Czy lubicie grillować? Jakie są wasze ulubione dania? Dawajcie przepisy:
Moim jest kurczak zrobiony w taki oto prosty sposób:
Składniki:
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki Przyprawy pięć smaków
2 udka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać olej, sos sojowy i przyprawę. Dodać umytego i osuszonego kurczaka, dokładnie obtoczyć go w marynacie, odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Wyjęte z marynaty porcje mięsa obsączyć. Piec na średnio rozgrzanym grillu co zapobiega przypaleniu mięsa. Czas potrzebny do upieczenia to około 20 minut. Podawać z ryżem lub pieczywem z dodatkiem zielonych sałatek.
Składniki:
kapelusze grzybów leśnych lub pieczarek
Zaprawa:
1 szklanka oliwy
¼ szklanki octu balsamicznego
¼ szklanki sosu sojowego
4 obrane i zgniecione w prasce ząbki czosnku
1 posiekana drobno cebula dymka
GRZYBY Z Grila
Sposób przyrządzenia:
Składniki zaprawy zmiksować. Grzyby oczyścić, odciąć trzony. Kapelusze moczyć przez kilka sekund w zaprawie, odkładać na sito aby obciekły z jej nadmiaru. Piec około 10 minut na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie odwracając. Smakują i pachną bosko.
Brzoskwinie z grilla
Składniki:
8 twardych, dojrzałych brzoskwiń
po kilka goździków na każdy owoc
1 łyżka mielonego cynamonu
1 szklanka cukru
listki mięty
Sposób przyrządzenia:
Ruszt grilla nasmarować olejem. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodą, skórę u nasady brzoskwini naciąć w kształcie litery X, na 30 sekund zanurzyć owoc we wrzątku, natychmiast schłodzić w wodzie z lodem. Ostrym nożykiem zdzierać skórę. Do każdego owocu wbić kilka goździków i obtoczyć go w cukrze wymieszanym z cynamonem. Tak przygotowane owoce zawijać w odpowiednio duże kawałki folii aluminiowej. Tak przygotowane brzoskwinie piec na mocno nagrzanym grillu przez około20 minut. Ostrożnie rozwinąć folię, owoc wyłożyć na talerzyk, polać powstałym podczas pieczenia sosem. Podawać na gorąco lub zimno z dodatkiem lodów. Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Chyba nic nie przebije dobrej karkóweczki z grilla lub udka z kurczaka. Boczek też całkiem dobrze smakuje oczywiście dobrze przyprawiony
Co do przepisów yyy raczej kupuje gotowe przyprawione mięso 
udka kurczaka rulezzz ^^ chociaż nigdy nie chce mi się z nimi bawić bo na talerzu mało miejsca więc wolę sobie tradycyjną kiełbaskę zjeść
Ostatnio od tych wichur (nie wiem czy słyszeliście) to mi grilla porwało i wylądował na płocie sąsiada. Biedak, strasznie się wpienił jak zobaczył wmontowanego grilla na miejscu 4-5 sztachetek 
| Nolt wrote: |
Chyba nic nie przebije dobrej karkóweczki z grilla lub udka z kurczaka. Boczek też całkiem dobrze smakuje oczywiście dobrze przyprawiony Co do przepisów yyy raczej kupuje gotowe przyprawione mięso  |
No właśnie. Zawsze mam wątpliwości co do ich świeżości. Ciekawi mnie czy ktoś się już naciął. Ja jak na razie nie, pewnie nie wyczuwam, bo tyle przypraw.
Karkóweczka to jest to ;D Ale ja raczej nie kupuję już przyprawionej, wolę sam to zrobić. I w smaku lepsze i nie muszę się zastanawiać co oni tam dorzucili ;b.
Ja tam jestem tradycyjny ... dobrze przyprawiona karkóweczka polewana piwkiem i popijana piwkiem
Chociaż bardzo fajne są banany z grilla
Grillujesz banana po czym nakrawasz wzdłuż (dość głęboko) i w nacięcie wkładasz kostki czekolady. Potem jesz łyżeczką z wnętrza
Lubię też czasem rybkę z grilla w różnych wariantach, jakieś zioła, przyprawy - bezpośrednio na ruszt (noo... używając tego czegoś do ryb) lub w folii 
Chociaż bardzo fajne są banany z grilla
Grillujesz banana po czym nakrawasz wzdłuż (dość głęboko) i w nacięcie wkładasz kostki czekolady. Potem jesz łyżeczką z wnętrza
Czy tego banana grillujesz w foli czy bezpośrednio na ruszcie? Czekoladę wkładasz i jesz od razu czy jeszcze raz kładziesz na ruszt? Brzmi apetycznie 
Grillujesz banana bezpośrednio na ruszcie - bez folii. Skórka zrobi się brązowa
Kostki czekolady wkładasz i po jakiejś minucie możesz jeść - już nie grillujesz - banan jest wystarczająco gorący by czekoladę stopić
Banana nie pieczesz tylko podgrzewasz
Ot kilka minut z każdej strony - da się wyczuć kiedy jest ok
Jaka czekolada - to już zależy od tego jaką lubisz
My używaliśmy zwykłej milki mlecznej, ale myślę, że jakieś z nadzieniem tez mogą się świetnie komponować
Przydadzą się też papierowe tacki - banana wtedy łatwiej się trzyma 
Dzięki przetestuję tego banana 
Jak przetestujesz to się pochwal jak smakowało 
Banan jest też dobry grillowany na tacce lub folii aluminiowej, posypany brązowym cukrem (który ładnie się karmelizuje). Boczek grillowany też jest super, jako przekąska do piwka 
Udka z kurczaka i parowki 
ja już bardzo dawno nie grillowałam. Właściwie... ileś lat!
ale to też dlatego, że nie mam grilla i otaczam się głównie wegetariankami
To poleć wegetariankom pieczarki z grilla
mmm....
