Witam, jezeli czytacie czasami jakies wiadomosci w necie to byc moze czytaliscie juz tą o ktorej chce powiedziec, no ale powiem szczerze ze chcialbym poznac zdanie troche szerszego grona ludzi jak to jest z tą TV.
| Quote: |
Tak niebawem zaczną mówić młodzi ludzie. Badania pokazują, że telewizja przestaje ich interesować.
Brytyjska firma Ofcom, w swoim raporcie dotyczącym oglądalności telewizji, zanotowała największy spadek popularności tego nośnika informacji wśród młodzieży.
Co trzydziesty nastolatek (w wieku 16-24 lat) nie ogląda telewizji. Popularność telewizji wśród ludzi z przedziału wiekowego 25-34 lata również spada, ale nie tak drastycznie. Spadek zainteresowania telewizją jest o 2% większy niż w 2003 roku.
Co jest głównym rywalem dla telewizora? Internet i gry (o czym pisaliśmy już na łamach DI). Sama telewizja natomiast nie przeobraża się tak dynamicznie, jak chcieliby tego widzowie.
Dla przykładu, brytyjskiej BBC zarzuca się, że na 168 godzin nadawania programu homoseksualiści pokazywani byli jedynie przez 38 minut, z czego przez większość czasu próbowano ich ośmieszać.
Badacze wskazali także na niski poziom kultury, a nawet obraźliwy ton w programach takich jak np. Najsłabsze Ogniwo (wersja brytyjska). Dodatkowo, podkreśla się, że telewidzowie prawie nie mają wpływu na kształtowanie programu, tzw. ramówki.
To wszystko sprawia, że coraz częściej, jako źródło informacji czy rozrywki, młodzież wybiera internet. Tam, sami, dobierając odpowiednie strony WWW, decydują o treści z jaką chcą się zapoznać. |
Link do artykulu : http://www.di.com.pl/news/12993,1.html - polecam przeczytac komentarze.
I chcialbym poznac wasze zdanie na ten temat, byc moze temat zostanie zablokowany, ale mam nadzieje ze kilka osob odpowie.
Osobiscie w TV ogladam tylko Fakty na TVN o godz. 19:00 i to wszystko.
ZAinteresowanie telewizja spada i bedzie spadac bo niestety, ale telewizja stacza sie w dol. Mam kilkadziesiat programow polskojezycznych, ale tak na prawde to nie ma co ogladac na nich. Wiekszosc to glupawe seriale lub teleturnieje i konkursy. Jak puszczaja jakies filmy, to juz ludzie z 50 razy ogladneli je na DVD.
A to co najbardziej mnie wkurza, to cholerne reklamy w trakcie programów. Tym moga wykonczyc wiekszosc publiki. Film trwa 90 minut, a reklamy ponad 30 minut. A przoduje na tym polu TVN i POLSAT. Reklamy nieraz i po 10 - 15 minut ida.
Ja sam, jak mam cos ogladac, to tylko Fakty, Wiadomosci, Panorama, Teleekspres (oczywiscie nie wszystkie, ale na co akurat trafie). Oprocz tego, to jeszcze czasem cos na Discovery (ten kanal to naprawde lubie) i TvnTurbo.
A jest jeszcze jedna rzecz, ktora powoduje, ze ludzie mniej TV ogladaja - praca i rodzina.
Tak telewizja coraz wiecej traci na rzecz komputera.... Jedno i drugie niestety może szkodzić zdrowiu... Kiedyś był przypadek że kobieta miała piątke dzieci, które zamiast pomagać jej ubrać choinke na święta to oglądały telewizor... Kobieta się zdenerwowała i TV powędrował przez okno 
Tak juz było kiedy telewizja walczyła z radiem, tez radio traciło na popularności na rzecz, "obrazków" , ale jakoś "radio" sobie poradziło i nie upało. Niestety walka telewizji z internetem będzie wygladać zupełnie innaczej, internet zawsze będzie przewyzszał telewizję, to co masz w telewizji mozesz miec w internecie wystarczy poszukac, ale to co masz w internecie nie zawsze,( bądź też wcale ) znajdziesz w telewizji. Moim zdaniem internet będzie zdobywał coraz większą popularośc i grono uzytkowników z pola telewizji, ale wszytko może się jeszcze jakoś zmienieć. Pożyjemy zobaczymy.
