FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

linux

chodus
Witam jestem tu nowy ale mam do Was pytanie
Czy zetkneliscie sie z oprogramowanie Linux jezeli tak to napiszcie jakiej wersje uzywacie i dlaczego ja lubicie Smile
mtx
kolego chodus.. tematów o Linuxie jest conajmniej jeden, jeśli nie wiecej..

może warto najpierw poczytać zanim napiszesz ambitny nowy topic??
SkorpioN
chłopak jest nowy Smile

ja sie osobiście z linuxem nie spotkałem i nie mam zamiaru się spotkać ponieważ:

- bardzo mała ilość gier

- głupia nazwa Smile

- mała ilość dodatków

- i dużoooo innych...
mtx
nowy nie nowy - bałaganu robić nie powinien !

ja linuxa na oczy nie widziałam Smile

tylko windowsa 95, 98, XP

mam kuzyna informatyka co się tym zajmuje i stwierdził, że dla mnie i mojego taty to właśnie windowsy będą najlepsze- wierze mu
Postman
Miałem kikla podejść do linuksa. A wszystko to, gdyż kiedyś zaczynałem
na Amidze i po przesiadce na Windowsa 98 była to dla mnie mordęga.
ponieważ Linuks i AmigaOS wzorowane są na Unixe Pomysłałem, iż wrócę
do żródeł. Moje pierwsze wrażenia z instalacji linuksa (już nie pamiętam
jakiej dystrybucji były złe. Problem z instalacją. Obecnie mam Knoppixa
http://knoppix.7thguard.net/. Nie wymaga instalacji i to jest
zaleta dla początkujących. Ściągam obecnie wersje 4.02.
Polecam każdemu przyjrzenie się Linuksowi w wersji Knoppix. Napewno
nie pogryzie a może czegoś nauczy. Jak przysłowie mówi, przy jednej dziurze i kot zdechnie.
Jakub
SkorpioN wrote:

- ma?a ilo?? dodatków

Nie zgodze sie, jest wiele mozliwo?ci konfiguracji, z wieoma dodatkami, mo?esz zrobi? sbie platforme jaka tylko trzebujesz, do programowania, do netu, do muzyki, do projektowania in?ynierskiego. Wszysttko za darmo (badz prawie darmo). Jak Ci sie podoba bez ?adnych ogranicze?.

Zalet? linuxa któr? sobie cenie jest brak wirusow.
Mozliwo?? dzia?ania na s?abych komputerach.
Pe?na konfugurowalno?? - wreszcie to sprz?t jet dla mnie a nie ja dla sprz?tu. Mam pe?na w?adze nad tym co sie dzieje i nic bez mojej zgody nie mo?e sie tutaj sta? Very Happy

Brak gier to tez mit jakich wiele. Istniej? emulatory gier z pod win, sa wstanie przerobi? praktycznie ka?d? gre z pod win na linux. Mo?na gra? do woli Very Happy

Chodz ja jednak do bier wola? bym konsole niz komputer ;P
GKH
Linuxa widziałem , co z tego słyszałem to trudno jest miec na nim jakiś program, hmmm Wink jaki to był Shocked
cos związane z internetem ...
jak sobie przypomne to napisze, ( postu nie bede edytowal bo mniej pkt :p )
Jakub
Zale?y o co ci chodzi je?eli program pod win tylko i wy??cznie to tak Wink ale idzie dostac jego odpowiedni robi?cy to samo na linuxa Wink wiec nie ma problemu a programów jest o wiele wi?cej i to po kilkan?cie do jednej i tej samej rzeczy a wszystkie o podbnych (wmiare dobrych badz te? bardzo zadawalaj?cych prametrach)

Ale jak sobie przypomisz to napisz, zobaczymy co bedzie mo?na zdzia?a? Wink w konkretny przypadku
marines
SkorpioN: dokładnie przeciwnie:
- masa gier
- masa programów
- na "gołym" linuksie nie popracujesz (linux to nazwa gałęzi-odłamu systemów, nazywają to się dystrybucje)
- nadzwyczaj konfigurowalny
- ogrom dodatków
- dużo bezpieczniejszy (nie ma na niego wirusów prawie)
- ogólnie jest fantastyczny

//edit
nie dyskryminując oczywiście Windowsa i innych OS'ów Laughing
WMP
Ja mam Linux LiveCD( www.livecd.pl ). Zaletą jets ze nie trzeba go instalowac, jest po polsku, tworzony przez polaków, i dobry. Szkoda ze aby korzystać z Neostrady trza zainstlować stery Smile
marines
WMP: bez instalacji można działać na neo+ w Cdlinux.pl
v3nd0r
SkorpioN wrote:
chłopak jest nowy Smile

ja sie osobiście z linuxem nie spotkałem i nie mam zamiaru się spotkać ponieważ:

- bardzo mała ilość gier

- głupia nazwa Smile

- mała ilość dodatków

- i dużoooo innych...

