Na pewno wielu z nas miało problem z napisaniem znaku ś, wciskaliśmy ALT + S i nic nie pomogło, ale znalazłem sposób aby to rozwiązać, wystarczy tylko nacisnąć ~ - tyldę a potem s, i już mamy ś
, tak jest w przypadku każdych polich znaków diakrytycznych:p
Problem z napisaniem znaku
| Quote: |
| tak jest w przypadku każdych polich znaków diakrytycznych:p |
nie chciałbym byc nieuprzejmy ale to kazdy wie... tzn kazdy ktory miał kłopoty z tego typu litekami .... natomiast jak nie działa atl + s to lepiej szukać przyczyny w systemie bądz kupic nowa klawiature
| kochanek wrote: |
| natomiast jak nie działa atl + s to lepiej szukać przyczyny w systemie |
a dokładniej w utawieniach języka
No wystarczy zajrzeć na talicę znaków ASCI i tam są opisane wszystke kombinacje...
Tak jak to pamiętam.
Dla przykładu - bardzo często sam korzystałem z kombinacji Alt + 126 żeby uzyskać "~".
Tak jak to pamiętam.
Dla przykładu - bardzo często sam korzystałem z kombinacji Alt + 126 żeby uzyskać "~".
ja tam was nei rozumeim wszytkie literki pięknei mi się wśtąwąiją
A jak chce napisać ~ to naciskam 2 razy i potem kasuje jeden
A jak chce napisać ~ to naciskam 2 razy i potem kasuje jeden
Ano widzisz - ale normalnie za pierwszym razem tylda nie wchodzi...
A zwróć uwagę że np w ms-dosie nie da się zrobić tyldy w inny sposób niż przez alt + 126...
A zwróć uwagę że np w ms-dosie nie da się zrobić tyldy w inny sposób niż przez alt + 126...
Za pomocą kombinacji ALT + liczba można wiele fajnych znaków uzyskać.
np. ALT + 789 = §
np. ALT + 789 = §
kazdy kto sie choc troche interesowal informatyka doskoanle o tym wie
btw: § mozna uzyskac z rownania §=ALT + 0167
btw: § mozna uzyskac z rownania §=ALT + 0167
Tu ju? magicy tak kombinowali z kodowaniami ?e to szok
~s ciekawe czy zadzia?a 
Heh, sposób z tą tyldą faktycznie działa!
Kurczę, nie wiedziałem o tym...
Wprawdzie kombinacja z ALT-em działa mi cały czas poprawnie, ale tak dla spróbowania zobaczyłem teraz też z tą tyldą i tak też działa.
Hehe, spoko. 
| Camel wrote: |
| Ano widzisz - ale normalnie za pierwszym razem tylda nie wchodzi... |
Jak to nie wchodzi?
A co do znaczków to:
ALT + 0169 = ©
ALT + 0174 = ®
ALT + 0134 = †
ALT + 0135 = ‡
ALT + 0153 = ™
ALT + 0149 = •
ALT + 01449 = ©
ALT + 013 = Przejscie do next lini takie cos jak <enter>
Bawiłem się, to wiem:P
Pozdrawiam Koper'ek!
| Koperek~PL wrote: |
|
A co do znaczków to: ALT + 0169 = © ALT + 0174 = ® ALT + 0134 = † ALT + 0135 = ‡ ALT + 0153 = ™ ALT + 0149 = • ALT + 01449 = © ALT + 013 = Przejscie do next lini takie cos jak <enter> |
To nie znaczki, tylko ASCII table
Czego to sie czlowiek na forum moze dowiedziec.
Wstyd sie przyznac ale nie weidzialem tego z tylda.
No cos zawsze musi byc ten pierwszy raz
Wstyd sie przyznac ale nie weidzialem tego z tylda.
No cos zawsze musi byc ten pierwszy raz
O ciekawy temat. Zawsze bawiłem się z ALT+ cyferki ale zawsze na chybił trafił mi coś wyskakiwało lub kwadrat a teraz bede wiedział co jak wygląda. dzieki za linka. Se oblookam i będzie git. Ale tu nie wszystko wchodzi na forum bo ALT+1445 to powinien być znaczek Yen, waluty Japońskich pieniędzy a tu tylko kwadrat się pokazuje mi.
EDIT: Ale te tablice ubogie. Japońskiego pisma tam nie ma a powinno być skoro to tablica to powinno być wszystko.
EDIT: Ale te tablice ubogie. Japońskiego pisma tam nie ma a powinno być skoro to tablica to powinno być wszystko.
| Arctos wrote: |
| O ciekawy temat. Zawsze bawiłem się z ALT+ cyferki ale zawsze na chybił trafił mi coś wyskakiwało lub kwadrat a teraz bede wiedział co jak wygląda. dzieki za linka. Se oblookam i będzie git. Ale tu nie wszystko wchodzi na forum bo ALT+1445 to powinien być znaczek Yen, waluty Japońskich pieniędzy a tu tylko kwadrat się pokazuje mi.
EDIT: Ale te tablice ubogie. Japońskiego pisma tam nie ma a powinno być skoro to tablica to powinno być wszystko. |
ASCII (skrót od ang. American Standard Code for Information Interchange) to kod przyporządkowujący liczby z zakresu 0-127 literom (alfabetu angielskiego), cyfrom, znakom przestankowym i innym symbolom, oraz poleceniom sterującym. Przykładowo litera "a" jest zakodowana liczbą 97, a polecenie "powrót karetki", czyli [Enter] - liczbą 13.
Pierwsze 32 kody (0-31) oraz ostatni kod (127) to tzw. znaki sterujące, które oryginalnie nie służyły do przenoszenia informacji, tylko do sterowania urządzeniem (np. drukarką).
Ponieważ kod ASCII jest 7-bitowy, a większość komputerów operuje na 8-bitowych bajtach, powstało wiele różnych rozszerzeń ASCII zagospodarowujących ósmy bit (np. norma ISO 8859).
by wikipedia.pl
Mysle, że już wszystko jasne