FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Stereotypy

Nadin
Jakie stereotypy najbardziej was denerwują? Mnie np. steerotyp pijących Polaków i
stereotypy w polskich reklamach proszkow do prania itp.
mtx
Stereotypy homo rzecz jasna.
pedał = pedofil
gej = przegięta ciotka
homo = sex
itd..
c'tair
Polak - pijak. Szczególnie w ustach obcokrajowca.
Owszem, naród nasz szczyci się piciem, ale picie alkoholu =/= pijaństwo. Koleżanka opowiadała jak na wymianę wpadł do nich jakiś niewiem, ciapaty (=p) z bliskiego wschodu, ale nie żaden szejk. Więc poszli na wino, ale nie jakiegoś Kawaliera czy Baryłkę, tylko Carlo Rossi. Czyli całkiem nieźle. I nalali wina do szklanek... Na to pan ciapaty "och, widzę, że nawet kobiety tu są pijakami". Zapadła cisza. Chyba pojął, że powiedział coś nie tak, bo potem siedział cicho, ale jakby walnął jeszcze jeden taki komentarz to pewnie coś by mu się stało. Wypadki chodzą po ludziach.

Pedofil - gwałciciel dzieci
Młodzież - gówniarzeria. Oj.. To mnie potrafi wpienić. Szczególnie jeśli mam do czynienia z jakąś starszą panią bo technikum, która zaczyna mi prawić jakieś swoje mądrości, lub patrzy się na mnie z góry. Mam 189cm, ale pani taka zawsze się stara wspiąć na stołek władzy... w sklepie spożywczym -_-.
InsanePL
Polak - Pijak i złodziej

Ale to w sumie przez nas samych bo jeździmy za granicę i zachować się nie umiemy, nie mówię o Wszystkich, tylko o tych debilach którzy jadą na zmywak i nam wyrabiają taki stereotyp...
czarulit
Na pewno najbardziej irytujący jest według mnie wyżej wymieniony stereotyp polskiej młodzieży. Może dlatego, że dotyczy to mnie osobiście z powodu mojego wieku. Dość dziwny jest dla mnie też stereotyp człowieka uzależnionego (np. od narkotyków) jako ucieleśnienie zła. Zamiast próbować pomóc, zazwyczaj się odwracamy od takich ludzi. Przecież takie nałogi nie biorą się znikąd i każda osoba ma swój własny powód.
c'tair
Insane:
Wiem coś o tym. Jak sam byłem na takim małym wypadzie to szef powiedział mi "Ty nie możesz być polakiem, ani razu nie powiedziałeś mi 'kurwa' za moimi plecami, a ja wiem już co to znaczy - zostajesz". Cóż, dziwiło mnie, że na zarobek często jeżdzą ludzie nie znające języka i przez to muszą wyładowac swoją frustrację : "przecież mówię, że kur*a, chce to a nie to, kur*wa chu*e angielskie...".
Na pewno coś w tym stereotypie jest, niestety, ale zbyt szybko nie zmienimy zachowań tych sfer, które robią nam siarę za granicą?

Czarulit:
Też coś o tym wiem Razz . Sam nic nie biorę, ale mam dość wszechobecnej hipokryzji - "jestem dobrym chrześcijaninem, a ty jesteś gejem/narkomanem/informatykiem/ateistą/etc. Co z tego, że ja biję żonę, chlam, oszukuję na podatkach, oszukuję Unię...". Niby kraj taki chrześcijański, protesty przeciwko występowi Madonny, ustawa medialna (ochrona wartości chrześcijańskich), ale ludzie mają z tym tyle wspólnego co śliwki z 4chanem. Nic.
abikor
Mnie denerwują wszelkie stereotypy - bo jest to forma dania etykietki, zaszufladkowania jakiejś grupy ludzi czy człowieka - bez względu na to jaki on jest w rzeczywistości.
I choć statystycznie być może takie etykietki byłyby zasadne, ale w konkretnych przypadkach świadczą jedynie o osobach wypowiadających takie sądy, o braku poszanowania drugiej osoby.