Domyślam się że większość z Was ma ustawiony język forum na polski. Jeśli są osoby z ustawieniem interfejsu na angielski (jak np ja) to po wejściu na polskie subforum widzą one krzaczki zamiast polskich znaków. Wynika to z różnicy deklaracji kodowania.
Mechanizm phpBB działa tak, że w momencie kiedy język forum ustawiony jest na polski kodowanie ustawia się na iso-8859-2. W tym kodowaniu są również w bazie danych zapisywane posty. Praktycznie wygląda to tak że pl-znaczek jest reprezentowany bez zmian.
Jeśli interfejsem jest angielski kodowanie przyjmuje wartość iso-8859-1. Pisząc posta w takim kodowaniu i używając polskich znaczków są one zamieniane na Unikod, ponieważ w iso-8859-1 pl-znaczki po prostu nie występują. (więcej o unikodzie można znaleźć na przykład tutaj)
Do czego zmierzam - jeśli nie zrobi Wam to większej różnicy to przestawiając interfejs forum na angielski Wasze posty nabiorą elastyczności i będzie mógł je przeczytać bez krzaczków każdy user. W najbliższej przyszłości mechanika forum nie będzie zmieniana pod tym kątem, więc pomyślałem że powinniście to wiedzieć. Próbuję sobie wykombinować jak wymusić zamianę pl-znaczków na Unikod przy iso-8859-2 bez żadnych drastycznych zmian w kodzie źródłowym forum, ale póki co nic się nie udaje.
Drobna uwaga: Unikod nie działa w tematach. Przy wpisywaniu tematu nie ma wyjścia i trzeba to robić bez pl-znaczków.
Cheers,
Arin.
wzaleźności w jakim systemie pracujesz, jeżeli na której kowiek z dystrybucji linuxa to podpwiem że jest możliwa ustawienia kodowania dla każdej ze stron. a baza jest wporzadku to ty wyłaczyłeś sobie możliwość oglądania polskich znaków, przestawienie w intefejscie nie oznacza zmiany w bazie lecz wysłanie do przeglądarki kodowania. Wszystkie IE mają ustawione tylko kilka kodowania jako automatyczne (zmienne w zależności od wartości z internetu) nie wiem jak to jest w firefox'ie na win ale wątpie aby dało sie to ustawić bo nie masz dostępu do kodu źródowego. Jeżeli jednak masz dostęp do kodu źródowego do opcji atomatycznego rozpoznawania kodowania dodaj polskie i będziesz miał to co chcesz - interfejs angielski ale widoczne polskie znaki bo tam gdzie będzie to potrzebne - czyli w kodzie ISCC nie będzie znaków ktorych nie ma bo przeglądarka pobierze sobie te znaki z innego kodowania
Od i po kłopocie 
Weź sobie naciśnij Widok -> Pokaż źródło kiedy przeczytasz to zdanie.
Teraz poszukaj sobie czegoś takiego:
| Code: |
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> |
Masz iso-8859-2.
Teraz przewiń w dół i zobaczysz w kodzie że Twój post ma pl-znaczki w iso a mój post nie ma pl-znaczków tylko oznaczenia w unikodzie... Rozumiesz o co mi chodzi? Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post.
Cheers,
Arin.
zmina intefejsu zmienia tą część strony ktróą napisałeś, co nie oznacza że forum nie trzyma polskich znaków
Zmiane którą ja napisałem jest to dodawanie przez przeglądarke dwuch kodowań
i wyboru znaków z obu
oczywiście że w źródle będziesz miał to co napisałeś ale brakujące znaki wyświetlane jako "krzaczki" będą zastępowane znalezionymi w drógim kodowaniu.
A źródła strony nie zmienisz
Tu nie chodzi o przebudowe strony ale poprawne (a właściwie zmodifikowane) wyświetlanie u Ciebie
Zmieniasz to w kodzie źródłowym przeglądrki a nie strony.
o co tak właściwie wam chodzi? aż tak przeszkadzają wam symbole zamiast polskich znaków? Bo dla mnie to nie stanowi najmniejszego problemu. Owszem- lepiej się czyta kiedy ich nie ma, ale nie robiłabym z tego aż wielkiego tematu na forum, żeby o tym dyskutować. Każdy pisze jak potrafi i każdy sobie ustawia co chce i tyle.
