czy ktos wie co sie dzialo z frihost przez ostatnie 2 dni??
i czy nasze konta będą działać??(<nazwa>.frihost.net)
mi frih.net dzialal jak te forum nie dzialalo :/
kurcze mogło by działać wszystko bo az sie boje, jak konta nam nie beda działać
oby to naprawili chocby czekać jeszcze ale byle by było...
ok juz wiem co jest...
| Bondings wrote: |
As you might have noticed Server 1 crashed a few days ago causing this forum and all accounts on the server to be down.
The second server was not affected at all.
It was not a hardware crash (at least that I know of), but the file structure being completely corrupted at the root levels causing the server not to boot again and also the data not being able to be simply transferred.
So now the server is up again (for quite a while actually) on a different hard disk, with the old one slaved.
The problem was that the data on the second hard disk wasn't mountable due to the file system problems. After a lot of trying, I managed to repair it a bit and finally mount it. This is why it took so long. The server was already up since yesterday morning.
However, the root directories are all gone, including the config files (settings) like passwords and usernames. This means that I won't be able to simply move the data back and you won't notice anything.
The plan is that you will all get a new account. The files will be moved to your new account and the databases will also be set up again. The only thing you will need to do is create a new user for each database with the same username/password as it had before. You will be able to find it in the config files and I'll make a tutorial about it.
Are there any files lost or not were they should belong? Yes, but not on all accounts, most likely only on a few 'busy' ones like this forum (9 directories were gone in the /forums/ directory). The databases seem to be intact, though.
The avatars were not backed up since a long time and hence a lot of them were lost. I hope you still have a copy of them. Not that this is so important, though.
Please don't create any support questions about this at the moment. I will create a few topics about it.
My apologies for the long downtime.
|
Tak wiec ogólnie chodzi o to ze 1 serv mial awarie danych...
nie dysku tylko danych...
niestety zostały uszkodzone ustawienia także nie ma naszych kont...
ale pozostały nasze dane... Jeszcze da nam instrukcje jak odzyskwać swoje dane.... Będziemy tworzyc nowe konta w bazie danych na takich samych nazwach użytkowników i takich samych hasłach...
Czyli jak utworzymy na takich samych nazwach i hasłach to odzyskamy nasze dane??
jeszcze ma nam dac instrukcje co do tego jak to zrobic...
chyba....
Ci którzy mają konta na pierwszym serwerze proszeni są po prostu o jeszcze trochę cierpliwości. Konta zostaną odtworzone, nie powinno dojść do utraty danych. Poczekajcie proszę na kolejne posty Bondingsa.
Cheers,
Arin.
no wiec pojawil sie koejny post. Szkoda ze jedna osoba sie tylko tym zajmuje, wiec moze to jeszcze troche potrwa.
Jak admin napisal wiekszosc kont jest nie naruszonych, a jesli juz sie cos zdarzylo to mozna to latwo naprawic.
Tak samo miewa sie nasze bazy danych. Wiec narazie trzeba uzbroic sie w cierpliowosc, i czkeac na kolejne ogloszenia. Mysle ze do srody wlacznie powinno juz wszytsko ladnie smigac. Admin napisal ze do wtroku ale jak wiadomo ... 
heheheheh a wiec pech dopadl tez 1 serwer
ale widac ze ludzie staraja sie to naprawic i pozstaje nam tylko czekac na szczesliwe zakonczenie sprawy 
I jak ja mam uwierzyć w te 97%?
Na przełomie stycznia i lutego padł 2, teraz 1. Pogrom jakiś czy co?
mam taki problem że ni mogę wejść na DA drugi serwer pisze login i hasło i nie chce wejśc co z tym jest
spokojnie. zawsze sa jakies trudnosci. tego nigdy sie nieda przewidziec. skoro administracja mowi ze bedzie zrobione to bedzie. trzeba troche poczekac.
Troche wkurza mnie jak wchodze na forum i po kazdej awarii widze dyskusje na ten temat w stylu:
-hej frihost padl
-kurde!
-oo a moja strona?! ja pier**** ten hosting
-eee mowia ze bedzie dobrze
-ee to dobrze...
itd...
