|
|
Niedawno znalazłem znakomity program, który przyspiesza łącze internetowe. U mnie strony otwierają się dużo szybciej. Mam neo 256. Na prawdę efekt jest niesamowity. Program nazywa się turbo xp, ja kupiłem go za 10 zł. Niestety nie jest darmowy, ale można kupić taniej na aukcjach.
| draqo wrote: | | Niedawno znalazłem znakomity program, który przyspiesza łącze internetowe. U mnie strony otwierają się dużo szybciej. Mam neo 256. Na prawdę efekt jest niesamowity. Program nazywa się turbo xp, ja kupiłem go za 10 zł. Niestety nie jest darmowy, ale można kupić taniej na aukcjach. |
może link byś zapodał? opisujesz program, a nie wiem skąd mam go ściągnąć ;/
pewnie zwiększył tylko ilość bezpośrednich połączeń w WinXP (można to zrobić xp-antispy który jest darmowy), prawda jest taka że żaden program nie przyśpieszy Ci łącza, dlaczego? bo musiałby się włamać na serwery tpsa 
Lecz ten program przyspiesz. Korzysta on z wielopoziomowego serwera proxy. Na prawdę, u mnie działa szybciej.
Ludzie, proszę.. nie dajcie się nabrać.. nie ma czegoś takiego jak "przyśpieszacz łącza internetowego".
eee, albo nie, pardon, jest - dzwonimy na błękitną linię i zwiększamy sobie neo z 256 na 512 :] - może to jest program, który właśnie coś takiego umie zrobić? hehe.
zostawiam ten thread otwarty tylko ze względu na to, aby ostrzec potencjalnych nabywców takich ekstra-okazyjnych programów.
cheers,
Arin.
Arin, to sobie ściągnij i zobacz. Jak wcześniej pisałem, program korzysta z serwera proxy. Wiesz co to może jest? Szybkość otwierania stron, także zależy do tego serwera.
| draqo wrote: | | Arin, to sobie ściągnij i zobacz. Jak wcześniej pisałem, program korzysta z serwera proxy. Wiesz co to może jest? Szybkość otwierania stron, także zależy do tego serwera. |
znaczy się chcesz ze mną technicznie porozmawiać? no dobra..
oznaczmy mój komputer jako A
oznaczmy stronę którą chcę oglądnąć jako Z
oznaczmy serwer proxy jako P
normalne połączenie z neostrady odbywa się tak:
A <-> Z
gdzie owo '<->' oznacza połączenie bezpośrednie, a w praktyce jest to seria skoków przez różne routery, co sobie można zobaczyć samemu wpisując z linii poleceń w win xp polecenie 'tracert onet.pl' - zachęcam do tego, gdyż zobaczycie poszczególne opóźnienia dla każdego przeskoku.
połączenie z użyciem proxy odbywa się tak:
A <-> P <-> Z
i tu są dwa 'połączenia bezpośrednie'. teraz mi powiedz na czym opierasz twierdzenie, że takie coś działa szybciej :).
cheers,
Arin.
Więc est to serwer, którego zadaniem jest umożliwienie szybszego dostępu do danych w sieci. Najczęściej proxy stosowane jest dla protokołu http - czyli popularnych stron www. Podstawowym zadaniem takiego serwera jest buforowanie często pobieranych z sieci plików (mechanizm cache). Idea działania polega na tym, by pliki ściągnięte raz z sieci były przez pewien czas przechowywane na serwerze proxy. Dzięki temu kolejne osoby odwołujące się do tych danych otrzymają je dużo szybciej.
Wystarczy odpowiednio skonfigurować swoją przeglądarkę.
A ten program korzysta z wielopoziomowego serwera proxy.
Co? proxy ma coś przyśpieszyć? litości, max z mojego łącza to ~3mbps w kb/s wyciągam ~400kb/s, jak łącze się przez proxy w3cache.tpnet.pl:8080 w dzień wyciągam 50kb/s a w nocy max ~200kb/s dodam że serwer proxy w3cache.tpnet.pl należy do tpsa więc transfer jest tylko 50% mniejszy, jak łącze się przez inne serwery mam kilkanaście kb/s...
