Ja mogę polecić:
Stary człowiek i morze
Mechaniczna Pomarańcza
Lot nad kukułczym gniazdem
Czas zabijania (Tempo di uccidere)
Buntownik z wyboru
Zielona Mila
Zatoichi
Człowiek Słoń
Miasto Aniołów
Szczurołap
Jeniec
Szósty zmysł
Blady strach
Zmierzch
Gladiator
Dawno temu w Ameryce
Młode Wilki
Gra
Tańczący z wilkami
Wróg u bram
Sami Swoi
Siedem
Memories of a Geisha
Krol
Terminator 2
Sara
Chłopcy z ferajny
Efekt motyla
Samowolka
Gorączka
Wszystko za życie
Psychoza
Troja
Co gryzie Gilberta Grapea
Lista Schindlera
Indiana Jones
Psy
Skazani na Shawshank
Nic śmiesznego
Brat
Milczenie owiec
Rejs
Władca Pierścieni
Predator
Co mi zrobisz jak mnie złapiesz
Bourn - 3 części
Ostatni Samuraj
Katyń
Dracula
Hotel Ruanda
Donnie Brasco
Open Range
Brokeback Mountain
Wizja Mordercy
Negocjator
Szara strefa
Miasto Boga
Ojciec chrzestny
Ucieczka z Sobiboru
Epoka Lodowcowa
Pulp fiction
Requiem dla snu
Chłopaki z sąsiedztwa
Tam i z powrotem
Fabryka zła
Rambo
Goodbye Bafana
Siedem lat w Tybecie
Robin Hood książe złodziei
Fałszerze
Frontiers
Chłopaki ni płaczą
Łowca Jeleni
Ogniem i mieczem
Piła 1
Cztery pokoje
Podejrzani
Snajper
Wyścig z czasem
Vantage Point
The Blair Witch project
Pamięć Absolutna
Szeregowiec Ryan
The Da Vinci code
Stalingrad
Miś
300
Komórka
3:10 do Yumy
Wstrząsy
Matrix
Dziewczyna z sąsiedztwa
Ong Bak
Od zmierzchu do świtu
Żywot Briana
Nie będę się rozpisywał
http://www.sendspace.com/file/yj6l5c
To moja skromna domowa videoteka
Wszystkie obejrzałem, niektóre ciekawe, niektóre mniej. Jak kogoś zainteresuje jakiś tytuł to zachęcam do obejrzenia ^^
Właściwie wymieniłeś większość dobrych filmów, Nadin, i chyba przez to nic nie dodam. 
Właśnie ;]. Co prawda sporej części filmów wymienionych przez ciebie, Nadin, nie widziałem, ale te które znam i które wymieniłeś są naprawdę dobre. Z resztą pewnie jest podobnie ;D. Od siebie chciałbym dodać jeszcze kilka tytułów, które albo mi jakoś szczególnie zapadły w pamięci, albo niedawno je oglądałem:
- Wożonko - dosyć amatorska, ale za to według mnie bardzo udana polska komedia
- 13 dzielnica - ciekawy francuski film z elementami le parkour
- Gwiezdne wojny - obie trylogie według mnie świetne, szczególnie stara ma szczególny klimat, najlepszy film sci-fi jaki widziałem,
- Football factory - bardzo dobry brytyjski film o tamtejszych "kibicach",
- Symetria - świetny polski dramat o chłopaku, który niesłusznie trafił do więzienia.
Wczoraj ogladalem film The final destination polecam wszystkim
Kilka tytułów które m.in. oglądałem i uważam za dobre
21, 100 feet, Pulse, The Jacket, Anger Management, Number 23, Cloverfield, Crazy Eights, Mirrors, Pitch Black, Seven Pounds, Sunshine, The Uninvited, The Bank Job, Dark Knight, Lazarus Project, Untraceable, Watchmen
dzis odswiezylem sobie "Gladiatora" - swietna gra aktorska R. Crowe'a
polecam go, takze ze wzgledu na dobra rezyserie i ciekawy scenariusz. wersja rozszerzona trwa prawie 3h, ale zawsze mozna tez obejrzec wersje podstawowa 
Ja mogę polecić nieco ambitnego kina. Wszelkie filmy Davida Lyncha. Moje ulubione to "Zagubiona autostrada" oraz "Mullholand Drive".
Filmy są nieco... Dziwne na pierwszy rzut oka i warto obejrzeć je kilka razy zwracając uwagę na różne szczegóły - zupełnie jakby się oglądało inny film jak wiemy na co zwracać uwagę!
a prawdziwa klasyka to np. Ojciec Chrzestny w rezyserii Coppoli i z A. Pacino i M. Brando w rolach glownych. polecam wszystkie czesci, kawal dobrego kina! 
