FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Niesamowite dzielo sztuki wspolczesnej ;)

Camel

Niesmowity obraz niesamowitego człowieka Wink

Cała sytuacja była już w telewizji nawet, ciekaw jestem jakie są Wasze opinie na temat tego kultowego już (rzec by tak można było) dzieła...

Obraz (bo to obraz w końcu...) jest obecny na Allegro.
Odnośnika nie podaje bo jak ktoś bedzie chciał to i tak znajdzie Cool

Dopełnieniem dzieła jest niesamowicie przejrzysta i uczuciowo napisana analiza samego autora Smile

Quote:
Oto On, samotny, stojący bez lęku pośród otaczających Go ciemności. Nie boi się, lecz stoi na straży, nieugięty i niezwyciężony. Chroni nas przed zalewem mroku. Pierzchły stwory ciemności, a otworzył się świetlisty tunel, przez który do naszego marnego świata dostęp mogą mieć anioły. Anioły na obrazie mają laski - symbolizują one stare, od dawna oddane w pełni Ojcu Tadeuszowi istoty. Są zarazem blisko tamtego świata, ale ich niematerialność, czyni z nich istoty całkowicie niezależne i oderwane od naszego padołu łez.
Twarz Ojca jaśnieje blaskiem, ponieważ jest jak latarnia wskazująca nam, zbłąkanym, drogę pośród ciemności. Bliżej nie sprecyzowana ważka lub ćma leci do Ojca jak do lampy i w jego świetle spala się (symbol oddania i ofiary). Jednak Ojciec sam z siebie nie świeci. Oto w jego rękach błyszczy Oko w Piramidzie. Złośliwi powiedzą, że to grafika przerysowana z odwrotnej strony dolara, lecz wszyscy wiemy, że jest to symbol Pana Boga. Zielone światło nie jest symbolem dolara, lecz nadziei!
I znowu osoby z gruntu złe, będą śmiać się z dwóch bliźniaczych kaczuszek u Jego stóp. Lecz są one symbolem niewinności, najmniejszych stworzeń, słabych i bezbronnych, które zawsze znajdą bezpieczne schronienie pod połami sutanny Ojca. Obrócone ku Niemu, chłoną jego światło.

Taka mała ciekawostka jeszcze - jak pokazywali to dzieło w TV to widac było tylko górną cześć, praktycznie tego co było na dole nie sposób było dojrzeć Very Happy

Ciekawe dlaczego tak się stało Wink

jakiś takie dziwny - komiksowaty taki Razz
a opowiastka do niego jak z Harego pottera Razz
I te "kaczuszki" (o ile to są kaczuszki Razz)
spider89
kaczuszki to ukazanie starych babek, ktore sa zapatrzone w tego zioma w okularach Laughing Laughing Laughing
darczeku
spider89 wrote:
kaczuszki to ukazanie starych babek, ktore sa zapatrzone w tego zioma w okularach Laughing Laughing Laughing

Mylisz sie - tu chodzi i Wielmoznego Pana Prezydenta i Jego brata Very Happy
A opis jest taki, bo to IRONIA!...
spider89
darczeku wrote:
spider89 wrote:

Mylisz sie - tu chodzi i Wielmoznego Pana Prezydenta i Jego brata Very Happy
A opis jest taki, bo to IRONIA!...

Laughing Laughing
nie no piekne to jest, dawno nie widzialem tak spoko obrazka Very Happy
Siwy
Widze ze ludzie juz nie maja kogo przedstawiac na obrazach... Poza tym brakuje mi w tle lsniacego Maybacha w ktorym to szanowny Ojciec przemierzalby swiat i podwozil wierne osoby do banku gdzie spokojnie bez pospiechu moglby przyjac przelana kwote w postaci sporej sumy na rzecz nie skazitelnej wiary i oddania Bogu. Rolling Eyes
luxtu
mnie sie rowniez ten obraz nie podoba ze wzgledu tresci. Jednak fajna rzecz dla jakiegos milosnika radia maryja ktory ma mniej wiecej 60 lat i odaje polowe renty radiu Razz
Postman
Camel wrote:

Niesmowity obraz niesamowitego człowieka Wink

Mam nadzieje, iż to ironia tylko dlaczego nie nazwie się tego po imieniu.
Czyżby wszyscy bali się kary boskiej a Rydzyk miałby być mieczem Damoklesa. Laughing
Camel wrote:

Ciekawe dlaczego tak się stało Wink

Można doszukiwać się aluzji do Kaczyńskich ale jak to bywa z każdym
dziełem o tym będzie wiedział tylko autor. Ponieważ autorzy programu TV
też tak myśleli nie chcieli rozdrażnić ani co niektórych osób "zainteresowanych" Wink
Camel
Postman wrote:

Mam nadzieje, iż to ironia tylko dlaczego nie nazwie się tego po imieniu.