Forum nie gryzie od posiadania symoli i nie sądzę, że trzeba wszystkich informować, że widzą "krzaczki". A każdy sobie ustawi co bądź..
@Jakub
oj ryzykować stwierdzenie że z firefoksem jest coś nie tak jeśli idzie o rozpoznawanie kodowania.. trochę karkołomne :). ja zostanę przy swoim, co otwarcie przyznają również Twórcy phpBB na swojej stronie - forum do końca i w 100% poprawnie obsługuje tylko kodowanie iso-8859-1. i nie dlatego że zostało tak napisane, tylko dlatego że taki sam w sobie jest język php. na pewno da się napisać funkcję, która przy pisaniu posta zastąpi pl-znaczki wpisami z Unicode, ale tak jak już napisałem - jestem na to za cienki w uszach. poruszyłem kwestie krzaczków nie ze względu na siebie, tylko na innych, którzy na przykład są obcokrajowcami, a uczą się/znają polski i chcieliby coś poczytać. wejdą, zobaczą krzaki i paa. zrobić sobie polskie znaczki przy angielskim menu da się dwoma klikami, owszem. ale trzeba po pierwsze też wiedzieć jak, a po drugie trzeba to powtarzać za każdym odświeżeniem się strony bądź przełączeniem tematu. trochę to irytuje.
@mtx
właśnie nie do końca.. masa ludzi nie ma pojęcia dlaczego widzą krzaczki. poza tym ja tylko przedstawiam swój punkt widzenia z cichą nadzieją że być może ktoś już taki problem napotkał i na przykład zapoda funkcją, którą wspomniałem w odpowiedzi dla Jakuba. jeśli idzie o samo czytanie to powiedziałbym, że nie łatwiej ale o wiele łatwiej się czyta gdy nie trzeba się zastanawiać jaka literka ma być zamiast krzaczka.
Cheers,
Arin.
nawet tekst pisany przez polską klawiature (wysyłający kdowanie polskich znaków diakretycznych) w formulażu który nie obsługuje tych kodów nie oznacza że one nie istnieją. Wystarczy pobrać je z innego kodowania przy wyświetlaniu.
A że Ty czy inni nie umią (bądz nie mają możliwości na win) dopisania w w swojej przeglądarce opcji aby przeglądarka sama sobie dobierała brakujące znaki to już wasz problem.
Problem jest do rozwiązania (podałem konkretne roziwązanie), a jeżeli ktoś nie potrafi go zastosować to musi korzystać z dostępnych opcji czyli przestawić interfejst na polski.
Tak dla ciekwości sprawdziłem to i działa, dodałem 6 różnych kodować w Konqueror i teraz obojętnie jakie jest kodowanie na stronie to ja i tak mam znaki diakretyczne tych kodowań. Polega to na dopisaniu w możliwościach programu jednego podstawowego kodowania (to ma każda przegladarka by mogła dobrze wunkcjonować) a potem dodaniu opcji sprawdzania brakujących znaków w pozostałych kodach.
Więc jeżeli ktoś chce pisać po arabsku nie ma sprawy, niech tylko poda kodowanie a ja nie zmieniając interfejsu z polskiego będe widział i jego znaczki i swoje "ń" 
| Jakub wrote: |
| A że Ty czy inni nie umią (bądz nie mają możliwości na win) dopisania w w swojej przeglądarce opcji aby przeglądarka sama sobie dobierała brakujące znaki to już wasz problem. |
Napisz szczegółowo gdzie i co dopisujesz. Jeśli zmieniasz kod źródłowy browsera i potem jeszcze raz kompilujesz to wiesz.... A jeśli zmieniasz konfig to przeklej tu zmienne i wartości.
Ja nie potrzebuje komplować, wystarczy ze zresetuje komputer
zmiany zosatją wprowadzane odrazu
zaleta linuxa
A na jaką przeglądarke chcesz?
