FRIHOST • FORUMS • FAQ • TOS • BLOGS • DIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Solid Edge

grumman
mial ktos z was kiedys stycznosc z Solid Edge-em?? ja go uzywam na uczelni. narodzil sie nastepujacy problem. roznica pomiedzy wersja akademicka i komercyjna jest taka ze pliki stwozone w akademickiej nie da sie otwozyc w komercyjnej. moze wiecie czy jest jakis program umozliwiajacy przerobienie plikow w wersji akademickiej na komercyjna??
WMP
a co to za program? co on robi? Poszukaj moze jakiegoś "oficjalnego patha" inaczej "cukierka" inaczej "craka"

polecam www.lomalka.org
skoczek_2002
Sprecyzuj Grumman... Może się czegoś dowiem od znajomych ?
grumman
wrocielm nie pytaj skad.

mam sprecyzowac hym.... no to piszemy

Solid Edge to calkiem zaawansowany a przytym nieskompikowany program typu CAD do modelowania w 3D czesci maszyn. ma kilka modulow do 3D, 2D modelowanie z blachy i takie tam.

a co do problemu

wersja akademicka (ktorej uzywam na uczelni) posiada ograniczanie objawiajace sie napisem "EVALUATION" w najbardziej widocznym miejscu wydruku.

wersja komercyjna (ktorej uzywam w domu do celow niezarobkowych - oczwiscie po zaaplikowaniu witaminki bo orginal kosztuje ok 30 000 USD) oczywiscie niema tego durnego napisu na wydrukach ale nie otwiera plikow zapisanych w wersji akademickiej

i tutaj rodzi sie pytanie (po konsultacji z serwisem google.pl) czy niema takiego "legalnego" softu ktory przerobi pliki z wersji akademickiej na komercyjana

tak wystarczy ??

pozdrawiam
skoczek_2002
Chyba nie, bo z tego co rozumiem, to ta wersja akademicka ma inny format. Musisz ich chybać popytać z forum oficjalnego. Trochę ubarwić sytuację. Itp.
cos
skoczek_2002 wrote:
Chyba nie, bo z tego co rozumiem, to ta wersja akademicka ma inny format. Musisz ich chybać popytać z forum oficjalnego. Trochę ubarwić sytuację. Itp.

na prawdę nie jest dla ciebie wszystko jasne Question bo z tego co rozumiem, to ty nie wiesz o co chodzi a jednak radzisz (i to nie mogę powiedzieć, że źle)
skoczek_2002
Nie rozumiesz, mnie. Ja logicznie rozumuje.
cos
skoczek_2002 wrote:
Nie rozumiesz, mnie. Ja logicznie rozumuje.

to chyba miał być kawał (żart) Laughing
skoczek_2002
Wiesz, nie... Bo chyba nie umiesz opanować Emocji...
cos
skoczek_2002 wrote:
Wiesz, nie... Bo chyba nie umiesz opanować Emocji...

spamer, narcyz, debil, kto jeszcze Question ile innych negatywnych cech posiada skoczek Question
Black & White
Jakby nie było oboje teraz zaspamowaliście temat.

A wracając do tematu, nie znam się na tego typu programach, ale logicznie rozumując mógłbyś poszukać na specjalistycznych forach tego typu programów, raczej bym obstawiał za nie oficjalnymi forami, jeśli takowy dodatek nie koniecznie ma być legalny.
Możesz też poszukać na dc++ szukając osoby mającej Twój program, być może któraś z takich osób będzie miała na dysku pliki do konwersji.

A jeśli już szukać w google albo gdziekolwiek to wpisuj we frazie szukanej: format to format, np. DAT to PDF.
Może poskutkuje.
Owocnych poszukiwań
grumman
na poczatek offtop:
skoczek ty rzeczywiscie nierozumiesz problemu. a jak chcecie wrzucac na siebie to zrobcie oddzielny temat i tam dowoli mozecie sie klucic.

a wracajac do problemu.
formaty plikow sa identyczna, program poprostu wstawia gdzies do pliku cos co pozwala mu odroznic z jakiej licencji kozystal podczas zapisywania tego pliku.

rozwwiazanie jest raczej nielegalne bo wtedy mozna by obejsc licencje ktora kosztuje spoooooooooooooooooro kasy.
poszukam jakichs nieoficjalnych for (liczba mnoga od "forum" tak chyba brzmi) na temat CAD moze tam cos bedzie

szukanie w dc++ to fajny pomysl tez sprobuje dzieki czarny & bialy Razz
skoczek_2002
Wiesz Grumman... Chyba wiem o co chodzi... Dopisuje na początku pliku informację o licencji z której został zapisany... Więc trzeba pomyśleć i usunąć go jakimś edytorem kodu źródłowego... Albo porównać obydwa pliki identyczne, tylko różniące się programem z jakiego zostały zapisane... Później w jakimś języku np. w Pythonie napisać program który by usuwał te śmieci...

