FRIHOST • FORUMS • FAQ • TOS • BLOGS • DIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Polish encoding changed

Bondings
I just changed the encoding of the Polish language pack. This will cause a few problems with already written posts, but should make this forum readable for people who don't have their language set to Polish.

Please test it out and if there a lot of negative comments, I will change it back.
Arin
If you are seeing junky chars in forum interface (like in sentence 'Użytkownicy przeglądający to forum:') - it should be fixed within few hours.

Jeśli widzicie krzaczki w interfejsie forum (jak na przykład w zdaniu 'Użytkownicy przeglądający to forum:') - powinno to być naprawione w ciągu kilku godzin.

Cheers,
Arin.
Bondings
Normalnie powinno byc naprawione teraz. Very Happy
Xaros
Heh, widze ze slownik sie przydal Razz
Arin
Okej, więc kilka słów wyjaśnień.

Aby zunifikować chociaż troszkę wyświetlanie polskich znaczków, i tym samym ułatwić korzystanie z forum wszystkim użytkownikom, zmodyfikowany został cały polski langpack dla phpBB. Dzięki temu wymuszona została zamiana pl-znaczków na unikodowe encje. Udało się tego dokonać dzięki zmianie kodowania, oraz zamianie pl-literek na encje w samych plikach langpacka. Nikt z Was nie pownien odczuć żadnych utrudnień z tym związanych. Było kilka bugów, ale zostały naprawione. Gdzieś mogą pojawić się jeszcze nieprawidłowo wyświetlane pl-literki - jeśli coś takiego zauważycie to bardzo proszę dać znać.
Utrudnienia mogą pojawić się przy korzystaniu z wyszukiwania, ale one już istniały zanim cokolwiek zostało zrobione. Wynika to z technicznych uwarunkowań samego php (autorzy phpBB oficjalnie przyznają iż w pełni obsługiwane jest tylko kodowanie iso-8859-1, a tam pl-znaczków nie ma).

Jeśli ktoś z Was ma własne forum, i chciałby skorzystać ze zmodyfikowanego langpacka, który teraz jest na FriHoście - wystarczy dać mi znać na priv msg.

Cheers,
Arin.
Kudlaty
hmmm... dla mnie przed tą zmianą było lepiej... nie miałem zadnych krzaczków... a teraz się pojawiły... Sad
Arin
Kudlaty wrote:
hmmm... dla mnie przed tą zmianą było lepiej... nie miałem zadnych krzaczków... a teraz się pojawiły... Sad

Owszem, ale widzisz krzaczki tylko w postach napisanych przed zmianami w langpacku, czyli przed datą Sob Lis 19, 2005 1:40 pm. Posty napisane później powinieneś widzieć już normalnie. Aby móc nadal spokojnie czytać 'stare' posty będąc na stronie z krzaczkami wybierz w swojej przeglądarce menu Widok -> Kodowanie znaków -> Środkowa Europa (iso-8859-2). Powinno pomóc.

Cheers,
Arin.
gecko
hmmm ta zmiana była potrzebna. szkoda że będą krzaczki w starych postach Confused ale wyjdzie nam to na dobre
kochanek
z polskimi znaczkami jest tak ze trzeba dobrze napisac langa... a tym nie winna zajmowac sie osoba nie znajaca polskiego ...

Czyzby admin probowałał odciazyc server? bo to srednio 2-3 zapytan do sql mniej
Arin
kochanek wrote:
z polskimi znaczkami jest tak ze trzeba dobrze napisac langa... a tym nie winna zajmowac sie osoba nie znajaca polskiego ...

zapewniam Cię, że znam polski całkiem nieźle Very Happy. poza tym polski langpack to cały czas ten sam, który można ściągnąć z oficjalnej strony phpBB.

kochanek wrote:
Czyzby admin probowałał odciazyc server? bo to srednio 2-3 zapytan do sql mniej

a tutaj niezbyt rozumiem co masz na myśli. mogę prosić jasniej troszkę?

cheers,
Arin.
kochanek
tu potrzebna jest wiedza dotyczaca samego php jak i sql ...