Jest topic Administratora o tym wiec po do dyskusja?
pozdrawiam,
rozgoryczony DS.
niektórzy nie umieją angielskiego za dobrze i trzeba cos nie cos przetłumaczyc...
Ok.... Wiec juz wiem jak sprawa stoi...
Admin wyśle do nas PM z informacjami o naszym koncie...
i najprawdopodobniej jedyne co utraciliśmy to użytkowników w bazach mysql... tak wiec by odzyskac to co sie straciło trzeba utworzyc dokladnie takie same nazy użytkowników i hasła do nich w bazie mysql...
(przynajmniej ja tak mialem)
ja też wierze w to, że będzie działało. Awarie się zdazaja kazdemu. A serwery na frihost przy parametrach jakie oferuja dzialaja naprawde znakomicie. Jako uzytkownik jestem bardzo zadowolony. Bardzo fajny serwer do nauki php. Nie napisze ani jednej krytycznej uwagi pod adresem chlopakow z frihost, bo kawal dobrej roboty odwalaja w internecie. W Polce nawet platne hostingi nie maja takich parametrow.
Pozdrawiam serdecznie!
CiRRuS
Ja tez ich musze pochalić, pomimo awari szybko sie uwineli z tym wszystkim i po kilku dniach wszystko działa jak dawniej :].
Ale może będą jakies bonusiki w ramach straconych nerwów

@Bigrazer: Nie wszytko działa jak należy. Na ftp nei wiadomo dlaczego nei moge stworzyć nowego folderu
Ustawienei można odtworyzć z kopi jak ktoś ma
Mi wszystko działa jak dawniej. Specjalnie sprawdzałem czy da sie utworzyc nowy foder i musze ci powiedziec ..... że sie da 
No to Ci powiem ze mnie takze poki co nie idzie stworzyc nowego foldera... i poki co nie wiem co sie dzieje, ale poki co czekam, moze jeszcze cos naprawiaja...
Mi wszystko smiga, folderu sie tworza itp. 
Mi też jużśmiga aż miło
I do tego, chwała bogu, nie straciłem użytkowników z mysql-a. Wszystko jest jak było przed awarią 
ja nadal czekam. ciekawe czy wogole moje konto zostanie odtworzone z powodu tych moich ujemnych punkcikow. pozyjemy zobaczymy
apropo punkcików, chyba one niebyły odejmowane podczas awarii?? Niby ich niewiele bo 4 dni awari 
| Bigrazer wrote: |
apropo punkcików, chyba one niebyły odejmowane podczas awarii?? Niby ich niewiele bo 4 dni awari  |
Oni nie byli odejmowane.
@Grumman, bede teraz robic kontach od ludzi z negativnich punkcikow.
to ja sie postaram w sensowny sposob nadrobic zaleglosci.
Pisałem o ty wcześniej w tym temacie pisze jeszcze raz. otóź gdy wpisuje login i hasło w DA pisze ""Invalid login. Please verify your Username and Password"" Nikomo hasła nie udostępniałem. Wy też tak macie.
DA jast na frih.net drugi serwer
| Ramelof wrote: |
Pisałem o ty wcześniej w tym temacie pisze jeszcze raz. otóź gdy wpisuje login i hasło w DA pisze ""Invalid login. Please verify your Username and Password"" Nikomo hasła nie udostępniałem. Wy też tak macie.
DA jast na frih.net drugi serwer |
napisz w dziale supportu.
Albo pm do admina aby wyslal Ci Twoje haslo.
dobra kto mi powie czemu jak używam Opery albo Firekoksa do mi pisze "Invalid login. Please verify your Username and Password" jak chce się zalogować a jak mam IE to wejdzie
wyczyść wszystko w firefoxie.
(narzedzia-wyczysc prywatne dane) i zaznacz wszystko;)

najwazniejsze jest to ze juz wszystko (chyba) jest w porzadku
nie bylo mnie tu ze dwa tygodnie i cala awarie przegapilem bo z konta za czesto nie kozystam ale pisze te posty aby go niestracic 
Teraz już nie ma taki przerw w pracy serwera. Wszystko jest ok.