Witam.
Od jakiegos czasu mysle o zalozeniu sklepu internetowego. Tylko za bardzo nie wiem jak sie za to zabrac. Mam sporo pomyslow i mysli bardzo zmieszane, ale to zupelnie inna dziedzina strony jaka do tej pory robilem. Bardzo chetnie przyjme jakiekolwiek porady na co zwrocic uwage. Moze jest ktos na forum, kto takie cos prowadzi lub prowadzil. Jak na dzien dzisiejszy zamierzam sprzedaz prowadzic na terenie Polski, ale chce wykonac od razu wielojezyczny serwis. Sprzedaz na Europe zaczne jak tylko dowiem sie wiecej o sposobach przekazu towaru (tak zeby sie oplacalo).
Pozniej jak juz ta stronke zrobie, to co dalej? Jak ja dobrze wypromować? Ile to trwa?
Strone postawie na bezplatnym serwerze i kupie porzadna domene. Nie bedzie to frih, bo tu mam inny serwis, rownie wazny dla mnie. Sam nie wiem o co pytac, ale mysle ze ci ktorzy robili cos takiego mieli podobne problemy.
Moglbys uzyc osCommerce jako podstawy do calego sklepu; skrypt darmowy i wyglada na dobrze dzialajacy. O ile mnie pamiec nie myli to posiada tez mozliwosc zmiany jezyka sklepu i tworzenie sklepow multilanguage. Jesli chcesz postawic to na free hostingu, to moze byc ciezka sprawa, bo trudno znalezc cos co by sie nadawalo. Bo przeciez kto zauwa sklepowi internetowemu, ktory wyswietla np. reklame typu "THIS WEBSITE IS HOSTED FOR FREE BY xxx LIMITED". Do wypromowania najlepiej wykorzystac zaufanie klientow. Mam tu na mysli, ze najpierw zareklamujesz sie w kilku miejscach, jezeli ktos to kupi i wszystko mu sie spodoba, jest duza szansa, ze ktos dowie sie od niego o tym sklepie. Moze nie jest to najszybsza droga, ale sprawdzona. Mozesz tez wykupic bannery w jakims systemie - tutaj wszystko zalezy od ciebie.
I przede wszystkim, zycze ci szczescia.
mam przeczucie, ze jak zadajesz takie pytania sprzedawanie czegolokwiek nie bedzie dobre ani dla Ciebie ani dla potencjalnycj klientów.
- Co chcesz sprzedawac?
- Masz zarejestrowana dzialalnosc?
- Wystawiasz fvat?
| darczeku wrote: |
- Co chcesz sprzedawac?
- Masz zarejestrowana dzialalnosc?
- Wystawiasz fvat? |
Nie spieszno z ci z tymi dwoma ostatnimi pytaniami.
Zgadzam się z przed mówcą że najpierw trzeba było określić co chcesz sprzedawać a potem pytać się o jakieś porady. Bo wiesz jest różnica w sprzedaży kubków ze zdjęciem a wiertarek udarowych czy bardziej wyrafinowanego towaru. No i oczywiście musisz posiadać dosyć sporą wiedzę o towarze który chcesz sprzedawać.
Bez warunkowo musisz kupić jakiś dobry serwer i domenę bo bez tego ani rusz. Opcja darmowego serwera nie wchodzi w rachubę w takim przedwsięsięcie(jak to się piszę). Musisz wzbudzić zaufanie u klienta a z darmowym hostingiem to nie będzie zbyt łatwe. Dobrze by było żebyś na swojej stronie miał jakieś zabezpieczenia, bo wtedy klienci się lepiej czują.
Serwis też musi byś bardzo czytelny. Niema mowy o tym że niemożna czegoś znaleść.
Co do reklamy to jedną z form reklamy jest zaczęcie na allegro. Tak robi wiele osób. Wystawiają na allegro różne artykóły ze swojego sklepu. Ludzie najpierw kupują na allegro a potem bezpośrednio przez sklep. (jeżeli się nie zawiodą oczywiście)
No to chyba wszystko co wiem na ten temat. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem.
Po pierwsze, to musisz miec dobry pomysl na to, co chcesz sprzedawac. Jezeli zastanawiasz sie nad czesciami komputerowymi, to nawet o tym nie mysl - w sieci jest juz tyle sklepow, ze na 99% nie masz szans (chociaz zawsze jest ten 1%). Najlepiej, zebys trafil w nisze na rynku.