Nie ma jak to poczya? ?e niemo?liwe jest mo?liwe
Ale zastanawiam sie czy przypadkiem nie naci?ga? tak ludzi. Przecie? to fortuny mo?na sie dorobi?. Wiele osób chce kozystac z netu nie maj?c poj?cia, che robi? wiele rzeczy na raz bez wkurzania sie ?e co? nie dzia?a
Ale komputer to tylko rzecz, tak samo jak serwry i ??cza, maj? ograniczon? mozliwo?? 
draqo: zrozum że transfer nie zależy od tego skąd ściągasz ani z jak szybkiego serwera skoro i tak wąskim gardłem jest twoja neo i tego nic nie zmieni (oprócz telefonu do błękitnej linii oczywiście ).
Jak chcesz przyśpieszyć otwieranie stron jeszcze bardziej to ściągnij sobie firefox'a i do tego fasterfox'a
A co do programów typu turbo XP.
Owszem wizulanie może wydawać się że program przyśpiesz łącze, ale Arin ma racje nic fizycznie nie może zwiększyć transferu danych na limitowanych połaczeniach (z ograniczeniami transferu).
Programy takie jak Turbo XP owszem "doplają" troche sieć, a bardziej zmieniają konfirguracje ustawień system/połączenia/transfer.
Ja jednak podchodze do takich programów z dużą rezerwą. Często takie "przyśpiesznie" może wiązać się z otwarciem co poniektórych portów (domyślenie poblokowanych - nawet przy tak słabym zabezpieczeniu jak windows firewall).
Piszę tak bo kika razy spotkałem się z tym że niby códowne praogramy oferowane w sieci (odpłatnie zazwyczaj) były niczym innym jak tylko trojanami lub backdorami które w wesoły sposób pozwałały inwigilować nic nie podejrzewającego użytkownika
| draqo wrote: | | Tu nie chodzi o to, że przyspiesza łącze, tylko o to, że przyspiesza otwieranie się stron. Przeczytajcie na czym polega serwer proxy i działanie programu, a potem się wypowiadajcie. |
no, poczytajcie a potem się wypowiadajcie
bp, nmsp.
No, dokładnie. A czy któryś z was ściągnął ten program?! Wątpię, i na jakiej podstawie się wypowiadacie??? Ja się pytam 
poco przepłacać- jest Emule 
Oj Arin, draqo chyba nie wychwycił ironi podstępnie ukrytej w twoim poście
Sam używałem Turbo XP i Nitro XP (tak się chyba to nazywało, na pewmno miało "nitro" w nazwie ). Wiem czym są serwery proxy i na jakich zasadach działają.
Mówie tylko że mimo widocznych na pierwszy rzut oka zmian w prędkości ładowania się stron sam program może spowodować więcej szkód niż pożytku.
Poza tym zobacz - to jest tak jak z tymi wszystkimi super tabletkami na odchudzanie, pasami do ćwiczeń, ostatnio urzadzeniem do wybielania zębów .
Jak by to naprawde było tak skuteczne i niezawodne jak mówią to wszyscy ludzie byli by szczupli/wysportowani(czytaj: umięśnieni)/mieli śnieżno-białe zęby...
Nie jestem przeciwnikiem takich programów jak turbo XP, ale też nie jestem ich entuzjastą.
Aha, znalezłem opis do tego programu (opis osoby wsytawiającej ten program na aukcji):
| Quote: | Internet:
* Usługa pozwala na zwiększenie efektywności korzystania z sieci Internet. Cache jest serwerem przechowującym poindeksowane strony www w wielopoziomowej bazie danych (tzw. cache), co pozwala na ich szybkie przeglądanie.
* Pobierając z Internetu pliki przez Internet Explorera, mieliśmy możliwość pobrania max 2 plików jednocześnie, TurboXP zwiększa tę liczbę do 10.
* Można wyłączyć usługę Windows Messenger (w polskiej wersji systemu Windows XP usługa ta nosi nazwę Posłaniec) i uchronić swój komputer przed bombardowaniem niechcianymi pop-up'ami.
* Możliwość zminimalizowania programu Microsoft Outlook Express do zasobnika systemowego (system tray).
* Zwiększenie MTU dla Neostrady czyli zwiększenie maksymalnej ilości bajtów w pojedynczym pakiecie wysyłanym siecią.
* Wyłącza Automatyczną Aktualizację poprzez którą często nie możemy usunąć virusa lub dialera z naszego systemu operacyjnego
* Ustawia GOOGLE (www.google.pl) jako stronę startową, która ma zaindeksowanych ponad 6 miliardów elementów. Wśród nich jest 4,28 mld stron WWW, 880 mln ilustracji i 845 mln wiadomości na grupach dyskusyjnych .