Chciałbym się dowiedzieć krok po kroku co zrobiłeś na konquerorze - sprawdzę sobie to. A jeśli pytasz na jaką chcę - chcę na Firefoksa. Jeśli masz linuksa to masz i Firefoksa.
Napisz proszę dokładnie co i gdzie zmieniasz, czy edytujesz plik konfiguracyjny, czy źródłowy, czy jakieś nagłówki, czy jakieś ustawienia zmiennych środowiskowych powłoki - wszystko. Być może z tymi informacjami wykombinuję jakieś coś do momentu aż Bondings zacznie prace nad zunifikowaniem kodowań.
Cheers,
Arin.
Nie wiem o co się tu "awanturnikujecie" Ja mam Polsiki język, a gdy uswatwie na angielski to mam krzaki. Więc o co chodzi? Bo nei czytłame tematu
Edited by
Arcio : jesli masz zamiar brac udzial w rozmowie to łaskawie przeczytaj o co w nim chodzi a nie pytaj jak niedorozwiniety ..nastyepnym razem ukaram Cie odjeciem punktow
@ wmp
to sobie go poczytaj
@ Arin
aż tak dobrze nie ma
ja sie utrzymuje ze swojej wiedzy
ale jest to wnecie jeżeli masz wiedze na temat budowy systemu oraz poszukasz dobrze w kodize to sam znajdziesz
ta modyfikacja kodu działą w firefox'ie - jest to ta sama część kodu. Więc wystarczy że poszukasz dla mozilli i będzie działać poprawnie
(mi chodziło tylko o sprawdzenie czy jest to w tym samym miejscu ale gdzie to już sam musisz dojść, pytanie na jaką chcesz było informacją dla mnie a nie dla Ciebie źle mnie zorzumiałeś
)
@ Arin
aż tak dobrze nie ma ja sie utrzymuje ze swojej wiedzy ale jest to wnecie jeżeli masz wiedze na temat budowy systemu oraz poszukasz dobrze w kodize to sam znajdziesz  |
Drogi panie Jakubie, w tym momencie nie mam już wątpliwości że pan po prostu ściemniasz, i nie masz pojęcia jak to zrobić.
Napisanie którą linijkę kodu należy zmienić, czy też jaki wpis w konfiguracji darmowego oprogramowania przeedytować, żeby powyższy problem się rozwiązał pozbawi pana utrzymania? To najgłupsza wymówka jaką słyszałem. Śmiech na sali, żenada.
Nie rozdaje wiedzy za darmo
A rzecz jest jak nabardziej wykonalna
A że ty nie masz takowej wiedzy to już nie moja wina
Zamiast śmiać sie pokombinuj aby zlikwidować swój problem
Aha tak nawiasem piszac nie zamieniaj argumętów na obrazanie innych 
Wywnioskowałem to co przedtem... Czyli nic. Kłucicie sie o to ze Arin nie potrafi usatwićsobei kodowania polskeigo czy co?
Nie rozdaje wiedzy za darmo A rzecz jest jak nabardziej wykonalna A że ty nie masz takowej wiedzy to już nie moja wina Zamiast śmiać sie pokombinuj aby zlikwidować swój problem
Aha tak nawiasem piszac nie zamieniaj argumętów na obrazanie innych  |
Nie no, serio jesteś śmieszny. Najlepsi programiści na świecie wrzucają swoje algorytmy jako komentarze do wszelkiego rodzaju manuali (ot, choćby php.net), a Ty się upierasz, że jak napiszesz którą opcję trzeba przestawić to naraz nie będzie dla Ciebie pracy. Ręce opadają. Dla mnie wniosek prosty - sam nie wiesz, chciałeś błysnąć, nie udało się i usiłujesz zachować twarz. Żenada.
Mam trochę inne podejśnie niż Ty. I jak tylko się mi uda wykombinować poprawienie krzaczków to na pewno tu napiszę. Na przyszłość byłbym wdzięczny gdybyś się nie chwalił że coś wiesz, jednocześnie nie potrafiąc tego udowodnić.
