FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSCOMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!

Problem z portem COM i Firewall-em

grumman
otoz czy jest mozliwe zeby firewall (zoneallarm pro) blokowal komunikacje przez port com?? mam stary telefon (C35i) i kabel do niego kiedys zdjalem simlocka. teraz mam koledze zdjac simlocka z tego samego modelu ale nie moge polaczyc sie z telefonem. caly czas twierdzi ze kabel jest uszkodzony ale to juz sprawdzilem i wszystko jest ok.

moze wie ktos co moze byc przyczyna?? niepamietam juz czy wtedy mialem ogniomurek a reinstalacja systemu mnie wcale nie cieszy.

moj system to Win XP pro sp2
draqo
Podłącz telefon kablem u kolegi. Jak zadziała to znaczy, że to wina zonealarma. Musi gdzieś być lista wyjątków. Ja go nie posiadam to nie powiem Ci gdzie.
oxwood
wątpię czy to wina zonealarma Smile Ja jak zdejmowałem simloka z mojego m35i (to samo co c35i tylko z inna obudowa) to zone nie przeszkadzał. Lepiej sprawdź jeszcze raz kabel. Jeżeli jest dobry to możliwe że gniazdo w telefonie coś szwankuje Smile Innego wytłumaczenia nie znam (co nie znaczy ze nie ma )
sl4sh
Raczej nie mozliwe zeby firewall blokowal port COM (oczywiscie to tylko moje zdanie - moze mam zby mala wiedze na ten temat).
Firewall'e dzialaja na zasadzie blokowania danych portow, oraz obsludze protokolow TCP/IP, UDP, itd.

Reasumujac firewall nie blokuje portow fizycznych takich jak COM,LPT,USB.
draqo
No w sumie to chyba nie. Sprawdź kabel, i telefon.
Arin
to normalny problem w xp - bardzo często porty szeregowe są zablokowane. wiąże się to z jakimś obcinaniem uprawień do portu i tak dalej. generalnie - jest to do obejścia:
Quote:
1) Zanim uruchomisz UserPort`a musisz sprawdzić (i ewentualnie poprawić) ustawienia portu COM w BIOS`ie, zazwyczaj można to znaleźć w ustawieniach CHIPSET`u, upewnij się, że ustawienia są ustawione na ECP, EPP lub ECP/EPP (Przeczytaj instrukcje swojej płyty teraz aby zrobić to na twoim kompie)
2) Dalej - skopiuj plik userport.sys do katalogu:

X:\Windows\System32\Drivers (Windows XP/2003)
X:\Winnt\System32\Drivers (Win 2000/NT)

ewentualnie do katalogów:
X:\Windows\System32 (Windows XP/2003)
X:\Winnt\System32 (Win 2000/NT)
X: - to litera dysku, na którymn jest zainstalowany system. Przeważnie jest to C:

3) Uruchamiamy program UserPort.exe.
4) Odblokowujemy port COM - w oknach po lewej i po prawej powinny byc po 3 zakresy wartości - jeśli tak jest od razu klikamy na Start, jeśli nie musimy ręcznie wpisać zakres:
W pola pod ALL USER MODE PROCESSES GRANT LIST i THROUGH... wpisujemy następujące wartości:

Port Wartość
LPT1 378-37F
COM1 3F8-3FF
COM2 3FB-3FF

Po wpisaniu klikamy na ADD
5) Klikamy UPDATE, a później na START
6) Jeżeli nie wywala żadnych błędów - program już pracuje, można go zamknąć. Nawet po restarcie porty będą odblokowane. Dopiero żeby je zablokować trzeba ponownie odpalić program i kliknąć CLOSE.
7) Można już korzystać z programów wykorzystujących RS-232

a rzeczone pliki programu UserPort można znaleźć na przykład tutaj. miałem okazję kiedyś to testować - działa.

cheers,
Arin.
grumman
niestety u mnie to nie dziala Sad dzisiaj wieczorkiem wejde do sasiada i zobaczymy co jest nie tak. stawiam na to ze moj komp szwankuje. kabel jest sprawny (przynajmniej miernik tak pokazuje) ewentualnie padl mi port com i tyle.
dodam jeszcze ze na com4 mam podpieta irde (wbudowana na plycie glownej) i ona z moim cxv70 dziala bez problemu (troche dziwne skoro com1 nie dziala) .
probowalem jeszcze usunac port w mendzerze urzadzen. po restarcie system znowu zainstalowal port i nic sie nie zmienilo.

edit :
sprawdzilem ten program od Arina na swoim kompie i na kompie kolegi (oba z sp2) i niestety nie udalo mi sie nawiazac komunikacji z telefonem.
poszedlem do kolegi co ma system bez sp2 i ruszylo bez zbednych dodatkow. jednak nie udalo mi sie zdjac simlocka poniewaz program zglasza jakies bledy w sofcie (niby obsluguje ten moj ale nie do konca).
wnioski : 1. SP2 zamyka porty dosc solidnie (przestaje go lubic)
2. kabel jest sprawny
3. musze poszukac innego programu, moze zaskoczy

pozdro