Krew może człowiek zalać jak szuka czegokolwiek w internecie. Potrzebuje bardzo koniecznie programu, język eng/pl, który umożliwi mi wycinanie fragmentów filmu i zapisywanie ich pod formatem najlepiej .avi . Tylko nie mówcie mi nic o Virtualdub bo ten śmieszny program polecają na każdym forum a 3minutowy fragment filmu zapisuje mi na ponad 3gb - ja nie wiem po jakiego grzyba ludzie w ogóle tworzą takie programy? Nie, nie zamierzam nic konwertować bo do tego jest potrzebny kolejny "dobry" program który nie rozczepi dźwięku i obrazu (o zepsuciu jakości obrazu nie wspomnę), a na to już mi sił nie starczy. Paranoja...
Bardzo uprzejmie proszę o pomoc!
Według mnie do wycinania fragmentów z filmów najlepszy jest właśnie VirtualDub. Sam z niego korzystałem pod Windowsem. Jest dosyć prosty ale równocześnie ma dość zaawansowane opcje (przynajmniej do moich wymagań). Jego funkcjonalność można sobie rozszerzyć za pomocą różnorodnych wtyczek. Co do tego, że krótki fragment wideo zajmuje ci dużo miejsca na dysku, to może to wynikać ze złego ustawienia programu. Chodzi mi o ustawienie parametrów kompresji. Przede wszystkim w menu Video zaznacz full processing mode. Potem wybierasz Compression i wybierasz kodek (np. xvid lub divx) i ustaw bitrate (tak z zakresie 700-1500 powinno wystarczyć). Podobnie należy postąpić z Audio. Film wynikowy powinien teraz zajmować o wiele mniej miejsca na dysku ;].
Tomaszydło polecają Ci dlatego bo jest najlepszy, a dlaczego film zajmuje ci 3gb? bo nie wybrałeś kodeka w jakim ma być kodowany i skompresowany film.
Dobrym programem jest Avid Liquid.
Tyle że jest on programem komercyjnym (kosztuje ponad 2k zł) i bardzo rozbudowanym. Sama instalka zajmuje chyba coś ponad 1GB. Ale w sumie jest on stworzony do profesjonalnego montażu wideo. Do podstawowych zastosowań (typu przycinanie filmu, kompresja, itp.) w zupełności wystarczy VirtualDub.