FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Router z firewall'em

Balcard
Powiedzcie mi czy router z firewall'em będzie mnie skóteczniej bronił przed "syfem" z sieci niż firewall programowy(obojętnie jaki). Ostatnio coraz bardziej intersuje się swoim bezpieczeństwem i dlatego pytam. Wiem że jak dobry haker będzie się chciał włamać to się włamie ale ja chce mu trochę to zadanie utrudnić. Wiem tez, że procent, że dobry haker wybierze mnie na swoją ofiare jest liczony liczbani z mianownkiem równym milion itp.
darczeku
Quote:
dobry haker wybierze mnie na swoją ofiare jest liczony liczbani z mianownkiem równym milion itp.

Wiec po co zadajesz takie pytania?

Ogólnie wydaje mi sie, ze router [ruter?] z firewallem czy inymi 'blokadami' jest raczej bardziej potrzebny do zabezpieczenia sieci lokalnych a nie zwyklego użytkowanika.
Balcard
darczeku wrote:
Quote:
dobry haker wybierze mnie na swoją ofiare jest liczony liczbani z mianownkiem równym milion itp.

Wiec po co zadajesz takie pytania?

Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli że dobry haker i tak się włamie a ja przynajmniej pozbęde się problemu "zaczynających" hakerów. Bo taki jak się natknie na firewalla to zrezygnuje albo nieda rady.

A co do sprzętu z firewallem to niekoniecznie musi to być router. Może to być też modem adsl albo coś w tym stylu.
grumman
ale po co ci odrazu sprzetowy personal firewall wystarczy?? jezeli masz kilka kompow w domu (podpietych do netu) to rozumiem.

wprowadzenie sprzetowego spowoduje odizolowanie systemu zainstalowanego na kompie z firewallem, to niby poprawia bezpieczenstwo bo atak na firewall nie moze byc przeprowadzony przez atak na sam system.
Balcard
W sumie to w przyszłości mam zamiar mieć w domu Laptopa i jeszcze jednego kompa, a po za tym to 50% mojego powodu dlaczego się o to pytam to to że niechce "niczym" dodatkowym kompa obciążać. No i jeszcze dlatego że jakoś modem Nesotrady mi się niepodoba (nie tylko w sensie wizalnym). No i najważniejsze że mam sieć w bloku Smile. No i chciałbym kumplowi udostępnić mój internet
Arin
Balcard wrote:
Powiedzcie mi czy router z firewall'em będzie mnie skóteczniej bronił przed "syfem" z sieci niż firewall programowy(obojętnie jaki).

jeżeli tylko Cię stać to zdecydowanie kup sobie takie małe urządzenie. windows to windows, bez względu czy masz firewall czy nie. sprzętowy nawet na domyślnej konfiguracji jest trudniejszy do przejścia niż programowy.

cheers,
Arin.
Balcard
Arin wrote:
Balcard wrote:
Powiedzcie mi czy router z firewall'em będzie mnie skóteczniej bronił przed "syfem" z sieci niż firewall programowy(obojętnie jaki).

jeżeli tylko Cię stać to zdecydowanie kup sobie takie małe urządzenie. windows to windows, bez względu czy masz firewall czy nie. sprzętowy nawet na domyślnej konfiguracji jest trudniejszy do przejścia niż programowy.

cheers,
Arin.

No i taka odpowiedź mi się podoba Smile Pełen konkret. Dzięki.
Postman
Balcard wrote:
Powiedzcie mi czy router z firewall'em będzie mnie skóteczniej bronił przed "syfem" z sieci niż firewall programowy(obojętnie jaki). Ostatnio coraz bardziej intersuje się swoim bezpieczeństwem i dlatego pytam. Wiem że jak dobry haker będzie się chciał włamać to się włamie ale ja chce mu trochę to zadanie utrudnić. Wiem tez, że procent, że dobry haker wybierze mnie na swoją ofiare jest liczony liczbani z mianownkiem równym milion itp.

Musisz sobie jeszcze zadać pytanie jakie ważne informacje masz na kompie, bo zawansowany haker nawet nie będzie próbował zajrzeć do Twojego kompa bo i po co. Masz projekt na kompie jakiś projekt atomowy ?!?
Balcard
Tak,ale przynajmniej pozbęde się natrętnego frajerstwa co uczy się hackować. A przy okazji niechcę instalować na kompie firewall'a który może mi zwolnić moją i tak już wolną maszyne Sad.
webek
Sprzęt (dokładniej router) zawsze lepiej działa jako firewall niż jakbys jechał na sofcie. Poza tym jak masz mało ramu to Ci wogóle pc nie obciąża.
Szkoda tylko że taki router jest drogi (około 200 zł i powyżej).
kochanek
Ja osobiscie nie widze powodu dla ktorego bym miał kupywac sprzetowy firewall . ALe skoro ty chcesz wiedziec co i jak to :
radził bym na takowym routerze (ruter dla niektórych) blokowac porty a nie bawaic sie odpowiedni sprzetowy firewall. Jezli chcesz sie odsłonic komus z sieci lokalnej to ustawienia programowe wystarcza. Najlepiej kupic jakiegos złoma np celka 0,5 GHz i na tym postawic mały serwerek badz 200MHz i dyskietkowy system kazdemu dobrze znany Smile
v3nd0r
Balcard wrote:

