Cześć ! Przed chwilą dostałem konto. Mam problem. Jak mam je skonfigurować dobrze ?
Pomocy !! Wlasnie dostalem konto
W czym konkretnie problem - napisz czego nie wiesz - tutaj albo na GG.
Nie wiem do którego katalogu mam wgrać swoje pliki. Wydaje mi się że do public html i tam do mojego katalogu (np.STEFAN). Założyłem konto pocztowe koledze. Jak on może sobie sprawdzić pocztę ?? I jedno pytanie. Robię strone kuzynowi. On chce ją sam aktualizować. Czy jest jakieś wyjście żebym mu nie musioał podawać swoich .... danych(login+hasło) Jeśli tak to jak ?? Wiem że się robi subdomene to już zrobiłem, ale co dalej ?? Z góry dzięki za pomoc 
Swoje pliki na strone ktora ma startowac z .www.twoja_nazwa.frihost.net wgrywasz do public_html - ale nie do zadnych innych katalogow.
Jezeli sobie utworzysz subdomene to mozesz ja przypisac do wybranego wczesniej utworzonego katalogu - i tak na przyklad mozesz kuzynowi zalozyc katalog "jego_login" i utworzyc subdomene .www.jego_login.twoja_nazwa.frihost.net
Azeby sobie mogl sam aktualizowac zakladasz konto FTP do jego katalogu - jego haslo i login itp (chyba nawet mozna ustawic quote)
co do konta email to chyba lepiej jest sobie zrobic tylko przekierowanie - ja mam tak zrobione ze maile na marcin@chorazy.net kieruja sie na tlena (1GB + wap) wiec jest gites - oczywiscie jesli chcesz wysylac maile spod swojego adresu to musisz juz miec konto email pelne a wtedy trzeba pilnowac wielkosc maili skrzynce zeby nie zawalily konta.
Co do dostepu do maila przez www to admin (cyzli ty) robi to z poziomu cPanelu - natomiast inny user to nawet nie wiem - trzebaby spytac na eng-forum.
A co do nazwy domeny to .www.twoja_nazwa.frihost.net to jest jeszcze znosnie. Ale jak juz robisz subdomene to sie znacznie wydluza. Ja sobie kupilem domenke "chorazy.net" - net com org biz sa po 30 zl na rok (nie tak strasznie duzo - wychodzi 2,5zl/mies) a ".info" nawet 15 - oto namiary: www.super-dns.net ... ja jestem bardzo zadowolony.
Jezeli sobie utworzysz subdomene to mozesz ja przypisac do wybranego wczesniej utworzonego katalogu - i tak na przyklad mozesz kuzynowi zalozyc katalog "jego_login" i utworzyc subdomene .www.jego_login.twoja_nazwa.frihost.net
Azeby sobie mogl sam aktualizowac zakladasz konto FTP do jego katalogu - jego haslo i login itp (chyba nawet mozna ustawic quote)
co do konta email to chyba lepiej jest sobie zrobic tylko przekierowanie - ja mam tak zrobione ze maile na marcin@chorazy.net kieruja sie na tlena (1GB + wap) wiec jest gites - oczywiscie jesli chcesz wysylac maile spod swojego adresu to musisz juz miec konto email pelne a wtedy trzeba pilnowac wielkosc maili skrzynce zeby nie zawalily konta.
Co do dostepu do maila przez www to admin (cyzli ty) robi to z poziomu cPanelu - natomiast inny user to nawet nie wiem - trzebaby spytac na eng-forum.
A co do nazwy domeny to .www.twoja_nazwa.frihost.net to jest jeszcze znosnie. Ale jak juz robisz subdomene to sie znacznie wydluza. Ja sobie kupilem domenke "chorazy.net" - net com org biz sa po 30 zl na rok (nie tak strasznie duzo - wychodzi 2,5zl/mies) a ".info" nawet 15 - oto namiary: www.super-dns.net ... ja jestem bardzo zadowolony.
