FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSCOMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!

Darmowe skrypty forum

Jakiego skrypu uzywasz?
phpBB
63%
 63%  [ 12 ]
IPB
10%
 10%  [ 2 ]
vBuletin
0%
 0%  [ 0 ]
SMF
5%
 5%  [ 1 ]
Inny
21%
 21%  [ 4 ]
Total Votes : 19

darczeku
Wiem, że jest phpBB, SMF a czy istnieją inne darmowe fora?
I czy są porównywalne z tymi? A jeśli wiecie, to powiedzcie ile kosztuje licencja na Invision Power Board???
Pozdrawiam

//mój analfabetyzm jest obecny nawet w sondzie:-( Embarassed Crying or Very sad
ChesterB
Wczoraj "odkryłem" MyBB http://www.mybboard.com/ jest bazowane na VBulletin i IPB, tak mi się spodobało że postanowiłem wziąźć się za tłumacznie na język Polski
luxtu
jesli chodzi o darmowe to najbardziej znanym jest oczywiscie phpbb i wersja od przema to znaczy phpbb by przemo Wink
jednak jesli masz IPB trail 2.0.0 to chyba byl by najlepszy wybor. Pewnie sie pytasz skad sciagnac ta wersje ?? To ja Ci powiem ze juz jej nie sciagniesz ale jak popytasz kumpli to Ci napewno pomoga Smile
spider89
Jeżeli chodzi o IPB to trzeba przyznać że drogie Razz :
Invision Power Board Perpetual License · $185.00
Invision Power Board Yearly License · $69.95
kr3tu
z początku używałem zwykłego phpBB, jednak niedawno padło mi forum, i dziś ściągnołem i zainstalowałem phpBB modificed by przemo, szczerze polecam Smile
posiada wiele ciekawszych funkcji od standardowego phpBB
spider89
a ja nie polecam phpBB a tym bardziej przema ..... jest tam zbyt duzo nie potrzebnych modow ktorych wogole nie bedziesz uzywac....a po 2 przy wiekszej ilosci userow jest tyle zapytan do bazy danych ze glowa boli Razz Lepiej poszukaj IPB Trial albo wybierz sobie jakies forum na http://bbplanet.pl Cool Pozdro
GKH
ja od lat używam phpbb Wink

jeszcze właśnie sobie nie szukałem innych Razz
Arin
spider89 wrote:
a ja nie polecam phpBB a tym bardziej przema ..... jest tam zbyt duzo nie potrzebnych modow ktorych wogole nie bedziesz uzywac....a po 2 przy wiekszej ilosci userow jest tyle zapytan do bazy danych ze glowa boli Razz

Wydaje mi się że kolega przesadza. Zdecydowanie przesadza. phpBB to jeden z wiodących projektów opensource. Żeby nie być gołosłownym polecam link http://forums.mozillazine.org/ gdzie znleźć można taki cytat:
Quote:
Our users have posted a total of 1938952 articles
We have 182825 registered users

Liczby mówią same za siebie. Forum chodzi szybciutko, nikt się nie skarży, a silnik to oczywiście phpBB.

Cheers,
Arin.
draqo
Moim zdaniem, phpbb jest najlepszy. Jak już pisał Arin jest wiodącym projektem. Oczywiście mówiąc, że jest najlepszy mam na myśli darmowe fora, gdyż te płatne są z wiadomych przyczyn dużo lepsze i bardziej rozbudowane. Ja używam phpbb by przemo. Jest to nowa wersja, która zawiera dużo zmian w stosunku do poprzedniej. Polecam wszystkim.

Wie ktoś może jakie są te płatne fora, ile kosztują i gdzie mogę znaleźć ich przykład występowania??
ChesterB
@drago, phpBB by Przemo nie jest jakąś nową wersją, to po prostu phpBB z zainstalowanymi modami, i nie jest takie nowe (pierwsza wersja wyszła chyba w 2002 roku) dodatki które są w Przemie rzeczywiście nieźle obciążają baze (pewne forum o DBZ generuje 700MB transferu dziennie [mowa o vdbs])

Pozdrowił
ChesterB [AkA Nightwalker][/url]
marines
ja znalazłem niedawno bardzo dobry skrypt forum o nazwie XMB. nie jest przeładowany bajerami tak jak phpbb by przemo.ma tylko to co potrzeba i w zupełności wystarcza do prowadzenia forum. podchodzi troche pod IPB (lecz zubożony). ma doskonały system skórek. wszystko opiera się na samym html'u (oczywiście można dodawać skrypty PHP) i na obiektach. bardzo konfigurowalny i elastyczny. polecam! Smile
mtx
ja używam na mojej stronce phpBB unowocześnione przeze mnie i tyle..

phpbb jest najpopularniejesze, ale to nie znaczy, że najlepsze. Po prostu musisz przetestować to, co Ci najbardziej pasuje..

każde ma plusy i minusy, a Ty oceń.

