uzywam go juz od jakiegos czasu ale jakos wczoraj zainstalowalem nowsza wersje 1.5 i teraz firefox zajmuje w pamieci 140MB !!!!!!!!!
nie uzywam dodatkow i niewiem co jest grane. ile u was zajmuje "lis"??
U mnie jest okolo 16 megabajtow. Tez mam 1.5
Sprobuj wyczyscic historie w Firefoxie i inne rzeczy. Moze bedzie mniej zajmowal.
w sumie racja - u mnie 50 mb;/ treoche dużo...Pewnie wystarczy wyczyścić wszystko, wyłączyć skórki...
tak mu sie teraz przyjzalem dokladniej i stwierdzilem ze jak sie uruchamia to zajmuje jakies 20MB a po zaladowaniu dowolnej strony zaczyna rosnac!! niewazne czy to jest stronka tylko z tekstem czy galeria zdjec. cos mi tu smierdzi. w operze (tak z ciekawosci sprawdzilem ) po otworzeniu 7 stron przybylo 2MB (skoczylo z 20 na 22 MB) cos z tym nowym firefoksem jest nie tak. zajze jeszcze na forum do nich zobaczymy moze maja jakies rozwiazanie.
edit : no nie jednak opera "tyje " bardziej bo az 39 MB ale nie jest to 140 MB.
ja na starcie mam 35 mb, otworzone tylko google;/ Myślę ze zależy to tez od ilosci przypisanej pamieci podrecznej...
moze masz dużo ciastek na kompie?
ba forum firefoxa tez jest sporo na ten temat. jednym slowem maja maly przeciek. mnie pozostalo czekac az wyjdzie wersja 1.6. tym czasem przerzuce sie na opere.
ps. wywalilem cala hostorie. ciastka tez usunalem i tak jakby firefox nauczyl sie zwalniac pamiec teraz sie zamyka w 40MB. jak doinstaluje adblock to wtedy sie zaczyna.
Moj firefox jak go troche pouzywalem to sie okazuje ze zajmuje 40-45 MB. Ale do 100 to mi nigdy nie doszlo. Nie bawilem sie w czyszczenie historii itp.
Tak sie przyatrywalem rozmiarowi mojego FF i caly czas jest na tym samym poziomie, 24 MB. Wogole sie nie zmienia 
ja mam teraz 75 mega. z tym tylko, że mam otworzone 9 stron 
Kiedyś używałem lisa, ale teraz już nie. Obecnie używam internet explorera. Większośc stron jest pisana pod tą przeglądarkę. Choć nie jest ona w pełni bezpieczna, można użyć nakładek np. maxton.
Firefox jest do niczego, skorzystajcie z Opery. Jedna z lepszych przeglądarek. Ma wszystko co potrzeba. Polecam
ja uzywam FireFoxa i nie mam nic do niego
jak dla mnie ma wszystko co potrzeba
kiedys uzywalem nakladki na IE maxthona (wczesniej MyIE2) ale bardziej sodobal mi sie FF.
Ostatnio przesiadłem się z 1.0.7 na 1.5 i jestem zadowolony. Szczególnie ucieszyło mnie przyspieszenie opcji wstecz (niemal tak szybkie jak w Operze) Nie zwracałem na o uwagi ale żeczywiście zajmuje sporo. Mam ustawione 70 MB podręcznej pamięci. Otworzyłem procesy i zajmowało 140 MB! Troche dużo, ale nie zauważyłem by system chodził wolniej, być może dlatego że dokupiłem ram i tego nie odczuwam 
A ja tam wolle moja Opere.
Smiga az milo.
A z tym zajmowaniem miejsca na dysku to mnie zaskoczyliscie, nie mialem pojecia ze to az tak rosnie.
Pozdrawiam.
hmmm u mnie 28Mb, nigdy nie widziałem 80 a 160
no cóż może jakiś zonk sie wkradł czy coś. ja mam wersje 1.0.7 ale sie zbieram powoli do update'u.
a z opery nie korzystam bo brakuje mi między innymi AdBlocka i paru jeszcze drobnych szczegółów. ale fakt faktem że przeglądarka rewelacyjna ale o wyższość FF nad Operą i odwrotnie nie będe polemizował - każda ma swoje zalety i wady a mi bardziej pasuje FF.
hawranek31: nie na dysku tylko w pamięci. pewnie to miałeś na myśli 
Przeszłem przez eplorera, później eksperymenty z Firefoxem oraz Operą.
Firefox mi nie podchodzi, zbyt ubogi i jak zwykle trudno się przesiąść.
