FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Co lepsze IPB czy Phpbb

Który skrypt jest wg. Ciebie lepszy?
IPB
45%
 45%  [ 16 ]
phpBB
54%
 54%  [ 19 ]
Total Votes : 35

spider89
Jak myślicie który skrypt forum jest lepszy Phpbb czy IPB ( Invision Power Board). Według mnie Phpbb jest dobre nawet bardzo dobre i ma wielką zalete jest darmowe! IPB jest bardzo bardzo rozbudowane znakomite opcje w panelu admina szybka praca naprawde też bardzo dobry skrypt ale minus skrypt Płatny. No ale dla chcącego nic prostrzego kupić licencje i cieszyć się z IPB Smile

Last edited by spider89 on Sat Jan 28, 2006 10:27 pm; edited 1 time in total
draqo
Phpbb, nie jest zły, ale też nie jest najlepszy. Bardziej podoba mi się IPB. Sysytem ostrzeżeń, lepszy panel zarządzania, profil itd. Może zrób ankietę?
Ramelof
Jeżeli ci chodzi o umieszczenie tutaj IPB to zapomnij o tym. Regulamin tego zabrania chyba że jesteś w stanie udowodnic głównemu adminowi że masz legalną wersję,
draqo
Ale przecież można umieścić forum na innym serwerze, i na stronie z frihost dać odnośnik do forum.
Black & White
Po pierwsze to nie dawałbym na jakimś darmowym serwerze płatnego forum.

Jeśli chodzi o skrypty.
IPB to najlepszy skrypt forum bez najmniejszego wątpienia.
Nie zwracam tu uwagi na ceny itp.
Forum IPB zajmują się ludzie, którrym nie mało za to płacą więc nie ma się co dziwić, że PHPBB, którym zajmują się programiści w wolnych chwilach - nie będzie miało tak szybkiego rozwoju co IPB.

Ale jak będzie tak dalej to za jakiś czas oba fora będą identyczne bo strasznie się do siebie upodabniają.
luxtu
mysle ze to porownanie nie ma sensu... dlaczego??
jesli masz serwis z duza iloscia uzytkownikow i z duza odwiedzalnos i wogole prowadzisz jakis wielki serwis to wybierzesz albo IPB albo vB a nie bedziesz sie zasrywal phpbb. PHPBB jest dziurawe i w porownaniu do IPB jest bardzo ubogie, po drugie IPB jest tworzone przez ludzi ktorym sie dobrze placi za to co robia a phpbb raczej jest tworzone w wolnych chwilach i przez wielu co powoduje ze forum sie rozlazi po zainstalowaniu paru hackow. Zainstalowanie jednego moze powodowac ze drugi nie bedzie dzialal...
Ale jesli masz male forum i nie stac cie na zakupienie licencji to phpbb jes dobrym rozwiazaniem, szczegolnie modyfikacja od przema, gdyz jest duzo lepiej funkcjonalna niz zwykle phpbb.
draqo
Jak wypróbowałem IPB, to byłem mile zaskoczony. Panel admina prezentuje się doskonale. Zarządzanie forum jest bardzo proste. Całość wygląda super. Grafika bardzo dobra, zarządzanie łatwe, system ostrzeżeń itd. Polecam.
fallco
A ja wyzej cenie wlasnie phpBB bo jest darmowe i ze ludziom sie chce za darmoche pracowac nad czyms... moze i jest dziurawe i wogole ale i tak zdecydowanie je wole Very Happy
Arin
luxtu wrote:
mysle ze to porownanie nie ma sensu... dlaczego??
jesli masz serwis z duza iloscia uzytkownikow i z duza odwiedzalnos i wogole prowadzisz jakis wielki serwis to wybierzesz albo IPB albo vB a nie bedziesz sie zasrywal phpbb. PHPBB jest dziurawe i w porownaniu do IPB jest bardzo ubogie, po drugie IPB jest tworzone przez ludzi ktorym sie dobrze placi za to co robia a phpbb raczej jest tworzone w wolnych chwilach(...)

