FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Sprawa z domenami i subdomenami

pawelsz
Mam pewien problem dotyczacy spraw domen i subdomen. Mam nadzieje, ze nie byl on juz poruszany na forum, a przynajmniej nie w ostatnim czasie. Otoz zalozmy, ze posiadam domene abcdef.com. Nie ma zandego problemu zeby dac ja na Frihosta i tworzyc subdomeny, ale wtedy i strona glowna - abcdef.com jak rowniez subdomena, np. forum.abcdef.com beda na Frihoscie. Postawienie tych adresow na inny serwer to tez nie problem. Ale chce zrobic tak, zeby abcdef.com bylo np. na super-hiper-firma-hostingowa.com, a forum.abcdef.com wchodzilo na moje konto na Frihoscie. Wydaje mi sie ze da sie cos takiego zrobic (zauwazylem to w przypadku osloskop.net i forum.osloskop.net, ktore maja rozne adresy IP, wiec zapewne leza na roznych serwerach). Bawil sie w to juz ktos? Mam nadzieje, ze problem da sie rozwiazac.
draqo
Możesz zrobić tak, że subdomenę dasz do innego serwera. Ja również tak mam. www.serwismix.info mam na ovh, a forum.serwismix.info na frihost.
pawelsz
To fajnie ze sie da Wink moze w koncu osiagne moj cel Very Happy ale widze, ze o ile domena na stronie glownej twojego serwisu dziala jak kazda prawdziwa domena, ale forum jest tylko przez domene przykrywane. Wprawdzie nie robi to juz tak duzej roznicy, ale jesli ktos znalby sposob na podlaczenie domeny naraz pod dwa serwery, tak by dzialala przy obu jako domena, a nie alias, bylbym wdzieczny Smile
loginos
musisz wykonać odpowiednie wpisy na serwerze DNS, który zarządza domeną i ustawić adres poddomeny na jakiś inny serwer.
Lub wydelegować całą poddomenę na inny DNS
Oczywiście ten inny serwer www musi mieć mozliwość "przyjęcia" twojej domeny.
a jeśli nie to pozostaje ci rozwiązanie draqo'a