Cześć,
Mamy włąsnie zimę i tak się zastanawiam jaki sobie dobrać sprzęt, jeżeli chodzi o długość deseczek. Nie wiem jak to się określa więc może ktoś z Was udzieli mi kilku cennych wskazówek. Ile trzeba odjać cm od swojego wzrostu żeby zakupić optymalne carvingi?
Będą wdzięczny za porady również co do samego wytaliowania nart. Wiem, że te bardziej taljowane to jeżdzą troche wolniej - czy to jest prawda?
To zalezy od Twoich umiejetnosci narciarskich i i teraz jak jestes poczatkujacy wybierz takie na wzrost minus 5-10 cm, najlepiej typu all round carver. Radiusy 20-14 metrów.
Buty - tak aby gruba skarpera ci weszla, twardosc ok 50-80
Wiazania zalezne od wagi narciarza.
A jesli juz jestes zaawansowany to:
Narty - wybierasz co chcesz. Dlugosc najlepiej wzrost -10 cm, jak lubisz slalomy to "slalom carvery", czym krotsze tym bedzie jepiej sie skrecalo, ale uniwersalnie trzymaj sie jak pisalem "wzrost - 10cm", a jak wolisz jezdzic troszke na kreseczke i kochasz szybkosc wybierz "race cavery" o dlugosci rownej tobie. No chyba ze wazysz ponad 100kg wtedy mozesz dobrac nawet 10-20 cm dluzsze. Oczywiscie sa jeszcze uniwersalne narty jak np. Atomic Wide Body czy Salomon X-Scream Series - to sa deski do jazdy dziko (czyt. poza trasami) swietnie nadajace sie do kazdego stylu jazdy.
Buty - Kup dokladnie dopasowane i wygodne, po pierwszych zjazdach rozchodza sie w srodku i bedziesz mial miejsce na gruba skarpete. Twardosc 70-100
Wiazania - jak kupisz narty z plytami to masz z gory narzucony typ wiazan ktore pasuja, dobierasz tylko sile wypiecia - i takie polecam ci kupic - na pozostalych typach nart mozesz bez plyt mozesz zamontowac kazdy typ zapiec ale raczej nie kombinuj. Wiazania roznia sie jeszcze wysokoscia i do niektorych mozna dodac dodatkowa plyte zwiekszajaca wysokosc lecz takie zastosowania sa dla prawie zawodowcow o duzej masie miesniowej - ciezko takie narty utrzymac w pozycji, wymagaja duzo sily i precyzji.
Tak czy inaczej narty to super sprawa!!! Zycze milej zabawy - zazdroszcze wyjazdu.
A tak przy okazji mozna wiedziec dokad sie wybierasz??? Ostatnio bylem w Polskiej Krynicy na Jawozynie, zajebiste warunki i trasy.