FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Wiara a fanatyzm

Nadin
Fanatyzm - zmora religii na całym świecie. I taki przykład związany z obchodami Wielkiego Piątku (bo raczej mozna nazwać to fanatyzmem)

Cytat:
Na Filipinach około 20 osób, w tym 15-letni chłopiec i 18-letnia dziewczyna, poddało się w Wielki Piątek ukrzyżowaniu - tradycyjnemu krwawemu misterium, które nie jest pochwalane przez Kościół katolicki.
W upalny dzień w wiosce Cutud, 80 km na północ od stolicy Filipin Manili, ukrzyżowania zgromadziły tysiące widzów. Gwoździe, którymi przebijane są stopy i dłonie ochotników, są długości ołówka i ceremonia przebiega wśród krzyków bólu.
Misterium ma spektakularny przebieg. Na kilka godzin przed przybiciem do krzyży półnadzy ochotnicy ubrani w kaptury biczują się bambusowymi prętami i kijami wysadzanymi kawałkami szkła.
Szczerze??? Dla mnie to jest chore. A ludzie mówią że to sataniści i ateiści są chorymi ludźmi. Co wy o tym sądzicie?
c'tair
Hehe. Tak, to satanistami straszy się rodziców a to pobożni umartwiają się czy plują nienawiścią na wszystko co nie katolickie. Wiara to rzecz osobista. Kościół - organizacja (naciągaczy, ale to moje zdanie już) a fanatyzm to choroba. Dla mnie to coś porównywalnego do zachowania się tłumu - nikt nie myśli, ale cegły lecą.
abikor
Nie przesadzajmy.

Po pierwsze:
Nikt tych ludzi nie zmusza do zadawania sobie cierpień (no chyba że jest inaczej), ale z relacji filmowych dotyczy to dorosłych mężczyzn, więc chyba wiedzą co robią.
Ból fizyczny w stanach emocjonalnych w szczególności uniesień religijnych, może być nie odczuwalny, a wiele przypadków sugeruje, że zapewne mają swoje metody by nic złego im się nie stało - jakoś mało słyszałem doniesień o zgonach przy okazji takich "imprez".

Po drugie: masochistom to by się spodobało - mam im tego zabraniać?

Po trzecie: fanatyzm to zupełnie coś innego - to zmuszanie innych by szli za ich przykładem i tylko w tym aspekcie - wobec informacji o 15-letnim chłopcu mógłbym doszukiwać się elementów terroru rodziców, którzy zgadzają się na coś takiego dla swego dziecka (być może nawet nakłaniają go do tego) i jakiejś formy fanatyzmu.
Tu jestem zdecydowanie przeciw.

Po czwarte: na Filipinach to już tradycja, a z tradycją się tak łatwo nie walczy - porównajmy tradycyjne gonitwy byków w Pampelunie - chyba tak ginie więcej osób niż wśród uczestników misterium na Filipinach?