FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Problem z napisaniem znaku

draqo
Na pewno wielu z nas miało problem z napisaniem znaku ś, wciskaliśmy ALT + S i nic nie pomogło, ale znalazłem sposób aby to rozwiązać, wystarczy tylko nacisnąć ~ - tyldę a potem s, i już mamy śRazz, tak jest w przypadku każdych polich znaków diakrytycznych:p
kochanek
Quote:
tak jest w przypadku każdych polich znaków diakrytycznych:p

nie chciałbym byc nieuprzejmy ale to kazdy wie... tzn kazdy ktory miał kłopoty z tego typu litekami .... natomiast jak nie działa atl + s to lepiej szukać przyczyny w systemie bądz kupic nowa klawiature
oxwood
kochanek wrote:
natomiast jak nie działa atl + s to lepiej szukać przyczyny w systemie

a dokładniej w utawieniach języka Smile Ile to razy już się zdażyło mi przestawienie języka i się dziwiłem czemu nie działa Very Happy
Camel
No wystarczy zajrzeć na talicę znaków ASCI i tam są opisane wszystke kombinacje...
Tak jak to pamiętam.
Dla przykładu - bardzo często sam korzystałem z kombinacji Alt + 126 żeby uzyskać "~".
WMP
ja tam was nei rozumeim wszytkie literki pięknei mi się wśtąwąiją Smile
A jak chce napisać ~ to naciskam 2 razy i potem kasuje jeden
Camel
Ano widzisz - ale normalnie za pierwszym razem tylda nie wchodzi...
A zwróć uwagę że np w ms-dosie nie da się zrobić tyldy w inny sposób niż przez alt + 126...
draqo
Za pomocą kombinacji ALT + liczba można wiele fajnych znaków uzyskać.
np. ALT + 789 = § Wink
fallco
kazdy kto sie choc troche interesowal informatyka doskoanle o tym wie Smile
btw: § mozna uzyskac z rownania §=ALT + 0167 Razz
Jakub
Tu ju? magicy tak kombinowali z kodowaniami ?e to szok Razz ~s ciekawe czy zadzia?a Razz
Xaros
Heh, sposób z tą tyldą faktycznie działa! Shocked Kurczę, nie wiedziałem o tym... Wink Wprawdzie kombinacja z ALT-em działa mi cały czas poprawnie, ale tak dla spróbowania zobaczyłem teraz też z tą tyldą i tak też działa. Smile Hehe, spoko. Smile
Koperek~PL
Camel wrote:
Ano widzisz - ale normalnie za pierwszym razem tylda nie wchodzi...

Jak to nie wchodzi?Very Happy Wchodzi tylko jej nie widać. weź nacisnij raz '~' a potem spacje i masz jedną "~" Very Happy Ale ja też zawsze naciskam dwa razy '~' i potem jedną backspace kasuje Razz

A co do znaczków to:

ALT + 0169 = ©
ALT + 0174 = ®
ALT + 0134 = †
ALT + 0135 = ‡
ALT + 0153 = ™
ALT + 0149 = •
ALT + 01449 = ©
ALT + 013 = Przejscie do next lini takie cos jak <enter>

Bawiłem się, to wiem:P

Pozdrawiam Koper'ek!
jackill
Koperek~PL wrote:

A co do znaczków to:

ALT + 0169 = ©
ALT + 0174 = ®
ALT + 0134 = †
ALT + 0135 = ‡
ALT + 0153 = ™
ALT + 0149 = •
ALT + 01449 = ©
ALT + 013 = Przejscie do next lini takie cos jak <enter>

To nie znaczki, tylko ASCII table Smile Tutaj masz pełną listę: http://www.lookuptables.com/
hawranek31
Czego to sie czlowiek na forum moze dowiedziec.

Wstyd sie przyznac ale nie weidzialem tego z tylda.

No cos zawsze musi byc ten pierwszy raz Smile
Arctos
O ciekawy temat. Zawsze bawiłem się z ALT+ cyferki ale zawsze na chybił trafił mi coś wyskakiwało lub kwadrat a teraz bede wiedział co jak wygląda. dzieki za linka. Se oblookam i będzie git. Ale tu nie wszystko wchodzi na forum bo ALT+1445 to powinien być znaczek Yen, waluty Japońskich pieniędzy a tu tylko kwadrat się pokazuje mi.

EDIT: Ale te tablice ubogie. Japońskiego pisma tam nie ma a powinno być skoro to tablica to powinno być wszystko.
jackill
Arctos wrote:
O ciekawy temat. Zawsze bawiłem się z ALT+ cyferki ale zawsze na chybił trafił mi coś wyskakiwało lub kwadrat a teraz bede wiedział co jak wygląda. dzieki za linka. Se oblookam i będzie git. Ale tu nie wszystko wchodzi na forum bo ALT+1445 to powinien być znaczek Yen, waluty Japońskich pieniędzy a tu tylko kwadrat się pokazuje mi.

EDIT: Ale te tablice ubogie. Japońskiego pisma tam nie ma a powinno być skoro to tablica to powinno być wszystko.

ASCII (skrót od ang. American Standard Code for Information Interchange) to kod przyporządkowujący liczby z zakresu 0-127 literom (alfabetu angielskiego), cyfrom, znakom przestankowym i innym symbolom, oraz poleceniom sterującym. Przykładowo litera "a" jest zakodowana liczbą 97, a polecenie "powrót karetki", czyli [Enter] - liczbą 13.

Pierwsze 32 kody (0-31) oraz ostatni kod (127) to tzw. znaki sterujące, które oryginalnie nie służyły do przenoszenia informacji, tylko do sterowania urządzeniem (np. drukarką).

Ponieważ kod ASCII jest 7-bitowy, a większość komputerów operuje na 8-bitowych bajtach, powstało wiele różnych rozszerzeń ASCII zagospodarowujących ósmy bit (np. norma ISO 8859).

by wikipedia.pl

Mysle, że już wszystko jasne Wink