was jest podobnie??

a co do tych filmow moze pomoc instalacja windows playera 10 i ewentualnych latek. zapodaj linka do tej strony z tymi filmami to sie sprawdzi.

onet u mnie dziala, teledyski sie odpalaja
Balcard
grumman wrote:
ja zauwazylem ze wtyczki z macromedii czyli flash i shockwave player tez nie chca sie instalowac. a najsmiesniejsze jest to ze w operze nie dzialaja obie a w IE nie che sie odpalic tylko ta druga (chodzi mi o instalke i to ze niemozna ich pobrac na dysk).

u was jest podobnie??

a co do tych filmow moze pomoc instalacja windows playera 10 i ewentualnych latek. zapodaj linka do tej strony z tymi filmami to sie sprawdzi.

onet u mnie dziala, teledyski sie odpalaja

Niewiem czy dokładnie tak jak u ciebie ale też miałem "jaja" z tymi wtyczkami. To je zainstalowałem to mi niedziałały to coś mi kazało znowu je zainstalować to niemogłem ich pobrać. No działo się a wszytko na FF.
Bigrazer
Mam pytanie, które chyba moża dodać do tego tematu. Czy sa jakies wtyczki do opery które likwidowały by te wszystkie denerwujące reklamy??. wyskakująe okienka likwiduje ale chodzi mi o wszystkie pozostałe reklamy.
Ramelof
wiesz ja nie używam żadnych wtyczek do opery i nie mam żadnych reklam no chyba że ustawie że je chce może zmień wersje na 8.54
ibix
opera do odtwarzania filmow korzysta z Windows Media Playera.... u mnie był podobny problem był jak w Kerio zablokowalem dostep Opery do Windows MP.... moze masz jakiegos firewalla gdzie blokujesz dostep...
jackill
Bigrazer wrote:
Mam pytanie, które chyba moża dodać do tego tematu. Czy sa jakies wtyczki do opery które likwidowały by te wszystkie denerwujące reklamy??. wyskakująe okienka likwiduje ale chodzi mi o wszystkie pozostałe reklamy.

Wtyczek nie ma ale można poradzić sobie okrężną droga...

1. Lokalizujesz plik C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\HOSTS (nie ma rozszerzenia)
2. Otwierasz notatnikiem i otrzymujesz:

Code:
# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP
# w systemie Windows.
# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów
# Każdy wpis powinien być w osobnej linii.
# W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie
# odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone
# co najmniej jedną spacją
#
# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych
# liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.
#
# Na przykład:
#
#      102.54.94.97     rhino.acme.com          # serwer źródłowy
#       38.25.63.10     x.acme.com              # komputer kliencki x

127.0.0.1       localhost

w skrócie ten plik odpowiada za adresy ip które sprawdza system zanim sie polaczy z adresem.

4. I tu najważniejsza sprawa... wchodzisz na jakąś stronę, na której denerwują Cie reklamy, klikasz reklame i kopiujesz jej adres np: http://intao.hit.gemius.pl/hitredir/id=zIfqjvPkY3SocLda2G.Y3qPNLQqin8L4i8xlA41Vwa7.M7/stparam=wogkeqhtnc/sarg=0066000006CA0EC5/url=http://clk.tradedoubler.com/click?p=23432%26a=1029167%26g=16301328 interesuje Ci część adresu, którą pogrubiłem.
5. Dopisujesz ją do pliku hosts w następujący sposób:

Code:

127.0.0.1       intao.hit.gemius.pl/hitredir/

w ten sposób, gdy przeglądarka będzie próbowała ściągnąć reklamę, to nie znajdzie serwera reklam, tylko.. NIC Smile bo adres 127.0.0.1 to pętla wskazująca na Twój komputer, na którym siłą rzeczy nie ma reklamy Very Happy Serwerów z reklamami jest kilka i nie powinno być bardzo męczące wyszukanie ich... swojego czasu zrobiłem sobie taki pliczek, ale wcieło mi go Sad jakbyś miał jakieś wątpliwości, to pytaj Smile
Bigrazer
hmm... bardzo sprytny pomysł. Jak znajde chwilke wolnego czasu to wypróbuje i chyba niebedzie to zbytnio skomplikowane. Dzięki wielkie za zainteresowanie.