Pozdrawiam
^^ozi
gdzies czytalem ze w jakims kraju jest juz zalozona stacja internetowa tv
instalujesz program i mozesz sobie ogladac TV na kompie (ale jest tylko jeden program wlasnie)
ponoc jest super, zadnych reklam itp. i ponoc sa dobre filmy itp.
zastanawiam sie tylko skad oni utrzymaja to
z samych darowizn i sponsorow to chyba niebardzo ...
Ja również to zauważyłem - na sobie
Coraz mniej patrze na tv, na komputer także. Bardziej interesują mnie wszelkie sporty, spotakania z przyjaciółmi itd.
internet jest interaktywny i wielo funkcyjny. Możesz oglądać film, ściągac coś, grać i jeszcze gadać przez telefon. To po co tv?
| mtx wrote: |
| internet jest interaktywny i wielo funkcyjny. Możesz oglądać film, ściągac coś, grać i jeszcze gadać przez telefon. To po co tv? |
taa wszystko fajnie ale na łączu ~128kbit czy jak moje 256 to za bardzo filmów w jakosci tv ogladac sie nie da.
A co do sciagania - zalezy co bo serialu sobie nie sciagne legalnie.
Teraz już telewizję ogląda sie rzadziej niżkiedyś. Bo po co siedzieć i oglądać film w kilku częściach z przerwami na reklamę, jeżeli ten sam film o wiele wcześniej jest na DVD i można go wypożyczyć, niekoniecznie ściągać
Ja sam mało oglądam telewizji, tylko nieraz jakieś mecze lub innego rodzaju sport. Fakt mógłbym to oglądać na kompie, ale by sięu mnie muuuuliło
Co do wiadomościm, zanim doczekasz sie na konkretną godzinę wiadomości (nie mówię o TVN24
), to jużdawno to będzie w necie i w radiu 
Oglądalność TV spada ale w relacji do udziału innych mediow w naszym torcie czasu wolnego. Nie oznacza to, ze ludzie nagle przestaja ogladac TV i siedza tylko przed komputerami. Kiedys widzialem badania z ktorych jasno wynikalo, ze wielu internautow surfuje po necie ogladajac jednoczesnie TV. Media te zaczynaja sie wzajemnie uzupelniac i to chyba calkiem pozytywne zjawisko. Widac to rowniez po kampaniach intenetowych realizowanych w internecie, ktore nawiazuja coraz czesciej do tych realizowanych w TV a w niektorych przypadkach stanowia ich rozwinieci. Ja prawie zawsze surfujac po sieci ogladam TV w malym okienku z tunera TV zainstalowanego w komputerze.
ja ogladam tylko to co chce ogladac, czyli szymon majewski show, kryminalnych i niekiedy jakis kanal z discovery i tyle. Juz dawno przestalem ogladac telewizje bez wzgledu co leci byle lecialo w wolnym czasie i to spowodowalo ze teraz ogladam max 5 godzin na tydzien a dawniej to po 10 godzin dziennie. Mysle ze duzo osob wraz z pojawieniem sie szybkiego netu przestaj ogladac telewizje bo wszystko co tam jest mozna sciagnac legalnie lub nie ale mozna; filmy, seriale, teledyski i wiele innych
To ja jeszcze tylko dodam, ze najbardziej na popularnosci internetu tracą... ksiazki. Z badan pewnej amerykanskiej firemki (JupiterResearch) wynika, ze 37% ankietowanych twierdzi iz spedza mniej czasu na czytaniu ksiazek z powodu internetu... ale trzeba tez zaznaczyc, ze przecietny amerykaniec siedzi tyle samo przed TV co przy ineternecie. Generalnie wszystko zmierza do sieci
... a teraz ide sobie pocztyac, musze wreszcie skonczyc Anioły i Demony Browna bo nic tylko siedze przy tym intenecie cale wieczory 
a ja tv praktycznie nie ogladam, no czasami, i tak tam prkatycznie leci w kolko to samo, filmy ktore ogladalem milion razy, to robi sie nudne... przeciez tyle fajnych filmow jest ktorych nie puszczali czy tak im ciezko kupic pare filmow by urozmaicic cos w tej tv czy wola klepac telenowelki :/
Mnie rowniez rzadko sie zdarza jbym czas ogladac TV.... edynie na co patrze to imprezy sportowe.... osobiście wole słuchac radia jak jakies info jest, przynajmiej mozna w tym samych czasie robic co innego
hehe no faktycznie tez slucham radia, ale czasami szlak czlowieka strzela jak slyszy tą samą piosenke 5 czy szósty raz 
od roku nie ogladam telewizji, nic w niej nie ma to raz, dwa wszystko co chce znajde na necie. reklamy co chwile skutecznie odstraszaja rowniez.
