I just changed the encoding of the Polish language pack. This will cause a few problems with already written posts, but should make this forum readable for people who don't have their language set to Polish.
Please test it out and if there a lot of negative comments, I will change it back.
If you are seeing junky chars in forum interface (like in sentence 'Użytkownicy przegl±daj±cy to forum:') - it should be fixed within few hours.
Jeśli widzicie krzaczki w interfejsie forum (jak na przykład w zdaniu 'Użytkownicy przegl±daj±cy to forum:') - powinno to być naprawione w ciągu kilku godzin.
Cheers,
Arin.
Okej, więc kilka słów wyjaśnień.
Aby zunifikować chociaż troszkę wyświetlanie polskich znaczków, i tym samym ułatwić korzystanie z forum wszystkim użytkownikom, zmodyfikowany został cały polski langpack dla phpBB. Dzięki temu wymuszona została zamiana pl-znaczków na unikodowe encje. Udało się tego dokonać dzięki zmianie kodowania, oraz zamianie pl-literek na encje w samych plikach langpacka. Nikt z Was nie pownien odczuć żadnych utrudnień z tym związanych. Było kilka bugów, ale zostały naprawione. Gdzieś mogą pojawić się jeszcze nieprawidłowo wyświetlane pl-literki - jeśli coś takiego zauważycie to bardzo proszę dać znać.
Utrudnienia mogą pojawić się przy korzystaniu z wyszukiwania, ale one już istniały zanim cokolwiek zostało zrobione. Wynika to z technicznych uwarunkowań samego php (autorzy phpBB oficjalnie przyznają iż w pełni obsługiwane jest tylko kodowanie iso-8859-1, a tam pl-znaczków nie ma).
Jeśli ktoś z Was ma własne forum, i chciałby skorzystać ze zmodyfikowanego langpacka, który teraz jest na FriHoście - wystarczy dać mi znać na priv msg.
Cheers,
Arin.
z polskimi znaczkami jest tak ze trzeba dobrze napisac langa... a tym nie winna zajmowac sie osoba nie znajaca polskiego ...
Czyzby admin probowałał odciazyc server? bo to srednio 2-3 zapytan do sql mniej
tu potrzebna jest wiedza dotyczaca samego php jak i sql ...
jezeli dajemy lang powiedzmy polski do plik php odwołuje sie do langa angielskiego + dodatkowe (angieski jest podstawowy)a na koncu jest wybierany w ostnim tzw. zapytaniu jezyk wybrany przez danego usera... z tego jasno wynika ze z conajmiej jedno zapytanie mniej a przy wielkim servie jak ten jest to juz duzo ...im mniej zapytan tym mniej ramu zjada.Tak mozna by nawijac bez konca:
np. wciskajac przycik "wyślij" odwolujesz do langa(bezposredniego tlumaczenia ) poprzez sql gdzie zapisana jest info na ten temat .nastepnie info jest przysyłane do newpost @ sql a ten zapisuje i znow odowoluje sie do sql w celu zidentyfikowania kodowania znaków i szuka odp. w naszym wypadku iso-8859-2 i nastepuje przypisanie kodowania w poscie.itp
oczywsicie szybko dziej sie blyskawicznie...
Jezeli zakreciłem gdzies lub bład wpowadziłem przosze o poprawke bo teori sql & php usczyłem sie dawno temu