Interesujesz sie bezpieczenstwem? A nie wiesz kto to jest haker i uzywasz tego pojecia nie znajac jego definicji. Chyba za duzo telewizji sie naogladales.

http://pl.wikipedia.org/
http://google.pl/

Poszukaj definicji slowa haker, przeczytaj ja bardzo uwaznie.
cambridge
zaraz sie odezwie jakis oburzony koles, ktory jezdzi tramwajem bez biletu, zeby nie nazywac go zlodziejem, tylko sobie przyczytac w wikipedii definicje slowa "złodziej"

lol
Balcard
v3nd0r wrote:
Balcard wrote:

Interesujesz sie bezpieczenstwem? A nie wiesz kto to jest haker i uzywasz tego pojecia nie znajac jego definicji. Chyba za duzo telewizji sie naogladales.

Chyba panie wszytko wiedzący coś panu nie wyszło Laughing

Quote:
Haker (ang. hacker) - w kontekście bezpieczeństwa hakerem określa się osobę, której umiejętności pozwalają na uzyskanie nieautoryzowanego dostępu do zasobów komputera poprzez ominięcie jego zabezpieczeń
gecko
co do rozróżniania hakera od crackera - też z tym walczyłem przez pewien czas. no i dałem sobie spokój. bo kogo "niewtajemniczonego" interesuje ta różnica? będzie sie uczył różnic każdego zawodu? dla moherowych babć i innych "niewiedzących" haker to zawsze haker i tego nie zmienimy.

hakerzy i inni! nazwijcie sie po prostu aministratorami albo "specjalistami ds. bezpieczeństwa" i dajcie sobie spokój bo to wojna z wiatrakami. z "lótem" nie wygracie
v3nd0r
Balcard wrote:
v3nd0r wrote:
Balcard wrote:

Chyba panie wszytko wiedzący coś panu nie wyszło Laughing

Quote:
Haker (ang. hacker) - w kontekście bezpieczeństwa hakerem określa się osobę, której umiejętności pozwalają na uzyskanie nieautoryzowanego dostępu do zasobów komputera poprzez ominięcie jego zabezpieczeń

Nie wyszlo? Jesli przeczytal bys cala definicje i ja zzacytowal to to wszytsko bylo by w pozadku... twoje zdanie jest wyrwane z kontekstu.

Moze zacytuje pelna definicje, z tego samego zrodla z ktorego pochodzi twoja definicja.

Quote:
Haker (ang. hacker) - w kontekście bezpieczeństwa hakerem określa się osobę, której umiejętności pozwalają na uzyskanie nieautoryzowanego dostępu do zasobów komputera poprzez ominięcie jego zabezpieczeń. Osoby, które robią to nielegalnie, nazywa się też crackerami. Nazwę cracker propagują hakerzy skupieni w społeczności hakerskiej, którzy rozwijają wolne oprogramowanie i odcinają się od przestępców.

Zauwazasz subtelna roznice? Ty w swoich wypowiedziach mowisz o osobie ktora chce sie wlamac do twojego systemu, i robi to nie legalnie. Jesli przeczytal bys definicje ktora ci dalem, a wystarczylo przeczytac jedno zdanie wiecej... Wiedzial bys jak poprawnie nazywa sie ta osobe.

Jeszcze probujesz udowodnic mi ze sie myle... wyrywajac definijce z kontekstu, pomijajc najbardziej znaczacy fragment ,odrozniajacy hakera od crakera.
Balcard
Quote:
Haker (ang. hacker) - w kontekście bezpieczeństwa hakerem określa się osobę, której umiejętności pozwalają na uzyskanie nieautoryzowanego dostępu do zasobów komputera poprzez ominięcie jego zabezpieczeń. Osoby, które robią to nielegalnie, nazywa się też crackerami. Nazwę cracker propagują hakerzy skupieni w społeczności hakerskiej, którzy rozwijają wolne oprogramowanie i odcinają się od przestępców.

To ja niewiem z czyim rozumieniem tekstu jest coś nie tak.
v3nd0r
Balcard wrote:
Quote:

To ja niewiem z czyim rozumieniem tekstu jest coś nie tak.

zapytam sie ciebie, czy w swojej pierwszej wypowiedzi zacytowales ten fragment definicji? Nie wydaje mi sie.

Czytales ostatnie zdanie definicji? Czy tez pominales?

Zreszta co mi do tego... twoja sparwa jak mowisz na kogo. Zapytaj sam siebie czy jak pisales pierwszego posta znales ta subtelna roznice pomiedzy hakerem a crackerem.
Jesli znales to czemu jej nie uzyles wlasciwie?
A jesli dopiero poznales to juz twoja wola co z ta wiedza zrobisz.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.