Wpadł mi do głowy taki oto pomysł: może zorganizujemy sobie konkurs? Albo nawet kilka? Coś, co pozwoli nam kreatywniej spędzić czas, i pozwoli się nam wszystkim lepiej poznać. Kilka tematów konkursu:
- strona hostowana na FriHoście, która najbardziej mi sie podoba
(zgłaszamy swoje własne strony do konkursu w osobnym wątku, użytkownicy się z nimi zapoznają i wybierają wg siebie najlepszą, pisząc kilka zdań dlaczego akurat ta, a nie inna)
- krótkie opowiadanie, wiersz lub felieton na dowolny temat
(próbujemy swoich sił jako autorzy tekstu, publikujemy w jednym wątku, z którego każdy użytkownik forum wybiera wg siebie najfajniejsze)
- malutkie mistrzostwa w jedną z gier online
(jeśli chodzi o gry 1vs1 proponuję kurnik.pl. w drużynowych nie mam zdania, ale na przykład na kurniku mozna grać np parami w gry karciane)
Co sądzicie o takim pomyśle? A może macie jakieś własne propozycje?
Cheers,
Arin.
To forum a nie totoleotek
Konkurs, cz?owieku a ile ty masz lat? aby jakie? konkursy robi?. Forum jest do wymiany pogl?dów a nie do tworzenia nie wiadomo czego. Ja masz komlpeksy i musisz sie pochwali? to istnieje wiele ró?nych serwerów.
Ogólnie piszac to jestem na NIE.
dla zabawy czemu nie . nie podzielam zdania przedmowcy
moze byc to dobry sposob np rozleklamowania strony ....
co do reszty hm... kurnik nie kazd umie grac w karty ..
pozatym zeby zachecic to jakas syboliczna nagroda. np. uzycie przycisku [donate] dla zwyciescy np. po 2 frih$ od kazdego uczestnika
| kochanek wrote: |
dla zabawy czemu nie . nie podzielam zdania przedmowcy
moze byc to dobry sposob np rozleklamowania strony ....
co do reszty hm... kurnik nie kazd umie grac w karty ..
pozatym zeby zachecic to jakas syboliczna nagroda. np. uzycie przycisku [donate] dla zwyciescy np. po 2 frih$ od kazdego uczestnika |
na kurniku są nie tylko gry karciane
. poza tym są też inne gry - na przykład UniBall. co do nagrody - nie mam nic przeciw, wszystko jest do ustalenia. "przedmówcą" się nie przejmuj - stworzenia futerkowe, potocznie zwane trollami, nawiedzają każde forum. najprościej i najlepiej jest ignorować, znudzi się i sobie pójdzie
.
cheers,
Arin.
Jak dobrze pami?tam to kto? tutaj sie ?ucal o spamowanie
Arin czy to przypadkiem nie by?e? ty? a konkurs czy ma by? legalnym spamem:>
ja jestem za konkursem...
troszkę rozywki dla tej trupiarni się przyda
ale trzeba poszukać chętnych
nawet jeśli legalny spam, to za takim jestem za 
Ja tez jestem za,ale jakimis grami.
Wkoncu wymyslili hamachi wiec teraz smialo mozna w gierki grac.
Na kurniku tez mozna czemu nie.
Ogolnie na tak,ale ktos by musial to ladnie dopracowac.
Pomysł ciekawy. Warty przemyślenia.
Wszystko można zrobić na forum.
Np. w kategoriach na strony www i jakieś tam własne twory możnaby poprostu zrobić temat z ankietą, a na inne rywalizacje osobny temat z regułami rywalizacji i wynikami, potem tylko podsumowanie i zebranie wygranych 
No to ju? jest sensowniejszy pomys?
