FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Gmail - jak wykorzystac dysk internetowy?

draqo
Czy ktoś wie jak wykorzystać dysk internetowy na poczcie google?? Bo ja nie wiem gdzie się wchodzi na ten dysk. Posiadam konto od 2 dni. Mam jeszcze 20 zaproszeń. Kto chce zaproszenie proszę do mnie napisać na pm. Tak w sumie to całkiem niezła poczta. Gorąco polecam. Wink
Seba222
Wejdz sobie na strone jak ponizej:

http://www.instalki.pl/programy/download/narzedzia_dyskowe/GMail_Drive_shell_extension.php

Sciag, zainstaluj i uzywaj.

Ten adres wyzej nie dziala, spruboj ten:

http://www.viksoe.dk/code/gmail.htm

A jak masz Mozille Firefoxa, to tu masz dodatek do liska (zaraz go sam testuje):

https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?application=firefox&category=Newest&numpg=10&id=1593
draqo
Dzięki, działa. Nareszcie mam dysk internetowy, bo mój twardziel jest na maksa zapełniony Wink Fajnie, że coś takiego istnieje. Nie wie ktoś przypadkiem czy moża go wykorzystać jako serwer na strone?? Z góry dzięki.

Nie żeby mi się nie podobał frihost. Jest super, ale taki serwer by się przydał. Przecież nie można tam mieć bazy danych itp. więc nie jest konkurencją dla frihosta Very Happy
WMP
taa, taki dysk internetowy jest fajny ale zeby był dobry transfer, a na gmailu to nei jest możliwe, więc radze PAKUJ DANE
Arcio
O ile mnie oczy nie myla sa to programy lub upgrade'y pod Windows...
Znacie moze jakies rozwiazanie tego problemu pod linux?
luxtu
a jaki jest maksymalna wielkosc pliku jaki moge upnac na gmaila ??
Kudlaty
luxtu wrote:

maksymalna "waga" pliku jest równa max wielkości załącznika do maila czyli 10 MB
Seba222
A czy przypadkiem ostatnio tego nie powiekszyli do 20 MB? Bo jak ja zaczynalem, to faktycznie bylo 10MB i poczta 1 GB, a teraz jest poczta 2,7GB a zalacznik chyba 20 MB.
draqo
Niestety nie. Sprawdzałem wczoraj i limit pojedyńczego pliku wynosi 10MB. Jeśli ktoś chce umieścić tam większy plik może go spakować i podzielć. Np. polecam znany wszystkim program Winrar. Osobiście stosuję tę metodę i spisuje się znakomicie. Ten dysk internetowy spadł mi dosłownie z nieba, gdyż mam badrzo mało wolnego miejsca na dysku Wink
WMP
Arcio, wydaje mi się ze do Linuxa trzeba coś ustawic w ustawiniach pingwinka
marines
1. nie można wykorzystać na serwer internetowy
2. wystarczy zamontować system plików Laughing jest do tego specjalny skrypt. w końcu wystarczą google
http://richard.jones.name/google-hacks/gmail-filesystem/gmail-filesystem.html
draqo
Do czego służy ten systme plików. Wszedłem na stronę, ściagnąłem program i co dalej?? Do czego on służy?
marines
a spróbowałeś? czemu nie poczytasz? wystarczy --help Laughing
darczeku
ogólnie rozszerzenie do firefoxa fajne - ale... mam bardzo maly transfer;(
HunterMac
Hmm, zalozenie ciekawe, ale z takim ratio jak moje (1024 kbps download/ 128 kbps upload - 8:1 - kablowka) to nie ma wiekszego sensu, do tego ponoc gmail nie pozwala nawet dojsc do 128 uploadu. Ciekawe ile bede zapelnial te 2GB? (ze wstepnych obliczen okolo 34 h uploadu bez przerwy) I do tego ograniczenie 10 MB /plik. Rozwiazanie co najwyzej do backupowania jakichs malych, ale istotnych plikow.
draqo
No w sumie to masz rację. Można tam zamieścić małe, ale ważne pliki. Gdy na przykład boimy się, że w razie awarii dysku te dane nam znikną, taki dysk internetowy zda w tym przypadku egzamin. Miejmy nadzieję, że z czasem Google zwiekszy limit wielkości pliku i transfer.

Jeśli ktoś chce poczte gmail, to zostało mi jeszcze 19 zaproszeń. Piszcie na pw.
Seba222
Ja jeszcze polecam, przed przeslaniem danych, zeby dane zaszyfrowac jakims programem szyfrujacym - ja uzywam AxCrypt.
Jak to mowia - PZU Smile
darczeku
chyba powinien byc lock - w końcu autor uzyskał odpowiedź...;/
chorazy
swego czasu znalazlem w czelusciach internetu skrypt php ktory umozliwial uzywanie gmaila jako miejsca do uploadu/downloadu plikow ze strony www na ktorej byl ustawiony - ale potem to nie chcialo juz dzialac - wiadomo wam cos o tym?
Timczak
Kudlaty wrote:
luxtu wrote:

maksymalna "waga" pliku jest równa max wielkości załącznika do maila czyli 10 MB

Mi się wydaje że to 20 mb jest przynajmniej mi się tyle udało "upchnąć"
gecko
chorazy wrote:
wiadomo wam cos o tym?

na stronie GMail Drive shell extension jest napisane coś takiego:
Quote:
While Google keeps improving their Gmail service, they also tend to break the tool's ability to connect to Gmail. Version 1.0.5 was released to overcome the latest changes. Please be aware that support for this tool may suspend at any time if Google decides to block its use.

Czyli wychodzi na to że google walczą z czymś takim zmieniając cośtam z każdą wersją i przez to niektóre stare skrypty/programy mogą nie działać