ktos tu wpomiał o łaczy internetowym 128 256 ... racja net-tv przy tym nie da sie obejrzeć .Nietety wchodzi tu rola poviderów internetowych . Ja po raz kolejny jestem w polsce jakies 3 miesiace mnie nie było i ceły jakie pamietam jakos nie spadaja .
telewizja hm.. to jest cos bo mozna np zagranica sobie poogladac po swojskiemu (polskiemu) .Nie doceniamy dopuki nie stracimy.
No polska stoi teraz na nieciekawym gruncie. Up/down-load mamy o wiele wolniejszy od zachodu a telewizja zaczyna ratowac sie trwajacymi nieraz nawet 30 min (w czasie najwyzszej ogladalnosc iczylo ok 20:30) paroma blokami reklamowymi przerwanymi dzinglami oraz zapowiedziami filmow. Jesli nawet znajdzie sie jakas stacja nie nadajaca reklam w trakcie ilmow (TVP 1,2 i regionalna) to sa oni daleko za mamutami w nowosciach filmowych. Wniosek. Ja jak siedze w domu strasznie sie nudze TV nie ogladam a na obejrzenie filmu trzeba poczekac na sciagniecie/pozyczenie/poczekanie az wyjdzie na DVD lub Video CD. Zawsze istnieja alternatywne rozwiazania. Wyjsc na karaoke lub do pubu. Na spacer z kobieta/kolezanka/znajomym , pozulic sie na ulicach miasta. Pojsc do kumpla i odwalic jakac beke. Pomyslow jest duzo wystarczy tylko chciec.
To, że między programami są tak długie bloki reklamowe świadczy raczej o znakomitej pozycji branzy telewizyjnej. Popyt na reklame TV jest tak duzy, ze trzeba generowac dodatkowa powierzchnie puszczajac np. po m jak milosc dodatkowy filmik na temat kulis programu.
Jak by na to nie patrzec - od strony reklamowej TV jest medium o najwiekszym zasiegu, ktorego jeszcze nie mozna porownywac z intenetem.
Od strony mediow, inetrnet wspial sie jak narazie do wynikow porownywalnych z prasą. Radio i TV sa troszke wyzej pod tym wzgledem. W tyle pozostają kina, w ktorych reklama nie sprzedaje sie najlepiej.
Coraz czesciej jednak wydawcy internetowi podkreslaja uzupelnianie sie mediow takich jak TV i Intenet (podawanie adresow www w reklamach TV).
Pozdrawiam wszystkich!
| cirrus wrote: |
To, że między programami są tak długie bloki reklamowe świadczy raczej o znakomitej pozycji branzy telewizyjnej. Popyt na reklame TV jest tak duzy, ze trzeba generowac dodatkowa powierzchnie puszczajac np. po m jak milosc dodatkowy filmik na temat kulis programu.
Jak by na to nie patrzec - od strony reklamowej TV jest medium o najwiekszym zasiegu, ktorego jeszcze nie mozna porownywac z intenetem.