co to jest za uzasadnienie, że ipb jest lepsze bo się płaci programistom za ich pracę? jeden z najgłupszych możliwych argumentów. weźcie od razu też linuksa wywalcie bo też "darmowy, dziurawy, i robiony przez ludzi w wolnych chwilach". co za brednie.

http://forums.mozillazine.org/

nie wyglądają żeby cierpieli z powodu silnika forum.

cheers,
Arin.
marekdebowski
Bez wątpienia IPB jest lepszy, choć phpbb też nie jest wcale zły... Smile
Balcard
Według mnie IPB jest lepszy ze względu na panel tak jak było to wymieniane i wiele innych spraw. Chyba 90 ze 100 forów w internecie jest na phpbb więc przyda się troche oddmienności. Z IPB korzystają takie fora jak Tweak.pl (jeden z największych serwisów komputerowych w polsce) a to o czymś świadczy. No i trzeba dodać że popularności exploitów na phpbb jest zdecydowanie większa niż na IPB (wiem sam ostatnio się tym intersowałem Razz - niepytajcie dlaczego)
Timczak
Zawsze można skorzystać z darmowej licencji, fakt , ale zawsze lepsze to niż nic.
Edit: Przepraszam, darmowa licencja już nie istnieje.
atomek
Wiadomo że IPB tyle że za IPB trzeba zapłacić, a za phpBB nie. Moim zdaniem warto zapłacić bo system jest perfekcyjny i bardzo intuicyjny. phpBB jest rowniez dobre ale ma sporo bledo i jest malo funkcjonalne choc nie najgorsze.

Ja glosowałem na IPB i myśle że to jest również wybór większości. Ale zaznaczam to jest troche złe porównanie, bo porównujemy komercyjny produkt z produktem za free.
Ramelof
Znaczy możesz użyć jeszcze phpBB2 by przemo 1.12.3

http://przemo.org/phpBB2/

a pobrać można z tąd http://www.przemo.org/phpBB2/download/123/phpBB_modified_by_Przemo.zip
OKo-dhh
Zagłosowałem na phpBB
po 1. Za free
po 2. Fajna modyfikacja by przemo
po 3. wg. mnie łatwiejsza obsługa
snadii
by przemo jest glupie i wogole ... ja radze uzyc czystej wersji phpBB i dodawac nowe skrypty. Ja takowego uzyje w mojej stronie gry dostane serwer.
ChesterB
snadii wrote:
by przemo jest glupie i wogole ... ja radze uzyc czystej wersji phpBB i dodawac nowe skrypty. Ja takowego uzyje w mojej stronie gry dostane serwer.

Zgadzam się, by przemo przez te wszsytkie dodatki chodzi dużo wolniej niż czyste phpBB, ale jeżeli ktoś nie potrafi instalować modów to by przemo jest chyba jedynym wyjsciem ;]
Balcard
A po za tym wszytki phpbb by przemo podobno strasznie pożera transfer więc. osoby na płatnych serwerach muszą się pilnować.
mtx
Balcard
mtx
Tylko pytanie czy np na moją stronę ktoś się włamie. Poza tym co z tego, że było pod twoją komendą.. i co.. zmienisz nazwy fór? Skasujesz wszystkie posty? Poza tym phpBB też się unowocześniło 2.19 i ma załataną większość dziur. (a na pewno tę o której mówisz)
shoox
Moim zdaniem lepszy skryptem forum jest IPB. Uważam tak, ponieważ ma więcej funkcji i jest lepiej zabezpieczone, niż phpBB nawet z dodatkami. Od kilku miesięcy pracuje na ipb i uważam, że jest naprawdę godne uwagi.