Pozdrawiam:
Razer
jackill
Nie ma problemu Smile Sposób działa na bank, bo sam tak miałem i w sumie warto wszystkie większe portale "pozbawić" reklam Wink Aha, zwracaj szczególną uwagę na serwery z "AD", "gemius" w nazwie, np: http://adserver.o2.pl wiekszasc reklam z o2.pl siedzi na nim...
Jakub
hmmm ktos chwali microsoft :>

No to teraz widzi dzialania monopolistyczne ktore niestety sa tak zrobione ze wy prubujac obesc je defakto lamiecie prawo Razz skurczybyki tak to sobie wymyslili ze pewne rzecyz mozna ogadac tylko ich produktem czyli IE Wink

No jasne ze nikt nie bedzie scigal zwyklych ludzi, no ale jak by jakas firma chciala wyprodukowac cos co wykorzystywalo by sztuczki kotre podajecie moge sie zalozyc ze zaraz by miala sprawy w sadach oraz dziwnym trafem dzialy by sie rozne dziwne historie wokol tej firmy.
grumman
Jakub dlaczego tak sadzisz??

jezeli ma sie orginalna wersje windy a plik hosts jest jego integralna czescia to kto bedzie scigal za jego zmiane.

pozatym ten plik jest stwozony po to by go edytowac.

to co chcesz zeby ci wyswietlalo sie w przegladarce to jest twoja prywatna sprawa. tym bardziej firmy ktore moga stosowac to do ochrony i ograniczenia dostepu pracownikom kozystajacym z internetu w firmie.
jackill
Jakub wrote:
hmmm ktos chwali microsoft :>

No to teraz widzi dzialania monopolistyczne ktore niestety sa tak zrobione ze wy prubujac obesc je defakto lamiecie prawo Razz skurczybyki tak to sobie wymyslili ze pewne rzecyz mozna ogadac tylko ich produktem czyli IE Wink

No jasne ze nikt nie bedzie scigal zwyklych ludzi, no ale jak by jakas firma chciala wyprodukowac cos co wykorzystywalo by sztuczki kotre podajecie moge sie zalozyc ze zaraz by miala sprawy w sadach oraz dziwnym trafem dzialy by sie rozne dziwne historie wokol tej firmy.

Faktycznie o plik HOSTS Ci chodzi? Przecież jego modyfikacja nie jest nielegalna, świadczy o tym choćby jego zawartość, gdzie wyraźnie opisano sposób jego modyfikacji... Ten plik służy np. do przyspieszenia wyszukiwana stron www. Kiedy wpisujesz www.wp.pl to przegladarka najpierw sprawdza czy nie ma takiego adresu w pliku HOSTS, jeśli nie to szuka go dalej przez DNS`y itd... jeśli jest w pliku HOSTS to pobiera z niego adres IP tej strony i z tym adresem IP sie łączy. tak w niektórych przypadkach jest szybciej... A jedynym powodem stosowania tej modyfikacji jest po prostu brak plugina blokującego reklamy w Operze (jak np. AdBlock z FF), może w którejś kolejnej wersji Opery będzie... bo nie chce zmieniac przeglądarki na Firefoxa Wink
grumman
no to ja niewiem jak szukaliscie. w operze jest popup bloker. w opcjach na pierwszej zakladce jest rozwijalna lista z opcjami. przyznam jednak ze jest to prymitywne rozwiazanie poniewza nie posiada zadnych zaawansowanych opcji konfiguracyjnych.
przydala by sie jeszcze mozliwosc dopisywania adresow lub ip ktorych opera by automatem nie ladowala (grafika czy reklamy)

jednak dziala zadziwiajaco dobrze. zdarza sie ze przepusci jakies reklamy. mnie wystarcza.
jackill
No tak, ale nie ma porównania z funkcjonalnością adblock`a z FF. Tam surfowanie to przyjemność, a nie czekanie aż sie flashe załądują i cierpliwe wyłączanie kolejnych popupów (bo Opera nie blokuje flashowych banneró i popupów). Co nie zmienia faktu, że ma lepszy czytnik rss, niż te dostępne z pluginów do FF. Między innym dlatego urzywam Opery, choć pod Linuxem FF... Wink
Akselus
jackill wrote:
Bigrazer wrote:

Wtyczek nie ma ale można poradzić sobie okrężną droga...

