czy ktoś wie, jak to wygląda dla tych, którzy teraz oblali, a będą zdawać po 10, czyli teoretycznie po wprowadzeniu nowego ezgazminu? Mówię o praktyce..
są jakieś wytyczne, ogłoszenia albo coś?
I jak będzie wyglądał ten nowy (bo słyszałam 14 różnych wersji..)??
jest jedna wytyczna od samego ministerstwa:
nowe zasady przeprowadzania egzaminu praktycznego zostaly odwolane i po 10 stycznia egzaminy beda przeprowadzane na starych zasadach.
to tak jakby ktos niewiedzial.
bronia sie przed wprowadzaniem zmian jak tylko moga.
podobno stare egzaminy jeszcze beda istnialy do czerwca, oblales egzamin
to nastepny cie kosztuje 95 złotych
heh
ja dopiero bede zdawal egzamin wewnetrzny
na jazdy
ponad 400 pytan
ale dobrze ze tylko 17 losuje 
egzamin teoretyczny zawsze byl, jest i bedzie banalny, szkoda tylko ze tak malo osob pamieta potem zasady na drodze i lamie wiekszosc przepisow utrudniajac zycie sobie i innym. do praktyczne to najwieksza glupota sa pomysly manewrow na miescie
az strach dla zwyklych uzytkownikow...
Z tego co mi wiadomo to je?eli nie zda??? a nast?pny egzamin wypadnie Ci po 10 stycznia to b?dziesz musia? niestety zap?aci? 135 zl, oraz zawa? na nowych zasadach.
Ustawodawca wychodzi z za?o?enia ze masz by? tak przygtowany i? jakie kolwiek zadanie jakie spotkyka kierowców nie mo?e mie? dla Ciebie problemów, czy to na placu czy te? na ulicy.
Zmienia sie te? zasada jazdy o ?uku nie wolno ju? opuszcza? lusterek an same ko?a, lusterka musza by? tak ustawione aby widzie? przestrze? obok pojazdu i jego bok. I tak jest wpisane wi?c za inne ustawione mo?na juz oblac
warto o tym pami?ta?.
zmienia sie te? linia zatrzymania, nie ma jej jest teraz 5 m pola zatrzymania w którym musi zmie?ci? sie zamochód.
Jazda z r?cznego nie zmieniaj? sie zasady.
Na mie?cie musisz wykona? 2 figóry. Które wybiera egzaminator.
Poczytaj dokladnie bo s? te? dok?adnie wyszczególnine mo?liwo?ci w kórych egzamin zostaje przerwany (czyli przesiadasz sie) jest 16 mo?liwo?ci w innym wypadku ci?zko mu b?dzie uzasadni? to wi?c powinien trzyma? sie wytycznych.
Czas jazdy na mie?cie zwi?ksza sie do minmum 45 min.
W województwie ?l?skim kamery maj? by? wprowadzone ju? od 10 stycznia (mog? by? w innych województwach przesuni?te jak narazie maksimum do kwietnia). Wzale?no?ci od decyzi wojewudzkiego organu.
Ja pierniczę. Ciekawe co jeszcze wymyślą- proponuję jeden dzień z egzaminatorem- powozimy go gdzie sobie zażyczy
ale dzięki za odp
Ja niedawno zaczałem kurs (czyli w grudniu), na poczatku wykładowca piowiedział nam że minister przełozył z 10 stycznia nowe egzaminy o pół roku, teraz znowu juz wiadomo że przełozyli kamery o pół roku a cały nowy test bedzie juz od 10 stycznia. Ja sie już nastawiłem psychicznie na zdawanie nba placu :/. Jak myslicie bedzie łatwiej czy trudniej bo mnie zaczyna brać lekki stresik :/
Kamery maj? byc przesuni?te do kwietnia na wniosek wojewodzkich o?rodków egzaminowania wiec moga by? a nie musza wcze?niej 
Ja mam inne pytanie. Jaka jest minimalna bariera wieku obecnie? To dlamnie dość ważne bo słyszałem że można mieć od 16lat jak se jedzi z innym dorosłym kierowcom
aby otrzymac prawo jazdy kat B musisz miec 18 lat. Kurs mozesz rozpoczac jak masz 17 lat i 9 miesiecy, ale prawko otrzymasz dopiero po skonczeniu 18 lat.
od 16 roku zycia mozesz miec prawko na kategorie B1 (wymaga to tylko zgody rodzicow) i jest to pozwolenie na prowadzenie trójkołowego lub czterokołowego samochodu osobowego o masie własnej nie przekraczającej 550 kg.
oprocz tego mozesz w wieku 16 lat posiadac
kat A1 - motocykl o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm sześć., i mocy nie przekraczającej 11 kW
kat T - zespół pojazdów o długości co najmniej 7,5 m. złożony z ciągnika rolniczego i przyczepy wieloosiowej innej niż lekka
Niestety jak się okazało od 10.01 każdy będzie zdawał nowe prawko i tylko kamery są przesunięte.
