FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

zarobek

Tomaszydlo
Jako iż uważam, że owe forum nie posiada tępych użytkowników - a wręcz przeciwnie, bystrych, inteligentnych i szeroko uzdolnionych chciałbym zadać proste pytanie. Co zrobilibyście z 50 tys złotych? Powiedzmy sprzedajecie akcje, macie 50 tys na koncie. Jak staracie się to "pomnożyć" czy też zarobić jeszcze więcej?
mtx
Jedno i drugie Smile
Mnożenie odnosi się do tego co zrobisz z pieniędzmi, a zarabianie odnosi się do tego co Ty zrobisz.
Możesz dać tą kasę np na konto i się mnoży, a Ty możesz iść do pracy i zarabiasz.
Możesz kupić akcje i i kasa się mnoży, a Ty możesz akcjami spekulować i zarabiasz (to co się pomnoży :p)
c'tair
Cóż, założenie sp. z o.o. kosztuje chyba coś koło tego, więc wiele bym nie zdziałał =p.

Ale dobra, pomyślmy: jeśli to ma być legalne to paręnaście kwestii odpada. Zostają dwie - albo popytałbym się znajomych albo stworzył serwis z torrentami i skupił się na jego rozwoju.

Znajomi - jeden ma hodowle pewnych zwierzątek, drugi ma skup owoców. Jak jeszcze dolar był tani mogłem przez znajomych sprowadzać elektronike z USA, ale dolar poszedł w górę Confused .

A serwis z torrentami to cóż, sporo pracy na początku żeby zyskać pewien rozgłos i ładną bazę torrentów, jednak myślę, że dla małego zespołu ludzi akurat. Potem tylko albo płatna rejestracja (coś ala 1.22zł -2.44zł sms) albo jakaś mała reklama. Stały dochód, miła praca, małe wydatki - czego chcieć więcej?
czarulit
Ja bym chyba je jeszcze chciał pomnożyć inwestując na giełdzie ;]. Zdywersyfikowany portfel powinien po pewnym czasie przynieść stały zysk ;D. Co do spekulacji to imo to zbyt ryzykowne. Ale jak wiadomo im większe ryzyko tym większy zysk ;b. Można też zainwestować w "siebie". Jakieś kursy/szkolenia i potem podjęcie jakiejś dobrze płatnej pracy np. w branży IT. Ewentualnie znalezienie jakiejś niszy w rynku i założenie firmy. Chociaż nie wiem czy 50k na początek styknie. W sumie zależy to zresztą od typu firmy.
abikor
Zaproponowana kwota 50 tys. nie jest jakąś ogromną, więc duże inwestycje nie wchodzą w grę, ale tak czy inaczej podstawowym działaniem (wspomnianym zresztą przez poprzednika) jest dywersyfikacja środków.
Drugim elementem oceny byłby horyzont czasowy na jakim nam zależy. W przypadku krótkiego okresu w zasadzie pozostaje jedynie spekulacja na rynku akcji - jak zwykle - dość ryzykowna. Natomiast w przypadku długiego okresu mamy szereg możliwości: obligacje, lokaty terminowe, fundusze, lokaty strukturalne itp.
Część kwoty można zainwestować w nowe technologie - zarówno sprzętowo, jak też pod względem wiedzy, umiejętności (szkolenia).
Można też wykorzystać kwotę na wsparcie innych biznesów, których rentowność może być wyższa niż lokat lub też zatrudnić dodatkowego pracownika, który może "pracować na nas".
W każdym jednak przypadku należy zachowywać zdrowy rozsądek i podejmować decyzję przemyślane.
misioooo
Mając 50tys do dyspozycji ja bym zmienił profil swojej działalności gospodarczej Smile
Inaczej mówiąć - otworzyłbym firmę (na początek działalnośc gospodarcza starczy, potem można zoo zrobić sobie przecież czy co tam się chce). Z takim kontem można już coś zdziałać - tylko najważniejsze... Pomysł na biznes! Nie takie to proste niestety wymyśleć coś, na czym da się dobrze zarobić.