FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Linux - jakiej dystrybucji uzywacie?

Nolt
To pytanie raczej kierowane jest do grona ludzi korzystających z systemów Linux, a także takich korzystających z Win+Linux jako systemy nie wirtualizowane zainstalowane na dysku twardym czyli m.in. mnie.

Jakich systemów Linux używacie?

Osobiście używam od dawien dawna (czyli od pierwszej wersji) Ubuntu i wątpię abym się przesiadł na coś innego... powodów może być wiele ale przede wszystkim podstawa ubuntu czyli debian. Korzystałem z wielu systemów linux począwszy od Knopixxa (dość krótko używany a raczej odpaliłem system tylko po to aby zobaczyć jak wygląda ten wtedy dla mnie obcy system)>Mandrake(obecnie Mandriva)(system porzyczony od heh nauczyciela biologii ^^ śmieszne ale prawdziwe, gość uczył także informatyki i pisał w PHP)>Ubuntu(bo polecił mi ten system jeden gość który pomógł mi wejść w świat linuksa a także pomógł w obsłudze zainstalowanego mandrake)>Slackware(system używany na uczelni na zajęciach z systemów operacyjnych-jako już bardziej zaawansowany użytkownik ubuntu przekonałem profesora do debian-based systemu Razz)>Debian(bo byłem ciekaw jak wygląda system na którym opiera się Ubuntu, co prawda jest z nim odrobinkę więcej pracy niż z prościutkim ubuntu ale jest za to mega stabilny zresztą podobnie jak Ubuntu).

Niżej kilka screenów z mojego systemu Wink
czarulit
Ja korzystam (jak zresztą widać ;]) z Debiana. Według mnie jest to najbardziej dopracowana dystrybucja Linuksa. Praca na nim to przyjemność ;D. Korzystałem z wielu dystrybucji, zaczynając od Ubuntu, OpenSUSE, Arch i Gentoo, jednak najbardziej go gustu przypadł mi Debian i z niego głównie korzystam. Dla osób przyzwyczajonych do systemów z rodziny Windows może wydawać on się na początku nieco trudny w konfiguracji i obsłudze, jednak posiada on bardzo duże możliwości i naprawdę warto jest nauczyć się jego obsługi. Szybkością działania i stabilnością nie ma sobie równych wśród Windowsów :b. Teraz, jak korzystam z Debiana, nie mógłbym się z powrotem przestawić na XP albo Vistę.
c'tair
Jedyne co mnie powstrzymuje od zainstalowania sobie Ubuntu czy innego distro to, że łatwiej i szybciej mogę uruchomić najróżniejsze programy - sterowniki, gry, programy biurowe. Już dawno siedziałbym na Linuksie jakimś (Mandrake 10.1 był piękny...), tylko, że jak dostaję od ludzi .docx, albo muszę naprawić jakiś mp3/mp4, który obsługuje tylko windows, albo już uruchomić niektóre starsze już gry... Wiem, zawsze można dual boot albo Wine'em, ale... troszeczkę mi się nie chce. Siedzę na oryginalnej Viście32 i przez prawie pół roku nic mi się nie zacięło, chociaż czasem są problemu z niektórymi gierkami.

Pożyjemy, zobaczymy, bo jednak kontrola i bezpieczeństwo jakie zapewnia Linuks naprawdę kuszą.
czarulit
Co do dokumentów typu .docx to nie ma już problemów z ich edycją - OpenOffice.org 3 obsługuje pliki tego rodzaju ;]. Natomiast jeśli chodzi o gry, to większość idzie uruchomić, ale za pomocą aplikacji takich jak wspomniane wyżej Wine czy Cedega. Linux cały czas ewoluuje i już nie jest tak jak parę lat temu, kiedy korzystać z niego mogli geekowie ;b. Obecnie można sobie już praktycznie bezproblemowo poradzić. I bardzo dobrze, bo najgorsze byłoby, jakby Microsoft miał totalną dominację w dziedzinie systemów operacyjnych. A tak jest zagrożony ;P.
gecko
Pytanie - odpowiedź. Jaki? Debian Smile

Ale teraz siedzę na Windowsie. Niestety. Nie znalazłem dobrego odpowiednika Adobe Audition, Any Video Convertera, Mp3Taga ani GuitarPro... A tych niestety nie idzie/nie opłaca się ich na wine/vm odpalać...

PS. O ile OpenOffice Word jest jak najbardziej ok to jednak jeśli chodzi o arkusze kalkulacyjne to wróciłem do Excela. Różnica jest taka, jak między maluchem a F-22...
Papik
Ubuntu, kilka ulepszen i najlepszy dla poczatkujacych Smile
mawa
Ja zaczynam uczyc sie na OpenSUSE czy to dobrze?
czarulit
Według mnie jest to bardzo dobra dystrybucja, zwłaszcza dla początkujących. Możliwe, że dla np. Ubuntu znajdziesz więcej wsparcia w internecie (różne fora, blogi itp.), ale z OpenSUSE nie powinieneś mieć większych problemów. Najwyżej, jak ci nie przypadnie do gustu, to zmienisz distro ;]
misioooo
Ja obecnie na WinXP śmigam. Powód - żona lubi pograć i ja czasami też (choć ostatnio tak raz w miesiącu godzinke czy dwie tylko...).

Normalnie to Debian - bo ma super forum debianowe DUG i w pełni konfigurowalny. Zawsze z wersji testing korzystałem i będę korzystał - stabilne to jak czort (zastanawiam się jak jest ze stable - tego chyba w żaden sposób nie da się wzruszyć czy unieruchomić).

Próbowałem też (K)Ubuntu, SuSe, Mandrake, Slackware i kilka innych - jednak debian (głównie ze względu na wsparcie) przypadł mi najbardziej i co jakiś czas jak win mnie zdenerwuje maksymalnie format i tylko debilek na hdd gości... Do czasu, aż żona zacznie marudzić (zwykle ok. miesiąca). Potem debek + win... Do czasu, aż miejsca na hdd zacznie brakować... potem Win i kółko się zamyka. Dodatkowo przy takim skakaniu z win na linuxa jest jeszcze jedna fajna rzecz - człowiek przyzwyczaja się do jednego. Potem po X miesiącach przesiadka "do starego" i... OHOHO! Zaraz widzimy nowe bugi (win) lub jaki ten system rzeczywiście jest fajny i przyjazny (linux)! To zupełnie jak z autami. Jeździmy jakimś monstrum 300KM. Z czasem przywykniemy i będziemy mieli wrażenie, że jakiś słaby się robi. Przesiadka na poloneza na kilka godzin, spowrotem do monstrum i się jakoś tak sam naprawił i mocy mu przybyło!
Nadin
Dla użytkowników którzy używaj Linuksa sporadycznie polecam dystrybucje live. Szczególnie wygodna i elastyczna jest dystrybucja Knoppix 6. Bez problemu startuje na notebooku z kart WIFI N. Tak więc jeśli padnie nam system to mamy narzędzie ratunkowe, które nie tylko umożliwi dostęp do partycji padniętego systemu ale również umożliwi ściągniecie z netu brakujących plików. W ekstremalnym przypadku system ten sprawdza się jako bezpieczna "piaskownica" do surfowania po necie. Swego czasu. Swego czasu używałem do tego celu Windowsem PE. Ale gdy zmieniłem starego peceta na notebooka z wifi dystrybucja ta się nie sprawdziła. Czy ktoś może widział na sieci dystrybucje Windows PE zbudowana na bazie Windows XP MX7? Question