jezeli dajemy lang powiedzmy polski do plik php odwołuje sie do langa angielskiego + dodatkowe (angieski jest podstawowy)a na koncu jest wybierany w ostnim tzw. zapytaniu jezyk wybrany przez danego usera... z tego jasno wynika ze z conajmiej jedno zapytanie mniej a przy wielkim servie jak ten jest to juz duzo ...im mniej zapytan tym mniej ramu zjada.Tak mozna by nawijac bez konca:

np. wciskajac przycik "wyślij" odwolujesz do langa(bezposredniego tlumaczenia ) poprzez sql gdzie zapisana jest info na ten temat .nastepnie info jest przysyłane do newpost @ sql a ten zapisuje i znow odowoluje sie do sql w celu zidentyfikowania kodowania znaków i szuka odp. w naszym wypadku iso-8859-2 i nastepuje przypisanie kodowania w poscie.itp
oczywsicie szybko dziej sie blyskawicznie...

Jezeli zakreciłem gdzies lub bład wpowadziłem przosze o poprawke bo teori sql & php usczyłem sie dawno temu
NEO-GRYOK
Gratuluje wprowadzenia polskich znakow.
Przynajmniej mozna ich uzywac Smile
Chociaz zazwyczaj pisze wlasnie bez nich Razz

PS: Ten 1 post Very Happy Very Happy Fajny Razz
Cano
Hehe. A ja się głowiłem nad tym dlaczego tylko niektórzy mogą pisać z polskimi znakami. Jako użytkownik starający się aby posty były czytelne i zrozumiałe Wink zaniechałem Razz używania polskich znaków, gdyż często trudno domyślić się co ktoś chciał powiedzieć właśnie przez krzaczki. Cieszę się, że polskie znaki zostały wprowadzone, bo jestem przyzwyczjony do pisania używając nich. Jestem mile zaskoczony tym, że w ogóle jest oddzielne, liczące się forum w za granicznym serwisie. Ułatwia to o wiele pisanie wymaganej ilości postów na założenie i utrzymanie konta (chodź staram się udzielać również na anglojęzycznym forum).

Pzdr
Cáno
Kudlaty
w sumie to racja... tylko w starych są krzaczki... ale to mi specjalnie nie przeszkadza... jeśli nowe sa bez krzaczków... to ok... da się czytać i żyć... Razz
Xaros
Eeee, nie jest tak źle. Da się przeżyć. Very Happy
mtx
podoba mi się, że temat jest iście informacyjny, a wszyscy muszą napisać, jak to fajnie, że mamy znaczki.. tylko jaka to szkoda, że wcześniejsze posty tego nie mają...

ojej...

to ja propnuję taką gurpową radość, że mamy polskie znaczki.. to zawsze z 1.2 $ więcej za taką radochę.. 1.2 za smutek i już mamy 2.4.. to już coś.. a na koncie nabite 2 posty czyli bliżej do rangi!

Ludzie.. może warto zamknąć ten temat? bo nikt niczego konstuktywengo nie może dodać (włącznie ze mną), więc pogadajmy o czymś fajniejszym Smile
Timczak
Arin wrote:
Kudlaty wrote:

Owszem, ale widzisz krzaczki tylko w postach napisanych przed zmianami w langpacku, czyli przed datą Sob Lis 19, 2005 1:40 pm. Posty napisane później powinieneś widzieć już normalnie. Aby móc nadal spokojnie czytać 'stare' posty będąc na stronie z krzaczkami wybierz w swojej przeglądarce menu Widok -> Kodowanie znaków -> Środkowa Europa (iso-8859-2). Powinno pomóc.

Cheers,
Arin.

Hmm ja widze tylko w tych co były na pisanie po zmianie langpacków i próbowałeem z kodowanie i niec pomyślcie o tym. Mnie to prawie nie przeszkada ale troche dziwnie wygląda
Chemik
No mi też sie teraz podoba tylko ze widze ze avatarków juz nie ma :/
czyżby sie cała struktura forum zmieniła ??

-ps sorki wielkie - juz jest ok - jakiegoś byka miałem w Mozilli Laughing
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.