Toć to tak zwany Wink był na końcu Smile , jednoznaczne sugerując moje ironiczne podejście do tego zdania Cool

A tak swoją drogo to masz też racje, co poniektórzy strasznie się boją jawnie przedstawiać swoje zdanie Evil or Very Mad

Ale jak tu się czuć bezpiecznym jak wszystkie ministerstwa (związanew z prawem i wiadem) sprawują ludzie z PIS'u?

Już słysze jak mi Wasserman z wanny wychodzi Cool
Calemb
Tak, obraz bardzo ładny.... ale na tym koniec! Ładnie wykonane i w ogóle ale to niestety wszystko...
draqo
Mnie się nie podoba, taki sobie. Ale fajne są te kaczuszki u jego stóp Wink
WMP
Fajny obrazek
Ciekawe dlaczego to są 2 kaczuszki, czyzby byli to kaczyńscy?
Promień swiatła, czyżby telewizja Trwam?
Długi cień, postać jest silna
Te małe stworzenia na słońcu, to chyba małe owieczki Smile...
the_mariska
Nikt nie wyczuł ironii ani w obrazie ani w komentarzu? Razz Autor tego czegoś robi sobie konkretną zieję a jakoś nie wszyscy jesteście chyba do tego przekonani.. Cool
darczeku
luxtu wrote:
mnie sie rowniez ten obraz nie podoba ze wzgledu tresci. Jednak fajna rzecz dla jakiegos milosnika radia maryja ktory ma mniej wiecej 60 lat i odaje polowe renty radiu Razz

Przecież to kwintesecja ironii jest;/

Ale opis ciut wyolbrzymiony Cool
WMP
the_mariska wrote:
Nikt nie wyczuł ironii ani w obrazie ani w komentarzu? Razz Autor tego czegoś robi sobie konkretną zieję a jakoś nie wszyscy jesteście chyba do tego przekonani.. Cool

LoL, jak mówisz o mojim poscie to przeczytaj go jezcze raz
the_mariska
WMP wrote:
LoL, jak mówisz o mojim poscie to przeczytaj go jezcze raz

Nie, no widze że ty akurat łapiesz o co chodzi Smile BTW. Pozdro, też jestem z Lublina Wink
Lochium
Mi sie obraz bardzo podoba. Ukazuje obraz Polski w której teraz żyjemy. Autor trafinie spostrzegl zależność poczynian rządu od stanowiska Ojca Przewodniczącego
atomek
No coż.... Laughing

Przeciez juz zaczeto drukować podręczniki dla szkół z poprawkami, teraz system polityczny w polsce okresla sie jako koscielno-policyjno-komunistyczny.
marekdebowski
No cóż... przedstawienie naszej sytuacji politycznej... ujęte doskonale. "Polska Ojca Dyrektora"... Very Happy Eh... jeśli tak dalej będzie, to emigruję.
Postman
Eh obrazek poszedł za 6666,66zł niezła sumka ale jak dla mnie ta aukcja jest podejrzana:
http://allegro.pl/show_item.php?item=83007470
Tylko jeden kupujący.
A co do życia politycznego w naszym kraju to już nie ma wolności słowa.
Dzisiejsze porzumienie PIS samo mówi za siebie. Wyproszono wszystkie stacje TV a pozostawiono tylko TV TRWAM. Muszę powiedzieć jak się o
tym dowiedziałem to mnie szlag trafił !!!
-Dkt-
przypatszcie sie uwaznie Smile
sprzedajacy odwoluje pozniej oferty Rolling Eyes
on juz wystawil wiele aukcji z tym obrazem i caly czas odwoluje

chce pokazac obraz i porobic pompe z o. dyrektora Razz

Edit:
aukcja zakonczona Razz
ale i tak obrazu koles nie sprzeda Razz
Postman
A może to tylko działanie marketingowe. W mediach doś głośno o tej aukcji było. Nawet dzisiaj w TV o tej aukcji mówili. Facet chce wyrwać jak najwiekszą kase a może umówił się z rydzykiem. Przecież ktoś musiał mu pozować, chyba że sobowtór. Laughing