FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSCOMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!


Computerbeveiliging

James007
Aangezien ik een computerfreak ben, en ik op dit forum al vaak een vraag rond beveiliging gezien heb, zou ik voor jullie graag het één en ander op een rijtje zetten.

1. Wat voor gevaren zijn er allemaal?
a. Virussen / Trojans / Wormen e.d.
Misschien valt dit nog het best uit te leggen via een filmpje.

b. Spyware / Adware/...
De gekende reclamesoftware, die zich ongevraagd op uw computer nestelt en allerlei vervelende reclame naar u stuurt en gegevens over u naar het internet zendt. Makkelijk te herkennen aan overvloedige pop-ups, extra werkbalken in Internet Explorer, veranderende startpagina's...

c. Hackers
Personen die controle nemen over uw systeem. En vaak proberen bankgegevens van u te ontnemen, om zo geld naar hun rekening over te schrijven, of gewoon uw systeem willen schaden... uit verveling.

2. Wat kan ik doen om het te voorkomen?
a. Virussen / Trojans / Wormen e.d.
Enkele puntjes:
 • Schaf een antivirus aan die automatisch geupdate wordt.
  Voorbeelden gratis virusscanners: Avast, AV AntiVir of AVG. Gebruik op 1 computer maar 1 virusscanner, anders lopen de scanners elkaar in de weg.
 • Open geen onverwachte mail-bijlagen.
  Hele simpele regel: Verwacht je geen bijlage, dan doe je ze NIET open.
 • Klik op 'annuleren' in plaats van 'ok' tijdens het surfen op het net.
  Vaak zie je besturingselementen die zich willen installeren. Persoonlijk zou ik enkel ActiveX-elementen installeren áls ik op de site van microsoft ben, of op de site van een Anti-Virusbedrijf om een online-scan te doen.
 • Download of installeer geen software van niet-betrouwbare sites.
  Je downloadt dingen best óf van de website van de maker, óf van een gekende downloadsite... geen louche toestanden vertrouwen. Softwaredownloads van P2P-netwerken vermijden of zeker nog een keer apart scannen.
 • Kies moeilijke paswoorden en verander ze regelmatig.
  De beste wachtwoorden bevatten cijfers, hoofdletters en kleine letters... zonder woordgroepen o.i.d. Als je dat nét iets te verregaand is, kies dan een zinnetje. Minimum 8 karakters lang.
 • Laat je pc regelmatig scannen met een online-antivirusscanner.
  Je hebt al wel een virusscanner op je pc staan, maar je moet af en toe even een online scan doen met een scanner van een andere maker. Omdat deze niet op je pc geïnstalleerd is, kan hij ook niet mee besmet zijn. (wat sommige virussen wel durven bij je gewone scanner) Vaak vereist dit dus een ActiveX-besturingselement. Je moet die sites dus bezoeken met Internet Explorer en het element installeren als je dat gevraagd wordt.
  Enkele online scanners zijn: Symantec, Panda Active Scan, Bitdefender, Trend Micro HouseCall, RAV.


  Deze samenvatting werd met toestemming gebaseerd op BlueMedicine.be, deel preventie >> Anti-Virus.


b. Spyware/Adware/...
Er zijn een aantal heel concrete dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat Spyware weinig kans maakt.
Daarvoor raad ik je aan dit artikel even te lezen.

Vergeet uit dat artikel een paar dingen niet:
 • Neem een andere browser dan Internet Explorer.
 • Blokkeer onveilige sites via programma's als spywareblaster e.d.

Ik meen het, als je dát al gedaan hebt, ga je al 90% van al je reclame e.d. kwijt zijn.

Maar lees het volledige topic door!

c. Hackers
Hackers willen je huis (je computer dus) binnenkomen, het zijn inbrekers, daarom is er maar een manier om ze buiten te houden: Een grote betonnen muur rond je huis, en wachters aan elke poort. Dit is de firewall van je computer. Een Firewall is een programma dat het verkeer tussen jouw computer en het internet in het oog houdt, en aan jouw rapporteert welk programma op het internet wil, en wie er van het internet op jouw pc wil. Standaard wordt dat allemaal geblokkeerd, dat is vrij logisch. Daarom kan er niemand in of uit je pc. Als er een programma op het internet wil, geeft je firewall je een melding en stelt hij je de vraag: "Mag dat programma op het internet of niet?" Dan is het aan jou om te beslissen. Is het een programma dat jij kent, zoals je browser (Internet Explorer, Firefox...) of je antivirusprogramma dat wil updaten, dan laat je dat programma natuurlijk door en klik je "ja" of "toestaan". Is het echter iets waarvan je denkt, dat herken ik in de verste verte niet, dan blokkeer je het.

Voorbeelden van gratis firewalls:
AANRADER: Comodo Firewall Pro (met dank aan lordwarlord)
Sygate Personal Firewall, Zone Alarm en Kerio Personal Firewall.

3. Wat kan ik doen als ik besmet ben?
a. Virussen / Trojans / Wormen e.d.
Dat is een karwei voor uw virusscanner. Als je virusscanner het echter niet alleen af kan, moet je op internet even zoeken achter een verwijder tool.
Je virusscanner geeft altijd de naam van het virus. Een zoekopdracht met daarin de naam van het virus en de woorden removal tool, leiden je misschien naar een verwijdertooltje. Probeer een keer te scannen in veilige modus, of vraag deskundige hulp bij een gespecialiseerde helpdesk.

b. Spyware/Adware/...
Probeer het eerst via een anti-spywareprogramma. Probeer Ad-Aware, en Spybot S&D. Vergeet niet de scanners éérst te updaten voordat je begint met scannen.