Farmhouse - polecam film zaskoczy każdego, niby niewinna młoda para jest torturowana przez małżeństwo w swoim domu na środku pustkowia... niby niewinna para a jednak okazuje się że owa para popełniła straszliwą rzecz. Na początku było mi ich szkoda ale po pewnym czasie gdy film pokazał co zrobiła owa młoda matka uh. Chyba właśnie o to chodziło reżyserowi filmu pomijając brutalne tortury (osobiście uważam że widziałem w innych filmach brutalniejsze), ale celem było ukazanie jak widzowie współczują ofiarom a gdy dowiadują się prawdy to tych ofiarach współczucie znika. Nie zdradze co zrobiła matka, obejrzyjcie sami film i oceńcie.
Jakoś nie lubię filmów pokazujących tortury. Wolę bardziej subtelne filmy... Choć np Szeregowiec Ryan jest przekonywujący. Bo nie czuję odrazy, tylko współczucie i złość (na tych, co wywołują wojny).
Szeregowiec Ryan
2001: Odyseja Kosmiczna
Guzikowcy
Armaggedon
Dzień Świra
Coś tam jeszcze było ale nie nie potrafię sobie przypomnieć tytułów...
Pomijając wymienione już powyżej filmy...
Z horrorów: Mgła, Oszukać przeznaczenie ^^
Z komedii: Nie zadzieraj z fryzjerem, (Dirty Dancing i Pretty Woman - bardziej dla kobiet
)
I film, który bardzo dobrze oddaje Amerykanów i to, co się z nimi stanie za kilkadziesiąt lat (każde dziecko w ameryce powinno to obejrzeć): Wall-e.
Najnowszy Tarantino jest super.
Byłam też na epoce lodowcowej 3 - bardzo fajny.
Wrogowie publiczni - trochę przydługi, ale warto obejrzeć
District 9 dość ciekawy film I wg mnie kolejna część na pewno wyjdzie może pt. District 10
i btw. nikt nie wymienił świetnego filmu Pokój 1408
najnowsza część Oszukać Przeznaczenie też zaskakuje i nie jest ot nową częścią. Polecam warto obejrzeć 
Hooligans 1
Green Street Hooligans 2 ( tak jakby kontynuacja)
Godzilla
) Wszystkie części
Oko
The grudge
Nienarodzony
Stary, gdzie moja bryka?
Death Race
Super Zioło
nie dam rady wszystkiego wymienić
)
oglądam "kobiety pragną bardziej" - jak na razie bardzo ciekawy film 
Ja natomiast widziałem 9 Tima Burtona... jak zawsze jego produkcję mnie nie zawiodły. Film jest po prostu świetny, warty obejrzenia i warty polecenia 
oglądam "burn after reading".. i jakoś nie.. nie podoba mi się, nie pasuje.. może nie rozumiem braci, ale tego filmu nie polecam..
Oglądałem w swoim życiu ogromną ilość filmów i nadal to lubię
Nie potrafię tak od razu podać wszystkich arcydzieł (wg mnie), które warto obejrzeć, wiele już wymieniono wcześniej, ale na pewno filmy Stanley'a Kubricka, które oglądało się z przyjemnością, ale dodatkowo pozostawiały wiele pytań. Wartościowy film to nie ten który przeżywamy intensywnie w trakcie pokazu, ale taki, który pozostawia w nas uczucia na dłuuugo.
Szczególnie:
2001: Odyseja kosmiczna
Mechaniczna pomarańcza
Oczy szeroko zamknięte
Obiecuję, że przejrzę swoją filmotekę i uzupełnię propozycje.
Zmierz - super film o wampirach, polecam 
cha0s - chyba chodziło ci o "Zmierzch" (TWILIGHT)
| cha0s wrote: |
Zmierz - super film o wampirach, polecam  |
Może raczej "Zwierz"? Choć nie słyszałem o takim filmidle...
Polecam Potwory kontra Kosmici (Monsters vs Aliens) - taki krótki filmik z okazji święta halołin. Ogląda się przyjemnie, jest zabawnie i co najważniejsze - nie ma obawy, że po 45min trzeba będzie wyłączyć, bo coś nam wypadło. Filmik trwa ok 40min 
2012 - super efekty, trzyma w napięciu... mam nadzieję że będzie w 3D 
Uważam, że film 2012 jest wart obejrzenia, ale tylko i wyłącznie dla efektów specjalnych. Widziałem sporo filmów, ale tu widać warsztat mistrzowski - niestety tylko tu. Reszta filmu ma tyle mankamentów zarówno wobec gry aktorskiej, jak i scenariusza, że lista byłaby baaardzo długa - nie będę ich wymieniał, niech publiczność sama dokona oceny.