Wi?c mo?e kto? napisze konkretny temat konkursu i jaka jest za niego nagroda. W tedy zobaczymy ile osób we?mie w nim udzia?.
to na czym stanęło? gry online, konkurs stronek i innych ,czy to co post wyżej?
możemy też np zrobić sobie konkursy.. ujmę to na prace
np typu: kto zrobi najfajnieszy banner taki a taki.. nagroda ...
albo prezentację flash o tematycje jakiejś..
co wy na to?
ja chętnie wynajdę coś, ale jak zamontuję stronkę, to pewnie będę potrzebować buutony w mojej sekcji forum.. chętnie wtedy poproszę o pomoc kogoś kto by chciał mi je zrobić.. ale to za jakiś czas...
na razie na czym się zatrzymaliśmy? bo w końcu nie wiem...
Duzo gadania malo konkretow - proponuje zeby tworca tematu opracowal reguly, stworzyl ankiete, ustawil jakis konkretny termin i podal na forum - gadaniem nic nie zalatwimy wiec do roboty.
wiele wiecej na forum nie moge zaoferowac wiec moze dla wygranego jakas mala dotacje punktow zaoferuje - konkretnie powiem jak zobacze projekt konkursu.
to Arin czekamy
mam nadzieję, że oferta będzie fajna... nudno się zaczyna robić, bo nie za dużo ludzi tu postuje.. poza tym rozpiętość tematów jest duże i w niewiele można trafić...
ciężko tak gadać z obcymi na różne tematy..
konkursik to przynajmnej legalny spam i szansa na zarobek
$$$$$

cieszę się, że jednak kilka osób się do tego przekonało :).
jeśli chodzi o tematykę to na razie proponuję dwa:
pierwszy to konkurs na stronę internetową. proponuję nie wyłaniać najładniejszej grafiki, najlepszego kodu, najlepszej fukncjonalności. proponuję kategorię "fajna strona". zasady:
1. zgłaszamy jedną stronę własnego projektu i wykonania o dowolnej tematyce.
2. głosujący przeglądają zgłoszone do konkursu strony i wybierają jedną, która się im najbardziej podoba.
3. nagrodami będą frihsy. zgłaszający strony do puli wkładają 25 frihsów, a głosujący którzy nie zgłosili własnej strony 10 frihsów. wszystkie trafiają do jednej puli, która potem zostanie podzielona następująco: 50% dla 1 miejsca, 35% dla drugiego, 15% dla trzeciego.
4. w przypadku remisu głosowanie uważa się za nierozstrzygnięte, a trzy witryny (lub więcej) z największą ilością punktów zostaną przeniesione do kolejnej tury.
wszelkie poprawki lub poropozycje do niniejszego regulaminu są pożądane.
konkurs drugi to seria trzech-pięciu turniejów prywatnych na kurniku w kółko i krzyżyk. turnieje odbywają się systemem szwajcarskim, punkt za wygraną itd. proponuję sumować punkty i stworzyć tabelę łączną na podstawie wszystkich turniejów prywatnych. wpisowe 20$, podział nagród tak jak w pierwszym zaproponowanym konkursie.
czekam na Wasze głosy :).
cheers,
Arin.
20 i 25 to troszkę dużo... może na rozgrzewkę jakieś 12 i 15?
ale zobazymy jakie będzie zainteresowanie konkursowe.
ja piszę się na ten 1.. ale moja strona będzie dopiero za kilka dni, bo walczę z nią jeszcze - ostatnie poprawki.
kółko i krzyżyk to nie moja mocna str 
ja sie zgadzam na konkurs na www
www.e-drivers.dnc.pl moze jakieś 10 miejsce bedzie 
Ale ja mam pytanie czy to mo?e by? strona z gotowym skryptem czy licza sie tylko tworzone w?asno r?cznie?
Bo jak w?asnor?cznie to ja daje do konkursu:
http://republika.pl/pokojowa_wojna
A je?eli z gotowym skryptem to za nied?ugo bede mia? 
ja uwazam ze bardziej od zaprogramowania liczy sie strona merytoryczna
Bardzo dobry pomysł z tym konkursem, chętnie wziąłbym w nim udział, lecz nadal czekam na udostępnienie miejsca na stronę
[już 4 dzień], Ale jakbym zdążył wszystko poprzenosić to z pewnością będę brał w nim udział. Najpierw potrzeba jakiś regulamin konkursu by wszystko przebiegło pomyślnie. I jeszcze 25 $ to trochę zawile, więc trzeba troszkę zniżyć na przykład do poziomu, jaki podał "mtx". A i najważniejsze przekazywać się da tylko, $ więc czy coś to daje, co przedłużają te punkty "$".
| Jakub wrote: |
Ale ja mam pytanie czy to mo?e by? strona z gotowym skryptem czy licza sie tylko tworzone w?asno r?cznie?