Pozdrawiam.
kamilko10
Ja wole phpbb i w nim bede robił na frihost

Last edited by kamilko10 on Sun Feb 12, 2006 7:01 pm; edited 1 time in total
spider89
kamilko10 wrote:
Ja wole phpbb i w nim bende robił na frihost

Na frihoscie nie mozna miec IPB a szkoda... Wink
ozyrys
Na frihosci mozna miec IPB tylko że musisz udowodnić że masz orginalną licencję. Po za tym na początek mozna wystartowac z PHPBB a potem jak juz serwis się rozrośnie to przerzucić się na IPB jest możliwośc skonwertowania bazy danych z PHPBB na IPB.

Pozdrawiam
^^ozi
kamilko10
i jeszcze jedno do phpbb jest duzo fajnych modow
Black & White
Trochę zmieniłem zdanie po zapoznaniu się.
Po pierwsze bardziej przekonałem się do wersji Arina.

Ale muszę wyprostować także kilka wypowiedzi typu "poddobno to, podobno tamto".

Wyszła najnowsza wersja phpBB by Przemo, opisiałem dokładniej co i jak w temacie o phpBB by Przemo.

Co do krytyki ze strony Arina.
Sam używam np. konnekta ( całkowicie open source'owego komunikatora ), Opery, programów na licencji GPL bo to jest dla mnie złote rozwiązanie i cenię bardzo ludzi, którzy to robią za darmo.

Jednak co do for, IPB mi znacznie bardziej odpowiada pod wieloma względami i nic innego mi nie przychodzi do argumentacji oprócz tego, że ma bardzo dobry support i dobrą kadrę odpowiednio opłacaną.
Chemik
Ja tam wole Phpbb
jest więcej wtyczek/modów do niego , ogólnie jest spoko i wreszcie jest darmowy Very Happy
a tak z ciekawości to ile to Ipb.... kosztuje ??
jakos miesięcznie sie płaci czy jednorazowo ??
sry za offtop Smile
i macie jakąś stronke na tym ?? tak zeby można było porównać... Smile
ChesterB
Ja na moim forum używam triala 2.0.0, nie zamieniłbym IPB na phpBB nigdy Smile

Co do kosztów to zanjdziesz je na tej stronie http://www.invisionboard.com/
Kudlaty
Myślę że IPB jest duzo lepsze...
w sumie zastanawiam sie nad wykupieniem licencji na IPB... na razie działam pod phpbb2... kilka modów doinstalowałem na co straciłem bardzooooo.... naprawde bardzooo duuuuuzo czasu...
Chemik
ooo tweak jest na IPB Razz
http://forum.tweak.pl
hym to zmnienia troche postać rzeczy Smile myślałem ze ten IPB troche inaczej wyglada Razz
pisanie na tym jest rzeczywiście bardzo miłe/szybkie/przyjemne Very Happy Wink
tylko szkoda ze to jest płatne :/
dzieki swojej free licencji phpbb u mnie wygrywa Smile

ps- mie tam samemu sie nie chciało wgrywać modów - wolałem se ściągnąć juz ze wszystkimi wtyczkami Razz
Balcard
Chemik wrote:
ooo tweak jest na IPB Razz
http://forum.tweak.pl
hym to zmnienia troche postać rzeczy Smile myślałem ze ten IPB troche inaczej wyglada Razz
pisanie na tym jest rzeczywiście bardzo miłe/szybkie/przyjemne Very Happy Wink
tylko szkoda ze to jest płatne :/
dzieki swojej free licencji phpbb u mnie wygrywa Smile

ps- mie tam samemu sie nie chciało wgrywać modów - wolałem se ściągnąć juz ze wszystkimi wtyczkami Razz

Przecierz to forum jest potężne. Ponad 1.800.000 napisanych postów. Ponad 50.000 użytkowników i średnio na forum jest 800 osób (zalogowanych ukrytych i gości). A to forum prawie zawsze chodzi (mi) bez zarzutu. Zadnego zamulania czy innych wkurzających rzeczy. A wszytko dzięki IPB.

