FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Ksiazki o PHP i mySQL, Helion

Helion czy cos innego?
Helion
84%
 84%  [ 11 ]
inne wydawnictwo
15%
 15%  [ 2 ]
Total Votes : 13

Calemb
Czy możecie podać z jakich ksiązek korzystaliście (a może wciąz ich uzywacie?) ucząc sie PHP i mySQL, jeśli możecie podajcie autorów, wydawnictwo? Czy podoba wam sie sposób pisania książek przez wydawnictwo Helion? Ja ze swojej strony zauważyłem pewną schematyczność...
fallco
Moze i sa schematyczne ale chyba najlepsze dostepne na polskim rynku.
Ja uzywam w wolnych chwilach "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie"; Autorzy: Luke Welling, Laura Thomson; Tłumaczenie: Paweł Gonera, Daniel Kaczmarek
sl4sh
Nie kupuje ksiazek z helionu poniewaz sa one ... ze tak powiem zbyt ogolne, nawet laik kupujacy ksiazke dla poczatkujacych ma za bardzo ogolnie wytlumaczana tematyke, a jak juz cos jest tlumaczone to bez sensownie jest to wydluzane a i tlumaczone rzeczy sa malo istotne.
Przyklad. Delphi 7 - cos tam dalej, sorry ale nie pamietam bo ksiazke sprzedalem za pare zloty koledze, ale rozpisywali sie na pare stron o menu w nowej wersji ..... Neutral Takze polecam jakies inne wydawnictwa.
Adi666
No rzeczywiscie czasem w helionie sie tak zdarza ze niektore rzeczy sa przedluzane. Mimo to tak 70-75 % ksiazek z pod skrzydel helionu jest dobra. Polecam udanie sie do jakiejs ksiegarnii i posiedzenie z w niej z godzinke lub dwie i przestudiowane wszystkich ksiazek po czym wybranie najbardziej odpowiedniej dla siebie. Ksiazka powinna byc dostosowana do czytelnika a nie czytelnik do ksiazki..
Calemb
Ok kupiłem książke PHP i MySQL dla każdegooczywiście Heliona. Zaczynam się edukowac do porządku Very Happy
cirrus
Ja zakupilem php5 - kompendium webmastera. Taka sobie pozycja, ciezko z niej jest sie uczyc poczatkujacemu. Bo jak na poczatek za trudna a dla zaawansowanych za slaba. A kosztowala prawie 70 zł Sad
...no i na frohost nie ma obslugi php5 Smile
emilek
Jedna z lepszych to "Vademecum profesjonalisty PHP i MySQL wydanie 3" kosztuje 99zł ale warta jest swoich pieniędzy.
draqo
Helion jest najepszym wydawnictwem. Ich książki są przez wszystkich polecane.
ibix
Wydawnictwo jest ok... ale ksiazki prezentuja rozny poziom... posiadam sporo pozycji tego wydawnictwa (ale nie na temat PHP i MySQL) powiem, ze duzo zalezy od autora... niektrore ksiazki uwazam za rewelacyjne, ale jest niestety duzo takich gdzie trzeba przewracac kartki....
sl4sh
ibix masz racje, ksiazki z heliona maja rozny poziom. To niestety nie zaprzeczalny fakt, czasami nawet i te drozsze ksiazki np. biblia np. C++ , Flash sa wrecz.... kiepskie Neutral nastawione na komerche i tyle, a ucza malo. Trudno mi tu wymienic inne przyklady ale nie jestem zbyt pozytywnie nastawiony do Heliona.
oxwood
jeszcze to zależy od tego z jakiego wydawnictwa zagranicznego była tłumaczona. Niektóre są ciekawe, a niektóre ... żal gadać, 2/3 książki się karkuje Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.