Od paru miesięcy prowadze forum o żeglarstwie. I wszytko było by dobrze gdyby nie to użytkownicy zaczeli pisać postów z linkami do innych for o takiej samej tematce. I moje pytanie czy powiniem tego zabronić czy też niezwracać na to uwagi ?
Czy pozwlic pisac linki ?
O Boże
to twoje forum - jak chesz nie rób nic, a jak nie chcesz tracic userów zakwalifikuj to jako spam - i nie pozwalaj spamować....
to twoje forum - jak chesz nie rób nic, a jak nie chcesz tracic userów zakwalifikuj to jako spam - i nie pozwalaj spamować....
Ja ci powiem zeby nei zabraniać, w końcu jak twoji userzy są przywiązani to będzie dobrze
| darczeku wrote: |
| O Boże to twoje forum - jak chesz nie rób nic, a jak nie chcesz tracic userów zakwalifikuj to jako spam - i nie pozwalaj spamować.... |
O co ci chodzi z tym o boże to twoje forum ??
LOL!
O Boże - Panie Boże widzisz i nie grzmisz
To twoje forum - @Balcard Ty je prowadzisz i robisz co chcesz - sam oceniasz administrujesz i wybierasz co lepsze a co gorsze.
Wiec pytanie czy zabronic czy nie uważam za co najmniej głupie.
Jak pisałem - powiedz niesfornym userów, że to spam i koniec, ale to Twoja sprawa,
greets
O Boże - Panie Boże widzisz i nie grzmisz
To twoje forum - @Balcard Ty je prowadzisz i robisz co chcesz - sam oceniasz administrujesz i wybierasz co lepsze a co gorsze.
Wiec pytanie czy zabronic czy nie uważam za co najmniej głupie.
Jak pisałem - powiedz niesfornym userów, że to spam i koniec, ale to Twoja sprawa,
greets
Spam jest spamem ! Często różne serwisy wykorzystują roboty, które przeszukuja strony w jednym i tylko jednym celu aby podwyszyć pagerank. Miałem ten sam problem z księgą gości. Codzienie gdy wchodziłem na stronę miałem około 20 wpisów w księdze. Nie był wcale a to wcale powód do dumy jak ostatnie wpisy zawierały ten sam tekst i mase linków. Poradziłem sobie z tym wymagając potwierdzenia wpisania kodu i od tej pory mam spokój z robotami.
Dokładnie Twoje forum. Z jednej strony blokowanie takich rzeczy to ograniczanie jakby wolności twoich użytkowników. Jednak jeśli im na to pozwolisz to mogą zacząć się przeżucać na inne fora. I tu musisz wybrać w obydwu przypadkach mogą odejść. Jeśli jednak masz swoje forum za bardzo dobre to nie musisz się obawiać o strate uzytkowników.
Może jednak pozwiolić i wymieniać się informacjami z właścicielem innych forum............................................................................................... Bo przecież i twoje forum i innych to ta sama tematyka i ten sam cel przecież to chodzi o wymianę informacji pomiędzy użytkownikami więc im ich więcej tym lepiej może poprostu zrobić Fuzję z właścicielami innych forum wtedy liczba użytkowników napewno wzrośnie..................................................................................... 
Tylko ten problem że żadne z tych for fuzji w żaden sposób niechce. No a tak jak już ktoś wcześniej napisał niechce żeby mi użytkownicy uciekali. Nawet stosuje ulgi do regulaminu do tych co już są na forum żeby też nie walneli mi focha i sobie nie poszli. Bo jakby niebyło im więcej użytkowników tym potem ich więcej będzie.
Wiesz, to twoje forum i sam powinieneś podjąć w tej sprawię decyzję.
Na forum mojego serwisu zamieszczanie linków do "konkurencji" jest zabronione.
Na forum mojego serwisu zamieszczanie linków do "konkurencji" jest zabronione.
Ja na Twoim miejscu pozwoliłabym tylko w warunku takim, że osoba, która umieszcza link gdzieś, na tamtym forum umieści Twój..
jeśli tamten regulamin tego zabrania, to powiedz, że niestety linku do tego forum nie można umieszczać.
i po kłopocie
jeśli tamten regulamin tego zabrania, to powiedz, że niestety linku do tego forum nie można umieszczać.
i po kłopocie
Jeżeli zabronisz pisania linków userzy mogą potraktowac to jako ogranicznei ich wolności i próbę ich zatrzymania "za wszelka cenę"...
