FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Zebracy

Czy dajesz kase zebrzacym?
tak, zdarza sie
50%
 50%  [ 4 ]
nie, nigdy
50%
 50%  [ 4 ]
Total Votes : 8

Nadin
Czy uważacie że dawanie pieniędzy żebrzącym jest dobre ?

Moje zdanie jest tylko takie że praca leży teraz na ulicy trzeba ją tylko podnieść, a nie którzy z nich są całkiem nieźle ustawieni i mają sporo kasy po prostu żebrzą bo to łatwa kasa.
Nolt
Nadin wrote:
Moje zdanie jest tylko takie że praca leży teraz na ulicy trzeba ją tylko podnieść, a nie którzy z nich są całkiem nieźle ustawieni i mają sporo kasy po prostu żebrzą bo to łatwa kasa.

Żartujesz chyba sobie z tą pracą na ulicy? Chyba że mówisz o wyzyskiwaniu i pracy za marne grosze to może i tak lub jeśli masz dobre znajomości to wtedy i pod ziemią prace znajdziesz.

Zdarza mi się rzucić parę groszy... choć nie robię tego często. Jestem świadom iż niektórzy oszukują zresztą mijałem kilka razy "żebraka" normalnie ubranego, czystego... a jeszcze przed wczoraj stał na kolanach z kubeczkiem i kartką.
DeViL-WaR
już lepiej dawać organizacjom oni wiedza co z taka kasa zrobić przynajmniej.Lepiej dać na operacje dla jakiegoś chłopca , a dasz takiemu to pójdzie i se piwo kupi ;/
mtx
Wolę organizacje niż ludzi. 5 zł dla człowieka to niewiele, ale ja i kilkanaście innych osób to już dużo dla takiej osoby..
gecko
Na wstępie zaznaczę, że jestem z Krakowa.

Wyobraźcie sobie taką sytuację: idzie taki do/pod KFC i udaje głodnego... za 5 zł kupi sobie jakiś mały teges. Tymczasem za 5 zł w barze mlecznym można kupić (prawie) cały obiad.

Inna sprawa, że od 99% z nich wali wódą.

Moje wnioski są smutne. Nie ma żebraków na ulicach, są tylko pijacy pracujący ,,siedzeniem na rynku" na wódę/ jabola/ cokolwiek mocnego i taniego.

A prawdziwi żebracy? Myślę, że da się żyć z pomocy społecznych ale nie jestem ekspertem i mogę się [nawet bardzo] mylić...
cha0s
Zgadzam się, większości nie można ufać, chociaż zdarzają się wyjątki.
abikor
W każdym przypadku uważam, że nie należy dawać pieniędzy żebrakom:
1. wielu z nich to oszuści;
2. wielu z nich należy do całych mafii, szczególnie narodowości obcych - i choć mogę im współczuć osobiście, to tak naprawdę dałbym pieniądze tym, którzy wykorzystują te osoby;
3. danie pieniędzy zachęca ich do dalszego stania, a przez to nie czynią nic by poprawić swój los;

Bardzo rzadkie są przypadki, że osoba stojąca na ulicy i prosząca o pomoc ma szczere intencje, ale nawet wtedy lepszą pomocą jest próba skontaktowania się z organizacjami do tego powołanymi.
Nie uważam, że wszędzie GOPS czy MOPS każdemu pomogą, ale mogą wskazać na pewne możliwości wsparcia osób biednych, bezdomnych, chorych lub nie potrafiących poradzić sobie z rzeczywistością jaka ich otacza.

W obecnych czasach istnieją przeróżne fundacje, które mogą takim osobom pomóc, a nawet rozwiązać pozornie niemożliwe problemy jak zdobycie dużych kwot na leczenie chorego dziecka - ale wtedy wszystko jest jasne kogo to dotyczy, czy sytuacja jest prawdziwa - tego na ulicy się nie dowiemy, więc osobiście wolę wesprzeć takie organizacje - instytucje niż dać do ręki.
misioooo
Nie daję. Dlaczego? Jest mnóstwo organizacji pomagającym ubogim.
Denerwuje mnie czasami... "Cały dom dziecka pojechał na wakacje za $ z darowizn" i tak co roku jeżdżą... A ja człek pracujący niestety nie mogę sobie pozwolić na taki luksus :/ oczywiście nie żebym skąpił etc - 1% podatku zawsze daję na jakąś organizację, klikam w pajacyka codziennie etc. Czyli uprawiam dobroczynność nie angażująć bezpośrednio własnego portfela, bo mnie na to nie stać po prostu. Wolę przekazać coś jakiejś organizacji niż żebrakowi, który zaraz poleci po winko marki winko do nocnego. Jak proponuję kanapkę to jakoś tylko jeden an dziesięciu chętnie weźmie i podziękuje - inni bezczelnie dalej wołają o gotówkę. (najlepszy był jeden co to "ja jestem po obiedzie, a zbieram na ubranie" - rozbawił mnie niemal do łez).