Ben je daarna, nog steeds niet van je probleem af, wat vaak het geval is, dan moet je je richten tot een gespecialiseerd forum. Via een klein programmaatje genaamd "Hijack This" en verschillende tooltjes zullen ze je afhelpen van je "infectie". Je zal de dingen die ze zeggen moeten uitvoeren, maar laat je hierdoor niet afschrikken, alles wordt netjes en duidelijk voor je getypt. Wat doe je dus concreet:
Dit is nu toegepast op 1 bepaalde anti-spyware website, maar de andere websites lopen synchroom.

c. Hackers
Hackers maken meestal gebruik van een trojan, dus via een goede anti-virus en een goede firewall, kan je hackers gewoon tegenhouden. Zorgen dat je pc van het internet af is en grondig gereinigd wordt, dat is het enige wat je kan doen.

Toevoeging over "hoaxes":
Heb je ook al een mailtje ontvangen met daarin:
Code:

ZEER URGENT


onderstaande goed doorlezen en gelijk doorsturen!!!!!!!!!!!!!

ATTENTIE DRINGEND

Als je gebruik maakt van Internet zoals MSN, Yahoo, Wanadoo, AOL, Infonie en
andere.

Deze informatie is hedenmorgen (6-1-05) aangekomen bij Microsoft en Norton en onmiddellijk vrijgegeven. Stuur deze Email naar iedereen die internet gebruiker is.
...
STUUR EEN KOPIJ VAN DIT BERICHT AAN IEDEREEN DIE JE KENT


Dit is wat ze noemen een HOAX. Het virus hierin beschreven bestaat niet, maar vormt voor de meeste gebruikers wel de reden waarom ze dit bericht doorsturen. Je kan het een soort kettingbrief noemen. Totale nonsens natuurlijk.

De regel:
"Herken je in een bericht de regel "stuur dit bericht aan zoveel mogelijk mensen door", dan is het een hoax en totaal niet waar."

Sommige hoaxen vragen je ook verschillende bestanden te verwijderen op je computer. Doe dit vooral NIET! Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om legitieme windows-bestanden, en géén virusbestanden.

Viruswaarschuwingen over mail zijn altijd nep, behalve wanneer je jezelf hebt ingeschreven op een nieuwsbrief die je nieuwe virusuitbraken meldt.

Elke maand worden enkele bekende hoaxen hier verzamelt.
Als ditalles niet werkt, kan je natuurlijk ook nog een kaarsje branden voor de heilige Rita, de patrones van de hopeloze gevallen Smile

Onthoud:
- NIET doorsturen
- NIET uitvoeren wat erin staat
- GEEN bijlages uit die mails openen/uitvoeren
- ONMIDDELIJK verwijderen

Met dank aan johanfh die me aan het begrip "hoaxes" deed denken.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben,
groetjes, James Smile
Lady Elensar
WOW. Dat noem ik nog is goed advies en goede informatie.. Geweldig. Very Happy

Hier heb je veel aan!
FireFoxDB
Mooie topic James007!

Is trouwens wel handig dat gratis spul aangezien mijn Norton is verlopen.
James007
Hmm... hij staat nu sticky, maar moet hij wel sticky... hmm...
Wat denken jullie, is het handig als die bovenaan blijft staan?
Ik dacht persoonlijk van wel, beveiliging is best belangrijk...
You tell me Smile
FireFoxDB
Is wel een sticky waard, maar je moet niet te veel handige topics sticky maken want anders staat zowat elke thread sticky.
James007
Al wie op het topic nog een nuttige aanvulling heeft... laat uw typwerk spreken zou ik zeggen Smile
ShinLi
Ik had ff een vraagje, ook mijn norton dingen zijn verlopen, en om nieuwe software te kopen is mij even te veel van het goede.

Dus, zijn die gratis firewalls/virusscanners even goed? Slechter, of zelfs beter? Of doe ik er toch beter aan om gewoon opnieuw de norton software aan te schaffen?
James007
ShinLi wrote:
Ik had ff een vraagje, ook mijn norton dingen zijn verlopen, en om nieuwe software te kopen is mij even te veel van het goede.

Dus, zijn die gratis firewalls/virusscanners even goed? Slechter, of zelfs beter? Of doe ik er toch beter aan om gewoon opnieuw de norton software aan te schaffen?

Goeie vraag... en dat is iets wat veel mensen zich afvragen, MAAR hoe raar het ook klinkt:

De gratis varianten in dit topic zijn op zijn minstens EVEN GOED als betalende varianten.

James Smile
Boles Roor
Ik gebruik al een tijdje AVG en ik heb daarna nooit meer naar Norton of McAfee gekeken. Met Norton slopen en soms nog virussen binnen, maar met AVG en Zonealarm ben ik al ongeveer 1 jaar virusvrij.
James007
Al wie nog een nuttige aanvulling heeft, pm't me.

-close-
Related topics
computerbeveiliging macfavoriete sites
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Dutch -> Computers en Techniek

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2011 Frihost, forums powered by phpBB.