1. Lokalizujesz plik C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\HOSTS (nie ma rozszerzenia)
2. Otwierasz notatnikiem i otrzymujesz:

Code:
# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP
# w systemie Windows.
# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów
# Każdy wpis powinien być w osobnej linii.
# W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie
# odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone
# co najmniej jedną spacją
#
# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych
# liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.
#
# Na przykład:
#
#      102.54.94.97     rhino.acme.com          # serwer źródłowy
#       38.25.63.10     x.acme.com              # komputer kliencki x

w skrócie ten plik odpowiada za adresy ip które sprawdza system zanim sie polaczy z adresem.

4. I tu najważniejsza sprawa... wchodzisz na jakąś stronę, na której denerwują Cie reklamy, klikasz reklame i kopiujesz jej adres np: http://intao.hit.gemius.pl/hitredir/id=zIfqjvPkY3SocLda2G.Y3qPNLQqin8L4i8xlA41Vwa7.M7/stparam=wogkeqhtnc/sarg=0066000006CA0EC5/url=http://clk.tradedoubler.com/click?p=23432%26a=1029167%26g=16301328 interesuje Ci część adresu, którą pogrubiłem.
5. Dopisujesz ją do pliku hosts w następujący sposób:

Code:

127.0.0.1       intao.hit.gemius.pl/hitredir/

w ten sposób, gdy przeglądarka będzie próbowała ściągnąć reklamę, to nie znajdzie serwera reklam, tylko.. NIC Smile bo adres 127.0.0.1 to pętla wskazująca na Twój komputer, na którym siłą rzeczy nie ma reklamy Very Happy Serwerów z reklamami jest kilka i nie powinno być bardzo męczące wyszukanie ich... swojego czasu zrobiłem sobie taki pliczek, ale wcieło mi go Sad jakbyś miał jakieś wątpliwości, to pytaj Smile

są dużo lepsze sposoby na blokowanie reklam w operze zobacz na:
http://operawiki.info/BlockAdvertisements
Jest tam kilka metod duzo wygodniejszych od tej.
Pozatym Opera 9 ma wbudowana obsługe blokowania zawartosci (beta jest juz dostepna).

jackill wrote:
No tak, ale nie ma porównania z funkcjonalnością adblock`a z FF. Tam surfowanie to przyjemność, a nie czekanie aż sie flashe załądują i cierpliwe wyłączanie kolejnych popupów (bo Opera nie blokuje flashowych banneró i popupów). Co nie zmienia faktu, że ma lepszy czytnik rss, niż te dostępne z pluginów do FF. Między innym dlatego urzywam Opery, choć pod Linuxem FF... Wink

Z blokowaniem wyskakujacych falshowych reklam tez mozna sobie poradzic, opis jest na stronie którą podałem wyżej.

Pozdrownienia Akselus
jackill
No to fakt, adblocker w Operze 9 działa świetnie Smile Ale te wyskakujące flashe najprościej zablokować tak jak napisałem, czyli modyfikując plik HOSTS.

PS: Axel -> Razz
olejniczak
Witam.
Odnośnie blokowania reklam: jest taki malutki programik Ad Muncher. Spisuje się znakomicie. Przynajmniej u mnie
Ramelof
Popatrz na date ostatniego postu. Nie odświeżaj starych tematów.
Timczak
Ramelof wrote:
Popatrz na date ostatniego postu. Nie odświeżaj starych tematów.

Kiedyś tez tak myślałem ale nie chodzi o odświeżanie tematów. Chodzi o bezsensowne odświeżanie starych tematów. Jego wypowiedź może mieć jakiś sens. Chyba ...
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.