P.S.
Cos mnie wnerwia... Gdybym tylko miał dostęp do Banów, to HWDP śmieciu...
Black & White
No rzeczywiście fajne rozwiązanie.
Tylko, że trochę kłopotliwe w wykonaniu bo tu już trzeba umieć programować na dobrym poziomie.
Nie zawsze jest tak prosto, że licencje programista zchował w nagłówku pliku.

Ps. skoczek_2002, gdybyś mógł dawać bany na tym forum to chyba by nadeszła era kretynów.
cos
skoczek_2002 wrote:
Cos mnie wnerwia... Gdybym tylko miał dostęp do Banów, to HWDP śmieciu...

chciałeś chyba napisać Coś mnie wnerwia.. Gdybym miał dostęp do Banów to HWDP dla śmiecia, jakim ja jestem
poza tym nie pisze się HWDP tylko CHWDP, bo słowo "chuj" pisze się przez ch. aaaaaaa. i jeszcze jedno, to znaczy Chuj W Dupę Policji... Powinineś napisać CHWD lub CHCWD Laughing ty jesteś niedorobiony Exclamation Laughing
Timczak
cos wrote:
skoczek_2002 wrote:

na prawdę nie jest dla ciebie wszystko jasne Question bo z tego co rozumiem, to ty nie wiesz o co chodzi a jednak radzisz (i to nie mogę powiedzieć, że źle)
Może on nie nierozumie tylko niechce rozumieć to kolejny powód do nabijania przez niego postów niesądzisz?
cos
Timczak wrote:
cos wrote:
skoczek_2002 wrote:

Może on nie nierozumie tylko niechce rozumieć to kolejny powód do nabijania przez niego postów niesądzisz?

obawiam się, że masz rację. powiem jedno:
"skoczek_2002 musi odejść"
grumman
skoczek wes no sie uspokuj. duzo gadasz ale omijasz konkrety. gdyby moj problem polegal na tym ze musial bym wykasowac kilka bitow z poczatku albo konca pliku to bym nie szukal pomocy na forum. moze tego nie widac ale to potrafie zrobic.

po porownaniu plikow z solid edga okazuje sie ze to sa zupelnie rozne pliki. poprostu goscie od programu za kilkadziesiat tysiecy dolcow pomysleli o tym. ja niestety nie jestem super crack-erem i niejestem w stanie poradzic sobie z tym problemem.

ps. jezeli denerwuja cie moje posty to ich poprostu nie czytaj a jezeli masz mnie wyzywac od ch.. lub innych to mozemy sie spotkac w realu i wtedy wyjasnimy sobie wszystkie niuanse.

ps2. dobrze ze niemasz dostpu do bana bo wtedy umarla by polska czesc forum frihosta.

i jeszcze jedno na koniec
na tym forum (niestety) punkty sa przyznawane za ilosc i jakosc. jednak ta jakosc jest oceniana na podstawie ilosci czyli rachunek jest prosty ilosc^2=punkty.
wiem ze to uz gigantyczny offtop ale ja nie udzielam sie wtedy kiedy niemoge pomoc w przeciwienstwie do ciebie skoczek. dlatego chyba jade prawie caly czas na minusie.
wiecej na ten temat nie bede sie wypowiadal bo to zwykly spam
chorazy
Nie wiem jak to jest w SolidEdge'u bo nie mialem z nim stycznosci. Podobnego problemu nie ma w Solidworksie akademickim (nie pracowalem tez na catii akademickiej (czy w ogole takie cos istnieje?)) czyli wychodzi na to ze tylko SolidEdge ma ten problem.

Nie wiem czy mozna zapisac projekt w tym akademickim SolidEdgu do postaci np: .step lub .iges - wszystkie programy tego typu obsluguja ten format (Catia, Solidworks, Inventor, T-Flex, Alibre) i w ten sposob mozna przekazywac projekty pomiedzy tymi programami. Jesli wersja akademicka nie pozwala na taki zapis/odczyt to nie ludz sie ze czymkolwiek przekonwertujesz swoj projekt na inny format.

Bycmoze to takie zabezpieczenie producenta i po prostu wersje commerce i academic nie wspolgraja. (Swoja droga dziwne i glupie podejscie)
HunterMac
U nas na uczelni takze promuja Solid Works, najlepsze jest to ze wykladowca sam pomagal rozprowadzac pirata (nie wersje uczelniana!), zebysmy mieli na czym cwiczyc. No coz dlatego tez nie bylo u nas podobnego problemu i nie bardzo wiem jak CI pomoc grumman ;(.

PS. Solid +AutoCAD to kombo ktore cholernie przyspiesza czas zaliczen projektow wszelkich czesci maszyn ;>
grumman
w wersji akademickiej mozna zapisac plik w innym formacie i potem otwozyc ten plik w wersji komercyjnej tylko tutaj jest inny problem. te formaty opisuja rysunek 2 wymiarowy a ja potrzebuje przerobic modele przestrzenne a tych niemozna tak zapisac. dla modeli 3D dostepny jest tylko jeden format pliku w obu wersjach solid edga.

ps. dostalem jakas kare ?? bo o ile pamietam wczoraj mialem mnie na minusie ?????
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.