Ciekawe czy istnieje forum phpbb o takiej ilości postów czy też użytkowników.

A i ostatnio zauważyłem że "liczące" się fora stoją na vBulletin. Patrz np www.max3d.pl lub www.evermotion.org. Może dlatego że dobrze się tam zdięcia wkleja.
ChesterB
Istnieje potężne forum oparte o zwykle phpBB -> http://forums.mozillazine.org/
{name here}
Przepraszam jeśli ten przekaz dźwięki jest nie dobry , pod kątem JA jestem przy pomocy pewien tłumacz skoro mój polski jest kawałek zardzewiały. IPB jest polepszyć. To jest liczniejszy zabezpieczony ( do faktor ów liczniejszy tereny używać PhpBB i kod pluskwy jesteście łatwo wyeksploatowany rezygnować ono , i to że IPB jest szyfrowany polepszyć ) i wygląd polepszyć ( mój orzeczenie ).
Chemik
http://www.elektroda.pl/rtvforum/
jest jeszcze elektroda Smile
200000 użytkowników i 2M postów

{name here} - hehe nie łapie te translatory są grrr Razz
better write in english Smile someone will translate it Smile
Balcard
ChesterB wrote:
Istnieje potężne forum oparte o zwykle phpBB -> http://forums.mozillazine.org/

Jak tak dalej pójdzie to mnie przekonacie że phpbb jest faktycznie lepsze. Smile Ale nikt mi nie wmówi że IPB nie jest bezpieczne. Większość for pewenie z tego powodu decyduje się na zakup licencji.
ChesterB
Ja nie chciałem Cie przekonywać, bo sam twierdze że IPB jest lepsze, ale to nie znaczy że phpBB jest do kitu, mozilla używa phpBB pewnie dlatego że wszystkie jej produkty są opensource'owe i troche głupio by wyglądało gdyby mieli, płatny skrypt forum Smile
pawelsz
Zdecydowanie wole Invision. Wprawdzie pod wzgledem ceny jest nieskonczenie razy mniej interesujace niz phpBB, ale tego drugiego skryptu nie lubie. Nie wiem dlaczego, ale nie mam do niego zaufania. Z darmowych for mialem kilka, w tym wlasnie phpBB, wprawdzie nie bylo ono az takie zle, ale... jednak cos mi sie w nim nie podoba. Przyznam sie, ze wole stracic troche kasy i miec porzadne forum niz miec slabszy skrypt, nawet za darmo. Tak samo modyfikacje phpBB (np by przemo) do mnie nie przemawiaja. Invision ma lepszy interfejs i zdecydowanie wieksze mozliwosci... I nie mam zamiaru zmieniac swojego zdania.
Calemb
Ja troche mało obeznany z tym ale powiedzcie, prosze... czy można zrobic swoja grafike do forum tzn. np swój przycisk odpowiedz itd...
ChesterB
Calemb wrote:
Ja troche mało obeznany z tym ale powiedzcie, prosze... czy można zrobic swoja grafike do forum tzn. np swój przycisk odpowiedz itd...

pewnie że można, jeżeli chcesz zmienić przycisk po prostu nazywasz go tak jak się nazywa normalny (w ipb zwykle t_reply.gif) i wgrywasz go do katalogu z grafiką przez ftp, jeżeli chcesz pozmieniać kolory bawisz się CSS'em (bardzo prosty język)
Calemb
Dzięki za pomoc a CSS'a znam Very Happy Tylko nie zabardzo na tych forach sie zabardzo nie znam
Ziemas
IPB, bo lubię się bawić w te wszystkie kontrolki etc. etc.
Nolt
hehe panowie Razz nie ma nawet co porownywac IPB do phpbb Razz phpbb to najprostrzy skrypt, nie posiada wielu opcji w porownaniu do IPB, wogole phpbb jest biedne Smile i nikomu raczej nie polecam phpbb lepiej zainstalowac cos lepszego. co mnie boli w ipb to to ze trzeba slono zaplacic za ich licencje ale board maja chyba najlepszy Smile juz mowilem o tym ale jesli chcecie miec dobry i darmowy board zainstalujcie sobie simplemachine 1.0.6 Wink
SubDebian
Moim zdaniem lepszy jest phpBB dlatego iż wykazuje sie on o wiele prostrzą obsługą i jest prostrzt do konfiguracji
Calemb
Hmm podacie stronki z których można posciągać szablony w phpBB i IPB?
v3nd0r
o ile wiem jest darmowa werjsa ipb, z tym ze odrazu jest juz forum na jakims zdalnym serverze oczywiscie mozna korzystac jeszcze ze starych wersji.