Spróbowałem z Operą , gdyż ma wbudowanego klienta pocztowego i to
mi zainpnowało. Możliwości dużo, ale no właśnie konfiguracja tej
przeglądarki jest kłopotliwa. Chociażby wskazać inny folder do zapisu
maili- makabra. Gdzie ta przyjazność. Moim zdaniem przeglądarka powinna być dla usera a nie na odwrót. Obecnie IE z nakładką Avant Browser i to mi w zupełności wystarcza.
Na codzien mam ie z nakladka maxthon, dobrze chodzi i ma pelno przydatnych bajerów, czasami uzywam firefoxa - za to opery nie lubie.
http://img413.imageshack.us/my.php?image=ram0cg.png
Zmniejszenie pamięci podręcznej niewiele dało. Mozilla powinna coś z tym zrobić bo 1xx MB pamięci to troche sporo jak na przeglądarke.
firefoxa używasz?! Zainstaluj sobie Opere. Pod firefoxem to prawie nic nie chce działać. Mam to tylko do testow, ale to niebezpieczna przegladarka - choć baaardzo wygodna i niezla do szpanowania 
Właśnie. Pod firefoxem nie działają wszystkie strony prawidłowo. Mówi się, że internet explorer ma wiele dziur, ale są również łatki. Wraz z Windows Vista jest dostępna wersja 7.0 tej przeglądarki, która według zapewnień nie ma już tylku dziur. Zawsze jakaś się znajdzie.
--------------------------------------------------------------------------------------
Galeria sygnaturek
Przesyłajcie na pw swoje buttony, zamieszczę
je na mojej stronie
z jakim windows vista? Przeciez tego systemu nie ma jeszcze w sprzedazy
Prawda jest taka, ze Microsoft dodal do swojej przegladareczki IE troche bajerow, ktore niestety nie sa zgodne ze specyfikacja htmla. Poniewaz opcje te wydawaly sie atrakcyjne dla wydawcow internetowych, to zaczeli stosowac te bajery (znaczniki niezgodne ze specyfikacja HTML 4.0). Pech chciał, że pojawiła się alternatywna przeglądarka, o całkiem bogatych możliwościach i zgodna z tą specyfikacją. Efekt jest taki, że wiele stron nie jest przez nią poprawinie wyświetlane - strony te nie są zgodne ze specyfikacją.
Jeżeli ktoś uważa, że firefox jest ubogi, to znaczy, że nie zgłębił wystarczająco tej przeglądarki. Masa pluginow i dodatkowych bajerow daje tej przegladarce niezwykle możliwośći. Nie zmiania to jednak faktu, że niektóre strony nie działają pod nią poprawnie - i to strasznie boli. Druga rzecz to liczba dziur - jest porównywalna a może nawet większa niż w IE 
to prawda że FF nie jest idealny. ma bugi ale więcej niż IE? nie sądze. na pewno jest bezpieczniejszy i nie ma tylu dziur w bezpieczeństwie. inne są...
natomiast wracając do tematu pamięci - zainstalowałem 1.5 i użycie pamięci wzrosło do 35 MB i rośnie. Wg wielu użytkowników tak zaczyna sie ten problem. Na Bugzilli (https://bugzilla.mozilla.org/) jest już zgłoszony ten problem (https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=319259 i https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=319262) zarówno na Linuxie jak i Windowsie.Tak więc trzeba poczekać na następną wersje albo... znaleść wersje 1.0.7 na której pracowałem i nic takiego sie nie działo. Znaleść ją można między innymi na stronie gazety CHIP
Dlatego piszę o nowej wersji internet explorera 7.0. Z tego co wiem to Vista dostepny jest tylko dla testerów, lecz dostęny jest on już w p2p. Nowy Windows miał się początkowo nazywać Longhorn ale teraz jest Vista. Noway windows jak i smam przglądarka wygląda świetnie. Jeszcze nie wiadomo jak sprawa wygląda z bezpieczeństwem przeglądarki. Oby była wolna od wad (przynajmiej żeby nie było ich wiele).
--------------------------------------------------------------------------------------
Galeria sygnaturek
je na mojej stronie
Drago, Tobie to chyba Microsoft płaci za te posty. Pewnie dostajesz kase za kreowanie pozytywnego wizerunku produktow na forach intenetowych
Nie wieze zeby ktos dobrowolnie zachwycal sie produktami microsoftu - jedynymi slusznymi zreszta.
