FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Problem ze skryptem w róznych przegladarkach

Joker
A więc tak:

Jestem właścicielem strony http://www.e-zarabianie.net/

Umieszczam na niej kilka bannerów reklamowych zmieniających się rotacyjnie. Zastosowałem skrypt znajdujący się pod adresem: http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/losowy.html [ten działa OK] zmieniający losowa bannery. Zastosowałem ifmame do adresu, pod którym znajduje się baner [na stronie znajduje się tyko 1 banner i nic więcej]. Aby ustawić automatyczną wysokość ramki [ok. 5-6 px] pod bannerem zastosowałem inny skrypt: http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/autoiframe.html Wszystko jest w porządku, tylko że w róznych przedlądarkach ustawania przez skrypt wysokość jest inna. Gdy ustawię to pod IE [wpisuję wartość odległości pod bannerem na 5px] w Firefoxie ucina kawałek banneru, a gdy ustawię pod FF [muszę ustawić wartość ok 35px, żeby wyglądało na 5] w IE pod bannerem jest za dużaaa przestrzeń... Można to zobaczyć na stronie [aktualnie ustawione pod FF].

I tu pojawia się moja proźba. Czy może mi ktoś powiedzieć ocb?? Very Happy

Próbowałem już wszystkiego i zawsze FF potrzebuje ok 30px więcej na ten sam efekt... A zależy mi, żeby w każdej przeglądarce odległość ta była 5px...

Będę wdzieczny za pomoc.

Edyta: Dodam jeszcze, że wartość w CSS Margin też działa tak samo [pod FF trzba wpisać mp. 32px więciej, żeby wyglądało na 2]. Zależy mi na centralnym umiszczeniu bannerów/buttonów w tabelce, bo muszę uzyskać bardzo estetyczny wygląd strony [któś ma mi ją ocenić i jest bardzo wymagający, a od tej oceny zależy przyszłośc strony Razz]
kochanek
tu wina braku kompatybilnosci przegladarek ... moja strona tez ciut inaczej wyglada pod IE i opera srawdzałem pod firegfos i to samo co na operze .

nie przejmuj sie ze troszke ucina i tak wiekszosc to userzy IE
Joker
Trudno się mówi, ale dzieki za odpowiedź...

Rozumiem, że chyba nie ma jak zoptymalizować obiektu tak, żeby był wyswietany identycznie na wszystkich przeglądarkach... Szkoda, ale to nic postaram się wyśrodkowac wielkośći, żeby w miare poprawnie były wyświetlane wszędzie...

kochanek wrote:
wiekszosc to userzy IE

Na mojej stronie 40% to IE 40% to FF i 20% Opera na inne przypada mało userów.

Chcieć to móc więc zabieram się do roboty Very Happy
mtx
spróbuj zastosować inny skrypt roratora.. chociaż wątpię..
Wisniadnb
zrób nawet prosta strone z raroma ramkami oczywiscie ustawiajac border=0 wstaw tam pwer grafik i zobaczysz ze ci sie rozjezdza jak cholera .Trzeba sie napocic by w kazdej przeglądarce było ok
Joker
Wisniadnb wrote:
Trzeba sie napocic by w kazdej przeglądarce było ok

Hehe do takiego wniosku to i ja doszedłem i widze, że nie ma za wiele sposobów na kompatybilność przeglądarek...

Trzeba się napocić... Ale ile można RazzRazzRazz
Wisniadnb
nie ma za wiele sposobów na kompatybilność przeglądarek...

no bo nie ma . Gdyby grupa programistów robiła by pare przregladatrek i tak najprawdopodobniej by nie było kompatybilnosci .
ChesterB
Moge Ci napisać skrypt PHP który będzie pobierał rozmiar aktualnie wyswietlanego bannera i wklejal do height i width iframe (bedzie zawsze odpowiedniej wielkosci)

Jezeli chcesz to daj znac.
Joker
Hmm jeżeli mógłbyś to chętnie ^^ Ja dopiero zaczynam uczyć się PHP ale aktualnie nie mogę za dużo czasu temu poświęcić ;/

Zastanawiam się też czy nie wstawić reklam google zamiast tych bannerów, wtedy problem z głowy, choć bannery lepiej wygladają... Very Happy
Wisniadnb
hm... php w html tez sie da tylko trzeba znać maksymalny rozmiar banerka jaki musi być . Zmiena wartosc moze cłakiem rozwalić jego thema
oxwood
ew. możesz zrobić 2 wersje strony, dla IE i dla innych przeglądarek, i na starcie strony skrypt sprawdzałby jaką użytkownik ma przeglądarkę i przekierowywyał go na stronę zoptymalizowaną dla niej Smile
Calemb
No to jest bardzo dobry pomysł, tylko natrafiłem na taka mini prezentacje umiejetności jakiegoś kola. Kliknij na przycisk a dowiesz się jakiej przeglądarki używasz. Miałem i mam FireFoxa, a wywaliło mi że niby używam Opery i to na Linuxie, a przecież używam WIndowsa:/
Joker
Calemb wrote:
wywaliło mi że niby używam Opery i to na Linuxie

Nie no to fajnie w ogóle... Mnie interesowałoby jakieś proste rozwiązanie, ale co najważniejsze skuteczne....

Z tym rozpoznawaniem przeglądek to nie jest zły pomysł, a wykonanie chyba też nie będzie trudne... Jak ktoś ma gdzieś to może mi podrzucić skrypcik, bo aktualnie nie posiadam za wiele czasu na poszukiwania... Niedługo to sie zmieni i biorę sie ostro za stronkę Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.