Jestes smieszny... Niegdy sie nie spotkalaes z linuxem to dlaczego wyrazasz o nim swoje zdanie gdy takowego nie masz bo jak sie sam przyznales nie miales osobistego kontaktu z linuxem...
Jak znam zycie to slyszales cos gdzies tam o linuxie i teraz powtarzasz te bzdurne stereotypy.

Bardzo mala ilosc gier Smile To jest najsmieszniejesze w tym wszytskim... Napewno nie slyszales o tym ze q albo cs halflife,civilistanion.... Jest na linuxa bo pewnie o tym nie slyszales.
Mala ilosc dodatkow... Nastepne ...o jakie dodatki ci chodzi?

Nastepnym razem jesli chesz wyrazac opinie o czyms z czym sie nigdy nie spotkales to lepiej sie nie wypowiadaj o czym nie masz zielonego pojecia...
v3nd0r
Jak ja kocham tych wszytskich ktorazy powtarzaja opinie innych na temat rzeczy o kotrych nie maja zielonego pojecia. A Mowa tu o linuxie...

Jak czytam temat gdzie ejst mowa a dystrybucjach, i jak slysze ze ktos mowi ze linux to i linux tamto, a przedtym jeszcze dodaje ze nie mial z nim nigdy stycznosci to daje po prostu wyraz swojej glupocie, inaczej tego nazwac nie mozna...

Powiedzcie mi czy to jest normalne ze ktos wypowiada sie na temat o ktorym nie ma zielonego pojecia? Nie to nie ejst normalne ale niekotorym to nie przeszkadza, i nie mwoie tu nawet teraz o tym ze oczerniacie linuxa, tylko np. o politykach Smile

Ale wracajac do linuxa... Hm to system nie dla kazdego taka jest prawda jedni mowia ze jest za trudny (kwesia gustu... Wszytskiego sie mozna nauczyc)
Ze nie ma na neigo najnowszych tytulow gier... (w sumie to prawda poza mamymi wyjatkami)
ze nie ma na niego programow (totalna bzdura, wystarczy poszukac)
ze nie mozna na nim niczego uruchomic... Mozna tylko trzeba miec checi.

I to sa tylko niekotre smieszne opinie osob nie znajacych sie na rzeczy powtarzajacyh bezmyslnie stereotypy...
Po niekad kazdy ma racje, Ale jak mowie linux nie jest dla kazdego, i chwala mu za to, Chwala mu za to ze nie ejst universjalny, jest universalny do odpowiednich zadan Razz ,chwala mu za to ze istnieje tyle dystrybucji... Kazdy moze znalezc cos dla siebie.

Czy widzieliscie kiedys tyle wersji windowsa? Nie w zyciu, ale nie chdzoi mi o kolejne nowsze wersje tego samego OS tylko o cos innego, o nowa dystrybucje, gdzie mozna na bazie linuxa zrobic cos w ogole innego. UZytkownicy windowsa nei znaja slowa dystrybucja Smile

Przyzwyczajeni sa do tego ze ich system jest aktualizowany co 2-3 lata...
W linuxie nowsze werjse wydawane sa co 5-6miesiecy...

W sumie co bym nie powiedzial kazdy ma wlasne zdanie i dobrze, jedni lubia inni nie tez dobrze... Ale jesli nie mieliscie z nim doczynienia, nigdy go nie poznaliscie... To nie udzielajcie sie.

Czy zawsze obgadujecie ludzi o ktorych nic nie wiecie?
Jakub
Widze ?e zirytowalo Cie to co mo?na poczyta? w necie.

Racja jest wiele sterotypów co do linuxa.

Ja z niego kozystam ciagle (tylko z niego) od pó? roku i nie mam z nim problemu. Wszystko czego potrzebuje znajduje tutaj i nic mi do szcze?cia nie potrzeba Smile
Cano
SkorpioN wrote:
chłopak jest nowy Smile

- bardzo mała ilość gier

- głupia nazwa Smile

- mała ilość dodatków

- i dużoooo innych...

W życiu nie widziałem tak durnego posta Razz.