Od strony mediow, inetrnet wspial sie jak narazie do wynikow porownywalnych z prasą. Radio i TV sa troszke wyzej pod tym wzgledem. W tyle pozostają kina, w ktorych reklama nie sprzedaje sie najlepiej.
Coraz czesciej jednak wydawcy internetowi podkreslaja uzupelnianie sie mediow takich jak TV i Intenet (podawanie adresow www w reklamach TV).
Pozdrawiam wszystkich! |
Co do tych reklam to nie wydaje mi się prawdą to co mówisz, ponieważ jeżeli jest coraz więcej reklam to znaczy że jakaś tam telewizja potrzebuje więcej gotówki. A jak potrzebuje więcej gotówki to znaczy że albo jej kiepsko idzie ale coś szykuje. A nie wygląda na to żeby nasz kochany polsat szykował coś więcej niż 10 minutowy blok reklam w filmach po 20.00 . Ale w sumie co tu dużo mówić w innych telewizjach zagraniczych jest podobnie. Włączcie sobie kiedyś jakiś niemiecki program wieczorem, jak się zaczną reklamy to tez chyba z 10 minut trwają. (i wszytkie prawie o piwie
) No i co do oglądalności to fakt ja też przestałem oglądac telewizje (prawie). Np w tym tygodniu jak niebęde się na maxa nudził to obejrze w tv tylko "gre szpiegów" z bradem pittem (w tv mówią na to "zawód szpieg")
Ewentualnie Jakieś rozmowy w toku mi się zdarza albo coś w mtv.[/url]
TVN 24 rano
potem dopiero wieczorem M jak mi?osc i w piatek od czasu do czasu na TVN jak cos leci w "super kinie".
Na reszte nie mam ochoty, 15 raz to samo ogladac, albo poprostu nie mam czasu. Wole isc do kina albo obejzec cos na kompie. ogladam to co chce i kiedy chce 
Hm nie pamietam keidy ostatnio ogladalem telewizje
Jakos nie ma czasu, uczelnia ogame, programowanie i tak zycie plynie. Zreszta w telewizji nie ma niczego ciekawego same powtarzajace sie seriale filmy, od czasu do czasu wiadomosci ktore pokazuja to samo tylko z roznych stron swiata, same zle wiadomosci, no ale w sumie kto by chcial sluchac ze kowalski znalaz prace.
Generalnie telewizja klamie
POpatrzcie na obrady sejmu
Moze czegos sie nauczycie, zeby nie nasladowac negatywnych wzorcow w spoleczenstwie.
Tak to jest - ja sam ostatnio się na tym łapie że jak nawet TV jest włączony to leci albo jakiś kanał muzyczny (najcześciej 4funtv, tam przynajmniej raz na jakiś czas jakas normalan muzyka poleci...) albo na TVN24.
Co do telewizji internetowej - niby fajny bajer, ale wg. mnie to się nie przyjmie do porządku dziennego (zamiast telewizorów, komputery
).
Zresztą tak samo jest z gazetami - serwizy internetowe nawet te najlepsze nigdy nie będą się równały z prawdziwą gazetą (nie chodzi o samą treść, chodzi o sam fakt zadrukowanego kawałka papieru
).
| Camel wrote: |
Zresztą tak samo jest z gazetami - serwizy internetowe nawet te najlepsze nigdy nie będą się równały z prawdziwą gazetą (nie chodzi o samą treść, chodzi o sam fakt zadrukowanego kawałka papieru ). |
Chyba, że wprowadzą wersje elektroniczne gazet
Idziesz do kiosku, kupujesz gazete, a kioskarz podłacza ci kabelek do laptoka lub palmtopa i przesyła gazetke 
| oxwood wrote: |
| Camel wrote: |
Zresztą tak samo jest z gazetami - serwizy internetowe nawet te najlepsze nigdy nie będą się równały z prawdziwą gazetą (nie chodzi o samą treść, chodzi o sam fakt zadrukowanego kawałka papieru ). |
Chyba, że wprowadzą wersje elektroniczne gazet Idziesz do kiosku, kupujesz gazete, a kioskarz podłacza ci kabelek do laptoka lub palmtopa i przesyła gazetke  |
To wtedy już niebędzie wysyłał kabelkiem tylko bezprzewodowo
Np coś ala bluethoot czy jakoś tak. No a po za tym jak ci się skończy papier taletowy w domu to czym się podetrzesz
Laptopem
Osobiście lubie gazety bardziej niż artykuły z internetu. Bo niema to jak gazetka to porannej kawy albo herbaty.
