FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Harry Potter i Czara Ognia [FILM]

NEO-GRYOK
Wczoraj [26.11] byłem w kinie zobaczyć czwartą część Harrego Pottera. I musze powiedzieć ze zrobiła na mnie dobre wrażenie. Film rozwiną się tak jak bohaterowie Razz nie jest już teraz z pewnością dla dzieci. Wszystkie efekty specjalne są przedstawione w naprawdę dobry sposób, największym minusem jest jednak historia, nie przedstawiono jej nawet w 20% wszystko oparte jest o najważniejsze momenty, lecz gdyby chciało się dodać coś więcej trzeba by siedzieć w kinie cały dzien. A i tak film trwa długo [prawie 3h]. Co wy myślicie o tym tytule?
cirrus
Jeszcze nie widzialem, ale wybieram się w ten weekend to wam opowiem jak to odebrałem. Osobiście nie jestem funem harrego, ale moja dziewczyna to uwielbia postanowilem wiec zrobic jej niespodzianke i wybrac sie do kina razem z nia na ten film Wink
Jezeli chodzi o tresc - nie ma dla mnie znaczenia ile jest to procent z ksiazki. Film to inny rodzaj sztuki... i dobrze, ze są różnice. Uwielbiam chodzic do kina, czasem bez wzgledu na film. Sala kinowa ma klimacik...
SkorpioN
Mnie sie film spodobał, ALE poprzednie części było o Niebo lepsze.

Zepsuli Historie Harrego Potter'a. Nie ma mowy o wszystkich najciekawszych rzeczasz z poprzenich części.
luxtu
na mnie ten film nie wywarl wiekszego wrazenia :> poprostu obejrzalem i juz to wszystko Razz Ale jak masz do wyboru ten film a jakis inny to wybierz tne inny Wink
Lucek
Ja pojadę na film 19 grudnia, ale to co słyszałem od brata.....Mówił, że jest fajny, a szczególnie początek.
Arin
Bardzo proszę, piszcie dłuższe wypowiedzi niż jednozdaniowe. Stać Was na to. Opiszcie dokładnie dlaczego się Wam film podoba/niepodoba, co Was ujęło, co Was odstręcza, jak oceniacie oprawę muzyczną - jest tyle rzeczy do których można się odnieść... bardzo Was proszę.

cheers,
Arin.
Omoel
Co mi sie spodobalo? Film jako taki jest dobrze zrobiony. Oprawa graficzna moglaby byc lepsza, ale nie jest zla [wciaz jeszcze mam dreszcze od obrzydzenia jak se przypomne "pieknego" smoka z wiedzmina Wink ] Muzyka byla bardzo dobra. Efekty dzwiekowe nie powalaly, ale tez nie bylo zle. Glosy takie sobie. Fabula - "normalnie" to mi sie nawet spodobala. A ksiązki nie czytalem, bo nie trawie Rowling, wiec sie do niej nie odniose. [Sapkowski rulez! Mr. Green ]
Ogólnie to dalbym 6/10. Ale to tak dlatego ze nie lubie Pottera.
serwismix
Ja byłem na filmie w środe w opolu w kinopleksie. FIlm byl bardzo fajny. Byl bardzo interesujący. Tylko nie był aż tak straszny jak o tym pisano. Film trwał 2:40 godz ale warto było. Niezwykłe efekty, dźwięk i te przeżycia;P Jednym słowem the best.
Lochium
Byłem na tym filmie wraz z klasa i moim zdaniem coraz bardziej przypomina hoolywodzkie produkcje. Nie zawiera zadnej tresci, ma tylko zarabiac kolejne miliony dolarow. Wiecej dalo mi przeczytanie ksiażki niz ten film. Jedyne co w nim mi sie podobalo to efekty. Te stoją naprawde na wysokim poziomie. Jesli nie czytales ksiazki moge polecic Ci ten film, jesli jednak ja czytales nie masz tam co szukac.
Bigrazer
ja własnie nie wiem czy zdecydowac sie pójśc do kina na ten film czy może nie i opoczekac aż kktoś ściągnie Razz. Czytałem książke wiem o co biega wiec chyba poczekam na okazję Razz. Ale jeżeli są dobre recenzję tego filmu to bardzo fajnie Very Happy
serwismix
Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć... Chyba poczekam, aż ukaże się wersja DVD w sklepach! Ale słyszałem, że film jest bardzo dobry i strrraszny. Osobiście widziałem tylko drugą część, ale czwartą na pewno obejrzę. Ciekawe, kto będzie grać Harrego Pottera w następnych częściach, bo obecny aktor będzie już chyba za stary. Oby dobrze dobrali, bo inaczej film może stracić urok i klimat, czego nie życzyłbym sobie i fanom. Pozdrawiam! Laughing
Omoel
Aktora to raczej nie zmienią Wink .
OT:
serwismix, jest was tam dwoch? Mr. Green
Bigrazer
Czy ma ktos z was napisy do Harego potera i czary ognia??
fallco
Po primo idz do kina a nie kombinujesz Smile

co do filmu to jest calkiem dobrze zrobiony, widac ze zmiana resyzesow wplywa pozytywnie na sam film, od bajkowego klimatu dla dzieci zaczal sie mieniac w bardziej mroczny (moze nie jest to horror, ale zawsze cos Smile).
co aktorow to napewno nie zmienia, co najwyzej troche ich przerobia komputerowo (zmniejsza, odmlodza itp) bo ciezko by im bylo teraz kombinowac ze zmianami kadrowymi wkoncu Harry Potter to nie jest James Bond ;P