1. To nie jest najśmieszniejszy tylko najmocniejszy argument. Rzeczywiście mało gier wychodzi na Linuxa. Zresztą nie ma się co dziwić, że ktoś nie wie co na niego wychodzi gdy używa Windowsa. Jednak wielu ludzi już dawno zauważyło problem z grami pod Linuxa, są więc programy temu rozwiązujące go:
http://gry.linux.pl/?id=article&kategoria=15&show=48
To jest strona o grach na Linuxa Smile.
2. LoL, no comment.
3. A na Windows jest strasznie dużo "dodatków". Zresztą co to jest dodatek wg. Ciebie? Linux bije na głowę Windowsa pod tym względem jeśli uznać, że dodatkiem jest dystrybucja, bo sam Linux jest darmowy i każdy może go wykorzystywać. Ale może wg. Ciebie dodatek to program? Albo googlebar, który nie działa na Linuxową wyszukiwarkę LOL!
4. Nie chcę używać tu zbyt drastycznych słów...

Cały świat przeklina Windows, Microsoft i Gatesa za niestabilność, zawodność, masę dziur umożliwiających ataki wirusów, cenę Razz tego najpopularniejszego systemu, a tu gość wyskakuje z takim tekstem Very Happy. Naturalnie przez swoją popularność Windows jest łatwy w używaniu, bo wszystko programuje się właśnie pod Windows, ale czy to wina samego Linuxa? Raczej producentów (chociaż już dawno Linux dołączył do Windowsa i Mac'a na listach downloadowych popularnych programów). Ja sam oczywiście używam... Windowsa Razz. Ale miałem styczność z Linuksem i nie wiem czy po następnym formatowaniu nie będę go używać.
Apropos co to jest CVS?

Pzdr
Cáno
Cano
Quote:
Powiedzcie mi czy to jest normalne ze ktos wypowiada sie na temat o ktorym nie ma zielonego pojecia? Nie to nie ejst normalne ale niekotorym to nie przeszkadza, i nie mwoie tu nawet teraz o tym ze oczerniacie linuxa, tylko np. o politykach

Z Twojej wypowiedzi wynika, że albo politycy oczerniają Linuxa i niektórym to nie przeszkadza Razz, albo, że politykom nie przeszkadza, że ktoś wypowiada się na temat, o którym nie ma pojęcia, czy też, że politycy mówią na temat o którym nie mają pojęcia i niektórym to nie przeszkadza... Razz

- Zależy od dystrybucji.
- Główny antylinuksowy argument to ten, że nie chodzą na nim najnowsze gry i jest to jak najbardziej prawda, bo jeśli jakaś gra w ogóle wyjdzie na PC to tylko w wersji windowsowej, co naturalnie jest na rękę Microsoftowi (tzn. są wyjątki, ale jednak na prawie każdym pudełku z grą widzimy Wymagania: System operacyjny: Microsoft(R) Windows(R) 98/ME/2000/XP).
- Co do programów to rzeczywiści bzdura Very Happy.
- Nie rozumiem, czegu uruchomić? O grach i programach już pisałeś więc nie za bardzo wiem co miałeś na myśli.

Quote:
Po niekad kazdy ma racje, Ale jak mowie linux nie jest dla kazdego, i chwala mu za to, Chwala mu za to ze nie ejst universjalny, jest universalny do odpowiednich zadan,chwala mu za to ze istnieje tyle dystrybucji... Kazdy moze znalezc cos dla siebie.

Czyli nie jest dla wszystkich, ale każdy może znaleźć coś dla siebie? Wink

Quote:
Czy zawsze obgadujecie ludzi o ktorych nic nie wiecie?

Czy to ma coś wspólnego z politykami oczerniającymi Linuxa? Wink

Pzdr
Cáno

PS Nie wiem skąd mój post się tu wziął - pisałem go w innym temacie, a pojawił się tutaj. Chyba przeniesiony przez Admina. Tamten temat już nie istnieje, więc chyba Admin maczał w tym palce Smile.

Last edited by Cano on Sat Dec 10, 2005 12:51 pm; edited 1 time in total
Timczak
To że ktoś powtarza opinie nie musi świdaczyć tylko o jego głupocie- może poprostu jego znajomy kożysta z linuksa a gość ma do niego zaufanie? I po co niezawansowanych tak krytykujesz? kiedyś ty też taki byłes
SkorpioN wrote:
chłopak jest nowy Smile

- bardzo mała ilość gier

- głupia nazwa Smile

- mała ilość dodatków

- i dużoooo innych...

Co do gier się zgodze, ale dodatków? Skąd żeś się urwał to windows mam mało dodatków a linux jest open sorce to każdy może sobie coś napisać ty też

Last edited by Timczak on Fri Dec 09, 2005 10:26 pm; edited 1 time in total
Timczak
SkorpioN wrote:
chłopak jest nowy Smile

- bardzo mała ilość gier

- głupia nazwa Smile

- mała ilość dodatków

- i dużoooo innych...