Co do tego trzymania w napięciu to lekka przesada...
Ale powtórzę jeszcze raz efekty specjalne - super!
Wg mnie pomysł na film '2012' był dobry, tylko strasznie przewidywalny zwłaszcza w drugiej połowie. Efekty specjalne - trzeba przyznać że niezłe. Film jak dla mnie przeciętny
Dodam kilka swoich ulubionych filmów (jeżeli będę się powtarzać to przepraszam, choć staram się tego uniknąć ):
efekt motyla
zapach kobiety
step up (każda następna część i podróba to już nie to samo
)
zaklinacz koni - jak dla mnie piękna, wzruszająca psychologiczna historia, nie tylko o koniach
grease
ciekawy przypadek benjamina buttona - fajny pomysł, chociaż czasem się dłuży to naprawdę oryginalne i sympatyczne
pożegnanie z afryką
forrest gump
porozmawiaj z nią (hable con ella) - nieco ciężki film bo almodovara, ale szczerze polecam
kill bill
teksańska masakra piłą mechaniczną - klasyk ;D
pianista
szeregowiec ryan
między piekłem a niebem
oczywiście: władca pierścieni. niesamowite efekty specjalne, napięcie. To jest chyba jedyny film, którego sequele nie są gorsze od 1 części
No i resztę wymieniliście już. Jak coś sobie przypomnę to jeszcze dodam 
->Underworld Trylogia - Nie ma to jak wampiry i wilkołaki od wieków walczące ze sobą.
->Resident Evil - Jeden, a właściwie to jedne z moich ulubionych filmów.
->Taken - Całkiem fajnie się oglądało.
->Teoria Chaosu - Za tą zagmatwaną fabułę, gdy już mi się zdawało że wiem o co w tym wszystkim chodzi, końcówka filmu pokazała, że jednak nie było tak jak myślałem. Uwielbiam takie filmy, gdzie historia wyjaśnia się dopiero w samej końcówce filmu.
->XIII: The Conspiracy - Ciekawa fabuła i szybka akcja. Aż chce się oglądać
-> Felon(Skazaniec) - Facet broniąc swojej rodziny przypadkowo zabija napastnika, za co trafia do więzienia. Aby przeżyć będzie musiał dostosować się do zasad panujących w więzieniu. Ciekawy film. [/url]
-> Most do Terabithii - Fajna opowieść o przyjaźni i sile wyobraźni.
To by było tyle ode mnie.
| abikor wrote: |
Uważam, że film 2012 jest wart obejrzenia, ale tylko i wyłącznie dla efektów specjalnych. Widziałem sporo filmów, ale tu widać warsztat mistrzowski - niestety tylko tu. Reszta filmu ma tyle mankamentów zarówno wobec gry aktorskiej, jak i scenariusza, że lista byłaby baaardzo długa - nie będę ich wymieniał, niech publiczność sama dokona oceny.
Co do tego trzymania w napięciu to lekka przesada...
Ale powtórzę jeszcze raz efekty specjalne - super! |
Zgadzam się. Film "przewidywalny" i nic ciekawego jeśli chodzi o scenariusz czy grę nie wnosi do kina made in hollywood. Standardowa produkcja "efekciarska", ale za to postarali się z efektami i momentami można się pośmiać 
Oglądał ktoś "9", który niedawno wyszedł? Ja tak i bardzo mi się podobał. Mógłbym zarzucić trochę kreacji postaci czy fabuły, ale urzekły mnie dwie rzeczy:
- grafika - postacie zrobione świetnie, świat postapokaliptyczny wręcz miodzo (uwielbiam te klimaty post-apo
)
- "akcje" - dlatego np. fabuła całego filmu mnie nie urzekła tylko pojedyncze fragmenty, np. śmierć jednej z lalek (Ci co oglądali pewnie wiedzą, co chodzi).
Warto obejrzeć, ale nie zabijałbym dla tego filmu
.
Ostatnio bardzo podoba mi się brytyjskie kino, dlatego chciałbym polecić niewspomniany jeszcze "Trainspotting". Naprawdę świetny film opowiadający o życiu młodych londyńczyków, którzy przed swoimi problemami uciekają w świat narkotyków.