FRIHOST • FORUMS • FAQ • TOS • BLOGS • DIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Wreszcie ktos myslacy? :)

Arin
Zobaczcie co dzis z ranka znalazlem:
Quote:
Z Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz. U. Nr 212, poz. 1766) dowiadujemy się, że format OpenDocument został oficjalnie uznany jako obowiązujący standard do wymiany dokumentów tekstowych lub tekstowo-graficznych pomiędzy systemami informatycznymi używanymi przez podmioty publiczne.

Źródło cytatu i reszta artykułu znajdują się tutaj.

Wg mnie jest to świetna wiadomość! Naprawdę chciałbym wiedzieć czyj to był pomysł. Ten człowiek zasługuje na uznanie! Wreszcie będzie można spokojnie zapomnieć o pakiecie z Microsoftu :). Jeśli jeszcze nie używacie OpenOffice'a to serdecznie, serdecznie namawiam. Angielskiej wersji 2.0 używam od jej momentu release'a i naprawdę fajniutko chodzi. Wcześniej używałem wersji 1.x lokalizowanej przez firmę UX Systems. Ich lokalizacja jest bardzo dobrej jakości. Nie wiem jak Wy, ale ja zaraz zaczynam ściąganie polskiej wersji 2.0. Spróbujcie, nie pożałujecie. Gorąco namawiam. (Wiem, że treść rozporządzenia dotyczy tylko formatu dokumentu, nie aplikacji do ich tworzenia, ale naprawdę spróbujcie OpenOffice'a - będziecie zadowoleni i w pełni legalni.)

Cheers,
Arin.
Arcio
rowniez bardzo ciesze się z tej nowiny.. OpenOffice zasługiwał na to <jupi>
Inferno
No rzeczywiście ktoś mądry do rządu przylazł...
oxwood
a może poprostu spisali rozporządzenie jakiegoś innego kraju ;P
WMP
ba, juz ich widzę. Napewno ei bedą potrafili obsłóżyć OpenOffisa
Bigrazer
Oj tam.... martwicie cie?? jak sobie nie poradza to beda musieli młodych zatrudnic Razz :LD
mtx
cieszymy się niezmiernie.

to już sobie podyskutowaliśmy.. może nie nabiłam sobie nie wiadomo ilu punktów, ale za to kolejnego posta do puli już mam. Jak tak dalej pójdzie i będą same takie tematy, to będę rangi zmieniać szybko, ale kurcze za nic nie uzyskam ludzkiej liczby pkt.
Ja was błagam o jakieś tematy, gdzie napardę będzie można coś napisać sensownego na te 2 pkt, bo tak to posty po jednym zdaniu to sobie można na gg walnąć, a nie od tego jest forum. Tu właśnie powinny być dłuższe tematy, jeszcze najlepiej jakieś kontrowersyjne, żeby można się było pokłócić..
Seba222
Świetna to wiadomosc. Tak powinno być - wolne oprogramowanie w instytucjach publicznych.
Też używam OO 2 od jakiegoś czasu, używałem też OO1 przez kilka chwil, ale niestety mial on pewne wady - napisalem w nim CV i LM i zapisalem w formacie *.doc, bo byłem pewien, że w firmie do której to wysyłałem nie mają OO. I całe szczęście, że otworzyłem to przed wysłaniem w Wordzie. Zdjęcie wyskoczyło ponad tabele z tekstem, w związku z czym cały tekst poszedł w dół, no i przeszedł na drugą stronę - po prostu żenada Sad
Na szczęście OO2 dużo lepiej do formatu *.doc exportuje.

PS. są również widoki na darmowego "windowsopodobnego":
http://www.reactos.org/xhtml/en/index.html

Jak również na DARMOWEGO Windowsa, ale z reklamami - na tym teraz Bill myśli.
Arin
@mtx

wybacz, ale mam odmienne zdanie niż Ty. po pierwsze nikt nie zakazuje Tobie założyć ambitnego w Twoim mniemaniu wątku. po drugie żeby napisać akurat tutaj coś więcej niż "cieszę się" to nie jest takie trudne. zobacz na post seby222. i po trzecie - w moim odczuciu spróbowanie OpenOffice'a legalnie i na własną rękę jest o wiele bardziej ambitniejsze niż pójście na giełdę/do kolegi i kupienie/przegranie pirackiego MS Office. nieprawdaż?