IPB posiada duze wsparcie bo jest to projekt komercyjny gdzie ludzie placa a producent daje pomoc techniczna itp.

phpbb jest opensource, wiec... NIe przekresla to jesgo mozliwosci.

Ale generalnie sklaniam sie zawsze do rozwiazan os, jesli takoe istnieja do problemu ktory chce rozwiazac. W sumie nie lubie placic kasy za pomoc techniczna czy jakies tam nowinki, wole zostac przy phpbb + hacks Smile
pabloo
Ale przeciesz istnieje takie coś jak ipb 1.3 jest to wersja free , juz nie suportowana przez ips , a co do phpbb , jest to najgorszy skrypt forum jaki istnieje !! shacowac go może dziecko przez ciasteczka . IPB ma duzo mozliwośći ale niestety jest płatne , jesli ktos sie załapał i sciagnał z ips'u kiedys wersje 2.0.0 trial bez ograniczen teraz sie cieszy Very Happy np ja .

Choc phpbb3 jest bardzo podobne do ipb , i może nie bedzie miało tyle błedów co phpbb2 , acp to klon z ipb 2.0.x , ale ogólnie phpbb jest za free i to jest bardzo duży plus !
Choc ja juz wole SMF , też za free i nie ma tyle błędów co phpbb.
pawelsz
Quote:
Ale przeciesz istnieje takie coś jak ipb 1.3 jest to wersja free

Jest, to prawda, ale niestety [jezeli jestem dobrze poinformowany] - tej takze nie wolno uzywac...

Swojego czasu uzywalem punbb, w koncu wszystko lepsze od phpBB. Wersji trzeciej phpbb nie widzialem, ale raczej nigdy sie do tego skryptu nie przekonam. Moze i jest darmowy, ale co z tego, skoro trzeba bedzie czesto zmagac sie z przeciwnosciami losu (czyt.: hack)?
Balcard
Nolt wrote:
hehe panowie Razz nie ma nawet co porownywac IPB do phpbb Razz phpbb to najprostrzy skrypt, nie posiada wielu opcji w porownaniu do IPB, wogole phpbb jest biedne Smile i nikomu raczej nie polecam phpbb lepiej zainstalowac cos lepszego. co mnie boli w ipb to to ze trzeba slono zaplacic za ich licencje ale board maja chyba najlepszy Smile juz mowilem o tym ale jesli chcecie miec dobry i darmowy board zainstalujcie sobie simplemachine 1.0.6 Wink

Powiec mi coś wiecej o tym boadzie. Pierwszy raz o nim słysze. Czy da się na niego przekonwertować baze z phpbb2 ??
Calemb
Ściągnołem sobie phpbb zainstalowałem i kurcze wszystko po angielsku.... NIe chce mi się zmieniać wszystkich plików językowych, wię c jakby ktoś wiedział skąd można pobrać wersje polską....
GKH
Calemb wrote:
Ściągnołem sobie phpbb zainstalowałem i kurcze wszystko po angielsku.... NIe chce mi się zmieniać wszystkich plików językowych, wię c jakby ktoś wiedział skąd można pobrać wersje polską....

zależy co sobie wziołeś,
jeśli zwykłe phpbb - > http://www.phpbb.com/downloads.php
i tam niżej znajdziesz ...