1) Longhorn to była nazwa kodowa i nigdy nowy Windows nie miał sie tak nazywać
2) co z tego że Vista jest dostępna w p2p? będe instalował niedokończony i niestabilny system by cieszyć sie z nowego IE (w którym na pewno są jakieś nieodkryte dziury)? bez sensu
3) IE 7 można zainstalować bez Visty. Gdzieś widziałem artykuł o tym - jak znajde to dam
4) Vista wygląda świetnie i zżera więcej pamięci niż zaoszczędzimy na rożnicy FF 1.5 z bugiem a IE 7.
Vista to nowy system operacyjny, który potrzebuje dosyć dobrego komputera. Ta przeglądarka jest dostępna bez windowsa, to jest oczywiste. I nowy system to nie tylko nowa przeglądarka, lecz wiele nowych funkcji. Poczytaj w internecie (nie wiem na jakiej stronie, ja czytałem w Ekspercie) ile funkcji ma Vista, jakie ma nowe rozwiązania itd. Nie będe wymieniał bo zajmnie to za dużo miejsca i Arin oskarży mnie o spamowanie
Galeria sygnaturek
je na mojej stronie
| cirrus wrote: |
| Jeżeli ktoś uważa, że firefox jest ubogi, to znaczy, że nie zgłębił wystarczająco tej przeglądarki. Masa pluginow i dodatkowych bajerow daje tej przegladarce niezwykle możliwośći. Nie zmiania to jednak faktu, że niektóre strony nie działają pod nią poprawnie - i to strasznie boli. |
http://ietab.mozdev.org/
hehhe, jeszcze coś Cię boli? heheheh.
| Druga rzecz to liczba dziur - jest porównywalna a może nawet większa niż w IE :-( |
liczba dziur w firefoksie większa niż w IE? osz misiek, nie bluźnij. ile było criticali w firefoksie?? ja pamiętam jednego, gdzieś około wersji 1.0.3-5, na którą łatka zajmowała - uwaga - 500 bajtów, i drugą, rozdmuchaną przez newslettery i magazyny online, związaną z tak zwanym przepełnieniem bufora dla zawartości historii. okazała się wierutną bzdurą, bo firefoks po prostu miał tam słabszy algorytm, który tylko potrzebował masakrycznie dużo czasu na przetrawienie danych (masakrycznie jak na nasze warunki mocy obliczeniowej pecetów, bo od 5 do 10 minut). no, to są jeszcze jakieś criticale w firefoksie?
cheers,
Arin.
wg Komputer Świata Eksperta instalacja IE 7 wygląda tak:
1) pobierz IE 6.05 ze strony www.softpedia.com
2) rozpakuj do C:\Program Files\Internet Explorer
3) kliknij prawym przyciskiem na IEXPLORE.EXE i wybierz "Utwórz skrót"
4) prawym przyciskiem na skrót i "Przypnij do Menu Start"
5) zmień nazwe ikonki na Internet Explorer (albo na cokolwiek innego jak: "nowy badziew" albo "idiot explorer"
)
6) śmiej sie z błędów
i z wyszukiwania w Googlach a nie w MSN 
widze ze nie tylko ja mam taki problem :/ jenak chcialbym aby jak najszybciej sie tego pozbyc po bardzo lubie lisa
ja mam taki problem : Czsami mi sie wyłancza firefox, raz mi sie wyłaczył jak nawet go nie włączyłem(wyszło odrazu powiadomienie o błedzie) i tak ciagle mi się wyłąncza. Mam xp
hmmm znalazłem kolejny "błąd". otóż jak sie instaluje nową wersje FF na starej to wszystko jest OK - pamięta ustawienia, sprawdza kompatybilność wtyczek etc. Natomiast jak chciałem nadinstalować wersje 1.5 wersją 1.0.7 to ogniolisek podczas startu sie wiesza. Wróciłem do wersji 1.5 a z pamięcią jest dalej ten sam problem...
Spróbuje jeszcze odinstalować go a potem dopiero zainstalować starszą (działającą) wersje. Oby zadziałało bo Opery nie lubie a IE to już wogóle. To samo dotyczy nakładek na IE - ta sama przeglądarka, te same bugi.
