Wiem że ten temat odnosi się do punktó jednak mam pytanie do moda lub admnina. Zaóważyłem że zbanowani urzytkownicy jak nabili przed banem 100 pónktów (przykład) to nie obniżyło im do 45 tylko opada im normalnie. powiedcie mi o co ty chodzi? Czy to jest błąd bazy czy celowe postępowanie?
Zbanowani
O ile się nie myle, punkty i FRIH$ podczas gdy konto zostaje zbanowane są blokowane i nie zmniejszają się... tak mi się przynajmniej wydaje.
Chodziło mi akórat o punkty nie frish. Weźmy takiego serwismix' został zbanowany jakiś czas temu. W dniu zbanowania miał coś 120pkt+ a teraz ma Points:111.05. Dziwne nie bo jak ja bym jednego dna nabił do 1120 pkt to już jutro miał bym 45 ?!?
tutaj czasmi rozne dziwne rzeczy sie dzieja. Patrze mam X pkt na plus, a tegos amego dnia dostaje maial ze mam -5 i 1minute po tym mailu dostaje anstepne go ze mam -10 i ze konto jest jzu nieaktywne. Wiec popedzilem na forum popisalem
a nastepnego dnia mialem duzooooooo na plusie
Takze dziwne sytuacje sie zdarzaja.
Ja miałam 47, popisałam parę postów doszło mi do 55, popołudniu przychodzę (tego samego dnia) i widzę 45.
Wkurza to czasem, ale sami się na to zgodziliśmy
Wkurza to czasem, ale sami się na to zgodziliśmy
Mówiłem to nie temat do nabijania postów o punktach. Proszę o wytłumaczenie tylko tej stytułacji!
przęglądajcie start tematy najpierw zanim założycie nowy 
Jestem tu od założenia tego forum (tj działu Polskiego) było tylko o punktach nie o banach 
Punkty na Frihoscie są "niedorobione". Do frihów jest, mod który daje punkty za posta, tak samo jak jest też do Pointsów. Lecz pointsy o którejś godzinie(ja bym dał o 3h w nocy) jest wykonywany plik php, w którym jest polecenie MySql. To polecenie usuwa wszystkim pointsy a następnie dodaje 45(wszystkim tym, którzy mieli powyżej 45) a tym, który mają poniżej odejmuje jeden punkt. Zobaczmy, aktualnie jest 9000 userów, więc 3 polecenia to razem 27000 tysięcy operacji, dodać jeszcze operacje, które sprawdzają ile jest punktów na frihoscie to będzie wielkie obciążenie dla serwera. Patrzeć można jeszcze na to, że na tym samym serwerze są konta internetowe mające 250mb, 10gb transferu, unlimited MySql i jest ich ok. 9000. Prawie każda strona(na niektórych kontach jest kilka serwisów) na jednym koncie jest zaindeksowana w Gogolach. Wyobraźmy sobie ze na takich 10 stron o 3h w nocy wpadnie robot Googli. I co będzie? Totalna rozróba, google zacznie indeksować www skakać po linkach, robić obciążenie; a MySql będzie odejmował punkty na 9000 kontach. Więc z tego wyjdzie tylko tyle ze serwer będzie obciążony, na ok. 90%. MySql może wiec zgubić jakiś rekord i z tego wychodzą błędy. Dodajmy jeszcze, że jak ktoś ma poniżej 0 Pointsów to automat wysyła do tego kogoś PW.
Mam nadzieję ze wam wytłumaczyłem.
Mam nadzieję ze wam wytłumaczyłem.
@WMP
będę wdzięczny jeśli skończysz dezinformować użytkowników tego forum. mówiąc prościej - przestań wypisywać bzdury.
będę wdzięczny jeśli skończysz dezinformować użytkowników tego forum. mówiąc prościej - przestań wypisywać bzdury.
hehe nie uważam ze to co napisałem to są bzdury
| WMP wrote: |
| hehe nie uważam ze to co napisałem to są bzdury |
no to pech, bo w zasadzie cały tamten post jest stekiem bzdur.
do wszystkich - żeby potem nie było ani pretensji ani płaczu jak coś się Wam popsuje, albo uznacie, że coś działa nieprawidłowo w wyniku już danych, bądź mogących się pojawić 'rad' użytkownika WMP.