Teoria - tak samo
Plac- przygotowanie auta do jazdy, ręczny pod górę i łuk:
0.5 m szerszy
i nie będzie 20 cm na 'zderzak' tylko 5m na całe auto
Miasto: jazda + parkowanie przodem tyłem, skośnie, wzdłuż i wpoprzek gdzie mu się zachce
Czyli kapa..
ja jednak mysle że chyba to bedzie lepiej. kilku moich znajomych którzy byli swierzo po zdaniu egzaminu mówili że troszecze mieli stresa kiedy wyjechali pioerwszy raz na miasto sami, bo mało jexdzili na kursie wiecej czasu pioswiecali na plac. Wiec bedziemy teraz wiecej obyci z miastem i niebedzie takiefgo stresu. A z parkowaniem to tez lepiej bo co innego jest parkowac miedzy samochodami a co innego miedzy pachołkami.
heheeh zobaczymy czy wlasciciele samochodow obok ktorych bedzie parkowac L tez beda tacy szczesliwi 
hehe... może w elkach [L] zaczna montowac kałczukowe zderzaki 
| mtx wrote: |
łuk:
0.5 m szerszy
i nie będzie 20 cm na 'zderzak' tylko 5m na całe auto |
to lightowo
swego czasu jak zadawałem na prawko koles oblał mnie bo o 10cm wczesniej zatrzymalem woz na łuku....udało sie za drugim na szczęscie.
miałbym wiecej zastrzezen co do stanu technicznego samochodów...
czesto trafiają się na placu auta za zjechanym sprzęglem i gasną co chwile...
a tak naprawde najwiekszy wpływ na to czy zdasz zalezy od egzaminatora, jak sie trafi na takiego, ktory zgory sobie załozy zeby uwalic to nie ma sie co przejmowac, ze sie trafilo na ch...
ale bądz dobrej mysli, powodzenia 
no mnie taki egzaminowal ostatnim razem. plac mam juz obcykany wiec nie mial sie do czego przyczepic. wystarczylo ze wyjechalem na piasto (to sie tak szumnie nazywa kto zdawal w lodzi to wie jak jest na "smutnej") i po 5 minutach juz wracalem do osrodka na siedzeniu pasazera
.
gosciowi sie spieszylo i to bardzo.
Ale czasami sie zdarza że egzaminator jest równy (niektórzy po zdaniu tak twierdzili)
A ja w?a?nie sko?czy?em torie
i musze miesi?? czeka? na jazdy :/ bo taki nawa? ludzi jest ?e nie wyrabiaj? :/
Dzis slyszalem w informacjach (czy jakos tak), jak jeden egzaminator ubolewal nad tym, ze kursanci bardzo czesto przychodza na egzamin i nie maja pojecia, gdzie co jest w silniku!
Czy to jest jakis obowiazek wiedziec, gdzie co jest w silniku w samochodzie? To od czego sa mechanicy na tym swiecie? Akurat ja "conieco" wiem o samochodzie, ale dla wielu osob to po prostu nie ma znaczenia, nie interesuje ich to! Jak sie komus cos zepsuje, to telefon i niech sie mechanik martwi.
To tak samo, jakby kazdy obslugujacy komputer, musial wiedziec, gdzie co jest w srodku. PARANOJA.
Seba222, no niby tak, ale mimo wszystko warto znać chociaż podstawowe elementy znajdujące się "pod maską" samochodu. 
| Xaros wrote: |
| ale mimo wszystko warto znać chociaż podstawowe elementy znajdujące się "pod maską" samochodu. |
No to wiekszosc osob zna podstawowe elementy - SILNIK
A tak na poważnie, to po co komu znać, gdzie co jest. Wystarczy jak wie, jak ma jezdzic, a co jest pod maska? W nowych samochodach i tak sie nic samemu nie da zdzialac, bo to wszystko tak elektronika naszpikowane, ze strach wogole maske otwierac, a co dopiero o naprawianiu mowic. A poza tym, uzalezniac egzamin na prawo jazdy od znajomosci umiejscowienia np. alternatora? A z drugiej strony taka osoba nauczyla sie, gdzie co jest w np. Fiacie Punto, o takim sie uczyla jezdzic, a na egzaminie dostaje Nissana Micre i co? Klapa 
Jest wyszczegolnione ?e na egzaminie mo?e kaza? ci wskaza? gdzie znajduje sie pojemnik na plyn hamulcowy, ch?odniczy i do spryskiwaczy ;0 oraz jak sprawdzi? ile jest oleju i czy i jak jest dobrze
Chodz ta zmiana wydaje mi sie na dobre. Przynajmniej wida? kto co kolwiek wie o samochodzie a nie chce mie? tylko papier. Wszyscy narzekaja na kierowców no ale system szkolenia nada jest nie dopracowny, prawo jazdy jest wymagane ale umiej?tno?ic jazdy juz nie. Nikogo nie bchodzi czy kto? kto kupi? prawojazdy czy tez poszed? zda? egzamin i go zda?, ma wystarczaj?co du?o umij?tno?ci i wiedzy. Zamiast wyd?y? godziny treningowe - nie zwiekszaj?c znacznie ceny za nie, mo?e co nieco by sie zmieni?o. a tak s?yszymy ca?y czas o podnoszeniu cen ale system szkolenia zostaje deny tak jak by?. Bo kto po 3 godzin teori i 30 godzinach jazd nauczy sie czego?. I tak wi?kszo?? ludzi trenuje samemu bo ju? widzi ?e te 30 godzin w samochodzie to takie przedszkoela by sie z nim oswoi?, a co dopiero nauczy? je?dzi?.