Jeżeli pozwolisz, a twoje forum należy do tych, które naprawdę pomagają i są warte uwagi to na pewno nie odejdą... A jeżeli jest ono jednym z "wielu" zawierających kilka - naście postów i służy do wymiany informacji "o wszystkim i niczym" to cóż... Te linki o których się rozchodzi z pewnością nie będą powodem ich odejścia... Jeżeli będą chcieli czegoś innego to przecierz nie muszą wertować twego forum w poszukiwaniach... www.google.pl "forum żeglarstwo", szybciej, łatwiej i przyjemniej...
A i jeszcze jedno... Zastanów się czy ty napewno chcesz pomagać userom, czy mieć monopol na informacje, które im się przekazuje... Chyba jasne jest to, że wszystkich informacji o danym temacie nie jesteś w stanie przedstawić sam, na swojej stronie... Więc radzę daj im wolność i prawo do szybkiego zdobycia potrzebnych im wiadomości... A to chyba proste... Jeżeli tego czego właśnei szukają na twojej stronie nie ma - niech pojdą tam, gdzie to jest - jeżeli te linki im w tym pomogą, z pewnością będą za to wdzieczni, raz temu kto je zamieścił, dwa tobie, że prowadzisz stronę, na której to znaleźli...
Pozdrawiam Joker
Jeżeli pozwolisz, a twoje forum należy do tych, które naprawdę pomagają i są warte uwagi to na pewno nie odejdą... A jeżeli jest ono jednym z "wielu" zawierających kilka - naście postów i służy do wymiany informacji "o wszystkim i niczym" to cóż... Te linki o których się rozchodzi z pewnością nie będą powodem ich odejścia... Jeżeli będą chcieli czegoś innego to przecierz nie muszą wertować twego forum w poszukiwaniach... www.google.pl "forum żeglarstwo", szybciej, łatwiej i przyjemniej...
A i jeszcze jedno... Zastanów się czy ty napewno chcesz pomagać userom, czy mieć monopol na informacje, które im się przekazuje... Chyba jasne jest to, że wszystkich informacji o danym temacie nie jesteś w stanie przedstawić sam, na swojej stronie... Więc radzę daj im wolność i prawo do szybkiego zdobycia potrzebnych im wiadomości... A to chyba proste... Jeżeli tego czego właśnei szukają na twojej stronie nie ma - niech pojdą tam, gdzie to jest - jeżeli te linki im w tym pomogą, z pewnością będą za to wdzieczni, raz temu kto je zamieścił, dwa tobie, że prowadzisz stronę, na której to znaleźli...
Pozdrawiam Joker
No to w sumie zablokuj podpisy tym userom co nie umieszczają linków na innych forach ( Linków do twojego Forum) i masz po kłopocie.... Jeśli oni nie będą chcieli umieszczać twoich linków to wtedy nie będą mieli wogóle podpisu i tyle.... To chyba było by najbardziej sprawiedliwe rozwiązanie.... A co do fuzji to rzeczywiście jeśli właściciele innych for nie chcą to nic na to sie nie poradzi 
Przez wasze posty sprawa nadal nie jest zamknięta. Mówicie żeby niepozwalać pisać linków i podajecie dobre argumenty, ale piszecie też żeby pozwolić i też to dobrze argumentujecie.. Po tym wszytkim wydaje mi się że najlepiej będzie jak pozowlę pisac linki ale nie hurtem. W miare możliwości niech użytkownicy piszą w Quotcie rzeczy z innych for. No jeszcze moge zrobić ankiete na swoim małym forum i niech sami zainterswoani się na ten temat wypowiedzą. No i na do widzenia dzięki wszystkim za posty.
to może zrób tak:
zabroń podawać linki (przynajmnije do konkurencji) w podpisach
ale żeby nie ograniczać swobody użytkowników utwórz im dział gdzie mogą się wymieniać linkami o różych forach (i tylko tam)
zabroń podawać linki (przynajmnije do konkurencji) w podpisach
ale żeby nie ograniczać swobody użytkowników utwórz im dział gdzie mogą się wymieniać linkami o różych forach (i tylko tam)
I dbaj o to, żeby możliwie na innych forach były twoje linki