FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

menu flash

a-r-t-u-r
Chciałbym zrobić menu nawigacyjne do mojej stronki w którym elementy po najechaniu myszką powiększały by się w sposób jak na tej stronce.
Z tego co zauważyłem, jest to zrobione we flash'u. Niestety w tym temacie nie orientuję się zupełnie.
Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś program (najlepiej darmowy) w którym można by takie menu zrobić, a także szybki kurs?
jackill
To samo można w CSS zrobić ew. jQuery, żeby była animacja.
gecko
Lepiej zostaw menu w HTML - nie będziesz miał problemów z pozycjonowaniem strony w wyszukiwarkach etc.

Zrób jak pisał jackill - jQuery będzie ok jeśli potrzebujesz animkę, lub zwykłe CSS/CSS+JS.
webruben
Jeżeli zupełnie się na tym nie znasz a koniecznie chcesz menu we flashu to albo znajdź w internecie kurs flash tylko dotyczący tego działu, albo znajdź osobę, która zrobi to za Ciebie.
red9skull
Ja osobiście nie polecam menu we flashu- starsze przeglądarki w ogóle tego nie wyświetlą, a jeśli na twoja stronę wchodzą osoby po 40 to na pewno nie aktualizują przeglądarek i z menu będą mieć białe prostokąciki ;] Tak jak powiedział gecko najlepiej zrobić to w css i/lub js.
a-r-t-u-r
Dzięki za podpowiedzi,
po namyśle stwierdzam, że jednak wykonam menu w JS.
kogoot
Dobrze, że zmieniłeś zdanie Very Happy

Jeśli jednak chciałbyś robić coś we flashu, a nie masz o nim zbyt dużego pojęcia, warty polecenia jest Alligator Flash Designer od Selteco. Od Macromedia Flash jest znacznie prostszy, no i oczywiście tańszy. Z pewnością wystarczy do zaprojektowania wspomnianego przez Ciebie menu...

"Wśród wielu funkcji oferowanych przez program znajdziemy takie jak rysowanie różnych kształtów, okręgów, linii, krzywych Beziera, prostokątów, edycja węzłów, wypełnienia jednokolorowe, przejścia tonalne, wypełnienia deseniem (bitmapą), wstawianie elementów Wingdings i innych symboli. Dodatkowo Flash Designer posiada wbudowany Kreator Intro i Kreator Pokazu Slajdów tworzący błyskawicznie pokazy slajdów w technologi Flash. Poza tym program umożliwia również programowanie zdarzeń myszy, kliknięć, najechań itd., pisanie Scriptów przypisanych do ramek, wykonujących się przy wejściu do ramki. Bardzo przydatną funkcją Flash Designera jest optymalizacja projektu dzięki możliwości używania klonów obiektów zajmujących mniej miejsca."