Bo jak w?asnor?cznie to ja daje do konkursu:
http://republika.pl/pokojowa_wojna
A je?eli z gotowym skryptem to za nied?ugo bede mia?  |
Ja ma do Ciebie kilka uwag w zwiazku z ta strona (przed kokursem powinienes chyba poprawic kilka rzeczy):
1. kodowanie znakow z tego co podgladnalem, to ISO-8859-2, natomiast dopiero zmiana kodowania na windows-1250, przynajmniej u mnie, zamienila pytajniki na polskie znaczki.
2. Kolor tekstu jest taki, ze sie zlewa z tlem. Po prostu nie jestem w stanie niektorych rzeczy wogole odczytac, zwlaszcza, ze patrz punkt nr 3.
3. Rozmiar czcionki. Ja pracuje w rozdzielczosci 1400*1050 i dobrze, ze uzywam FF, bo moge sobie tekst powiekszyc, ale w przeciwnym razie, to bym w zyciu tego nie przeczytal (kolor tekstu + kolor tla + rozmiar tekstu = mikroskop)
4. Ortografia - tu nic nie musze chyba dodawac.
5. Bohaterowie: dlaczego Agat ma na imie Monika? Dlaczego Kubuś to Jakub, a Asia to Asia a nie Joanna?
Strona zapowiada sie ciekawie, a te niedociagniecia powinienes szybciutko poprawic, bo nie zajmie to wiele czasu, a uprzyjemni poruszanie sie po stronie.
co do pnktu 1 i 2 to nie zabadz moge sie zgodzi?, o kodowania nie zmienie na windows'a bo z niego nie kozysta i wstawiam wsz?dzie normalne polskie kodowanie (atk pstryczek w nos tym którzy ko?ystaj? z win - chodz wiem ? jest to minusem bo w ten sposob wiekszo?? osób zrezygnuje)
A co do trzcionki to rzeczywi?cie w zale?no?ci od przegladarki mo?e sie ona ro?ni?, ale kolor my?l ?e jest jednak czytelny nie m?czacy wzroku (mo?liwe ze gra role rzecz gustu
)
Pokrecenie przy bphaterach - faktycznie b?ad podczas zmiany wersji strony gdzie by?y wprowadzane modyfikacje nie tylko z wygladem ale i z fabu??.
Poprawkami zajme sie jak bede mia? czas 
Jakub ty mnie nie zrozumiales co do pkt. 1. Nie mowie, zebys przestawil kodowanie na W-1250. Jest OK jak jest ISO, ale u mnie przegladarka wykrywa, ze masz ISO, ale dopiero jak recznie zmienie na W-1250, to mam polskie znaczki (szvczegolnie chodzi o "ś" - patrz: dziennik->przeniesienie). Sprawdzilem to u siebie w domu na FF jak i w pracy na FF i IE. Wszedzie to samo sie dzialo. A kodowania z ISO za zadne skarby nie zmieniaj.
Natomiast co do koloru: tlo jest jak najbardziej nie meczace - chwali sie to. Niestety ten kolor czcionki na tym tle jest nieczytelny. Po prostu za maly kontrast miedzy tlem i tekstem - sprawdzalem znowy na FF i IE. W pracy przy rozdzielczości 1024*768 rozmiar czcionki jest wystarczajacy do czytania, ale na prawde zniecheca wszystkich, ktorzy pracuja w wiekszej rozdzielczosci.
@Jakub
| Quote: |
| strona hostowana na FriHoście, która najbardziej mi sie podoba |
Przepraszam za OT.
