FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Jezyki

mtx
Jakie języki znacie? Jakich się uczyliście, czy warto uczyć się? Które się przydają, a które nie? dlaczego?
Tomaszydlo
W sumie tylko angielski, niemiecki też próbowali we mnie wpoić ale skutecznie się broniłem Razz
Dziabłem też trochę francuskiego, fajny język ale było zbyt wiele innych zajęć żeby uczyć się obowiązkowego angielskiego i niemieckiego a do tego dodatkowego francuskiego.
Nolt
Angielski od małego sie uczyłem oglądając bajki które nie były tłumaczone bo nie było programów takich jak obecnie. Podobnie jak kolega uczyłem się też niemieckiego ale dla mnie jest to język niezrozumiały oraz trudny i sam szczerze nie chciałem się go uczyć xD
Nadin
Niemiecki przydaje się wszędzie, francuski miałam w szkole i już nie wiele pamiętam, trochę greckiego - to takie male hobby było, teraz uczę się angielskiego - wiadomo najpraktyczniejszy język.
c'tair
Angielski, bo parę ładnych lat dzieciństwa spędziłem w kraju wschodzącego hamburgera Razz . Przyznam się, cholernie przydaje się ten język, nie wyobrażam sobie życia bez niego. Zbyt dużo fajnych książek, filmów czy gier jest po ichniemu, żeby nie znać go. Książki - ebooki, najwięcej dostępnych po angielsku, filmy to chyba każdy wie a gry... rzadko zdarza się dobry polski dubbing niestety.

Liznąłem trochę hiszpańskiego i niemieckiego, ale tylko tyle żeby nie umrzeć.
misioooo
Ja podobnie jak Nolt wychowywałem się na kreskówkach po angielsku Smile Do tego doszły później komputery i gry przygodowe oraz roleplaying. Żmudnie je "męczyłem" ze słownikiem pod ręką (internetu jeszcze wtedy nie było w Polsce). I się tak nauczyłem języka angielskiego, że podczas studiów na kurs dla zaawansowanych mnie wywalili od razu, heh. I zdałem celująco oczywiście. Do tego znam też angielski techniczny (wszelkie manuale, podręczniki użytkownika, instrukcje etc.). Na codzień czytam po angielsku dziesiątki stron - zwykła literatura jak i fachowa, techniczna.

Języka niemieckiego przez 5 lat się uczyłem w technikum. I nadal go nie znam. Coś tam rozumiem. Wiem, że dzwonią, tylko nie wiem w którym kościele jak to się mawia.

Z podstawówki wyniosłem bardzo podstawową znajomość języka rosyjskiego. Za to cyrylicę znam i potrafię przeczytać te "krzaczki" rosyjskie Smile
czarulit
Według mnie najprzydatniejszy jest angielski. Zapewne większość osób się ze mną zgodzi. Co prawda najwięcej osób posługuje się chińskim, jednak imo większość nowych publikacji z różnych dziedzin wydawana jest właśnie w angielskim, przez co jego znajomość jest najbardziej przydatna. Nie wspominając już o tym, że dzięki niemu można się świetnie dogadać w sporej części świata. Poza tym imvho przydatna jest znajomość hiszpańskiego. Praktycznie cała Ameryka Południowa się nim posługuje (oprócz Brazylii) co pozwala zwiedzić ciekawe zakątki świata. W sumie to ja znam tylko angielski, i to w stopniu średnio zaawansowanym, poza tym poznałem podstawy rosyjskiego i niemieckiego.
gecko
Jak już czarulit pisał - najwięcej osób używa chińskiego... ale wszyscy siedzą w jednym kraju więc najprzydatniejsze języki to angielski, hiszpański, portugalski, francuski...

Angielskiego uczę się od małego, zaczynałem na kreskówkach, potem kurs angielskiego właściwie do dziś. Coraz więcej literatury czytam właśnie po angielsku co jest baaardzo rozwijające, acz wymagające uwagi (nie przyjmować, że coś jest na 100% poprawne - przecież i nam zdarza się powiedzieć coś po polskiemu).

Francuskiego uczyłem się na poziomie dwujęzycznym w gimnazjum. Jednak - nad czym ubolewam - powoli tracę zdolność posługiwania się tym językiem... Z początku wydaje się trudny, potem dziwny, a na końcu okazuje się, że jest tylko dziwny Razz Ale jest fajny. I przydatny. Nooo i można poszpanować czasem ;]

Niemieckiego niby uczyłem się w liceum, jednak naukę tego języka nieco... Nooo odpuściłem sobie. Nauczyciela też nie miałem jakiegoś dobrego... A w sumie szkoda, bo to język bardzo przydatny w tej części świata.

Z resztą nie miałem niestety kontaktu bliższego...
mtx
Ja znam angielski, uczyłam się i znam podstawy niemieckiego, a teraz podszlakam się z podstaw francuskiego
kubacz
nie zaluje, ze na uczelni wybralem jako jezyk dodatkowy j. rosyjski - jest bardzo przyjazny Polakom. to ze wzgledu na podobnie brzmiace slowa i poniekad tez wymowa. trzeba nauczyc sie literek rosyjskich, to fakt, zajmuje to troche czasu, ale po ich opanowaniu juz idzie z gorki Smile
abikor
Znam dobrze język angielski i rosyjski, trochę niemiecki i mam wrażenie, że rozumiem szereg zwrotów i wyrażeń z wielu innych języków jak hiszpański, francuski, włoski, ale co do normalnej rozmowy, czy podstaw gramatycznych - na pewno nie. Wynika to zapewne z czasów młodości, gdy tym się interesowałem, oraz z literatury fachowej, która bywała dostępna w najróżniejszych językach. Miałem do czynienia z tekstami nawet po węgiersku, holendersku czy chorwacku.
Swego czasu było 6 języków obowiązujących w ONZ: angielski, rosyjski, hiszpański, niemiecki, francuski i chiński.
Dziś, głównie ze względu na integrację Europy kolejne języki stają się ważne, ale z pewnością wymienione wcześniej nadal stanowią rdzeń porozumiewania się.
Przy okazji przypomniało mi się, jak kolega opowiadał o sytuacji, jakiej osobiście był świadkiem, gdzie na spotkaniu w grupie młodych ludzi Francuz rozmawiał z Niemcem poprzez Rosjanina (który znał francuski) i Chińczyka (który znał rosyjski i niemiecki) - jak widać im się przydało.

Dużo zależy też od naszych predyspozycji językowych, potrzeb związanych z planami osobistymi (np. planowane wyjazdy do pracy), ale uczyć się ich na pewno warto - stanowi to zwykle podobny atut w szukaniu np. pracy jak prawo jazdy, czy wykształcenie.