a co dokoładnie potrzebujesz w tym forum? jakie moduły? Jaka będzie tematyka? Jaką skórkę planujesz? to pomoże w doborze..
darczeku
Chodzi o to, że chciałbym stworzyć serwis udostępniający za darmo takie fora - czylki zależy mi na szybkości, i na tym żeby forum nie obciążąlo za mocno serwera:)
Pozdrawiam
marines
to zmienia postać sytuacji
poszukaj tutaj http://hotscripts.pl/PHP/Skrypty-i-komponenty/Forum
darczeku
myślałem o phpBB - czy istnieje możliwość nałożenia limitu ilości userów?
marines
phpBB nie potrafi udostępniać for.
darczeku
tak, wiem
chodzi mi jednak o same fora dla userów...
Czy mając na serwerze np. 10 kont ftp, na każdym forum z phpBBi baza danych mocno go to spowolni?
I czy regulamin frihost pozwala na to?
PaLa
Ja korzystam z phpBB bo na IPB mnie nie stać Sad ale jeżeli chodzi o darmowe skrypty forum to phpBB króluje Smile jego największe plusy to:

- Potężny Polski support
- Mnóstwo skórek
- Równie dużo modów
- Profesjonalne Polskie tłumaczenie

Ale jeżeli ktoś by mi sprezentował IPB to bez wachania bym się na nie przeżuciła Smile

Pozdrawiam.
PaLa
darczeku
Więc chyba pozostane przy phpBB:)
Pozostało mi więc tylk ojedno pytanie:
czy mogę bezpłatnie udostępniać innym fora dyskusyjne we FriHost?
Arin
darczeku wrote:
czy mogę bezpłatnie udostępniać innym fora dyskusyjne we FriHost?

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - wydaje mi się że chcesz stworzyć serwis, w którym każdy będzie mógł założyć sobie forum. Jeśli tak, to takie coś nie jest zabronione. Musisz tylko dopilnować, żeby na żadnym z takich for nie pojawiły się materiały na FriHoście zakazane, czyli linki do mp3, seriali, czy pełnych wersji komercyjnego oprogramowania.

Cheers,
Arin.
darczeku
Dobrze zrozumiałeśSmile
Takiej odpowiedzi oczekiwałem:D
Pozdrawiam
Lochium
Zagłosowałem na phpBB. Uzywam skrypt tego forum przez około rok. Jestem z niego bardzo zadowlony(jak na open source) Jak już ktos wspomniał dodatkowymi plusami są:
-Bardzo duża baza szablonów, pakietów językowych itp
-Polskie tłumaczenie
-Stała naprawa kodu
draqo
Jeśli chodzi o forum IPB. Słyszałem, że jest ono płatne. Może ma ktoś u siebie to forum z czasów gdy było ono jeszcze bezpłatne. Wcześniej ktoś napisał, że phpbb generuje duży transfer. Przecież nie możemy zapychać serwera jakimiś niepotrzebnymi plikami Wink
darczeku
obawiam się, że umieszczenie wersji IPB z kiedy bylo darmowe (TRIAL) także byłoby nielegalne, więc chyba nie będzie wielu chętnych aby da ci linka [zresztą regulamin zabrania:P]
draqo
Jeśli byłoby to nielegalne to proszę nie dawać linków. Ja już pozostanę przy najlepszym forum - phpbb Wink
Bigrazer
Ja korzystam z phpbb2 by przemo ale tylko dlatego że nie chce mi sie instalowac modów Razz. Ale najlepsze jest oryginalne phobb bz dodatków. Zreszta nie korzystałem z innych tylko z phpbb wiec nie moge go z żadnym porównac ale polecam je bo sprawuje sie znakomicie Very Happy
mtx
to temat do zamknięcia, bo nie da dodać się nic więcej, a sam autor jest usatysfakcjonowany..
darczeku
zapraszam:
www.battlemonster.be
SMF, phpBB, modyfikacje < za free>
ZAPRASZAM
(nawet jeśli nie chcesz forum:D, działy tematyczne:))
pozdrawiam
greets
Kangur
założe konto i zobacze o co w tym chodzi ;p
kamlik
A nie zauwazyliscie ze w phpBB nie ma subfor jakie sa w IPB??Powiem ze subfora sie bardzo przydaja!! Jesli ktos zna taki portal ktory pozwala zakladac darmowe fora z mozliwoscia tworzenia subfor to prosze o link Smile
Kudlaty
o czym Ty mówisz ze sie nie da... choc co prawda w nie modyfikowanym forum oczywiście ze sie nie da zrobić subforum.... ale jeśli masz forum z modyfikacjami przema to jest taka możliwość a gdyby to Cie nie zadowalało to jest jeszcze jedna możliwość czyli samemu zainstalować tą modyfikacje odpowiedzialną za subforum a tutaj masz link
http://www.phpbb2.pl/download.php?d=15
marcin13
Tutaj na pewno cos znajdziesz http://www.darmowe-skrypty.pl . Jest tutaj Duzo darmowych skryptów php
gandalfini
Kiedyś troszkę bawiłęm sie w fora, przeleciałęm chyba wszelkie możliwe silniki - a polecić mogę tylko 2;
Invision Power Board - Drogi, fakt ale w zamian dostajemy naprawdę szybki i nowoczesny silnik, chyba bez wad - jak nei to poprawcie mnie (nie licząc ceny :/)
SMF - ten silnik odkryłem przypadkowo jest bardzo podobny do IPB, jednak w przeciwieństwie do niego jest darmowy - jak dla mnie to strzał w dziesiątkę, ponieważ style w silniku "...by przemo" widzi się śrenio co na 2 forum :/
Prosty do instalowania, administracji i posiada sporo przydatnych modyfikacji - czego chcieć wiecej od open source ?
jackill
Ja też polecam SMF, bardzo fajny, szybki i wydajny. by Przemo chyba wszystkim już sie przejadło Very Happy