Aha nie wiedzia?em ?e na friho?cie, no to jak na friho?cie to ja narazie mam tylko to:
http://jakub.frih.net
oraz forum na tej domenie http://jakub.frih.net.pl/erotyka
podae dwa linki bo na stronie g?ównej nie ma jeszcze odno?nika do forum
ale trzeba ustalić zasady! czy mają to być strony robione ręcznie, czy gotowe skrypty jak u WMP (jportal - fajny
)
czy php, html, mieszany...
czy oceniamy zawartość, grafikę, wygląd, funkcjonalność, a może zrobimy kategorie w których konkretne będą zwycieżać? poza tym trzeba w końcu się dogadać co do nagrody.
zabawa fajna, ale jeśli to ma być zrobione, to ja chce to z głową!
to ja zgłaszam mają stronkę www.3o.69.pl
jeszcze jest kilka błędów (np nie do końca przetłumaczone)
ale już się nadaje do użytku 
Tak jak już pisałem najpierw trzeba zrobić regulamin konkursu, a potem zaczynamy wybory. I ponawiam moje pytanie: Co dają te punkty "$"? Bo jeśli one są na ozdobę to chyba taka nagroda to żart
. Zauważyłem, że codziennie spada liczba "punktów" a nie zauważyłem jakiegokolwiek ubytku na "$". I jeszcze jedno
Zgłaszam do konkursu mój wortal: www.gryok.frih.net .
Regulamin:
1. każdy może zgłosić 1 stronę
2. oceniamy stronki w kilku kategoriach:
grafika
treść
pomysł
jeśli jest własna robota, to i ją oceniamy
jeśli z gotowego projektu to oceniamy adaptację
całość
3. skala ocen od -10 do +10
4. Każdy zgłaszający swoją stronę do konkursu wnosi do niego automatycznie 10 punktów
5. Każdy głosujący wnosi 5 punktów
6. Zwycięzccą zosteje osoba, która dostanie najlepszą średnią ocen (ważoną)
Liczoną:
(2/12 + 1/12 + 2/12 + 2/12 + 5/12) / 5 = ocena
7. Zwyciezcca dostaje całą pulę zebranych punktów
8. Konkurs zostaje rozpisany od chwili obecnej i każdy kto chce się zapisac powinien napisać poniżej posta zgłaszającego stronę lub ocenę. Konkurs zostanie 'rozpoczęty' pod względem finału przy przynajmniej puli 30 pkt lub 6 zawodnikach zgłaszających strony
9. Każdy zgłaszający stronę może głosować, ale nie na swoją i nie musi już nosić 5 pkt za głosowanie
10. Zgłaszamy strony pisane we wszystkich językach programistycznych. Należy też to wziąć pod uwagę przy ocenie (str html mają trochę inne możliwości niż np php itd)
11. Starajmy się być obiektywni. Nie oceniamy ilości materiałów, zarejestrowanych itd.. należy też brac pod uwagę długość istnienia str.
W razie dodatkowych propozycji co do regulaminu prosze się do mnie zgłaszać 
Nie było mnie od początku grudnia, ale widzę że sobie radzicie :]. Dzięki mtx że podtrzymujesz to co mi się zaczęło. Z taką małą podpowiedzią chciałbym wystąpić - stwórz dla potrzeb konkursu o stronkach specjalny wątek. Może jakiś modek się zlituje i go na jakiś czas przyklei. Oczywiście też swoją zgłoszę :).
cheers,
Arin.
jasne, nie dziękuj, bo przecież to w ogólnym interesie
to zaraz zakładam
czemu Cię nie było?? tęskniliśmy 
Mam pomysł na konkurs. Może by tak zrobić konkurs na najlepszą stronkę? Ale prosze nie teraz bo moja stronka jeszcze nie jest bo nie mam jescze aktywacji niestety. Ale jak będzie już moja stronka to dam znać;D
Ja mam pomysł na konkur na najlepszego webmastera. A może by tak? ha!
Może warto spróbować;D Się pomyśli. Ja moge zrobić taką stronke w ASP. Kto chętny??