@ seba222

tak, masz racje. eksport do formatu wordowego nastręcza kłopotu. ja przy wysyłaniu CV radziłem sobie z tym w ten sposób że dawałem dwie kopie CV - jedną do przeczytania, normalnie jako txt, a drugą gdyby chcieli wydrukować zapisywałem Openem w pdfie. i było okej :). mam nadzieję, że teraz gdy upłynie już trochę czasu nie będzie trzeba robić żadnych zabiegów w tym stylu i po prostu pliku odt posyłać.

swoją drogą ciągniemy do zachodu, a tu nawet nas Indie wzięły... Hindusi zarządzili że każdy sprzedawany komputer ma mieć preinstalowany zestaw oprogramowania open-source. czyli z windą ma być m.in. FireFox i OpenOffice. nic tylko się od nich uczyć.

Cheers,
Arin.
Seba222
A tak swoją drogą to jestem ciekaw, czy Microsoft wbuduje w swojego offica import i eksport plików w formacie Open Documents. To zgodnie z tym:
Quote:
format OpenDocument został oficjalnie uznany jako obowiązujący standard do wymiany dokumentów tekstowych lub tekstowo-graficznych pomiędzy systemami informatycznymi używanymi przez podmioty publiczne.

wtedy MS Office też spełniał by ten standard i w dalszym ciągu w instytucjach publicznych krolował by produkt z Redmond.

Arin na to nie wpadłem, żeby CV i LM w PDF-ie wysyłać Smile Ale to naprawdę świetny pomysł i w życie będę go wcielał Smile
Jakub
problem nie jest w formacie pliku lecz w jego zapisie. Microsoft zabezpieczył sie przed tym dość skutecznie, zmieniając algorytmy zapisywania ich dokumętów w poszczególnych wersjach programów. Ale zostawł sobie furtke konwersji innych formatów w programie. Dlatego w wordzie można otworzyć tylko to co program zdoła zdekodować. A w innych programach dokumętów zapisanych przez worda nie zawsze da sie otworzyć tak jak zostały zapisane.

Ten problem został zniwelowany do minimum poprzez deszyfrowanie algorytmu którym jest zapsywany dokumet. Nie oznacza to łamania tego algorytmu lecz wyciąganiu z niego danych oraz interpretowania. Dlatego nie wszystkie rzeczy będą sie zgadzać.

Jest to dziłanie monopolistyczne przez microsoft, dla zysku.

Pozatym mimo tej ustawy nie zmieni sie nic. Bo format został dopuszczony ale wszystkie instytujce państwowe mają korzystać z legalnego oprogramowania microsoftu. Bo tylko taki wygrał oficjalny przetarg.

Według mnie martwe prawo, stworzone na odczepnego. Pewniez jakimiś lukami prawnymi na których ktoś zarobi. Nie tworzy sie martwego prawa od tak sobie.
Arin
Jakub wrote:
Pozatym mimo tej ustawy nie zmieni sie nic. Bo format został dopuszczony ale wszystkie instytujce państwowe mają korzystać z legalnego oprogramowania microsoftu. Bo tylko taki wygrał oficjalny przetarg.

Według mnie martwe prawo, stworzone na odczepnego. Pewniez jakimiś lukami prawnymi na których ktoś zarobi. Nie tworzy sie martwego prawa od tak sobie.

Martwe? A mnie się wydaje zupełnie inaczej. To jest podstawa zmian. Jeśli to jest standardem to wszystkie urzędy w dobie cięcia kosztów przestaną kupować MS Office. Kwestia czasu. Może i nawet bardzo długiego, ale i tak kwestia czasu.
Jakub
Tak racja, jeżeli nikt nie będzie lobbował na rzecz microsoft'u i przetarg bedzie uczuciwy to masz racje, ale mi sie w to nie chce wierzyć Wink gdyby tak było w innich krajach to nie był by potętatem na rynku.

Ale pożyjemy i zobaczymy jak będą rozpisywan nowe przetargi Smile
Arin
Owszem - pożyjemy zobaczymy :).

Mam naprawdę olbrzymią nadzieję że tu nie będzie matactw, bo nie mają za bradzo jak mataczyć. Wbijając nam Wszystkim szpilę to w naszym kraju jest tak, że jak obywatel będzie miał dwa takie same jabłka - jedno za 10 złotych a drugie za darmo to i tak weźmie to darmowe, nawet jeśli będzie musiał jechać po nie do drugiego miasta wydając na benzynę 20 złotych.. Ale za to potem będzie dumny "bo ma za darmo" a sąsiad nie xD. A poważniej - W tym momencie OpenOfficePL można pobrać lub kupić - wersja za pieniądze różni się w gruncie rzeczy tylko tym, że polska firma oferuje wsparcie techniczne i ładne pudełko :]. Ale i tak moim zdaniem wypada to o wiele taniej, nie mówiąc już że jest całkiem fair, bo nikt mnie nie zmusza do kupowania usługi, której nie chcę czy też nie potrzebuję.

Cheers,
Arin.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.