Dzięki za odpowiedź. Teraz już wiem co i jak mam zrobić
Mam pewien problem: Nie mogę dodać nowej bazy MYSQL !! Pisze jakiś błąd i nie wiem czemu. Jak by ktoś wiedział to niech mi pomoże. Dzięki jeszcze raz 
Najprawdopodobniej robisz to w złym miejscu. Nie dodajemy bazy w PhpMyAdmin tylko w Cpanel'u.
Klikasz --> MySQL Databases --> wpisujesz nazwe bazy danych i klikasz "add db" --> gotowe.
Klikasz --> MySQL Databases --> wpisujesz nazwe bazy danych i klikasz "add db" --> gotowe.
Dzięki za odpowiedź Cult. Teraz to ja już wiem jak to się robi 
te konta sa przydzielane automatycznie, czy trzeba cos jeszcze zrobic, zeby takowe dostac?
http://www.frihost.com/forums/viewforum.php?f=5
tam nalezy zapostowac postem o tej postaci:
1. Nazwa (nazwa konta albo nick - najlepiej nick z foum lub imie i nazwisko)
2. Nazwa subdomeny. (twoja_nazwa.frihost.net)
3. Krotki opis twojej stronki (po co, a na co, a do czego przeznaczona itp).
4. Potwierdzenie ze zapoznales sie i zgadzasz z zasadami korzystania z serwisu (TOS)
Wszystko "in english" please.
A potem czekac i ew. sledzic dzial "Free Hosting Requests" lub "Accepted Hosting Requests" oraz "Rejected Hosting Requests" - na glownej stronie forum.
tam nalezy zapostowac postem o tej postaci:
1. Nazwa (nazwa konta albo nick - najlepiej nick z foum lub imie i nazwisko)
2. Nazwa subdomeny. (twoja_nazwa.frihost.net)
3. Krotki opis twojej stronki (po co, a na co, a do czego przeznaczona itp).
4. Potwierdzenie ze zapoznales sie i zgadzasz z zasadami korzystania z serwisu (TOS)
Wszystko "in english" please.
A potem czekac i ew. sledzic dzial "Free Hosting Requests" lub "Accepted Hosting Requests" oraz "Rejected Hosting Requests" - na glownej stronie forum.
Nie musisz długo czekać..... - ja po około jednej godzinie, dostałem wiadomość od admina, który przydziela konta z informacjami... Już się przyzwyczaiłem do CPanel i uważam, że jest świetny, Pozdro, Powodzenia - MATIR
| matir wrote: |
| Założyłem konto pocztowe koledze. Jak on może sobie sprawdzić pocztę ?? |
najlepszym rozwiazaniem jest jakis kliencik pocztowy...jest tego trochu i platne i bezplatne... ja uzywam klinta pocztowego zaimplementowanego w operze...
ogolnie operka rulez
pozdro
| matir wrote: |
| Założyłem konto pocztowe koledze. Jak on może sobie sprawdzić pocztę ?? |
jak zakladasz konto to ci sie pojawiaja dane do niego po zalozeniu
wpisujesz je do programu pocztowego i wszystko
polecam The Bat!
A ja z kolej Thunderbird'a
U mnie sprawia się znakomicie.
Właściwie to najważniejszą informacją dotyczącą kont poczty elektronicznej, jest adres serverów POP3 i SMTP, bez tego ani rusz...
Bo login i hasło przydzielasz sobie sam podczas rejestracji.
U mnie sprawia się znakomicie.
Właściwie to najważniejszą informacją dotyczącą kont poczty elektronicznej, jest adres serverów POP3 i SMTP, bez tego ani rusz...
Bo login i hasło przydzielasz sobie sam podczas rejestracji.
Ja niedługo będe miał konto i pomoże mi jeden gościu z gg, który ma na tym konto 
| Lucek wrote: |
| Ja niedługo będe miał konto i pomoże mi jeden gościu z gg, który ma na tym konto |
Sorki za OT
Z takimi postami chcesz dostać konto? no nie słab mnie, musisz napisać 5 jakościowych postów a na razie piszesz bezwartościowe nic.