Po drugie. Nie rob serwisu wielojezycznego, skup sie najpierw na rozkreceniu interesu w Polsce, a dopiero potem mysl o Europie. Mysle, ze w Polsce minimum 1-2 lat Ci zajmie rozkrecenie interesu.
Po trzecie. Zapomnij o darmowym hostingu. Nikt nie kupuje czegos po wejsciu 1 raz na strone sklepu - wraca po kilka razy, a przy darmowym hostingu nigdy nie wiadomo, czy bedzie mial do czego wrocic
(awaria, przerwa techniczna itp.) No i stracisz klientow.
Po czwarte. Reklama i jeszcze raz reklama. Bez tego sie nie obejdzie, bo inaczej nikt Cie w natloku sklepow internetowych nie znajdzie.
No i po piate. Dzialalnosc, faktury, ksiegowosc, ZUS-y, US-y i inne
Jednym slowem - zycze powodzenia, duzo pieniazkow (oj beda Ci na poczatek potrzebne, oj beda), i wielu stalych klientow.
Dzieki za wszystkie rady.
Jesli chodzi o to co chce sprzedawac to sa artukuly zoologiczne (akwarystyka w wiekszosci). Wraz z bratem juz mamy od kilku lat firme i swoich kientow. Ale jak na razie dzialamy na malym terenie jako hurtownicy, zaopatrzajac sklepy w ryby, sprzet itd. W tej chwili brat sam to proadzi, bo ja mieszkam w Szwecji, a sklepem moge administrowac przez internet zewszad.
Sklep to moj pomysl, brat w ogole nie ma pojecie jak komputer dziala
Chcialem poprzez internet zdobic rowniez klientow indywidualnych na terenie calej Polski, ceny mamy lepsze niz inni, a oferujemy ten sam towar. Pozatym chcialem nie ograniczac sie tylko do handlu - w koncu mamy firme P.H.U - tylko wzbogacic oferte o zakladanie akwariow dekoracyjnych, oczek wodnych itd.
Widze ze wszyscy radzicie serwer platny i pewnie macie racje, w takim razie co radzicie kupic? Ofert jest pelno, ale ktora wybrac?
Pozdro
Tylko mam nadzieję że nie będziesz sprzedawał żywych zwierzątek
. Co do serwerów to hmmm sam korzystam z usług firmy http://www.tmbnet.pl/ . Jeszcze nie miałem problemów z tą firmą. Mają wszystko co potrzeba dobremu hostingowi. No i ceny są całkiem przyzwoite.
Ostatnio też znalazłem w internecie ofertę http://www.cal.pl/ która też mi się wydawała dobra. Co ważne na samym wejściu na stronę jest adres firmy co dobrze o niej świadczy. No i ceny są naprawdę przyzwoite.
Dużo o hostingach jest też na forum www.phpbb2.pl klienci wypowiadają się o serwerach co daje bardzo obiektywną ocenę
A taka ocena jest chyba najważniejsza.
No, ale najpierw bym wybudował serwis a potem szukał lepszego hostingu
bo może ci się uda zbudować coś co będzie zjadało mało transferu a co za tym idzie, będziesz mógł wykupić tańszy serwer.
No i jeżeli chodzi o reklamę to polecam zrobić to na stronach takich jak : www.dogolandia.pl oraz www.dogomania.pl . Te serwisy mają bardzo dużo czytelników więc jak dobrze się zareklamujesz to przyrządami wszelkie inne rzeczy do psiaków będą ładnie schodziły. (taka mała informacja jeżeli powiesz że sprzedajesz zwierzęta na allegro (w co wątpię) to cię tam uduszą)
.
A jakbyś był zaintersowany to mój znajomy handluje karmą dla psów firmy Acana.Widzę że bardziej intersujesz się rybkami ale warto się spytać. Ona jest dosyć niespotykana w polscę. Jest to karma wysokiej jakości (nie taka jak eukanuba ale bardzo zbliżona) no ale o wiele niższej cenie. Jakby co to zapraszam na pw.[/url]
Dzieki wielkie wszystkim.
Juz wszystko wiem czego mi na poczatek potrzeba, szczegolne podziekowania kieruje do Balcarda, ktory zawarl naprawde pomocne adresy i bardzo przydatne informacje.
Pozdrawiam i zabieram sie do roboty. 
Swoją drogą polecam Ci też płatne pozycjonowanie, żeby ten sklep miał jakąś szansę.. i jak chcesz dotrzeć do ludzi tanio, to wystarczy jak się zapiszesz do jakiejś klikajni (klikaj w linki bannery)- reklamy są tam tanie, a dużo ludzi tam można złapać..[/i]