teoretycznie radio miało być wyparte przez kina, potem tv, potem internet i co? nadal się trzyma...
gazety i reszta będą może troszkę zmieniały formę, ale ogólnie zostaną..
wysyłanie do palmtopa przez bluetooth to będzie inna odmiana, ale papierowa jeszcze długo zostanie.. jeśli nie na tzw zawsze 
w końcu musi być coś w co dalej można by zwijać niektóre napoje 
No można w czapke (jak się ma dużą głowe
) albo w torebke papierową...
Tylko jak zawijasz w gazete to trzeba się zastanowić w jaką - w Wyborczą, czy może w Fakt (zależy od preferencji, ekhem
pana policjanta - a nuż go może jakiś artykuł zaciekawi i dopiero będzie
).
gdyby nie gazety w Polsce powoli zamierała by sztuka czytania...
nie mała w tym zasługa bzdurnych i często darmowych brukowców typu Fakt czy Metro... no ale ludzie ustawiają sie po nie w kolejki, o zgrozo...
| vrooth wrote: |
| nie mała w tym zasługa bzdurnych i często darmowych brukowców typu Fakt czy Metro... no ale ludzie ustawiają sie po nie w kolejki, o zgrozo... |
Ok co do tego pierwszego to się zgodze - Fakt to faktycznie szmatławiec jakich mało (wczesniej ta zaszczytną pozycje pełnił Super Express).
Ludzie gto kupują, ok lubią sobie poczytać jakieś mało wymagające (umysłowo i literacko) newsy, plotki i takie tam. Pokarm dla mas jak to mówią.
A teraz zadam ci takie pytanie - czytałeś kiedykowiek Metro?
Czy może tylko widziałeś na bilbordzie, albo u kogoś w ręku.
Bo jak jednak czytałeś to chyba nie za bardzo uważnie.
Jak można nazwać Metro brukowcem
| Quote: |
Tabloidy koncentrują się głównie na opisywaniu sensacji opatrzonych dużą liczbą fotografii, wielkimi nagłówkami i niewielką zawartością tekstową. Już pierwsza strona takiej gazety najczęściej "krzyczy" wielkim tytułem i/lub zdjęciem. Często tabloidy odwołują się do emocji, prowokują, nierzadko przekraczają granice uznane w świecie dziennikarskim, niekiedy też opisują fikcyjne historie jako prawdziwe. Nieodłącznym atrybutem tabloidu jest prosta krzyżówka, konkurs (typu zdrapka), w którym można wygrać cenne nagrody, oraz komiks i fotografia roznegliżowanej kobiety. Wszystkie te zabiegi mają przyciągnąć mniej wymagających czytelników gazet.
W Polsce częściej używa się nieco pejoratywnych określeń: bulwarówka, brukowiec, rewolwerówka, revolverblatt. Określenie tabloid jest nieco bardziej neutralne.
Polskie tabloidy:
* Fakt
* Super Express
|
To jest definicja tabloida jak byś nie wiedział...
Ja poprzeczytaniu tego nie zaliczył bym Metra (ani innej gazety, podobnej np. Metropol czy Nowy Dzień) do grona tabloidów, czyli brukowców.
Ja odpowiem z mojego przykładu. Kiedy niemiałem kompa siedziałem non stop albo przed telewizorem albo pegazus (lol), kiedy kupiłem kompa mniej czasu spedzałem przed tv, natomiast teraz praktycznie wogóle nieogladam tv. jedyne co lubie obejrzeć to teleeksprea i czasami wieczorem film na polsacie i jedynie wtedy gdy leci jakis dobry (czyli raz na kilka tygodni). Wiec niesty kompter i internet sa to rzeczy które zastapia tv.