@WMP
Żeby załapać o co chodzi trzeba przeczytać wątek od początku. Tak jak poradził Ci modek >.<
Cheers, Arin.
dalej nie rozumiem o czym wy tu dewagujecie. Naprawdę kodowanie znaków w angielsko języcznym forum nie jest takim problemem. Mam ustawiony ang, bo nie chciało mi się grzebać i tylko u niektórych widzę karzaczki i nie uważam tego za obiekt dyskucji i zastanowienia, czy rozdaje wiedzę za darmo czy nie.
każdy sobie ustawia język jak chce- poradziłeś, że angielski jest lepszy- potwierdzam to i fajnie jest. Temat chyba się skończył, nieprawdaż?
| mtx wrote: |
| każdy sobie ustawia język jak chce- poradziłeś, że angielski jest lepszy- potwierdzam to i fajnie jest. Temat chyba się skończył, nieprawdaż? |
nie. skoro nie wiesz o co chodzi to nie zaberaj głosu

ehhh wszczynacie bezsensu kłutnie... uspokujcie sie... przeciez nie chcemy miec wrogów na forum które za cos szanjemy i je lubimy...
Ale zapewniam was że to jeszcze nie była forma kłutni
ja tylko spokojnie napisałem że jest możliwość poprawienia usterki którą zauważono. Niestety ktoś pomylił mnie z instytucją charytatywna, ja tylko napisałem że jest to możliwe (zadałem pytanie dokładnie o jaką przeglądarke chodzi, sprawdziłem czy taka możliwość w właśnie tej że przeglądarce istnieje - istnieje). Koniec.
A że ktoś tam uwaza że skoro wiem to mam mu podać jak to zrobić, to jest w błędzie, bo ja nawet konającemu nie podam ręki jeżeli sam nie bedzie chciał sobie pomuc. A co dopiero o taką błachostke jak poprawienie znaczków w przeglądarce 
Ale zapewniam was że to jeszcze nie była forma kłutni ja tylko spokojnie napisałem że jest możliwość poprawienia usterki którą zauważono. Niestety ktoś pomylił mnie z instytucją charytatywna, ja tylko napisałem że jest to możliwe (zadałem pytanie dokładnie o jaką przeglądarke chodzi, sprawdziłem czy taka możliwość w właśnie tej że przeglądarce istnieje - istnieje). Koniec. |
Wiesz, ja zaraz napiszę, że jest możliwa lewitacja. Ktoś się mnie zapyta w którym pokoju, ja odpiszę że w kuchni. Ktoś powie 'super, to ja chcę zobaczyć'. A ja odpowiem 'haha, za darmo nie pokazuję'. Jestem ciekaw kto mi uwierzy że potrafię lewitować.
Za dużo rzeczy na sieci widziałem żeby Ci ot tak uwierzyć. Wg mnie kłamiesz i tyle. Ale jak miałbyś zostać bezrobotnym to proszę bardzo, nie mów. Tylko nie odzywaj się na następny raz mówiac, że znasz rozwiązanie problemu. 'a ja wiem ale nie powiem haha', jeeezu...
A że ktoś tam uwaza że skoro wiem to mam mu podać jak to zrobić, to jest w błędzie, bo ja nawet konającemu nie podam ręki jeżeli sam nie bedzie chciał sobie pomuc. A co dopiero o taką błachostke jak poprawienie znaczków w przeglądarce  |
Gratuluję podejścia do życia. Niedobrze mi się zrobiło.
I jeszcze jedno. Jak jesteś taki super mastah koder - co Ty wogle robisz na darmowym serwisie hostingowym? Ze swoimi kwalifikacjami powinieneś pracować przy jakimś potężnym serwerze i spokojnie mieć tam wszystko czego potrzebujesz - o wiele więcej niż daje FriHost.
Kłamiesz.
Arin.
