FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Dziwne zdjecie

Nolt
Hej, nie wiem co powiedzieć bo wryło mnie gdy to zobaczyłem, jako że pracuję w terenie zwiedzam wiele miejscowości ale czegoś takiego nie widziałem więc musiałem to sfotografować.

Zaznaczam że nie chce nikogo urazić tym zdjęciem, tylko zapytać co wy na to Neutral wg. mnie takie coś jest raczej nielegalne i zastanawiam się co myślą mieszkańcy tej wsi i dlaczego godzą się na takie coś.

za krzyżem jest napis ALBO.

czarulit
Takie coś może być nielegalne, jeśli obraża czyjeś uczucia religijne. A co do mieszkańców tej miejscowości, to może wszyscy są wyznawcami prawosławia? ;]
jackill
Dopóki nie zobaczyłem napisu, to myślałem, że to zwykła kaplica grekokatolicka...
c'tair
Wow. Albo to groźba, albo hm, może temu komuś chodziło, że wg. niego życie bez prawosławia jest bez sensu? Któż to wie, ale bałbym się tam zapędzić w nocy.
gecko
Szablon wygląda tak:

,, xxx albo śmierć "
gdzie zamiast xxx należy wstawić jedno z poniższych:
1) Wisła
2) Cracovia
3) Legia
4) Prawosławie
5) Jagiellonia
6) Chuck Norris
7) Twoja Stara
8 ) Behemoth
ew. można wziąć nóż i użyć także:
9) pieniądze
10) zegarek
11) skarpetki

@c'tair: ja też bym się bał... a nuż jakiś fanatyk się znajdzie :/

--edit--
eee... czy ostatni z napisów tuż pod linią dachu (pierwszy z prawej) to nie jest przypadkiem ,,nienawiść" ? o.0"
...zaczyna mnie przerażać ta sytuacja...

@Nolt: A gdzie, że tak powiem, nie powinniśmy się udawać po nocach? Mazury?
Nolt
Okolice pomiędzy Bielskiem Podlaskim a Hajnówka właśnie tam zrobiłem to zdjęcie przejeżdżając przez jedną z wiosek nie pamiętam niestety nazwy wioski, ale sam się przeraziłem a raczej zdziwiłem jak takie coś może widnieć.

Więcej... sprawa nie jest świeża bo z ciekawości zaczęłem pytać google wpisując widniejące hasło w wyszukiwarkę i np:
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081103/REGION05/926018961

komentarze artykułu mówią same za siebie (oczywiście dodałem i swój)... ale jak widać nikt się tym nie zajął lub po prostu nie udało się nikomu spotkać z ludźmi mieszkającymi w tym domu.
misioooo
Jak dla mnie to nic obraźliwego dla innych ludzi na tym zdjęciu nie widzę. Niech sobie nawet i 5-cio metrowy krzyż w ogrodzie postawią jak im z tym będzie dobrze Smile Napis ja odbieram, że po prostu jego twórca za nic nie zrezygnuje ze swojej wiary, a nie, że grozi mi czy komuś innemu.

I jak ktoś już zwrócił uwagę - człek (lub człeki jak ich więcej niż 1 tam mieszka) ma niesamowitą odwagę się tak manifestować. Nikt ze wsi raczej mu krzywdy nie zrobi, ale jacyś młodociani turyści mogą się "zająć" tym domem, czego nikomu nie życzę.
mtx
Zawsze wiedziałam, że ludzie dzielą się na ludzi i parapety, ale żeby aż tak?...
gecko
Ja jeszcze słyszałem o podziale na ludzi, parapety, kredensy, krzesła, miotły, podstawki, homo sapiens i hetero sapiens Wink

PS. Czemu na forum nic się nie dzieje? Wszyscy mają za dużo punktów, czy co?
mtx
sądzę, że hostingi już tak tanieją, że ludziom się nie chce.
Sachi
gecko wrote:
Szablon wygląda tak:

,, xxx albo śmierć "
gdzie zamiast xxx należy wstawić jedno z poniższych:
1) Wisła
2) Cracovia
3) Legia
4) Prawosławie
5) Jagiellonia
6) Chuck Norris
7) Twoja Stara
8 ) Behemoth
ew. można wziąć nóż i użyć także:
9) pieniądze
10) zegarek
11) skarpetki

Wybieram... 1) 7) 10) - bo masz fajny Razz

AD zdjęcie: Mam nieodparte wrażenie jakbym patrzyła na napis na budynku/murze wykonany przez człowieka bez karku i mózgu spreyem.
To jest chyba mniej więcej na takim poziomie... Czym się różni fanatyzm religijny od innych rodzajów fanatyzmu?
Nolt
Spoko fanatyzm, można sobie w domu pomalować (w środku), gdzieś na murze ale na elewacji ? Very Happy Zdjęcie trafiło do wp i nawet ich zainteresował temat Razz
http://wiadomosci.wp.pl/gid,11413635,title,Polska-wies,gpage,12,img,11429780,galeria.html
gecko
mtx wrote:
sądzę, że hostingi już tak tanieją, że ludziom się nie chce.

No i co? Też mam hosting ale ten ,,frihostowy" też się przydaje. Do czego? Do rzeczy mniej oficjalnych. Do rzeczy, których nie chcę (bezpośrednio) kojarzyć ze stroną na płatnym hostingu.

Co do fanatyzmu... Po pierwsze: imho fanatyzm jest zawsze fanatyzmem, oznacza zaślepienie i brak zrozumienia dla innych poglądów, wręcz nienawiść wobec myślących inaczej niż ja...

A co do fanatyzmu religijnego - przeczytajcie sobie to: http://www.europa21.pl/wiadomosc/11682-Czym_islam_nie_jest...
mtx
Fanatyzm - niezależnie o jakim podłożu jest zły i szkodliwy..
trzeba zawsze się otwierać na drugą stronę, na innego człowieka - jego myśli i uczucia..
kubacz
dobrze powiedziane. jak to ze wszystkim bywa, w przesadzie nic nie jest zdrowe.
abikor
Mimo mnogości napisów i symboli prawosławnych - ja nie odbieram tego ani jako obraza, ani jako fanatyzm. Bardziej mi przypomina to graffiti tylko we "wschodnim stylu". Jak ktoś miał taką fantazję - proszę bardzo - mnie to zupełnie nie przeszkadza, a nawet imponuje odwagą.
Przecież nie ma tam żadnego napisu wzywającego do nienawiści, a np. napis Boże spasi (Boże chroń) jest naturalne nie tylko dla tych klimatów, ale i w innych krajach (choćby God save the Queen).
Niektórzy nasi artyści tworzyli dziwaczniejsze konstrukcje i jakoś z tym żyjemy.
Przyznam jednak, że taki domek jest niecodzienny...