FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

OpenOffice Arkusz kalkulacyjny

Seba222
Poratujcie mnie troszke. Jak w arkuszu kalkulacyjnym OpenOffica zrobic takie cos, zeby na kazdej stronie drukowalo mi kilka pierwszych wierszy tabeli. W Excelu jest takie cos, jak powtarzaj u gory wiersze.
Niestety w OO nie moge tego znalezc. Moze ktos z was wie?
Arin
Proszę podaj więcej szczegółów, bo póki co nie wiem o co Ci chodzi =). Najfajniej by było, gdybyś zdołał zrobić screenshot efektu z Excela i powiesił gdzieś na sieci zamieszczając tu linka. Albo chociaż naszkicuj to w pliku tekstowym, lub też ręcznie wpisz wartości w OO i zrób screena. Napisz też czy pisząc 'drukowanie' miałeś na myśli wypisanie na monitorze czy też kartkę papieru. Używam Opena już jakiś czas - może z tymi danymi będę w stanie Ci pomóc :).

Cheers,
Arin.
Seba222
Screena nie dam, bo nie mam excela (legalny sie robie pomalu) Razz

Chodzi o to, ze mam tabele np. 200 wierszy. Nad tabela sa oznaczenia kolumn konkretnych: Lp. data nazwisko itp. Jak to drukuje, to wychodzi to np. na 4 stronach, stym, ze oznaczenia kolumn sa na pierwszej stronie tylko. W excelu jest taka opcja jak "powtarzaj wiersze u gory", czyli na kazdej stronie powtarza zaznaczone wiersze nad kontynuacja tabeli ze strony poprzedniej. No i wlasnie o takie cos mi chodzi w OO.

Od razu dodam dla tych, ktorzy zaproponuja wrzucenie naglwkow na kazda strone recznie - nie ma szans - to jest dobre, przy 4 stronach, ale juz nie przy 40 Sad
Arin
Aaaa, to już wiem o co Ci chodzi =).

Osiągnąć to możesz w następujący sposób (mam wersję angielską Opena, więc moje nawiasowe tłumaczenia mogą się różnić):
  • menu Format - Print Ranges - Edit (Format - Zakresy Wydruku? - Edycja)
  • pokaże Ci się okienko, trzy opcje do wypełnienia.
    pierwsza to zakres wydruku, czyli co z arkusza w którym pracujesz chcesz wydrukować - domyślnie jest to cały arkusz. nie wpisujemy nic.
    druga to to, co nas interesuje, czyli wiersze do powtarzania od góry strony. z menu rozwijalnego wybierz '- user definied -' a zaraz obok - jeśli chcesz powtarzać tylko jeden wiersz - wpisz $1. jeśli chcesz więcej - możesz posłużyć się narzędziem do zaznaczania wierszy.
    trzecie pole to kolumny do powtarzania - działa tak samo jak wiersze, tylko w pionie =). też nic nie zmieniamy.
zatwierdź okejką i daj sobie podgląd wydruku, żeby zobaczyć czy pomogło. u mnie działało.

cheers,
Arin.
Seba222
O dzieki wielkie - o to mi chodzilo, a ja juz sie wczoraj poirytowalem, ze nie moge tego znalezc Razz
Juz bylem bliski stwierdzenia, ze takiej opcji nie ma po prostu. Sad
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.