ja wczesńiej używałem PHPBB ale teraz używam zmienione wręcz przez Przema: www.przemo.org
Kudlaty
to ja wam polece forum czyste phpbb2 a do hacków polecam stronke www.phpbb2.pl oni tam naprawde sie znają na tym... a co do przema.. ma dużo dziur i błędów... nie opłaca sie tego instalować... lepiej sobie hacki samemu dograć...
no i nawet nie wiecie ile problemu stwarza przeniesienie forum by przemo...
przenosiłem dwa takie i za każdym razem kłopoty...
a przy przenoszeniu zwykłych(10 przenosiłem zwykłych) nie było ani kszty problemu...
mtx
Ja tam instalowałam do phpBB sama, ale część nie działa.. więc nie wiem.. albo to za trudne, albo ja za głupia... nie wiem..
oxwood
wiesz niektóre to bułka z masłem (czytaj wgraj pliki do odpowiednich katalogów), ale niektóre to troszku czasu zajmą. I te nieszczęsne średniki Smile zgubisz jeden i już nie działa Very Happy
Balcard
oxwood wrote:
wiesz niektóre to bułka z masłem (czytaj wgraj pliki do odpowiednich katalogów), ale niektóre to troszku czasu zajmą. I te nieszczęsne średniki Smile zgubisz jeden i już nie działa Very Happy

Tak wiem coś na ten temat. Smile A najgorzej było jak mi się zachciało zainstalowac colot rank i color groups :], to już wogóle mi się wszytko po kaszaniło. Na szczęście koledzy z phpbb2 mi pomogli.
No ale co do samych spkryptów to po pierwszych 3 razach to już potem o wiele sprawniej idzie. Szybciej się znajduje błędy i szybciej się je poprawia. Polecam do pracy jakiś notatnik z numerowanymi wierszami.
pawelsz
Quote:
Polecam do pracy jakiś notatnik z numerowanymi wierszami.

Ja w tym celu zazwyczaj uzywam Dreamweavera Very Happy
Wracajac do tematu - phpBB by przemo wyglada ciekawie i jest ciekawe, dopoki komus nie zachce sie na forum wlamac RazzRazz bo wtedy jest juz mniej ciekawe Razz dogrywanie dodatkow samemu to dobre wyjscie, bo nie zawala sie forum roznymi smieciami, ktorych i tak nigdy sie nie wykorzysta. Ja przeszedlem przez dogrywanie dodatku do phpBB przez wbudowany edytor w net2ftp... straszne Razz zwlaszcza, ze (nie majac dostepu do niczego innego) uzywalem do tego internet (s)explorera.

Moim zdaniem najwazniejsze dodatki powinne byc podstawowymi cechami phpBB (fast reply, post merge itp), zaoszczedziloby to czasu potrzebnego na doinstalowanie ich.
darczeku
Quote:
46% [ 13 ]

13 wspaniałych ale... niedoinformowanych:D

Ludzie glosowanie jest na temat który skrypt jest lepszy a nie którego uzywacie (pomijam fakt ze nieuzywacie dlatego ze nie macie kasy) - IPB to nie ta klasa, wogole nie ma sensu porownywac - jest o wiele, wiele lepsze.

Bardzien na mijescu byloby porownanie IPB i vB Smile
pawelsz
Quote:
Bardzien na mijescu byloby porownanie IPB i vB

Tu bym juz sie zastanawial RazzRazz najpierw musialbym przeanalizowac wszystkie za i przeciw. Osobiscie wole Invision, ale vBulletin tez uwazam za dobry skrypt, a nawet bardzo dobry. Porownywac teraz nie bede, bo musialbym sie glebiej nad tym zastanowic Razz

Quote:
Ludzie glosowanie jest na temat który skrypt jest lepszy a nie którego uzywacie

Dla wiekszosci ten jest lepszy, ktorego uzywaja... polecam ankiete znajdujaca sie tutaj... wedlug niej najlepsze skrypty wyladowaly na samym dnie.