Ja tam wystawiam temu filmowi dobra opinie, choc nie byl idealny to warto go jednak zobaczyc Smile
darczeku
gdyby kogoś to interesowało...mnie nie bardzo Very Happy
vrooth
film jest kiepski i strasznie mroczny...
za bardzo go skrócili, no ale nie mieli wyjścia...
votd
Też tak uważam, z doświadczenia wiem że film bardzo podoba się osobom które nie czytały książki, bo w sumie takie można odnieść wrażenie. Fajny i wogóle, ale mało ma wspólnego z książką, intryga jest strasznie upłycona i nie wyjasnili połowy rzeczy. Określę, że może nie 20% ale 25% książki znalazło się w filmie ale to i tak karygodnie za mało!! Całkowicie zdurnieli - jak oni upchną niedopowiedzenia w piątym filmie?!
collector
Hmm... a ja muszę powiedzieć że film jest PRAWIE ok ...
Aktorzy wydorośleli - to widać :]
Jednak najbardziej podobała mi się pierwsza część, bo jakoś ta pierwsza robi największe wrażenie :] Poza tym film jest trochę za długie i pominięto w nim duż ważnych szczegółów, które były w książce ... I kolejny raz potwierdza się teza pani od polskiego, że lepiej czytać książki Very Happy
fallco
hehehehehehe, widac ze jednak duzo osob chodzi do kina oczekujac wiernych ekranizacji ksiazek Smile nie tedy droga! kazdy film jest wizja rezysera, ktory musi pokazac to co uwaza za najwazniejsze, a nie wiernie kopiowac ksiazke na ekran... a nawet gdyby chcial to film by trwal z 10 h i nikt by nie wylozyl na niego kasy.
Nalezy umiec rozgraniczyc ksiazke z filmem: najlepszym przykladem wedlug mnie moze byc Wladca Pierscieni, gdzie film wrecz zaklamywal ksiazke, a jednak byl dobrze zrobiony i jako wizja Jacksona odniosl sukces.
moth
Oco chodzi z tym Potterem, fakt przeczytalem jedna ksiazke, oblokalem 4 filmy (nie mialem wyboru) i nadal nie rozumiem czym sie zachwycac. Potter co chwile laduje sie w jakas katastrofe ze wzgledu na jego pochodzenie, nie umie z niej wybrnac i w ostatniom momencie okazuje sie ze jakas nieznana sila z niewiadomo skad ratuje mu tylek. Sam nic nie umie, jest zakmpleksionym gosciem ktoremu wszyscy sie klaniaja mimo ze nie zrobil jeszcze niczego pozytecznego i ogolnie jest fajtlapa do kwadratu. Czy ktos mi moze powiedziec co w tej ksiazce oprocz naprawde latwego i przyjemnego jezyka jest takie fantastyczne ?
Lucek
Byłem na filmie 19.12.05 roku i powiem, że całkiem fajny tylko za duzo odbiega od książki. No cóż film trwa dwie i pół godziny niby więc nie mogli pomieścić za wiele. Ogólnie za mało się dzieje w filmie, bo tylko skupa się na tych 3 zadaniach..... . Polecam przeczytać ksiązkę bo jest bardzo ciekawa. Jak wyjdzie Harry Potter i Książe Półkrwi to sobie kupię książke i będe miał 6 część już;]]. Pozdrawiam

PS. Moth gdybyś przeczytał więcej niż 1 część to bys wiedział o co w tym chodzi, a z filmu się wszystkiego nie dowiesz.... Ja ostatecznie przeczytałem po 2 razy wszystkie 5 częśći seri pottera Very Happy
Fragnatic
Ja już oglądałem i nie narzekam. Ogólnie jest fajny ale szkoda że aż tyle musieli usunąć. Rozumiem ich bo nie da się zrobić filmu idealnie przedstawiającego książkę tak żeby nie zajęło jeden dzień na 124 strony
oxwood
Film jest nawet niezły. Najbardziej spodobały mi się smoki oraz wzorowany na Jacksone Voldemort (dorosła "forma") Smile
Niestety sporo jest pominięte, ale może w wersji reżyserskiej rozszerzą go o przynajmniej 30 min Very Happy
Sneven
Oglądałem - bardzo mi sie podoba ale zauważyłem pewne drobiazgi które nie są zgodne z książką.
Np. brak lekcji uczenia się "ACIO" - czy jakoś tak , czar którym przywołał Błyskawice.
Brak sytuacji w której Harry bronił się przed działaniem Crucio - czar który przejmuje kontrole nad człowiekiem.
I jeszcze kilka mało istotnych szczegółów.

Ogólnie oceniam film na 9+ w skali 1-10
sl4sh
film obejrzalem w sumie z ciekawosci, bo ogladalem poprzednie czesci i tak stwierdzilem ze nie wypada obejrzec nastepnej. Po obejrzeniu jednak stwierdzilem ze kolejne czesci Harrego Portiera Razz sa coraz gorsze, tzn akurat ta czesc strasznie mi sie nie podobala, lekko przynudnawa, wielu rzeczy ktore byly w ksiazce nie bylo przez co film z pewnoscia stracil na wartosci, no ale tu chodzi o kase :] a tworcy zarobili na pewno :]
Calemb
O tak twórcy wydali mnóstwo pięniędzy ale zarobili pewnie z 5 razy tyle. Ja przeczytałem wszystkie narazie polskie częsci książki. A na Film po raz pierwszy pojechyałem z klasą. Nastempnym faktem jest też, o czym mówił mój poprzednik, jest przynudnawość filmu. Niestety książka była tak długa, że aby zrobić porządny film musiał by on byc wydany w dwóch częściach.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.