I znowu nie na temat! Prosiłem o odpowiedź w sprawie zbanowanych bo taki serwismix mimo bana ma nadal ponad 100 pkt czyli wychodzi, na to że jak ostaniesz bana to nie zeruje ci pkt do 45 tylko opada o 1 pkt czyli nabijesz w dniu bana 200pkt to masz konto czynne jeszcze przez 210 dni.
| Timczak wrote: |
| czyli nabijesz w dniu bana 200pkt to masz konto czynne jeszcze przez 210 dni. |
jesli ktos dostaje bana to hosting i pliki na nim zawarte są od razu kasowane. ręcznie.
wszystko jasne? co za różnica ile ma punktów. widocznie jakieś wyrażenie warunkowe, które wybiera konta od obcinania powyżej 45 punktów nie uwzględnia zabanowanych. no to co? po co miałoby uwzględniać?
ugh..
Arin.
Ajk bana dostał skoczek to chorazy napisał że konto mu zmakną jak opadną mu punkty
pozdro Timczak
pozdro Timczak
No właśnie. Czyli jak dostjesz bana to z chwila zbanowania kasowane jest konto czy w chwili przekroczenia -20pkt??
| Arin wrote: |
| jesli ktos dostaje bana to hosting i pliki na nim zawarte są od razu kasowane. ręcznie. |
czy Wy nie umiecie czytac ?? jak masz bana to mozesz miec i milion pkt a i tak kasuja Ci konto...[/quote]
| fallco wrote: | ||
czy Wy nie umiecie czytac ?? jak masz bana to mozesz miec i milion pkt a i tak kasuja Ci konto... |
Aczy nie umiesz czytać starych postów? skoczek mimo bana ma jeszcze konto. Tak naopisał Chorazy
Może mieć jeszcze przez jakiś czas, żeby się wyprowadzić, czyli pozabierać pliki itd, bo nawet zbanowani powinni mieć możliwość zabierania swoich manatków z konta i dlatego może jest jeszcze czynne, ale ban polega na tym, że nie możesz się dostać na konto, bo użytkownik 'nie istenieje'. Oznacza to, że pkt nie ma. fri$ też nie
czyli nie ważne ile ma nabite- ma określony czas, kiedy może się wyprowadzić, a potem zamykają mu konto. Chorąży pewnie to miał na myśli- poza tym, to nie on jest za to odpowiedzialny..
więc czemu Cię to tak interesuje? Twoje konto? chcesz być zbanowany? To nie marw się kolegą banitą
czyli nie ważne ile ma nabite- ma określony czas, kiedy może się wyprowadzić, a potem zamykają mu konto. Chorąży pewnie to miał na myśli- poza tym, to nie on jest za to odpowiedzialny..
więc czemu Cię to tak interesuje? Twoje konto? chcesz być zbanowany? To nie marw się kolegą banitą
Nie wiem czy zauważyliście, ale jest bardzo mało zbanowanych użytkowników. I to bardzo dobrzem, gdyż ta czerwona ikonka informująca, że ktoś jest zbanoway jakoś mnie wkurza
Ile trzeba mieć FRIH$ żeby zostać moderatorem? I jakie są wszystkie poziomy, chodzi mi o to, że ktoś kest np. junior frihoster, frihoster itd.
Wiesz co to opcja SEARCH?
to takie tam u góry i to powoduje, że można znaleść JAK się szuka
http://frihost.com/forums/viewtopic.php?t=14615&highlight=rangi
Aby być modem, to też gadaliśmy, poza tym:
a) nie ma konkretnej liczby pkt- trzeba się zgłosić do adminów angielskojęzycznych
b) mamy tylu, że prawie żadne forum (zwłaszcza nie angielskojęzyczne) nie ma, więc raczej zapomnij
c) może się zapytasz nas co na ten temat sądzimy?
d) pytaj o takie rzeczy admina na pw- od tego one są
PS cieszę się, że ikonka bana Cię wkurza.. bo nie miło się ją dostaje, prawda?
to takie tam u góry i to powoduje, że można znaleść JAK się szuka
http://frihost.com/forums/viewtopic.php?t=14615&highlight=rangi
Aby być modem, to też gadaliśmy, poza tym:
a) nie ma konkretnej liczby pkt- trzeba się zgłosić do adminów angielskojęzycznych
b) mamy tylu, że prawie żadne forum (zwłaszcza nie angielskojęzyczne) nie ma, więc raczej zapomnij
c) może się zapytasz nas co na ten temat sądzimy?
d) pytaj o takie rzeczy admina na pw- od tego one są
PS cieszę się, że ikonka bana Cię wkurza.. bo nie miło się ją dostaje, prawda?
Troche dziwi mnie ten temat, bo co za róźnica czy ktoś ma milion pkt. i mu spada czy nie spada skoro jest zbanowany i te punkty mu się do niczego nie przydadzą. 
Mnie nie dziwi (fakt jestem autorem
) ale mimo to jak ban to ban i uważam że powyżej 5 dni ich konto nie powinno istnieć