Quote:
nieuzywacie dlatego ze nie macie kasy

No niestety, z tym sa problemy. Ale jakbym chcial postawic jakies wieksze forum, to pewnie zebralbym (moze i z pewnym trudem) troche kasy i zakupil licencje...
darczeku
sam uzywalem vBulletin ( tak , przyznaje sie byl to pirat) i uwazam ze jest to szybki i stabilny skrypt, spory support sporo modyfikacji - godny polecenia jednak odrzuca system licencjonowania.
pawelsz
Ja z vBulletinem pierwszy raz spotkalem sie na forum cdrinfo.pl; oprocz tego na swoim serwerze (tzn. na lokalnie odpalonym servie na moim kompie) odpalilem vB do testow (nie byla to wprawdzie zbyt legalna wersja, ale chcialem tylko zobaczyc jak to wyglada). vB to jedyny skrypt (sposrod phpBB, IPB i vB) na ktorym nie postawilem nigdy 'prawdziwego' forum. Niestety, zadne z tych for, ktore stworzylem takze w tamtych systemach, nie przetrwalo do dnia dzisiejszego Cool
mtx
Teraz można dostać nieoficjalie phpBB 3- pokazówka na SFONie.. a ja szukam download.. może będzie coś lepszego?
Balcard
Ciekawe ile będzie dziur w 3. W 2 ich nie brakowało. No ale co się dziwić jeżeli to za darmo ludzie mątują. Jezeli możesz napisz jakie są zmiany w stosunku do poprzednich części. Co prawda sam bym spawdził ale teraz będę instalował SM więc niezabardzo będzie mi się chciało.
matti90
Mysle, ze phpbb, poniewaz duzo bardziej mi sie wlasnie podoba, no ale jaki panel jest w IPB, czy latwiej sie w nim pracuje i wogule Smile bo phpbb jest bardzo prosty panel taki ze srednie forum robisz w chwile
pawelsz
Podejrzewam, ze jak tylko trzecia odslona phpbb zostanie ukonczona, od razu odkrytych zostanie pelno bledow. Mam zainstalowana te wersje lokalnie na swoim kompie i moje wrazenia sa mieszane. Wyglad odswiezony, to raczej na plus, ale tak poza tym to niezbyt mi sie spodobalo. Czcionka dla postow przy domyslnych ustawieniach forum jest nieczytelna (moim zdaniem), a panel administracyjny niezbyt zachecil mnie do jego dokladnego przegladniecia.

Quote:
Mysle, ze phpbb, poniewaz duzo bardziej mi sie wlasnie podoba

Co przez to rozumiesz?

Quote:
no ale jaki panel jest w IPB, czy latwiej sie w nim pracuje i wogule bo phpbb jest bardzo prosty panel taki ze srednie forum robisz w chwile

Invision posiada naprawde porzadny panel administracyjny, wprawdzie wiecej pracowalem z wersja 1.3, niz z 2.x, ale 2.x tez widzialem i tez uwazam, ze panel administracyjny jest w nim bardzo dobry, a na pewno bardziej rozbudowany (i bardziej przejrzysty), niz w phpBB. Podobnie ma sie sprawa z panelem uzytkownika, ktory w phpBB2.x ma wszystkie opcje na jednej stronie, a w Invision jest pogrupowany. phpBB3 juz wprowadzilo nowy, lepiej uporzodkowany panel uzytkownika, ale z for, ktorych wersja finalna sie juz ukazala, to Invision Power Board goruje nad phpBB oboma panelami - i admina, i usera.
Reelion
Mi się najbardziej podoba phpBB modified by Przemo ze wzgledu na wiecej opcji i mozliwosci niz zwykle phpBB przy zachowaniu jego prostoty i przejrzystosci. Ale ja dokladnie nie wiem, bo nigdy nie administrowalem forum Invision Power Board. Bylem uzytkownikiem kilku takich for, ale nigdy nie grzebalem w nich od srodka. Ciagle siedze w phpBB bo kiedys sprobowalem i spodobal mi sie, wiec postanowilem niczego nie zmieniac. I tak juz mi zostalo.
pawelsz
phpBB by Przemo...!! Nie no, tylko nie to Razz moze i fajnie wyglada, duzo dodatkow, ale ja juz wole prawdziwe phpBB. Wiem, wiekszosci userow to nie przeszkadza, ale mnie tak - od strony bezpieczenstwa jest tam raczej mniej niz ciekawie...