Arin jest to całkiem ciekawe że gdy jestem niezalogowany to twoje posty widze normalnie a u reszty krzaczki. Ale nie wiem po co się bawić w skrypty i pierdoły skoro moge wykonac 2 kliki i zmienić domyślne kodowanie tak że u wszystkich widze polskie litery mimo że mam ustawione forum na język angielski
Popraw mnie jeśli nie zrozumiałem twojej idei 
Teraz już wszystkie posty napisane od dziś powinieneś widzieć normalnie - nie tylko moje. Bez względu czy jesteś zalogowany czy nie, i bez względu czy masz polski interfejs forum czy angielski. Wiem, że można sobie ręcznie kodowanie zmieniać. Ale trzeba to robić za każdym razem jak chce się coś przeczytać... poza tym teraz każdy użytkownik - nawet nie mający konta (czyli de facto niezalogowany) - będzie widział posty napisane od dnia dzisiejszego normalnie. Jeszcze się przyglądam mechanizmowi czy w polskim interfejsie nie ma gdzieś jakichś krzaczków niewyłapanych - najpóźniej jutro w temacie przyklejonym przez Bondingsa opiszę co się zmieniło.
Cheers,
Arin.
@Arin
?ycie jest brutalne i ja te? jestem brutalny, a ?e ty nie doros?e? jeszcze i robi ci sie niedobrze to ma?a strata dla ?wiata.
Co robie na tym forum, czytam i pisze
Je?eli twierdzisz ?e k?amie to mi to udowodnij
nie masz dowodów to nie o?mieszaj sie
(polska to taki kraj gdzie to ty musisz udowodni? ?e prawd? jest ?e ja k?amie
- i to mi sie podoba moge robi? co mi sie ?yw nie podoba ale to ty masz udowodni? ?e ja k?amie - udowodnij albo zamilknij na wieki)
No chyba ?e ze strachu ?e nie masz dowodów zaczniesz mnie wy?miewa? - ju? zrobi?e to parokrotnie, gdy nie masz argum?tu to zaczynasz obrazac innych 
Uprasza się o nie karmienie trolla Jakuba.
Dziękuję,
Arin.
| Arin wrote: |
Uprasza si? o nie karmienie trolla Jakuba.
Dzi?kuj?,
Arin. |
hahaha naprawde jeste? zabawny dzieciaku, no ale prosze wyzywaj do woli
tylko to Ci zosta?o, niech reszta zobaczy jak nie potrafisz nai sie zachowa? ani utrzyma? nerwów na wodzy 
Ja zajmę glos, chociaż nie znam rozwiązania poruszanej tu kwestii, bo chyba jestem jedyną osobą, którą uderzyły w oczy teksty Jakuba.
Szkoda, że żyją na świecie tacy ludzie jak Jakub, którzy nie podadzą ręki konającemu". A dodatek, "jeżeli sam nie będzie chciał sobie pomóc" jest z jego strony nieprawdą, ponieważ Arin sam chce pomóc i sobie i innym, a Jakub twierdząc, ze zna rozwiązanie zasugerował, ze pomoże. Mówiąc, ze wie i nie powie, zachował się sam jak dziecko. Sadzę, że jeżeli chce on być podziwiany to trafił na niepodatny grunt.
Jeżeli faktycznie jest on zawodowcem to sądzę, że napisanie paru linijek kodu nie odbierze mu pracy. Ironia jest ze człowiek, który twierdzi ze niczego nie ma za darmo używa linuksa i siedzi na forum frihosta. Szkoda, ze w społeczeństwie koderów, w którym występuje zjawisko np. open source, który przyczynił się do jego rozwoju są tacy ludzie jak Jakub.
Ten osobnik doskonale ukazuje typowego Polaka, wziąść cos za darmo - dobrze, dać cos - źle. Jego posty z tego tematu można by dać do To właśnie my Polacy. Jakub swoim podejściem nic nie wskórał, mimo, że udaje wielkiego kodera, a Arin, coż zobaczcie sami link. Dzięki Arin za poprawienie komfortu czytania forum.
Jest mi także przykro, że nikt nie zabrał głosu w tych kwestiach, tym sposobem dajemy ciche przyzwolenie na takie słowa i czyny, a później się dziwimy, że świat wygląda jak wygląda. Mam nadzieję, że po prostu niektórym sprawia wielką trudność czytanie, o co chodzi w poście, jak mieliśmy już tu przyjemność zobaczyć .
| WMP wrote: |
| Bo nei czytłame tematu |