Hmmm chyba poszukam lynxa na winde 
Widzicie. Z czasem odkrywa się coraz więcej dziur i błędów. Nie wiadmomo jeszcze czy nowy ie ma tyle dziur co poprzedni. Może okazać sie najlepszy, wtedy dopiero się zdziwicie. Microsoft postara się już o to
Galeria sygnaturek
je na mojej stronie
| gecko wrote: |
| hmmm znalazłem kolejny "błąd". otóż jak sie instaluje nową wersje FF na starej to wszystko jest OK - pamięta ustawienia, sprawdza kompatybilność wtyczek etc. Natomiast jak chciałem nadinstalować wersje 1.5 wersją 1.0.7 to ogniolisek podczas startu sie wiesza. Wróciłem do wersji 1.5 a z pamięcią jest dalej ten sam problem... |
to nie jest wina firefoksa... tylko niestety Twoja. po pierwsze - od kiedy aplikacje są kompatybilne wstecz? tzn od kiedy coś zrobionego w nowszej wersji ma działać w starszej?
po drugie - firefoks składa się z dwóch integralnych częsci, które choć są sobie na wzajem niezbędne do działania, to jednak awaria jednej nie wyklucza sprawności drugiej. mam na myśli to, że sam silnik i exec firefoksa znajdziesz w program files a Twój profil, zawierający ustawienia, historię, i wszystko inne - w (zazwyczaj) documents and settings/ i coś tam dalej. i moim zdaniem to że chciałeś się "wstecznie" przesiąść uszkodziło skrypty javy składające się na Twój profil. i popapane. wyczyść je, i bedziesz miał po kłopocie. zakładki masz w pliku html, dodatkowo są backupowane - to sobie ocalisz. a resztę ustawisz w pięć minut (chyba że miałeś pełno rozszerzeń =]).
cheers,
Arin.
w sumie racja
zresztą większość zwisów kompa to moja wina ale to szczegół 
| draqo wrote: |
Widzicie. Z czasem odkrywa się coraz więcej dziur i błędów. Nie wiadmomo jeszcze czy nowy ie ma tyle dziur co poprzedni. Może okazać sie najlepszy, wtedy dopiero się zdziwicie. Microsoft postara się już o to |
W sumie nie wierze w to, microsoft juz tyle razy obiexcywal rozne rzeczy, ze to win 98 jest lepszy od 95. Ze Me to jest w ogole wypasik (wedlug mnie totalny chlam...) POzniej przyszla kolej na Xp niby na jadrze nt, ale co z tego? Jakas tam roznica jest w stosunku do 98, niz zuzycia ramu, ale generali dziur jest tyle ze szkoda gadac... Microsoft robi systemy w taki sposob:
Nie tworzy nic nowego tylko 'udoskonala stare ...'
To tak jakbys non stop chodzil z psujacymi butami do szewca , zamiast kupic nowe... (zrobic cos od nowa)
I w sumie tak jest latwiej, ale skutki sa takie jakie sa...
To ze niktory programy dziala na win tak jak dzialaja na nim to tez wina systemu od ktorego sa zalezne...
Wracajac do sedna taka sama sytuacjaa bedzie z IE nie wierze ze cos sie zmieni, a nawet gdyby to i tak nie bede go uzywal
kto by widzial uzywac IE na linuxie
wole lynx
| Postman wrote: |
Przeszłem przez eplorera, później eksperymenty z Firefoxem oraz Operą.
Firefox mi nie podchodzi, zbyt ubogi i jak zwykle trudno się przesiąść.
|
właśnie to jest zaletą ff
nie mam od razu niepotrzebnymch bajerów tylko mogę doinstalować to, co chcę - bez zbędnych ulepszeń
Pod firefoxem to prawie nic nie chce działać.
|
Właśnie. Pod firefoxem nie działają wszystkie strony prawidłowo.
|
właśnie chodzi o to, że niektóer strony pod ff nie działają dlatego, że ff działa wg standardów w3c - są to oficjalne standardy dla ogólnie Internetu (wielkiej na temat tej organizacji wiedzy nie mam, jak coś pomylę to poprawcie). chodzi o to, że ie działa bez żadnych standardów co wpowoduje, że wiele stron poprawnie napisanych działa pod ie źle a te, które są napisane źle działają dobrze (oczywiście nie wszystkie). twóry ff wspierają dobrych webmasterów i dlatego strony źle napisane nie są dobrze przez ognistego liska wyświetlane. ot, cała prawda
| gecko wrote: |
to prawda że FF nie jest idealny. ma bugi ale więcej niż IE? nie sądze. na pewno jest bezpieczniejszy i nie ma tylu dziur w bezpieczeństwie. inne są...
|
cała prawda - w 100% się zgadzam
Noway windows jak i smam przglądarka wygląda świetnie
|
to jeszcze nie jest oficjalna wersja więc nie jest to nowy win
poza tym wygląd nie jest najważniejszy - powinieneś to wiedzieć
Ja mam inny problem. Średnio co jakieś 2 miesiące przeglądaraka sama z siebie cztści mi profil. Zmienia skórkę na standardowom przestaje kożystać z wtyczek, kasuje ulubione cookies etc. poza hasłami. teraz juz robie backupa co jakiś czas ale to dziwne jest.
