FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Matura 2009

gecko
Ktoś z was pisze w tym roku? Smile Ja tak. Polski pisemny podstawowy mam już za sobą. Nie będę prorokować co do wyniku - poczekam na oficjalne. Ale chyba aż tak źle nie było żeby nie zdać... Tzn mam nadzieję...
Powiem jeszcze tylko, że polski nie jest/był moim celem życiowym ani priorytetem...

PS. Wybrałem temat: Na podstawie podanych fragmentów poematu Adama Mickiewicza Pan Tadeusz scharakteryzuj i porównaj postacie Zosi i Telimeny.
c'tair
Też zdaję. Pochwalę się z czego:
Matma roz. , fizyka roz. , angielski roz. , geografia podst. , polski podst. , chemia podst. Razz
Dziś napisałem polski sl, jeszcze tylko 14 egzaminów do 20 maja i z głowy. A ustne, 5, załatwiliśmy jakoś w marcu już.

BTW - to matura międzynarodowa, nie wiedziałem w co się pakuję w 1 klasie, ale szczerze to nie odradzam ludziom, bo można się sporo nauczyć =p. Ale przynajmniej fajnie, mieliśmy eksperymenty, sporo nauki praktycznej (analiza widm ze spektrometru IR na pobliskim uniwerku) no i chyba tylko u nas jest czas na temat Theory of Knowledge (taka filozofia) i na szczegółowe omówienie np. lektur.

A dziś na polskim mieliśmy napisać komentarz albo do wierszu albo do fragmentu prozy - wybrałem prozę, bo lepiej się orientuje w znaczeniu tekstu niż w szukaniu anafor, metafor itp.

Jutro drugi egzamin z polskiego, dzień przerwy, egzaminy z matmy... i w koło macieju =p.
mtx
To trzymamy kciuki za was Smile
gecko
Wow dużo tego Shocked Ja tylko mam matmę rozszerzoną, fizykę rozszerzoną, angielski też rozszerzony no i polski oczywiście podstawowy.

14 egzaminów? ... Oh my God... Tym bardziej życzę szczęścia Smile ((bo ambicje fajne są Very Happy))
c'tair
No właśnie to nie ambicje, tylko, że jak się zapisywałem do klasy to nie pomyślałem, że tak może być.

Dziś pisałem matmę i poszło średnio Confused , liczby zespolone i wektory mnie trochę rozwaliły, nie mówiąc o indukcji, ale prznajmniej to co z całek i różniczek to poszło.
gecko
c'tair wrote:
Dziś pisałem matmę i poszło średnio Confused , liczby zespolone i wektory mnie trochę rozwaliły, nie mówiąc o indukcji, ale prznajmniej to co z całek i różniczek to poszło.
Ech i to pokazuje, dlaczego mamy problem ze szkolnictwem wyższym w Polsce...

Nie wiem jak gdzie indziej, ale na UJ/AGH pierwsze 2 miesiące jest nadrabianie materiału, który powinien być zrobiony w LO i jest wymagany na studiach ale już go nie ma w programie nauczania...

Ech... W ogóle szkoda, że nie wiedziałem nic wcześniej o tej maturze międzynarodowej bo trochę mnie zaintrygowałeś Smile

--edit--
Mnie czeka polska matura z matmy 13. maja. Ale poziomem - z tego co piszesz - nawet nie dorasta do poziomu międzynarodowej... Masz jakąś stronę gdzie jest to wszystko opisane?
czarulit
Przed reformą szkolnictwa z 1999 roku podobno było lepiej. Żeby się dostać na studia trzeba było zdać egzamin wstępny. Było co prawda trudniej się dostać, ale uczelnie przynajmniej wiedziały kogo przyjmują. A teraz odsiew muszą przeprowadzić podczas roku akademickiego. I dlatego, zwłaszcza na kierunkach ścisłych, po pierwszym semestrze/roku leci tyle osób. Ciekawe jak to będzie wyglądać po tych kolejnych zmianach, które mają nastąpić, ale mi się nie widzi to za dobrze. Pozostaje mi tylko życzyć wszystkim maturzystom powodzenia Wink .
c'tair
No niewiem czy jest tyle trudniejsza od zwykłej matury, nie mam żadnego porównania. A co do samego programu nauki to możesz poczytać na http://pl.wikipedia.org/wiki/Matura_mi%C4%99dzynarodowa ogólnie i pod adresem http://www.ibpapers.info/index.php?dir=/Math%20HL są poprzednie matury z tego programu.

Małe objaśnienie - SL - standard level - podst. a HL - higher level - rozsz. - sprawdź sobie parę matur. A, i dodam, że matura z matmy podzielona jest na 3 papery - paper 1 test wyboru, paper 2 normalnie pisemnie a i paper 3 pisemnie.

Jak sprawdzisz to mógłbyś napisać jak zakres materiału ma się do polskiej matury? Strasznie mnie to ciekawi, ale wszyscy znajomi albo zdają wos albo historię albo geografię i nie mam od kogo się dowiedzieć o tym.

No i powodzenia!
c'tair
Gecko, czy ta matura tu http://slimak.onet.pl/_m/matury/egzamin_maturalny2009/matematyka_PR.pdf to polska matma rozszerzona?

Z jednej strony żałuję, że poszedłem do IB, bo boję się, że mogę nie zdać a polską rozszerzoną myślę, że dałbym radę napisać na min. 85% jakbym jakieś głupie błędy zrobił. Ja się wyłożyłem na zbiorach, liczbach zespolonych i wektorach, ale różniczki i całki miałem całkiem dobrze, a tego na polskiej maturce nawet nie było tylko trochę z wielomianów, ciągów, trygonometrii chyba.

Ech, 8 lipca mam wyniki, zobaczmy Confused
czarulit
Co prawda nie jestem Gecko ;b , ale tak, to jest tegoroczna rozszerzona matura z matmy. Tutaj są szczegółowe wymagania maturalne z matematyki. Jak widać nie ma całek i rachunku różniczkowego. IMO Polska matura jest mniej prestiżowa niż międzynarodowa. Wystarczy spojrzeć na tegoroczne zadania. Dzisiejsza rozszerzona fizyka też według mnie nie była trudna, a jestem dopiero w I klasie LO. Na tej stronie można znaleźć tegoroczne arkusze egzaminacyjne z egzaminów, które już się odbyły.