Widze, ze obecnie w glosowaniu 1 punktem przewaza phpBB... i do czego to dochodzi... wlasciwie to sie zastanawiam, czy w przypadku osob, ktore nie widzialy IPB, glosowanie jest dobrym pomyslem?
darczeku
Ach ten Przemuś Razz

Starsznie obciaza maszynke, generuje o wiele wiecej zapytan sql, a te bajery jak z choinki - komu to potrzebne?

Juz wole IPB 1.3Wink
Arin
Prawda jest taka, że w praktyce wszyscy z Was przy wybieraniu skryptu forum (i nie tylko forum, np także CMSa) postępują tak, jakby w muchę strzelać z armaty. Kto z Was jest w stanie wykorzystać możliwości jakie daje IPB? Ilu userów mają Wasze fora? Śmieszne to. Tymczasem jest tyle małych, zgrabnych skryptów dla forum że hej. Dla odmiany na współtworzonej przeze mnie strony nie ma forum, bo nie mam zamiaru rozmieniać się na drobne. Jest za to bardzo dużo rzeczy zupełnie unikatowych - i to jest właśnie to, co się liczy.

cheers,
Arin.
pawelsz
Masz racje - wielu funkcji z pewnoscia nie wykorzystamy. Chociaz patrzac na to z drugiej strony, nigdy jeszcze nie zakladalem duzego forum. Ale jesli kiedykolwiek mialbym stworzyc cos, co na pewno bedzie duze, to zapewne wykorzystam Invision Power Board...
Nolt
zdecydowanie IPB jest lepsze choc trzeba za nie slono zaplacic Smile osobiscie nie wiem co sie dzieje z phpbb bo poprostu ten board jest slaby, najczesciej uzywam darmowego smf.
Bigrazer
JA uzywam tylko phpBB, nigdy nie miałem mozliwości wypróbowania IPB. Ale z tego co wiem jest bardzo rozbudowane ale niestety płatne :/. Za to phpBB2 jest darmowe, rozpowszechnione, łatwe w obsłudze, jest dużo wtyczek, pluginów, layoutów itd. A jesli komuś sie nie chce instalowac wszystkich dodatków jest phpbb2 by przemo Very Happy Poprostu żyć nie umierać.
darczeku
hmm widze ze wiekszosc jest za phpBB - niestety wiekszosc z nich NIE korzystala z IPB 0 wiec po co glosuja?
Pytanie jest który skrypt jest lepszy a nie na który nas stać...
OKo-dhh
IPB ma duzo funkcji np nie ma wejscia bez rejstracji i to jest czasem irytujące, datego wole phpbb
darczeku
OKo-dhh wrote:
IPB ma duzo funkcji np nie ma wejscia bez rejstracji i to jest czasem irytujące, datego wole phpbb

irytuje Cie mnogość funnkcji? Shocked
Funkcje maja to do siebie, ze da sie je wylaczyc Cool

Ale, jak pisalem, mam wrazenie ze wiekszosc wypowiada sie chociaz nie uzywala ipb.
Bigrazer
Mam pytanie, czy istnieje wersja demo ipb?
darczeku
Jest
http://www.invisionpower.com/ip.dynamic/products/board/demoaccount.html[/url]
Bigrazer
Dzięki. W najblizszych dniach wyprubuje ipb i wtedy sie o nim wypowiem.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.