Witam i smacznego łakomczuchy!
Ja ostatnio testowałem mięsko z grila. Oczywiście zamarynowane wcześniej, ale... w majonezie zamiast octu lub wina. Rewelacja! Mięso dużo delikatniejsze i bardziej miękkie niż z octu. Oczywiście do majonezu też dodatki i przyprawy. Trochę przypraw dla smaku. Odrobina zieleniny.
Majonez ma to do siebie, że mamy w nim zarówno ocet jak i śmietanę oraz inne składniki, które zwykle używa się do zaprawy.
@Papik
Parówki z grila? 
Dla lubiących ryby parę ciekawych przepisów:
Aromatyczny łosoś z grilla
Składniki:
1 kg filetów z łososia ze skórą
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki wody
¼ szklanki oleju
czosnek w proszku
sól, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, odstawić. W miseczce wymieszać pozostałe składniki. Podzielonego na porcje łososia zalać marynatą i marynować przez minimum 2 godziny. Po tym czasie łososia obsączyć z nadmiaru marynaty. Piec na średnio nagrzanym grillu przez 6 minut z każdej strony. Podawać z jarzynami z wody
Pstrąg lub łosoś z grilla w jeżynowej glazurze
Składniki:
6 porcji filetów z pstrąga (po około 20 dkg każda)
oliwa
Glazura:
2 szklanki jeżyn leśnych lub jeżyn amerykańskich
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
mielone chili do smaku
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz mielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki glazury zmiksować, przecedzić. W małym rondlu podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się do około 1 szklanki.. Umyte i osuszone porcje pstrąga posmarować glazurą i odłożyć w miejsce w którym obciekną z jej nadmiaru. Tak przygotowane porcje ryby skropić oliwą. Tak przygotowane porcje ryby piec po około 3 minuty z każdej strony na grillu nagrzanym do temperatury około 190 stopni C. Podczas pieczenia rybę kilkakrotnie obracać i smarować resztą marynaty. Podawać udekorowane zieleniną, z dodatkiem cytryny i innych ulubionych dodatków.
Aromatyczny filet z pangi z grilla
4 grube filety z pangi lub innej ryby
Marynata:
1 łyżeczka posiekanego nożem kminku
1 łyżka papryki
½ łyżki cukru
sól
1 papryczka chili, oczyszczona z nasion, posiekana
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
¼ szklanki soku z cytryny
½ szklanki oleju
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty, z wyjątkiem oleju dokładnie wymieszać, dodać olej i jeszcze raz wymieszać. Umyte i osuszone filety z ryby zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce. Tak przygotowane filety obsączyć z nadmiaru marynaty piec na mocno nagrzanym grillu przez około 8 minut w połowie czasu pieczenia odwrócić. Podawać ozdobione pomidorami i cytryną.
Leszcz z grillowany w liściach kapusty
1 duży sprawiony leszcz
2 łyżki mielonego czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
½ szklanki drobno posiekanych pomidorów
posiekana natka pietruszki, szczypiorek, koperek
sól, pieprz do smaku
sparzone liście kapusty lub aluminiowa folia
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego leszcza ponacinać na głębokość 5 mm. Oczywiście nacinamy boki w poprzek ryby. Tak przygotowaną rybę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pozostałe składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Jamę brzuszną ryby wypełnić przygotowaną mieszanką, resztą natrzeć tuszkę. Z obgotowanych liści kapusty usunąć grube żyły. Liście rozłożyć na płaskiej powierzchni, na nich ułożyć rybę, zawinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami. Piec na mocno nagrzanym grillu po 15 do 30 minut z każdej strony zależnie od wielkości ryby. Podawać z pieczywem.
Panga z grilla pachnąca bazylią i pomarańczą
Składniki:
4 filety z pangi lub tilapii
masło
¼ łyżki tartej skórki z pomarańczy
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozpuścić masło, dodać bazylię, sok i skórkę pomarańczy. Podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut mieszając. Filety rybne umyć, osuszyć, przyprawić. Piec na mocno rozgrzanym grillu smarując masłem z dodatkami. Podawać z sezonowymi surówkami i pieczywem czosnkowym. Znakomicie smakuje też z warzywami z grilla.
Nie jestem zwolennikiem grillowania - uważam to za podobną próbę przeszczepiania na polski grunt obcych tradycji jak walentynki, Halloween itp.
Osobiście wolę ognisko ze znajomymi, szczególnie jak ktoś jest z gitarą (i potrafi grać!).
Mam jednak świadomość, że łatwość zorganizowania grilla (supermarkety są pełne różnych wynalazków i worki węgla drzewnego kuszą potencjalnych nabywców), że staje się to w niektórych środowiskach stałym elementem kontaktów towarzyskich. Świadczą o tym zresztą powyższe wpisy.