Co do gier się zgodze, ale dodatków? Skąd żeś się urwał to windows mam mało dodatków a linux jest open sorce to każdy może sobie coś napisać ty też
Timczak
SkorpioN wrote:
chłopak jest nowy Smile

- bardzo mała ilość gier

- głupia nazwa Smile

- mała ilość dodatków

- i dużoooo innych...

Cano
Timczak wrote:

On chyba jednak nie może Razz. Zresztą jeśli dodatek traktować jako program, to każdy może napisać program także na Windowsa. Ale masz rację, że Linux jest open source więc każdy może je edytować i udoskonalać. jednak nie każdy to potrafi Razz więc są dystrybucje, które są już niekoniecznie open source i niekoniecznie darmowe, ale jest ich tak wiele, że jest z czego wybierać, nie to co Windows, który jest w zasadzie jeden.

Pzdr
Cáno

PS. Timczak - czegoś takiego jeszcze nie widziałem! Triple post, trzy posty pod rząd w tym dwa takie same Razz.
ozyrys
Linux jest najlepszym [ wegług mnie systemem operacyjnym] przynajnmniej twórcy nie oszukuja nas ze nei da sie go zawiesić, tak jak w przypadku MS, jeżeli ktoś się postara to zawiesi nawet najbardziej stabilny system, ale nie pisze tego posta żeby oczerniac linuxa.
Linux system raczej dla programistów chodz dystrybucje takie jak KDE czy ASIA sa bardzo zblizone wyglądem do Windowsa CZy MaC OS. Jednak stary poczciwy Knoppix, którego można było samemu dowolnie konfigurowac zawsze ozostanie w mojej pamięci.
Plusem systemów opartych na linuxie jest to że proponuja taki same możliwości jak windows tylko ż na słabszych komputerach. na przykład płytki na KDE czy na knoppixie można nagrywac już na procesorze 400+ co z oprogramowaniem windows nie jest mozliwe
v3nd0r
Quote:
...Linux system raczej dla programistów chodz dystrybucje takie jak KDE czy ASIA sa bardzo zblizone wyglądem do Windowsa...

Chyba chodzilo ci o srodowiska graficzne anizeli o dystrybucje.
Chemik
A co sądzicie o Mandrake 10.1 ?? czy może "red hat" bo nie wiem który wybrać - może być bardzo skomplikowany - szybko sie ucze Very Happy
i czym te kolejne wersje sie wogule różnią ?? Smile

Acha - i najlepiej w wersji 64bit (mam athlona64)
Jakub
mandrake 10.1 w instalacji jest banalny,wybierasz j?zyk instalacji na polski i wszystko jest intuicyjne. Dystrybucja zawiera KDE 3.2 proste przyjemne i nie zbyt skomplikowane, kto? jak pokombinuje to dojdzie bez problemu.

Ale najwi?ksza i?a kazdego linuxa d?emie w konsoli.
mdk potrafi kompilowa? w konsoli C, C++, Shale, java, pascal. Dystrybucja zawiera program maj?cy 25 j?zyków programowania, masz te? apache.

MDK jest dobry dla pocz?tkujacych z linuxem, oraz ko?ystaj? z komputera w domu nie bed?c uzaleznionym od gier i maj?c ?rednie poj?cie o informatyce.
marines
ozyrys wrote:

Linux system raczej dla programistów chodz dystrybucje takie jak KDE czy ASIA sa bardzo zblizone wyglądem do Windowsa

co ty pleciesz?
ozyrys wrote:

Plusem systemów opartych na linuxie jest to że proponuja taki same możliwości jak windows tylko ż na słabszych komputerach. na przykład płytki na KDE czy na knoppixie można nagrywac już na procesorze 400+ co z oprogramowaniem windows nie jest mozliwe

chyba żartujesz! ja mam procka 333mhz i nagrywania działa na windowsie i na linuksach doskonale Laughing
Jakub
Kto? wie ?e dzwoni ale nie wie w którym ko?ciele Wink

KDE to srodowisko graficzne Wink
Systemy nie s? na linuxie tylko linux to system.

Mo?liw?ci s? wieksze bo masz dost?p do kodu ?rudlowego, pracujesz na procesach oraz mo?esz manipulowac "maszyn? wirtualn?"

Tak dla wyja?nienia aby ktos kto nie wie nie powtarza? takich niezbyt wiarygodnych informacji Wink
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.