A ja ma znowy inny problem: Wczoraj gdzieś wieczorkiem Firefox przestał otwierać mi stronki. Gdy wpisuje adres, obojętnie jaki pisze że nie mozna ustalić adresu. Do wczoraj chodziło wporządku. Wie ktoś może czy nowsza wersja rozwiąże problem? Albo znacie jakąś fajną przeglądare(nie licząc Fire Foxa, Explorera, Operyi Avanta)?
co do memory leak firefoxa - potwierdzam.
9 otwartych paneli - 136 MB
o błędzie ktory skutkuje pozostawianiem w pamieci javy po zamknięciu panelu ze stroną z apletem pisalem juz w innym watku
myslaem ze jak wstawie 512 do laptoka to bede mial spokoj, a tu dupa;-)[/url]
| Timczak wrote: |
| Ja mam inny problem. Średnio co jakieś 2 miesiące przeglądaraka sama z siebie cztści mi profil. Zmienia skórkę na standardowom przestaje kożystać z wtyczek, kasuje ulubione cookies etc. poza hasłami. teraz juz robie backupa co jakiś czas ale to dziwne jest. |
miałem to samo czasami do wersji 1.0.4, później problem zniknął...
BTW:

| ChesterB wrote: |
| Timczak wrote: | | Ja mam inny problem. Średnio co jakieś 2 miesiące przeglądaraka sama z siebie cztści mi profil. Zmienia skórkę na standardowom przestaje kożystać z wtyczek, kasuje ulubione cookies etc. poza hasłami. teraz juz robie backupa co jakiś czas ale to dziwne jest. |
miałem to samo czasami do wersji 1.0.4, później problem zniknął...
BTW:
 |
Zniknoął jak zniknął. Nadal takie coś mi się pojawia ale przynajmniej da się to już odzyskać
| Calemb wrote: |
| A ja ma znowy inny problem: Wczoraj gdzieś wieczorkiem Firefox przestał otwierać mi stronki. Gdy wpisuje adres, obojętnie jaki pisze że nie mozna ustalić adresu. Do wczoraj chodziło wporządku. Wie ktoś może czy nowsza wersja rozwiąże problem? Albo znacie jakąś fajną przeglądare(nie licząc Fire Foxa, Explorera, Operyi Avanta)? |
Występował u mnie taki problem poprostuj przeinstaluj Firefoxa i będzie po sprawie. Niestety zakładmki musisz przepisac na kartkę bo jak je zostawisz to wtedynawet reinstalacja nic nie da.
"zakładki przepisać na kartkę" - to jakiś gjenjusz!
lol
ciekawe jak przepisać z tysiąc zakładek.
zatrudnić chińczyka?
ps
zakladki mozna wyeksportowac, jak już ktos chce kasować profil
Znalazlem w najnowszym wydaniu wiadomosci IDG rozwiazanie tego problemu.
W przegladarce wpisz zamiast adresu: about:config
pojawi sie okno konfiguracji przegladarki, u gory jest cos, co nazywa sie filtr - wpisz tam: sessionhistory - powinny pojawic sie tylko 3 wyniki. Wartosc set browser.sessionhistory.max_total_viewers ustaw na 0 i powinno byc lepiej. Teraz mam u siebie otwartych 9 stron i zajmuje FF w pamieci 70MB.
Adres do artykulu:
http://www.idg.pl/news/89120.html
| Seba222 wrote: |
Znalazlem w najnowszym wydaniu wiadomosci IDG rozwiazanie tego problemu.
W przegladarce wpisz zamiast adresu: about:config
pojawi sie okno konfiguracji przegladarki, u gory jest cos, co nazywa sie filtr - wpisz tam: sessionhistory - powinny pojawic sie tylko 3 wyniki. Wartosc set browser.sessionhistory.max_total_viewers ustaw na 0 i powinno byc lepiej. Teraz mam u siebie otwartych 9 stron i zajmuje FF w pamieci 70MB.
Adres do artykulu:
http://www.idg.pl/news/89120.html |
przede wszystkim zaktualizujcie sobie firefoksa do wersji 1.5.0.1 - oprócz łatek bezpieczeństwa zajęto się tam także problemem pamięci.
cheers,
Arin.