FRIHOST FORUMS SEARCH FAQ TOS BLOGS COMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!


Kapotte externe harde schijf --> werkende interne!

Bondings
Een heel tijdje geleden (een half jaar of zoiets) is mijn externe (3.5 inch) harde schijf kapot gegaan. Volgens mij was de elektriciteitskabel/omvormer kapot en misschien ook de controller/electronica van de het doosje (niet de harde schijf zelf).

Ik had al meerdere keren geprobeerd via een andere elektriciteitskabel, maar er was een 12V met speciale ingang nodig. Enerzijds heb ik zo'n universele kabel met allerlei uitgangen (waarvan er een paar pasten). Probleem was dat het minimum 15V was, het lichtje werkte soms maar de harde schijf niet - argh. Anderzijds heb ik nog zo'n dergelijke kabel liggen die wel 12V aankon (van de radio) maar de uitgang paste dan niet.

Enfin, ik was wel van plan om eens een passende kabel/uitgang te kopen, maar het kwam er nooit van en tevens wist ik niet eens zeker of het wel zou werken.

Vandaag dacht ik er nog eens naar te kijken en misschien wel naar wat computerwinkels te gaan en zien of ze iets geschikt hadden. Krijg ik plots het idee om dat ding gewoonweg te demonteren en hem in mijn pc te zetten, daar is er toch plaats voor een tweede harde schijf (ja stom, had ik dus niet eerder aan gedacht).

Na veel verborgen schroefjes zoeken hebben ik de externe harde schijf gedemonteerd gekregen. Mijn pc doos gedemonteerd (een Antec, veel gemakkelijker, behalve de draden achteraan telkens uithalen/insteken) en gezocht waar die harde schijf er ergens in paste (nog nooit gedaan bij een vaste pc en bij mijn laptop was het eigenlijk redelijk simpel). Alle draden waren samengebonden met van die plastic dingen, dus die heb ik eerst allemaal moeten losknippen.

Dan had ik gevonden waar de harde schijf moest komen, daar blijken nog 3 plaatsen te zijn (ik dacht maar 1). Redelijk goed gemaakte plaatsen en schroeven die open/dicht kunnen zonder schroevendraaier. Eerst had ik wel enkel de stroomkabel aangesloten - wat dus niet werkte.

Dan zitten zoeken naar de kartonnen doos van de pc - overal heb ik zitten zoeken op zolder en in alle kasten en wat blijkt na heel wat zoeken? De doos lag gewoon op een kast. Ah ja, daar had ik hem gelegd ...

En yay, daar lagen nog 2 SATA kabeltjes in en een handleiding (waar ik niet veel aan had weliswaar). En wat blijkt, na de SATA kabel te verbinden werkt de harde schijf eindelijk! Nu kan ik weer aan wat oude foto's, series, films, muziek en backups. Very Happy
adri
Het eerste wat je moet doen, is inderdaad kijken of de harde schijf nog werkt van je externe. Ik heb gelukkig nog geen kapotte externe gehad. Razz Ik heb een LaCie LaCinema, wat eigenlijk een externe harde schijf is die je aan je TV kan hangen via HDMI of rood-geel-wit kabel. Kostte destijds 100 voor 500Gb, dus dat viel wel goed mee. Ik heb er al veel plezier van gehad, vooral omdat het kijken van films op een TV met stereo wel net iets beter is dan op een laptop. Smile

Het openmaken van een computerkast / computers in en uit elkaar halen vind ik zelf ook heel tof. Smile Een paar jaar geleden was mijn eerste pc dood gegaan (hij was van 1998 Laughing ) en toen heb ik die helemaal uit elkaar gehaald en dan terug in elkaar gestoken, for no good reason. Misschien dat ik dacht dat ie toen terug ging werken. Echter de harde schijf werkt nu nog steeds. (13 jaar oud! , 8Gb plaats Razz ) Was een mooie ervaring om dingen te leren over comptabiliteit en waar staat wat.

Er bestaan ook tools om je harde schijf te testen want soms zijn zelf nieuwe schijven niet altijd helemaal kosher. (klikje)


adri
Bondings
adri wrote:
Het openmaken van een computerkast / computers in en uit elkaar halen vind ik zelf ook heel tof. Smile

Eerlijk gezegd vind ik het totaal niet leuk. Ik ben enerzijds bang om de computer kapot te maken en anderzijds heel vervelend om dat allemaal uit elkaar te halen en draden instoppen/uithalen en zo - ook al met al die stof die erin zit.

Ik heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat te stofzuigen aan de ventilatieopeningen want daar zat enorm veel stof. Wink

De harde schijf zelf werkt nog goed (althans op het moment), ik was ook redelijk zeker dat die wel ok was aangezien het lichtje voordien zelf niet brandde (hij kreeg dus gewoonweg geen stroom).
Related topics
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Dutch -> Computers en Techniek

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2011 Frihost, forums powered by phpBB.