* Zwiększa szybkość reakcji Eksploratora podczas zmian w otwartym oknie bieżącego katalogu, gdyż ustawia wartość binarną na 0.
* Przyśpiesza wczytywania stron WWW, ponieważ wszystkie wpisy usługi DNS (poprawne i błędne) są przechowywane w cache'u domyślnie przez 5 min. Jeśli odwołujemy się do kolejnych stron na tej witrynie, pobieranie adresu IP z pamięci podręcznej znacznie przyspiesza przeglądanie. Jeśli natomiast w pamięci przechowywany jest wadliwy zapis, to TurboXP uniemożliwia połączenie z żądaną witryną. |
Generalnie większośc tych ustawień (o ile nie wszystkie) można wprowadzić samem z poziomu choćby ustawień przegladaki i rejestru.
Widać że autor przyjął że statystyczny użytkownik wciaż posiada Internet Explorera
Nie dziwne że po zainstalowaniu Turbo XP widać różnicę 
| Chemik wrote: | poco przepłacać- jest Emule  |
Ale eMule ściąga pliki, a TurboXP przyspiesza ładowanie stron
Jednak widać różnicę w szybkości ładowania stron. Ten program przypa się wielu osobom, które używają Internet Expolorera i/lub nie znają się dobrze na kompach. To, że strony otwierają się szybciej w Firefoxie niż IE, zostało już dawno stwierdzone, lecz nie wszystkie strony się w nim dobrze wyświetlają. Poza przsypieszeniem ładowania stron, u mnie program nic nie ulepszł. Mój komp śmiga jak chce 
| Chemik wrote: | poco przepłacać- jest Emule  |
Chemikowi chodzilo o to ze mozna za darmo pobrac z emule ten program
| draqo wrote: | | To, że strony otwierają się szybciej w Firefoxie niż IE, zostało już dawno stwierdzone, lecz nie wszystkie strony się w nim dobrze wyświetlają. |
Gdyby każdy webmaster stosował standardy W3C to strony wyświetlały byśie w każdej przedlądarce tak samo, ale nawet stosująć standardy nie da się przewidziec jak szybko strona bedzie się ładowała w danej przeglądarce, ponieważ moja strona www.ozyrys.org ładuje sie w Operz ei FF w ciągu 1.5 s a w IE ładuje się około 3 s na tym sammym serwerze jest jeszce kilka stron i niektóre ładują się szybciej w IE niż w FF czy operze ale niestety wyglądają gorzej ponieważ IE nie am pełnego wsparcia dla CSS2 i XML, nie wiem dlaczego MIcrosoft tak broni się przed poprawiem tych błędów w IE, może gdyby naprawili to to nie trzeba by było jakiś "programów do przyśpieszania wyświetlania się stron".
Pozdrawiam
^^ozi
| draqo wrote: | | [...]nie wszystkie strony się w nim dobrze wyświetlają[...] |
Np Twoja, jesteś mistrzem, do takiego stanu doprowadzić CMS's 
Show me your CMS, and I tell you who you are... :]
Ja tam węszę spisek globalny
Bill G specjalnie nie umieścił pełnej obsługi dla CSS2 i XML'a bo zapewne czerpie korzyści finansowe z programów typu Turbo XP
Niedługo dojdzie do tego że spuszczając wodę w WC Microsoft będzie zarabiał 1 dolara/1 ml wody...
Na Twojej wodzie, w Twoim kiblu 
| Camel wrote: | | Show me your CMS, and I tell you who you are... :] |
Jeżeli to było do mnie, to nie mam CMS'a
A CMS draqo możesz zobaczyć tutaj:
http://www.serwis-mix.info/
A tu test w w3 http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.serwis-mix.info%2F 
nie wierze w tego typu programy, jak masz ograniczenie do 30KB/s to i tak więcej nie będziesz ściągał chyba, że włamiesz się na serwer Różne cuda się miało i mało dawało 
Jest jakiś sposób aby poprawić te wszystkie błędy? Oprócz ręcznych zmian? 
Jezeli program jest dobrze napisany to moze troche przyspieszyc. Zwiekszenie szybkosci lacza to nie jest jednak dobre okreslenie jego dzialania
Chodzi raczej o takie sterowanie przeplywem danych, zeby maksymalnie wykorzystac przpustowosc, ktora nasze lacze dysponuje. Tez uzywam czegos podobnego i zapewniam Was, ze w niektorych przypadkach przrost szybkosci jest zaskakujaco dobry.
Co do Proxy - usmialem sie z tych wszystkich wyjasnien 
|